Ензимите са биологично активни молекули с белтъчна природа. Тяхната функция е да катализират, или още да ускоряват, извършването на конкретна реакция или процес.
Всеки процес, който се извършва в тялото ни, е винаги свързан с действието на даден ензим. Тези молекули са жизненоважни и необходими за организма, тъй като без тях той не може да съществува. При дефицит на дадени ензими в тялото се развиват сериозни заболявания от различен характер.
Ензимите участват в изпълнението на всяка функция, характерна за живите организми - от дишане до храносмилане.
Молекулите, върху които ензимите действат, се наричат субстрат. Свързването между тях е много специфично, като точно един определен ензим се свързва само с един или няколко близки по структура субстрати.
Храносмилателните процеси в човешкия организъм също са изцяло контролирани и извършвани от ензими. Логично, те носят името храносмилателни ензими (понякога също наричани ензими за храносмилане или хранителни ензими) и се произвеждат в човешкото тяло.
Процесите се изразяват в разграждане на големите хранителни молекули до по-малки по размер такива, които след това се абсорбират през чревната лигавица.
Съществуват три основни групи хранителни вещества:
Храносмилането започва още от устната кухина, където първо започва частичното разграждане на въглехидратите като скорбялата, например.
Процесът се осъществява благодарение на ензим, познат като слюнчена амилаза.
Амилазата е отговорна за разграждането на алфа -1,4-гликозидните връзка на скорбялата и разделянето и на дизахарида малтоза или на средноверижни дизахариди, наречени декстрини.
По-нататък в тънките черва, под действието на панкреасната алфа-амилаза, декстрините се разграждат до глюкозни молекули, които се абсорбират през чревната лигавица.
Панкреасът е отговорен за разграждането на всички основни хранителни вещества, като отделя съответните ензими. Процесите на храносмилането са сложни и представляват каскада от реакции.
Белтъчините (протеините) от храната са обект на действие на панкреатичната протеаза.
Този ензим разгражда полипептидните връзки между отделните аминокиселини в състава на сложните белтъчни вериги. По този начин те се разделят на малки пептиди, съставени от няколко аминокиселини.
В детска възраст хората могат да синтезират ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза до глюкоза и галактоза.
Много често, при голям процент от популацията, организмът постепенно спира да синтезира този ензим, като това води до невъзможност да се усвоява млечната захар. Симптомите за това са подуване, газове, болки в корема и диарично изхождане след прием на млечни изделия, особено изявени при прием на прясно мляко.
Ензимът целулаза е отговорен за разграждането на целулозата - полизахарид, който в нормални условия е несмилаем или частично смилаем за хората. Не се произвежда в човешкото тяло. Отделя се в оскъдни количества от чревната микробиота.
Освен неправилното хранене има други фактори, които могат да нарушат процесите на храносмилане.
Това са:
Хронични възпалителни заболявания на органите на храносмилателната система - панкреатит, холецистит, гастрит, Хроничен улцерозен колит, Цьолиакия и болест на Крон.
Резекция (отстраняване) на органи на храносмилателния тракт
Едни от първите симптоми за недобро протичане на храносмилателните процеси и липса на храносмилателни ензими е появата на чувство за тежест след хранене.
Често хората се оплакват от спазматични болкив червата (корема), подуване на корема, отделяне на много газове. Диарията или периодите на запек също са прояви на лошо храносмилане.
При наличие на някое от гореизброените заболявания/състояния е нужно да реагираме адекватно, за да избегнем по-сериозни усложнения.
На първа по степен важност е нуждата да оптимизираме начина си на хранене. Това включва елиминиране на колкото се може по-голям процент вредни храни и напитки.
Това е широко понятие, което включва следните основни групи:
Пържени и мазни храни - натоварват сериозно панкреаса и жлъчния мехур, увеличават оксидативния стрес и имат провъзпалителен ефект.
Храни, богати на рафинирана захар - висока калорийна стойност, никакво съдържание на микронутриенти. Имат висок проинфламаторен и прооксидативен потенциал.
Прекалено пикантни и люти храни- водят до свръхстимулация на панкреаса и стомаха. Може да предизвикат остър панкреатит, да доведат до гастрити и появата на язви в стомашната и дуоденалната лигавица.
Прием на газирани и алкохолни напитки- нямат хранителна стойност, а само 'празни' калории от етанол и захар. Водят до възпалителна реакция в организма и свръхстимулация на панкреаса.
При вече възникнали заболявания на гастроинтестиналния тракт, свързани с храносмилането, е удачно да подпомогнем работата на нашата храносмилателна система посредством приема на ензими като хранителна добавка.
В настоящето, поради влошения начин на живот и хранене, все по-често и удачно е използването на ензими за добро храносмилане.
Особено полезни са в случаите на прием на по-големи количества храна, включващо разнородни групи хранителни вещества. Тогава се отделят по-големи количества различни ензими, за да се осъществи адекватно храносмилането. Това има своя ефект върху тялото и изтощава енергията и капацитета на органите ни.
Храносмилателните ензими са важна част от холистичния план за поддържане на нашето здраве.
Те носят различни ползи:
Подпомагат функцията на нашата храносмилателна система.
Подобряват усвояването на веществата.
Предпазват от претоварване на нашите органи.
Същевременно се грижат за виталността и здравето на нашата имунна система.
Знаем, че изборът на най-добрите храносмилателни ензими може да се окаже труден.
Затова храносмилателните ензими на VitaOn са от натурален произход, 100% биологично активни и в концентрации, достатъчни, за да обезпечат перфектно храносмилане.
Комбинацията от ензими, включени в състава, взема участие в разграждането на всички хранителни вещества, в това число млечната захар и целулозата.
Те помагат за храносмилането, като се приемат по време или непосредствено след хранене. Ефективно ще отстранят неприятната тежест и подуване, помагат за пълното разграждане на хранителните вещества и тяхното усвояване.
При задаване на избор се опреснява цялата страница.