Колекция: Антиоксиданти

# Какво представляват антиоксидантите

Антиоксидантите са есенциални съединения, чиято роля е да защитават тялото ни и неговите структури от действието на свободните радикали.

# Какво са свободните радикали и вредни ли са за нас

Свободните радикали представляват съединения или отделни молекули, които се произвеждат и отделят в резултат от осъществяването на физиологичните метаболитни процеси.

В нормални дози, действието на свободните радикали е здравословно. По механизма на обратната връзка и други сигнални пътища, експозицията на свободните радикали има стимулиращо действие върху нашия имунитет и отношение към регулацията на различни процеси и функции.

Прекаленото излагане на вредни фактори води до прекомерното производство на свободни радикали в тялото.

Примери за това са:

  • Замърсяване на въздуха и водата
  • Приемът на нискокачествена преработена храна
  • Прием на лекарства
  • Вредни навици - алкохол, тютюнопушене и употребата на наркотици.

В нормални условия, в организма ни има ясно установено равновесие между свободни радикали и антиоксиданти. При по-горе посочените обстоятелства, това равновесие може да бъде нарушено след изчерпване на компенсаторните възможности на организма ни. 

В този случай, свободните реактивни форми вземат превес, като оказват по-голямо вредно въздействие върху клетките и клетъчните органели и биоактивни молекули.

Това състояние се нарична оксидативен стрес. Последствията от продължителното му въздействие върху организма могат да са сериозни - от възникване на възпалителни заболявания, до нарушения в имунитета и възникване на автоимунни и дегенеративни заболявания.

# Видове свободни радикали

Свободните реактивни форми в нашия организъм биват няколко вида, като всеки вид е продукт на съответни процеси и реакции и има афинитет към постигането на конкретни цели.

Ето ги и кои са те:

  • Супероксиден радикал: Генерира се при клетъчното дишане и е прекурсор на други кислородни форми.

  • Водороден пероксид: Отпаден продукт на много физиологични реакции, може да се превръща в хидроксилен радикал при наличието на метални йони.

  • Хидроксилен радикал: Изключително реактивен. Уврежда ДНК, активни белтъци и липиди. Продукт при реакцията на Фентън.

  • Единичен кислороден атом: Продукт при фотосинтезата на растенията. Уврежда мембрани и липиди.

  • Азотен оксид: Участва в клетъчната сигнализация, но може да се превърне в пероксинитрит при наличието на супероксиден радикал.

  • Пероксинитрит: Реактивен представител на семейството, уврежда ДНК, протеини и липиди (мазнини).

  • Хипохлориста киселина: Продукт от действието на неутрофилите (имунни клетки). Притежава антимикробно действие, но при свръхактивност на имунитета може да увреди и тъкани на гостоприемника.

  • Липидна пероксидаза: Резултат от окислението на полиненаситените мазнини. Може да уврежда клетъчните мембрани и органели. Медиира възпалението.

  • Алкохсилен радикал: Формира се при пероксидацията на мазнините. Може да доведе до верижна реакция и увреждане на липидите.

Голямото разнообразие от свободни радикали, които се произвеждат при различни процеси, протичащи физиологично в нашия организъм, поставя под обсада всички клетки, тъкани и активни вещества от всеки възможен ъгъл.

В отговор на това, тялото ни има способност да произвежда собствени антиоксиданти, за да се пребори със свободните радикали.

Също така съществуват есенциални, или още незаменими, вещества с антиоксидантно действие. Такива са например витамините А, С и Е, които приемаме с храната или под формата на хранителна добавка (или т. н. антиоксиданти добавки).

При наличие на прекалено много вредни фактори, както и симптоми на оксидативен стрес (лесна уморяемост, апатия, слабост, сънливост), един начин да снабдим тялото си с антиоксиданти е чрез храната.

Приемът на храни, богати на витамините А, С и Е, ще помогне на тялото ни да компенсира недостига при синтеза на собствени антиоксиданти.

Жизненоважните витамини А, Ц и Е са широко разпространени в растителни източници, а именно плодове и зеленчуци. Витамин А, в зависимост от формата, под която се намира, може да се открие и в редица животински източници - черния дроб, мазни риби.

