Свободните реактивни форми в нашия организъм биват няколко вида, като всеки вид е продукт на съответни процеси и реакции и има афинитет към постигането на конкретни цели.
Ето ги и кои са те:
-
Супероксиден радикал: Генерира се при клетъчното дишане и е прекурсор на други кислородни форми.
-
Водороден пероксид: Отпаден продукт на много физиологични реакции, може да се превръща в хидроксилен радикал при наличието на метални йони.
-
Хидроксилен радикал: Изключително реактивен. Уврежда ДНК, активни белтъци и липиди. Продукт при реакцията на Фентън.
-
Единичен кислороден атом: Продукт при фотосинтезата на растенията. Уврежда мембрани и липиди.
-
Азотен оксид: Участва в клетъчната сигнализация, но може да се превърне в пероксинитрит при наличието на супероксиден радикал.
-
Пероксинитрит: Реактивен представител на семейството, уврежда ДНК, протеини и липиди (мазнини).
-
Хипохлориста киселина: Продукт от действието на неутрофилите (имунни клетки). Притежава антимикробно действие, но при свръхактивност на имунитета може да увреди и тъкани на гостоприемника.
-
Липидна пероксидаза: Резултат от окислението на полиненаситените мазнини. Може да уврежда клетъчните мембрани и органели. Медиира възпалението.
-
Алкохсилен радикал: Формира се при пероксидацията на мазнините. Може да доведе до верижна реакция и увреждане на липидите.
Голямото разнообразие от свободни радикали, които се произвеждат при различни процеси, протичащи физиологично в нашия организъм, поставя под обсада всички клетки, тъкани и активни вещества от всеки възможен ъгъл.
В отговор на това, тялото ни има способност да произвежда собствени антиоксиданти, за да се пребори със свободните радикали.
Също така съществуват есенциални, или още незаменими, вещества с антиоксидантно действие. Такива са например витамините А, С и Е, които приемаме с храната или под формата на хранителна добавка (или т. н. антиоксиданти добавки).
При наличие на прекалено много вредни фактори, както и симптоми на оксидативен стрес (лесна уморяемост, апатия, слабост, сънливост), един начин да снабдим тялото си с антиоксиданти е чрез храната.
Приемът на храни, богати на витамините А, С и Е, ще помогне на тялото ни да компенсира недостига при синтеза на собствени антиоксиданти.
Жизненоважните витамини А, Ц и Е са широко разпространени в растителни източници, а именно плодове и зеленчуци. Витамин А, в зависимост от формата, под която се намира, може да се открие и в редица животински източници - черния дроб, мазни риби.
Друг начин за компенсиране на недостига на антиоксиданти е посредством приема на хранителни добавки. Витамините А, С и Е са лесно достъпни и в добре усвоими биологични форми. Освен това на пазара се продават и множество други антиоксиданти, които да допринесат за борбата с оксидативния стрес.