Колекция: Хранителни добавки и витамини за очи

Зрението е едно от петте сетива на човешкия вид. Основният орган, чрез който се изпълнява зрителната функция са очите. Чрез тях светлинните вълни придобиват визуализация, след като първо се трансформират в проводниковия и централен отделн на зрителния апарат, разположен в централната нервна система. Резултат е способността да виждаме образи.

Здравето на очите и доброто зрение са фундаментална част от човешкото здраве.

Много са факторите, които влияят на зрителния процес. 

Редовните профилактични прегледи за важни за навременно установяване на проблем, преди той е да клинично изявен със съответните симптоми.

Генетичният фактор определя до голяма степен здравето на очния ни апарат, способностите на всеки организъм на компенсира различни проблеми, както и развиването на заложени и наследствени заболявания. Внимателното проследяване на фамилната истори, може да има решаващо значение за запазване на добро очно здраве през годините.

Адекватно отговаряне на специфичните хронични състояния, които могат да имат отношение към нашето зрение. Такива са, например, диабета и високото кръвно налягане. Тези заболявания могат и ще доведат до дегенеративни заболявания на очите и очния апарат, като например диабетна ретинопатия и хипертензивна ретинопатия.


Не без значение за цялостното здраве на очите ни и доброто зрение е експозицията на външните фактори на средата. Такива са замърсяванията, алергени и други дразнещи вещества, които могат да въздействат негативно.

Директното изложение на силна слънчева светлина може да има сериозни последствия поради вредното действие на  UV- лъчите. По тези причини е важно в случаи на нужда да вземем предпазни мерки, като например носенето на очила.

Много често, определящ вреден фактор за нарушено зрение е работата на смесена изкуствена светлина, прекарване на прекомерно много време пред монитора, както и работата през нощта.

Недостатъчният сън е изключително негативен аспект, който неминуемо води до увреждане и нарушение в зрението. 

Вредните навици, особено тютюнопушенето, се свързват с повишен риск от развитието на дегенеративни заболявания на макулата и формиране на катаракти. 

Регулиране на телесното тегло, чрез здравословно хранене и физическа активност е много важно. Затлъстяването крие риск от развитие на редица състояния, всички от които имат пряко вредно влияние върху зрението.

Ето за това, отново стигаме до правилното хранене и здравословния начин на живот.

Генетичните заболявания и вродените аномалии са фактори, които не са под наш контрол. Всичко друго зависи от нас и отговорността и грижите за тялото ни.

Храненето е основен фактор за цялостното ни здраве, а здравето на очите не прави изключение в това отношение. Приемът на свежа “жива” храна под формата на разнообразни плодове и зеленчуци е фундаментален. Снабдяването на очния апарат с необходимите му микронутриенти е първа стъпка за подпомагане на зрението ни и подкрепяне на компенсаторните възможности на целия очен апарат.

Няколко вещества са есенциални или още незаменими, що се отнася до очите:

Витамин А : 

Този мастноразтворим витамин е жизненоважен за тялото ни. Играе множество роли, но другото име на витаминът е ретинол, което подсказва огромного значение на този витамин за очите.

Витамин А или неговите прекурсори, като бета каротините, например, се съдържат съответно в някои животински продукти - черен дроб, яйчен жълтък, бъбреци, и зеленчуците и плодовете.

Той изпълнява немалко функции, свързани пряко със здравето на очите: 

  • Формиране на родопсин - фоточувствителен пигмент, който е изграден от белтъка  опсин и ретинал. Под въздействието на светлината, той води до конформационни промени в структурата на витамин А. Така инициира серия от процеси, които в крайна сметка водят до изпращане на сигнал до мозъка. Той е отговорен за също така и за нощното виждане.
  • Витамин А е отговорен още за здравето и интегритета на корнеята, бистрата централна част от окото. Дефицит на витамина  може да доведе до състояние, наречено ксерофталмия. То се изразява в сухота на окото, което може да доведе до увреждане на корнеята. 
  • Предпазва конюнктивата 
  • Антиоксидантна роля, която помага да предпазим очите си от оксидативния стрес.

Осигуряването на адекватни нива на витамин А е необходимо, за да функционира нашето тяло и да може да се радваме на добро зрение. Балансираната  диета обикновено изключва рисковете за поява на признаци на дефицит на това вещество, а при нужда може да си го набавим под формата на хранителна добавка.

Витамин Е е друг мастноразтворим агент, който също има пряко отношение върху очното здраве.

Алфа-токоферол, както е другото има на витамина има силно антиоксидантно действие, което е и основната му роля в организма. Витаминът помага за предпазването на клетъчните стени  от действието на оксидативния стрес, който се причинява от свободните радикали. Оксидативния стрес се асоциира с различни патологични промени в зрението и очите. Такива са възрастово-асоциираната макулна дегенерация и катарактите.

Витамин Е е отговорен за поддържане стабилността на клетъчните мембрани, в това число на и на клетките, участващи в структурата на очния апарат.

Според проучвания, допълнителният прием на витамин Е като хранителна добавка може да намали риска от възникване на макулна дегенерация или формиране на катаракта ( перде на окото).

Витамин Ц е представител на групата на водноразтворимите витамини. Нарича се още аскорбинова киселина и се среща естествено в редица плодове и зеленчуци. Той изпълнява множество специфични функции като действието му не може да бъде заменено. 

