Колекция: Билки за диабет и сваляне на кръвната захар

Диабет тип 2 е превалиращо метаболитно заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар вследствие на развита инсулинова резистентност и/или недостатъчна продукция на инсулин.

Съвременните конвенционални методики и модификациите в начина на живот са от ключово значение за борбата с диабета. Въпреки това мнозина изпробват действието на алтернативни подходи за подобряване качеството си на живот, включително прием на билки за сваляне на кръвна захар при диабет.

Какво представляват билките и билковите тинктури, помагащи при диабет тип 2?

Билковите тинктури, произведени от растителни екстракти, набират популярност и са обект на все повече внимание поради техния потенциал в лечението на диабета. 

Важно е да се отбележи, че науката е в процес на събиране на клинично значими доказателства за действието им, но някои билки и подправки се използват от векове в традиционната медицина за регулиране кръвната захар и за справяне с различни аспекти на диабета.

Каква е тяхната функция в тялото?

Билки при диабет тип 2 действат на тялото по различни механизми:

  • Могат да регулират нивата и да понижават кръвната захар.

  • Подобряват инсулиновата чувствителност.

  • Подобряват преноса на глюкоза вътре в клетката.

  • Стимулират синтеза на инсулин.

  • Предпазват бета-клетките на панкреаса.

  • Борят се с оксидативния стрес.

  • Помагат за обмяната на липидите и холестерола.

Въпреки това всеки екстракт от дадена билка работи по различен начин в зависимост от нейния вид.

Видове билкови тинктури за диабет и сваляне на кръвната захар

Нека заедно разгледаме няколко от тези “народни” растения и да видим какво има да каже науката за тях.

Тинктура “Глухарче”

Глухарчето крие потенциални ползи за хора с диабет тип 2. 

Според проучванията, екстрактът от растението може да помогне при регулацията на кръвната захар, като увеличи инсулиновата чувствителност и подобри постъпването на глюкозата вътре в клетката. Противовъзпалителните и антиоксидантите качества могат да предпазят панкреатичните бета клетки от увреждане, 

Билката е полезна също така за черния дроб и подпомага обмяната на въглехидратите и мазнините. Може да намали тежестта на изявите на метаболитния синдром.

Тинктура “Орех”

Тинктурата от листната маса на ореха е известна с ползотворните си качества за обмяната на вещества, в това число и при диабет. Тя може да регулира нивата на кръвната захар и да намали инсулиновата резистентност. 

Освен това тинктурата е богата на силни антиоксиданти, които се справят успешно с оксидативния стрес - следствие от метаболитния синдром, който се развива при диабет. Подпомага холестероловия метаболизъм и намалява риска от развитие на съдови заболявания.

Тинктура “Розмарин”

Тази ароматна билка, популярна и много използвана по цялото средиземноморие за овкусяване на различни ястия, притежава и доста интересни медицински качества. Те се дължат на богатата палитра от биохимични вещества, които се съдържат в нейните екстракти.

Полифенолните съединения, в частност розмариновата киселина, според проучвания, притежава антихипергликемични свойства (т.е. свойства за понижаване на кръвната захар) и може да помогне за възстановяване на бета-клетките на панкреаса като по този начин увеличава инсулиновия синтез.

Освен това билката е богата на мощни антиоксиданти, които потушават до някаква степен оксидативния ефект на свободните радикали, резултат от алтернативното окисление на глюкозата.

Тинктура “Био Tонус”

Съчетава екстрактите на две родствени растения - джинджифил и куркума. Широко застъпени в азиатската народна медицина и Индийската Аюрведа, те притежават разнородни медицински качества, които засягат и проблема с диабета.

Джинджифил

Джинджифилът е богат на множество полифенолни съединения, от които най-значимите за неговото действие са джинджеролите и шогаолите. 

Проучвания установяват увеличение на инсулин-независимия клетъчен транспорт на глюкозния рецептор ГЛУТ4. Той се намира в клетъчната плазма, а ролята на инсулина е да участва в преместването на рецептора в клетъчната мембрана. При недостатъчно количество инсулин (поради ниско производство или ниска чувствителност на рецептора), приемът на джинджифил доказано подпомага транслокацията на рецептора и по този начин подпомага влизането на глюкоза в клетката.

