Свободните радикали представляват съединения или отделни молекули, които се произвеждат и отделят в резултат от осъществяването на физиологичните метаболитни процеси.
В нормални дози, действието на свободните радикали е здравословно. По механизма на обратната връзка и други сигнални пътища, експозицията на свободните радикали има стимулиращо действие върху нашия имунитет и отношение към регулацията на различни процеси и функции.
Прекаленото излагане на вредни фактори води до прекомерното производство на свободни радикали в тялото.
Примери за това са:
Замърсяване на въздуха и водата
Приемът на нискокачествена преработена храна
Прием на лекарства
Вредни навици - алкохол, тютюнопушене и употребата на наркотици.
В нормални условия, в организма ни има ясно установено равновесие между свободни радикали и антиоксиданти. При по-горе посочените обстоятелства, това равновесие може да бъде нарушено след изчерпване на компенсаторните възможности на организма ни.
В този случай, свободните реактивни форми вземат превес, като оказват по-голямо вредно въздействие върху клетките и клетъчните органели и биоактивни молекули.
Това състояние се нарична оксидативен стрес. Последствията от продължителното му въздействие върху организма могат да са сериозни - от възникване на възпалителни заболявания, до нарушения в имунитета и възникване на автоимунни и дегенеративни заболявания.
Свободните реактивни форми в нашия организъм биват няколко вида, като всеки вид е продукт на съответни процеси и реакции и има афинитет към постигането на конкретни цели.
Ето ги и кои са те:
Супероксиден радикал: Генерира се при клетъчното дишане и е прекурсор на други кислородни форми.
Водороден пероксид: Отпаден продукт на много физиологични реакции, може да се превръща в хидроксилен радикал при наличието на метални йони.
Хидроксилен радикал: Изключително реактивен. Уврежда ДНК, активни белтъци и липиди. Продукт при реакцията на Фентън.
Единичен кислороден атом: Продукт при фотосинтезата на растенията. Уврежда мембрани и липиди.
Азотен оксид: Участва в клетъчната сигнализация, но може да се превърне в пероксинитрит при наличието на супероксиден радикал.
Пероксинитрит: Реактивен представител на семейството, уврежда ДНК, протеини и липиди (мазнини).
Хипохлориста киселина: Продукт от действието на неутрофилите (имунни клетки). Притежава антимикробно действие, но при свръхактивност на имунитета може да увреди и тъкани на гостоприемника.
Липидна пероксидаза: Резултат от окислението на полиненаситените мазнини. Може да уврежда клетъчните мембрани и органели. Медиира възпалението.
Алкохсилен радикал: Формира се при пероксидацията на мазнините. Може да доведе до верижна реакция и увреждане на липидите.
Голямото разнообразие от свободни радикали, които се произвеждат при различни процеси, протичащи физиологично в нашия организъм, поставя под обсада всички клетки, тъкани и активни вещества от всеки възможен ъгъл.
В отговор на това, тялото ни има способност да произвежда собствени антиоксиданти, за да се пребори със свободните радикали.
Също така съществуват есенциални, или още незаменими, вещества с антиоксидантно действие. Такива са например витамините А, С и Е, които приемаме с храната или под формата на хранителна добавка (или т. н. антиоксиданти добавки).
При наличие на прекалено много вредни фактори, както и симптоми на оксидативен стрес (лесна уморяемост, апатия, слабост, сънливост), един начин да снабдим тялото си с антиоксиданти е чрез храната.
Приемът на храни, богати на витамините А, С и Е, ще помогне на тялото ни да компенсира недостига при синтеза на собствени антиоксиданти.
Жизненоважните витамини А, Ц и Е са широко разпространени в растителни източници, а именно плодове и зеленчуци. Витамин А, в зависимост от формата, под която се намира, може да се открие и в редица животински източници - черния дроб, мазни риби.
Друг начин за компенсиране на недостига на антиоксиданти е посредством приема на хранителни добавки. Витамините А, С и Е са лесно достъпни и в добре усвоими биологични форми. Освен това на пазара се продават и множество други антиоксиданти, които да допринесат за борбата с оксидативния стрес.
Този вид антиоксиданти са с ензимна природа и се синтезират от нашето тяло. Те са конкретно адресирани към специфичните оксиданти, описани по-горе.
Биват следните видове:
Супероксид дисмутаза: Среща се в цитоплазмата, митохондриите и извънклетъчното пространство.
Каталаза: Намира се предимно в пероксизомите. Катализира обезвреждането на водородния пероксид до вода и кислород.
Глутатион пероксидаза: Работи в комбинация с минерала селен. Използва глутатиона да неутрализира водородния пероксид и органичните хидропероксиди.
Глутатион редуктаза: Работи в тандем с глутатион пероксидазата. Отговорен е за поддържането на адекватно количество редуциран глутатион, който е незаменим антиоксидант.
