Колекция: Хранителни добавки за памет и концентрация

В днешното забързано ежедневие е от ключово значение да можем да оперираме с бърз и остър ум и да сме способни да извършваме голямо количество работа, в това число умствена, за кратко време.

Когнитивните функции, паметта и концентрацията са интегрални компоненти на цялостното ментално и мозъчно здраве. За да подобрим отделните аспекти на нервно-психическото ни здраве е удачно да се запознаем по подробно с тях.


Когнитивната функция включва няколко подгрупи от дейности:

  • Изпълнителна функция, включваща умения като вземане на решения, планиране, решаване на проблеми или поставяне на цели. Тя е отговорна за адаптационните способности на хората в променящата се среда.
  • Скорост на обработка - отнася се до скоростта, с която мозъкът обработва информацията и изпълнява умствени задачи.
  • Внимание : способността да насочваме вниманието върху конкретни стимули като същевременно игнорираме разсейващите фактори.
  • Езикова обработка - разбиране на звукова информация, както и изразяване на информация посредством звуци. Обобщено това включва вербалната и писмена комуникация.


Паметта е се разделя на 4 подгрупи : 

  • Краткосрочна памет
  • Дългосрочна памет
  • Работна памет
  • Епизодична памет

Концентрацията също има своите подкатегории:

  • Избирателно внимание - това е способността да се съсредоточим върху конкретна задача, като ограничаваме съзнателно или подсъзнателно дразнителите.
  • Устойчиво внимание - това понятие включва възможността да поддържаме фокуса си за продължителен период от време. Тази способност е критична при извършването на задачи, които изискват продължителни умствени усилия.
  • Разделено внимание - това включва така известната способност за “мултитаскинг” т.е. възможността за задържане на вниманието върху множество стимули едновременно.
  • .Визуална или слухова концентрация - това е възможността ни да се концентрираме и съответно асимилираме информация, която е предоставена чрез визуални или слухови стимули.

Постигането на професионални успехи налага поддържането на високи нива на концентрацията за неопределено време без значение от сферата, в която сме се насочили. 


Изискванията на новите технологии, постоянната заетост и множеството стимули поставят все по-трудни препятствия за нашите когнитивни функции с всеки ден. 


Същността на модерния живот често налага бързия обмен на информация и способността да извършваме множество начинания почти едновременно. Това изисква способността да запаметяваме и възпроизвеждаме информация. Здравата памет ни позволява да черпим от минали преживявания, да се учим от тях и на базата на това, да вземаме информирани решения.


Не по-малко важно за справянето с ежедневните трудности е способността да поддържаме концентрацията си. Тя ни позволява да се съсредоточим и да вникнем в същината на задачите ни, подобрява продуктивността и ни помага да извлечем задоволство от постигнатото.


Дигиталната ера, в която живее съвременния човек, предоставя безпрецедентен неограничен поток от информация, който сам по себе си представлява едно препятствие за мозъка. Постоянните известия, дигитални ефекти, социални мрежи и други отвличащи вниманието фактори,  могат да доведат до когнитивно претоварване  и психическа умора. 


Постоянния стрес, недостатъчната почивка, нездравословната храна и вредните навици водят до затормозяване на мозъчната дейност и нарушават фокуса.


Хроничната умора води до намаляване производствеността и креативността на мозъка ни, влошават паметта ни и способността да решаваме различни задачи. Здравето на мозъка и централната нервна система са фундаментални, както за когнитивните функции, така и за психическото и физическото състояние на цялото тяло.


Именно затова грижата за нашето когнитивно здраве, паметта и фокуса е фундаментална, за да може да изпълняваме адекватно нашите ежедневни задачи. 



Холистичният подход към силната памет и добрата концентрация включва адекватен сън, физическа активност и храна, богата на хранителни вещества и трениране на мозъка в извършването на разнообразни активности, свързани с познанието и решаването на задачи. 


Според мнозина, медитацията и други техники за релаксация са ефективни методи за борба със стресовите фактори и предотвратяването на последствията от тях.


Ролята на храненето е от особено значение. Насоченият прием на храни, поддържащи здравето и функционалността на мозъка е добър метод за профилактика на когнитивното здраве. Есенциалните вещества като например омега-3 мастни киселини и витамините от група Б, антиоксидантите и други вещества имат позитивен и превантивен ефект върху умствената дейност.


Осигуряването на незаменимите за тялото ни нутриенти е важно за правилното функциониране на мозъка, тъй като много вещества участват в регулацията на нервните импулси или поддържането на структурите и клетките на нервната система.