Друг механизъм за редуциране нивата на кръвната захар посредством употребата на тинктура от джинджифил е чрез инхибиране на чернодробния ензим “фосфорилаза”, като предотвратява разграждането на складирания гликоген.

Учените подозират и трети механизъм - потискане на активността на чернодробния ензим “глюкозо-6-фосфатаза”, който е отговорен за разграждането на глюкозо-6-фосфат до глюкоза, увеличавайки по този начин нивата на кръвната захар.

Куркума

Куркумата е богата на фенолни съединения, най-специфичното от които се нарича куркумин. Тя има антидиабетно действие, като при клинични проучвания е установено проникването на куркумин в панкреасната тъкан. 

Счита се, че това вещество стимулира усвояването на глюкоза в черния дроб и панкреаса, като увеличава експресията на гена за рецептора ГЛУТ2. ГЛУТ 2 е отговорен за транспорта на глюкоза в черния дроб и панкреаса, а също така за ГЛУТ2-зависимата инсулинова секреция.

Тинктура “Коприва”

Копривата е ядливо растение, което всички познаваме. Освен добрите ѝ органолептични качества и богатото ѝ съдържание на витамини и минерали, тя е източник и на редица фитохимикали.

Голяма част от тях са биоактивни, което прави копривата медицинско растение с лечебни свойства.

Билката притежава глюкозо-понижаващи качества, подобрява стойностите на серумните липиди и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Има данни, че екстрактът от коприва е ефективен за стимулация на инсулиновата секреция или някое от веществата в състава ѝ могат да имитират действието на инсулина.

Тинктура “Черна боровинка”

Черната боровинка е храстоподобно растение, което ражда малки тъмносини боровинки, които освен вкусни, се оказват доста полезни. Всъщност листата на това растение са не по-малко лековити.

Черната боровинка се счита за билка. Богата е на множество полифенолни съединения и притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 

Клинични експерименти ин виво установяват, че екстрактът от черна боровинка сигнификантно понижава нивата на кръвната захар. Ефектът на боровинката е свързан и със силното ѝ влияние върху нивата на оксидативния стрес, който е пряко свързан с патофизиологичните механизми за развитие на инсулинова резистентност.

Кога се налага прием на билкови тинктури за диабет и сваляне на кръвната захар?

Справянето с диабет от втори тип изисква холистичен подход, който включва фундаментални промени в начина на живот, медикаментозно лечение, и за хората, които вярват в силата на природата - допълнително лечение чрез билки. 

Макар че билковите тинктури често не могат да заместят намесата на фармацевтичните лекарства, те показват окуражителни качества в контекста на традиционните методи на лечение. Те допринасят за цялостното здраве, включително за контрола на диабета. 

За хората, които държат на холистичния подход, каквито сме ние, екипът на ВитаОн, преоткриването на качествата и свойствата на билките посредством употребата на билкови тинктури е достойна част от добре изработен план за борба с диабета. При наличие на това заболяване, ние ви съветваме да се консултирате със специалист, преди да предприемете каквото и да е самоволно лечение.

Защо да изберете билковите тинктури за диабет и сваляне на кръвната захар от ВитаОн?

Ние предлагаме голям асортимент от билкови тинктури, които сме счели за подходящи за справяне с високите нива на кръвната захар и диабета. Нашите решения за подбора на билки се оповават на последните научни изследвания и проучвания и така гарантираме, че до вас ще достигнат само продукти, от които наистина ще усетите благоприятен ефект.

Нашите тинктури са с премиум качество и за производството са използвани само подбрани суровини с екологичен произход.

Често задавани въпроси

Ефективни ли са билките при диабет?

Да, някои билки имат много добър ефект при контрола на диабета, а действието им е подкрепено с научни доказателства.

Кога се налага прием на билки за диабет?

Те могат да се използват при гранични високи нива на захарта, както и при развит диабет с цел корекция на кръвната захар, инсулиновата сетивност и профилактика на усложненията от болестта.

Кои билки са най-подходящи за диабетици?

Билките, които според науката са най-ефективни при диабетици са глухарче, орех, коприва, синя боровинка и куркума.