Пероксиредоксини: Цяло семейство от тиол-зависими пероксидази. Катализират редукцията на водородния пероксид, органичните пероксиди и пероксинитрита.
Тиоредоксин редуктаза: Поддържа редукцията на белтъчните дисулфиди и пероксиди. Използва електрони от НАДФ, за да поддържа редуцираната (активна) форма на тиоредоксин.
Параоксонази: Срещат се в серума и се свързват с добрия холестерол (HDL). Предпазват от осъществяването на липидна пероксидация и имат противовъзпалителни свойства.
Хем-оксигеназа: Катализира разпада на хем до биливердин, като при реакцията се освобождава желязо и въглероден моноксид.
Освен по своята природа, антиоксидантите се различават и по механизма си на действие в борбата с оксидативния стрес. Еволюцията е подсигурила различни механизми за намаляване щетите от оксидативния стрес. По този начин различните видове антиоксиданти работят в екип и синергично отстраняват вредните радикали.
Антиоксидантите извършват своите функции по няколко основни принципа.
Ензимните антиоксиданти като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза, оперират вътреклетъчно. Те функционират с цел разрушаването и неутрализацията на вредни за тялото ни молекули. Те оперират вътре в клетката и предпазват нейните клетъчни органели от увреждане.
Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който прекъсва липидната пероксидация, като дарява електрони на липидните остатъци. По този начин прекъсва последователността от реакции, които могат да разрушат клетъчните мембрани.
Антиоксидантите често работят в синергизъм. Например, витамин С регенерира витамин Е, като дарява електрони и по този начин оптимизира ефикасността на двата антиоксиданта едновременно.
Някои антиоксиданти, като например селен-съдържащите ензими и някои полифеноли, хелатират (свързват) металните йони. Това е важно свойство, тъй като металите могат да катализират реакции, които генерират свободни радикали.
Антиоксидантите могат да стимулират собствените защитни механизми на тялото. Например, някои полифеноли активират Nrf2, който стимулира синтеза на антиоксидантни ензими.
Антиоксидантите помагат за поддържането на деликатния баланс между оксиданти и антиоксиданти в клетките. Този редокси баланс е от жизненоважно значение за правилното функциониране на клетките.
Антиоксидантите могат да модулират имунния отговор, като повлияват продукцията и активността на клетките на имунитета. Това свойство допринася както за имунитета, така и за контрол на възпалителните процеси и цялостното здраве на организма.
Значението на антиоксидантите е огромно за човешкото здраве. Много е важно балансът между тях и свободните радикали да не бъде нарушен и да не попада извън определени граници.
В противен случай, това би довело до системни възпалителни и автоимунни реакции, като се счита че до голяма степен оксидативният стрес е отговорен за възникване на онкологичните заболявания.
За да помагаме на организма си да се справя с действието на свободните радикали, нашата отговорност е да му осигурим богата на антиоксиданти диета.
При практикуване на вредни навици и консумиране на силно преработени храни се увеличават драстично нуждите на организма от антиоксиданти. Когато набавянето им е затруднено, е удачна употребата им в концентриран вид, под формата на хранителни добавки.
Те могат да бъдат витамин Ц, А, Е, Коензим Q10, или пък билкови тинктури и растителни екстракти, които са богати на растителни антиоксиданти.
Дозите, от които всеки организъм има нужда, са строго индивидуални, като се различават дори и според определения момент и етап от живота.
Адекватният прием на вещества с антиоксидантна природа е от полза, ако искате да функционирате при оптимални условия и да можете да запазите здравето си непокътнато за възможно най-дълъг период от време.
Ние, от ВитаОн, разбираме значението на избора на най-добрите антиоксиданти за вашето здраве.
Затова предлагаме богата гама от висококачествени хранителни добавки с антиоксидантно действие. Дали ще изберете някои от незаменимите антиоксиданти - като витамин А, С или Е, ще заложите на билкови екстракти и тинктури, или на комбинация от двете, е избор, който вие трябва да направите според индивидуалните си нужди.
При всички случаи, вие няма да сбъркате. Осъзнавайки сериозността и важността на антиоксидантите за човешкото здраве, ние сме предоставили голяма гама от висококачествени продукти и гарантираме за високата им потентност.
За създаването на всяка една добавка с антиоксидантни свойства са използвани само премиум суровини, без добавянето на вредни вещества и пълнители.
Най-високо ниво
на качество при използваните суровини
Бърза и сигурна доставка
с доказани куриери
Сигурни и надеждни
методи на плащане
Професионално и качествено
обслужване от специалист
бюлетин
Запиши се и вземи 10% отстъпка още сега
Получавай първи ексклузивни оферти и експертни здравни съвети, които ще бъдат достъпни, само за записалите се. Не пропускай възможността.