Организмът ни не произвежда витамин С и разчита на храната, за да осигури нужните количества.

Освен за синтез на колаген, подсилване на имунната защита и антиоксидантно действие, витамин Ц има отношение и към здравето на очите. 

Научните изследвания са установили, че той се среща в особено големи концентрации в очите. Отнася се благоприятно към здравето на кръвоносните съдове и се счита, че антиоксидантния му ефект предпазва окото от свободните радикали.

Допълнителният прием на витамин С може да намали риска от катаракти и макулна дегенерация, подобно на витамин Е.

Омега-3 мастни киселини : 

Тези сравнително рядко срещани в природата есенциални мастни киселини са изключително важни за здравето на човека. 

Участват в редица процеси и засягат много функции на организма ни.

Основните омега-3 мастни киселина са EPA - ейкозопентаенова киселина и DHA - докозахексаенова киселина. Те засягат и здравето на очите и протектират очния апарат.

В качеството си на противовъзпалителни агенти, те могат да намаляват симптомите на синдрома на сухото око. Механизма за този ефект се счита, че е приноса на омега-3 мастните киселини в синтеза на по-стабилно покритие и намаляване на възпалението.

Докозахексаеновата киселина, в частност, е основен компонент на ретината и играе ключова роля в поддържането на структурата и функцията на фоторецепторните клетки. Те са отговорни за улавяне на светлината и изпращането на визуализационни сигнали към мозъка.

Според отделни проучвания, омега-3 мастните киселини могат да имат благоприятен ефект в забавянето на прогресията при глаукома.

Цинк : 

Цинкът е важен незаменим  микроелемент, който се среща във всички тъкани и органи. Това е така поради голямото му участие в биологичните процеси, които се извършват от нашето тяло.

Също като витамин С, цинкът се открива в големи концентрациите в тъканите, свързани с очния апарат и по специално в ретината. Изобилен е в състава на пигментите епителни клетки и е важен за здравето и функцията на ретината.

Освен това, цинкът предпазва очите от оксидативния стрес, който е в големи концентрации периокуларно.

Достатъчният прием на цинк чрез храната или под формата на хранителна добавка ( Цинков цитрат, например) намалява риска от развитието на макулна дегенерация и катаракти.

Хранителните добавки отдавна се използват като допълнение към ежедневната диета с цел набавяне адекватни количества от необходимите хранителни вещества. Медицинските специалисти често включват горепосочените вещества под формата на суплементи като помощно средство към медикаментозната терапия, която се назначава при различни проблеми със зрението.

Освен добавянето на есенциални за организма вещества, някои хора залагат на употребата на билки и техните екстракти.

Билките от векове са съпровождали човешкия вид в борбата с болестите. Съществуват и такива, които се счита, че допринасят за доброто здраве на очите и подпомагат зрението.

Една от най-популярните и употребявани билки, що се касае за зрението, е черната боровинка. За предпочитане е използването на концентрирани форми на билки под формата на сухи екстракти или билкови тинктури.

Тинктурата “ Черна боровинка” е богата на редица активни вещества, благодарение на които се счита, че благоприятства функцията и здравето на очите и зрителния апарат.

Най-значими и проучени са фенолните съединения от групата на антоцианините.

Те представляват мощни натурални антиоксиданти, които допринасят за стабилността на клетъчните мембрани. По този начин осигуряват здравина на кръвоносните съдове и запазват функцията на ендотела. 

Антоцианините също така притежават противовъзпалителни качества.

Екстрактът от черна боровинка ( Vaccinium myrtillus ) способства за подобряване микроциркулацията в тялото, в това число и на очния апарат. Поради това качество, често се инкорпорира при състояния като диабет и глаукома, където често се наблюдават дегенеративни изменения.

 Според проучвания, редовният прием на екстракт от черна боровинка подобрява нощното виждане. Счита се, че механизмът зад това свойство се крие в потенциала на билката да релаксира и възстановява ретиналните клетки, като по този начин подобрява способността на окото да се адаптира към по-слаба светлина.

Науката препоръчва използването на екстракт от черна боровинка от хора, които прекарват много добре пред монитора.

Друго добре познато растение, което не се използва само за украса е Невенът. Това красиво цвете притежава лечебни свойства, познати на човека от векове.

Някои от характеристиките му го правят много подходящо за прием при нарушено зрение и проблеми с очите. Именно високото му съдържание на каротеноиди, в това число лутеин и зеаксантин, е отговорно за тези качества.

Тези вещества работят по вече познат за науката механизъм -  лутеинът и зеаксантинът могат да филтрират синята светлина и по този начин предпазват от формирането на реактивни кислородни радикали в ретината. Освен това, те предпазват от действието на оксидативния стрес като директно се свързват и  неутрализират свободните радикали.

Водно-алкохолният екстракт от цветовете на това растение има благоприятен ефект върху здравето на очите, когато се използва  при раздразнения, зачервявания и възпалителни процеси.

Проучвания отчитат ползите му за забавяне процесите на макулна дегенерация. Освен това намалява шанса за развитие на катаракта, а също така подпомага овлажняването на очите.

Употребата на хранителни добавки и билкови тинктури е отличен начин за превенция и профилактика на заболявания, свързани с очите и зрението. Разбира се, не трябва да пренебрегваме ролята на профилактичните медицински консултации и регулирането на вредните фактори, които могат да нарушат нашето зрение в дългосрочен план.