В мисията ни да оптимизираме нашия умствен потенциал и да подобрим когнитивната си функционалност, ролята на хранителните добавки и билките става значителна. Те са средство за подобряване начина ни на живот, включвайки и когнитивното здраве.


Някои примери за хранителни добавки са есенциални вещества, които набавяме с храната или под формата на хранителни добавки. Те са незаменими и изпълняват важни и специфични функции в тялото, част от които свързани с мозъка и процесите, свързани с него. Други са екстракти от растения ( сухи или тинктури), които са богати на биологично активни вещества. Същите, в някои случаи, могат да повлияват процеси, свързани с мисловната дейност. Механизмите за това са различни.

Витамин Б12:


Витамин Б12 е  есенциален водоразтворим витамин. Той играе ключова роля за поддържане на оптималното здраве на нервната система и когнитивните функции, като участва в редица процеси: 


Витамин Б12 участва в синтеза на миелин, сложно вещество с липидна природа, което формира защитна обвивка около нервите. Той служи за ефикасно предаване на електрическите импулси.


Този витамин участва още в процесите на метилация, които са есенциални за продукцията на невротрансмитери като серотонин и допамин. Те са отговорни до голяма степен за регулация на настроението ни, паметта и когнитивните функции.


Той е есенциален и в процеса на синтез на веществото S- аденозилметионин. То играе роля в регулацията на настроението. По тази причина дефицита на витамин б12 се свързва с депресивни състояния.


Цианкобаламинът, както е другото име на витамина, има невропротективно действие и адекватните му нива забавят процесите на стареене на невралната тъкан и може да предотврати развитието на невродегенеративни заболявания.


Той се съдържа в животинските продукти - червеното месо, морски деликатеси, както и органните меса. При необходимост и повишени нужди, каквито са стрес, прекомерна физическа и психическа натовареност, допълнителният прием на този витамин често е препоръчван  от специалистите.

Витамин Д3 ( холекалциферол) : 

Това вещество, което принадлежи към групата на витамините, всъщност има по-скоро хормонална структура и действие. Той се синтезира от човешкия организъм с помощта на слънчевата светлина и може да се приема в малки количества с храната.

Дефицитът на този витамин е може би най-честия в сравнение с всички други, особено сред хората, населяващи места с умерен климат, където през зимата слънчевите дни не са достатъчни.

Той отговаря за регулацията и метаболизма на калция и фосфора, за здрави кости и зъби, но има още редица функции в човешкото тяло, поради което е обект на интерес от страна на науката.

Рецептори за този витамин са открити в области на мозъка, отговорни за нашето настроение и когнитивни умения. Според учените, витамин Д3 влияе на синтеза и освобождаването на невротрансмитери, което има значение за синаптичните функции, както и за когнитивните процеси.

Витаминът е много важен по време на бременността и вътреутробното развитие, където дефицитът му се свързва с повишен риск от възникване на заболявания, свързани със забавено или нарушено нервно развитие.

Освен това е установена зависимост между нивата на витамин Д и възникването на старческа деменция и болест на Алцхаймер. Това може да се дължи на ролята на холекалциферола в синтеза на протеин, известен като Nerve Growth Factor, който е от първостепенно значение за растежа, поддръжката и протекцията на нервните клетки.

Магнезий:

Този минерал е незаменим за човешкото тяло. Участва в редица процеси и е отговорен за множество функции на организма. Част от тях са свързани и с нервната система.

Магнезият модулира така наречените N-Метил-D- Аспартатните рецептори, които са подтип на глутаматния рецептор. Правилната функция на този рецептор е решаваща за синаптичната пластичност и ученето.

Освен това, магнезият отговаря за регулацията и освобождаването на невротрансмитерите.

Този минерал има ключово значение в предаването на сигналите и регулацията на калциевите канали, които са застъпени както в централната така и периферната нервна система.

В диетата на съвременния човек, богата на преработени храни, все по-често се наблюдават случаи на дефицит на магнезий. Добавянето му към храната под формата на хранителна добавка има благоприятно действие, което мнозина усещат много бързо в ежедневието си.

Цинк:

Този микронутриент е незаменим и се набавя с храната. Въпреки, че е необходим в много малки количества, неговото значение за цялостното здраве е огромно и всъщност тоталната липса на минерала води до смърт.

Той е отговорен за регулацията на множество процеси в тялото и е кофактор на редица ензими.

Промяната в хомеостазата на този минерал води до патогенезата на заболявания, свързани с паметта, ученете, емоционалното и психическото здраве. Дефицитът на цинк води до депресивни състояния и тревожност, а при системен недоимък на този минерал се развиват деменция и Алцхаймер.