Друг начин за компенсиране на недостига на антиоксиданти е посредством приема на хранителни добавки. Витамините А, С и Е са лесно достъпни и в добре усвоими биологични форми. Освен това на пазара се продават и множество други антиоксиданти, които да допринесат за борбата с оксидативния стрес.

# Видове антиоксиданти

В зависимост от своята природа, антиоксидантите се класифицират и разделят на две основни категории.

# Ензимни антиоксиданти

Този вид антиоксиданти са с ензимна природа и се синтезират от нашето тяло. Те са конкретно адресирани към специфичните оксиданти, описани по-горе. 

Биват следните видове:

  • Супероксид дисмутаза: Среща се в цитоплазмата, митохондриите и извънклетъчното пространство.

  • Каталаза: Намира се предимно в пероксизомите. Катализира обезвреждането на водородния пероксид до вода и кислород.

  • Глутатион пероксидаза: Работи в комбинация с минерала селен. Използва глутатиона да неутрализира водородния пероксид и органичните хидропероксиди.

  • Глутатион редуктаза: Работи в тандем с глутатион пероксидазата. Отговорен е за поддържането на адекватно количество редуциран глутатион, който е незаменим антиоксидант.

  • Пероксиредоксини: Цяло семейство от тиол-зависими пероксидази. Катализират редукцията на водородния пероксид, органичните пероксиди и пероксинитрита.

  • Тиоредоксин редуктаза: Поддържа редукцията на белтъчните дисулфиди и пероксиди. Използва електрони от НАДФ, за да поддържа редуцираната (активна) форма на тиоредоксин.

  • Параоксонази: Срещат се в серума и се свързват с добрия холестерол (HDL). Предпазват от осъществяването на липидна пероксидация и имат противовъзпалителни свойства.

  • Хем-оксигеназа: Катализира разпада на хем до биливердин, като при реакцията се освобождава желязо и въглероден моноксид.

# Антиоксиданти с не ензимна природа

Повечето от този тип антиоксиданти се съдържат в различни хранителни източници.

# Витамини

  • Витамини С (Аскорбинова киселина): Водоразтворим универсален антиоксидант, срещан в редица зеленчуци и плодове.

  • Витамин Е (Токоферол и токотриеноли): Мастноразтворими антиоксиданти, които предпазват клетъчните мембрани.

# Минерали

  • Селен: Важен за функционирането на ензимните антиоксиданти, например глутатион пероксидазата.

# Полифеноли

Това са растителни вещества, представени от много подгрупи:

  • Флавоноиди: Антоцианини, кверцетин и катехини.

  • Флаваноли: Лутеолин, апигенин и други.

  • Флавоноли: Каемпферол, мирицетин.

  • Фенолни киселини: Кафеена, розмаринова и елагична киселина.

  • Ресвератрол: Среща се в гроздето, респективно във виното.

# Каротеноиди

  • Бета-каротин

  • Лутеин и зеаксантин

  • Ликопен

# Други

  • Коензим Q10: Среща се в митохондриите; Ключов за производството на енергия.

  • Глутатион: Трипептид с мощно антиоксидантно действие; Отговорен за детоксикация.

  • Мелатонин: Хормон със силни антиоксидантни свойства.

  • Алфа-липоева киселина: Водо- и мастноразтворим антиоксидант; Ко-фактор за редица функции.

  • Убиквинол: Редуцираната версия на Q10; Допринася за продукцията на енергия в клетката.

  • Хинони - Убикинон (Q10): Участник в митохондриалната енергийна верига.

  • Нафтохинони: Витамин К.

# Механизъм на действие на антиоксидантите

Освен по своята природа, антиоксидантите се различават и по механизма си на действие в борбата с оксидативния стрес. Еволюцията е подсигурила различни механизми за намаляване щетите от оксидативния стрес. По този начин различните видове антиоксиданти работят в екип и синергично отстраняват вредните радикали.

Антиоксидантите извършват своите функции по няколко основни принципа. 

# Ензимна защита

Ензимните антиоксиданти като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза, оперират вътреклетъчно. Те функционират с цел разрушаването и неутрализацията на вредни за тялото ни молекули. Те оперират вътре в клетката и предпазват нейните клетъчни органели от увреждане.