Адекватните нива на този микроелемент са от огромно значение за цялостното здраве на нервната ни система като приемът му под формата на хранителна добавка се препоръчва в периоди на повишено нервно-психическо напрежение, често боледуване или обща отпадналост.

Зелен чай:

Зеленият чай е другото име на растението Camellia sinensis и в действителност от листенцата на това растение се приготвят различни видове чай.  

Това растение и неговата употреба са широко застъпени в културата на редица азиатски държави, като е най-консумираната напитка в света след водата. Разбира се, това изобщо не е случайно. 

Зеленият чай от векове е традиционна напитка, която освен приятен вкус и освежаващ ефект, притежава и лечебни свойства. 

Богат на множество фенолни съединения, най-известните, от които се наричат катехини, зеленият чай се използва като тоник и стимулатор на енергийните нива, фокуса и концентрацията.

Освен това, той съдържа кофеин, който е естествен стимулатор на мозъчната дейност, както и аминокиселината L-теанин, която има успокояващ ефект и премахва чувството на тревожност.

По тази причина, консумацията на зелен чай е по-предпочитана от тази на кафето, особено сред хората, които се занимават с умствена дейност.

Различни научни изследвания потвърждават, че консумацията на зелен чай води до активиране на центрове в мозъка, отговорни за когнитивните функции. 

Екстрактът от зелен чай представлява концентрирана форма на растението, в която са извлечени най-важните съставки, благодарение на които билката упражнява своите ефекти. Препоръчва се при умствен труд за подобрение скоростта на обработване и пресъздаване на информация, фокуса и концентрацията.


Ашваганда:

Ашвагандатата е традиционна билка в азиатската култура, като е поставена на пиедестал в Индийската Аюрведа. Неслучайно я наричат индийския женшен.

Билката има множество качества, като е известна с адаптогенните си свойства - а, именно, подпомага организма да се справя с периоди на голям стрес от различно естество.

Екстрактът от ашваганда съдържа редица активни вещества, специфични за билката, от които се наричат витанолиди. Те са отговорни за нейните анксиолитични качества, както и за антидепресивния и ефект. 

Освен това, нови проучвания установиха сигнификантно подобряване на когнитивните функции, визуална памет, време за реакция и цялостната функционалност на нервната система.

Тези ефекти са забелязани след 30 дневно приемане на билката. Причината затова е, че билковите екстракти работят по-бавно от лекарствените препарати, поради необходимостта от натрупване на активните вещества.


Тинктура “Розмарин” : 

Розмаринът е известна подправка, особено в страните, разположени по средиземноморието. Използва се за подправяне на ястия от риба, месо, картофи и други.

Освен това, растението има признати медицински качества и е богато на множество съединения, които имат влияние върху човешкия организъм. Те принадлежат към голямото семейство на фенолите и най-проучените от тях са розмариновата, урсоличната и кафената киселина.

Розмаринът е известен с антиоксидантното си действие, както и с антимикробната си активност. 

Високото съдържание на антиоксиданти го правят ефективен за превенция на различни заболявания, свързани с прекомерния оксидативен стрес. В тази група попадат и невродегенеративните заболявания като деменция и Алцхаймер.

Според научни изследвания, екстрактът от розмарин засилва синтеза на белтък, който има функция на растежен фактор с афинитет към нервната система (NGF). Неговата роля е да регулира и поддържа здравето на невралната тъкан, като индиректно подпомага процесите, свързани с паметта и когнитивните функции.


В Свят изпълнен със стрес и динамика, здравият ум е от огромно значение. Аспектите на менталното здраве, които определят нашата продуктивност и ефективност при изпълнение на задачите си, са на пиедестал.

Наша грижа е да осигурим оптимални условия на нашата нервна система, за да може тя да устои на препятствията, които животът ни поднася. Проактивният подход към това включва правилно хранене, достатъчна физическа активност, елиминиране на вредните фактори. За тези от нас, които искат да са винаги на върха и да оптимизират своята ефективност, подкрепата от природата е есенциална.

А, именно - употребата на здравословни хранителни добавки и билкови тинктури, насочени към здравето на мозъка ни. Те допринасят за подобрен синаптичен транспорт, поддържат баланса на невротрансмитерите  и имат протективен ефект върху нервната тъкан. 


Резултатът от това е по-добра памет, по-бърз и бистър ум, подобрени когнитивни процеси и повишена концентрация - всичко, от които има нужда съвременния човек.