# Участват като разрушават веригата на действие

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който прекъсва липидната пероксидация, като дарява електрони на липидните остатъци. По този начин прекъсва последователността от реакции, които могат да разрушат клетъчните мембрани.

# Възстановяване на други антиоксиданти

Антиоксидантите често работят в синергизъм. Например, витамин С регенерира витамин Е, като дарява електрони и по този начин оптимизира ефикасността на двата антиоксиданта едновременно.

# Метално хелатиране

Някои антиоксиданти, като например селен-съдържащите ензими и някои полифеноли, хелатират (свързват) металните йони. Това е важно свойство, тъй като металите могат да катализират реакции, които генерират свободни радикали.

# Стимулиране синтеза на протективни ензими

Антиоксидантите могат да стимулират собствените защитни механизми на тялото. Например, някои полифеноли активират Nrf2, който стимулира синтеза на антиоксидантни ензими.

# Поддържане на редукционно окислителния баланс

Антиоксидантите помагат за поддържането на деликатния баланс между оксиданти и антиоксиданти в клетките. Този редокси баланс е от жизненоважно значение за правилното функциониране на клетките.

# Играят ролята на имунни модулатори

Антиоксидантите могат да модулират имунния отговор, като повлияват продукцията и активността на клетките на имунитета. Това свойство допринася както за имунитета, така и за контрол на възпалителните процеси и цялостното здраве на организма.

# Защо приемът на антиоксиданти е важен

Значението на антиоксидантите е огромно за човешкото здраве. Много е важно балансът между тях и свободните радикали да не бъде нарушен и да не попада извън определени граници. 

В противен случай, това би довело до системни възпалителни и автоимунни реакции, като се счита че до голяма степен оксидативният стрес е отговорен за възникване на онкологичните заболявания.

За да помагаме на организма си да се справя с действието на свободните радикали, нашата отговорност е да му осигурим богата на антиоксиданти диета.

# Ползи на антиоксидантите за здравето

Антиоксидантите са вещества, важни за цялостното здравословно състояние на организма и поддържането на хомеостазата.

Ползите от антиоксидантите за организма са:

  • Неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес.

  • Предпазват имунните клетки и подобряват функциите на имунната система.

  • Промотират сърдечното здраве.

  • Предпазват срещу възникването на хронични заболявания.

  • Подобряват здравето на кожата.

  • Предпазват очите и подобряват зрението.

  • Могат да подобрят спортните постижения и възстановяването след натоварвания.

# Прием на антиоксиданти хранителни добавки

При практикуване на вредни навици и консумиране на силно преработени храни се увеличават драстично нуждите на организма от антиоксиданти. Когато набавянето им е затруднено, е удачна употребата им в концентриран вид, под формата на хранителни добавки

Те могат да бъдат витамин Ц, А, Е, Коензим Q10, или пък билкови тинктури и растителни екстракти, които са богати на растителни антиоксиданти. 

Дозите, от които всеки организъм има нужда, са строго индивидуални, като се различават дори и според определения момент и етап от живота.

Адекватният прием на вещества с антиоксидантна природа е от полза, ако искате да функционирате при оптимални условия и да можете да запазите здравето си непокътнато за възможно най-дълъг период от време.

# Защо да изберете хранителни добавки антиоксиданти от VitaOn

Ние, от ВитаОн, разбираме значението на избора на най-добрите антиоксиданти за вашето здраве.

Затова предлагаме богата гама от висококачествени хранителни добавки с антиоксидантно действие. Дали ще изберете някои от незаменимите антиоксиданти - като витамин А, С или Е, ще заложите на билкови екстракти и тинктури, или на комбинация от двете, е избор, който вие трябва да направите според индивидуалните си нужди.

При всички случаи, вие няма да сбъркате. Осъзнавайки сериозността и важността на антиоксидантите за човешкото здраве, ние сме предоставили голяма гама от висококачествени продукти и гарантираме за високата им потентност.

За създаването на всяка една добавка с антиоксидантни свойства са използвани само премиум суровини, без добавянето на вредни вещества и пълнители.