Колекция: Хранителни добавки и витамини за диабетици

Какво представляват хранителните добавки за диабет?

Разнообразното хранене предоставя адекватни количества от много от есенциалните представители на голямото семейство на антиоксидантите, но хранителните добавки са полезни за поддържане на необходимия минимум.

Те могат да бъдат есенциални за тялото ни вещества, от които организмът има по-високи нужди, в случай на развит диабет от втори тип.

Такива са витамините, минералите и мастните киселини. Могат да представляват и екстракти от билки, които са богати на различни активни съединения. Те могат да имат благоприятно действие върху нивата на кръвната захар, инсулиновата резистентност и съхранение на бета-клетките в панкреаса.

Каква е тяхната функция за тялото?

Хранителните добавки за диабет могат да допринесат за по-добър контрол на заболяването по различни механизми и изпълнявайки различни функции.

Генезата на заболяването до голяма степен започва от оксидативния стрес. Редица от хранителните добавки, които са насочени към диабета изпълняват функцията на антиоксиданти и отстранят свободните радикали.

Това води до цялостно стабилизиране на хомеостазата и подобряване на обмена на веществата вътреклетъчно.

Функцията на подобен тип добавки може да се сведе до три основни компонента:

  • Намаляване нивата на кръвната захар

  • Подобряване на чувствителността на инсулиновите рецептори

  • Увеличаване синтеза на инсулин

Видове витамини за диабетици

Следните незаменими микроелементи и биохимични вещества имат доказана роля в борбата с диабета и оксидативния стрес.

Витамин A

Витамин А (ретинол) има незаменими функции в човешкото тяло, отнасящи се до растежа, развитието, зрението и имунитета.

Той изпълнява и ролята на антиоксидант. Скорошно проучване обаче подсказва, че витамин А подобрява способността на бета-клетките на панкреаса да произвеждат инсулин.

Учените установили, че тези клетки имат силна експресия по повърхността на рецептори за витамин А. Този факт е неоспоримо доказателство за специалните нужди на инсулин-продуциращите клетки от ретинол.

Витамин С

Витамин С е незаменим водоразтворим витамин, който се нарича още аскорбинова киселина. Той изпълнява функцията на универсален антиоксидант, който предпазва организма ни от действието на свободните радикали. Освен това, витаминът е ключов фактор в синтеза на колаген - главен структурен протеин.

Според проучванията, приемът на витамин Ц може да забави прогресията и степента на усложнения от диабета.

Витамин Е

Витамин Е или още токоферол, както е другото му име, е мастноразтворимо вещество, чиято основна роля е да ни предпазва от оксидативния стрес. Участва при регулацията на процеси, свързани с имунната защита

Счита се, че приемът му като хранителна добавка намалява признаците на оксидативен стрес, подобрява инсулиновата сетивност и намалява стойностите на гликирания хемоглобин.

Витамин Д

Витамин Д3 се нарича още холекалциферол. Той е мастноразтворимо вещество, което тялото ни може да синтезира чрез кожата с помощта на слънчевите лъчи. По природа това вещество е по-скоро хормон и изпълнява редица, много важни функции.

Витамин D регулира калциево-фосфорния обмен, калцирането на костите и участва с процеси, свързани с имунитета и мозъчната функция.

Ниските нива на този витамин се асоциират с повишен риск от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2. Това може би се дължи на факта, че е открит елемент за взаимодействие с витамин Д3 в промотъра за инсулиновия ген. В допълнение, витамин Д регулира отговора на Т-клетъчния имунитет, като може да има протективно действие към бета клетките от имунни атаки.

Витамин Б12

Витамин Б12 (цианокобаламин) е водоразтворимо вещество от голямото семейство на витамините от група Б. Той участва като кофактор в структурата на важни ензими.

Витамин Б12 е необходим за развитието, миелинизацията и функционирането на нервната система, както и за синтеза на ДНК и формирането на червените кръвни клетки.

Науката е установила ниски серумни стойности на витамин Б12 при хора, страдащи от диабет тип 2. Една от причините затова е приемът на метформин - медикамент, който е широко употребяван в медицината, заради свойствата му да подобрява инсулиновата чувствителност.

Приемът на витамин Б12 като хранителна добавка може да забави процесите на увреждане на нервите, които са следствие от дългогодишния диабет.

Минерали за диабет

Цинк

Цинкът е минерал, който е жизненоважен за тялото ни. Той е микроелемент, което означава, че организмът ни се нуждае от много малки количества от него. Неговата роля е незаменима и не може да бъде компенсирана от други вещества.

Цинкът е отговорен за функционирането на близо 100 ензима, които участват в различни биохимични реакции. Той е основен участник в синтеза на ДНК, растежа на клетките, анаболитните процеси, възстановяване на тъканите и поддържане на имунната система.

Приемът на цинк като хранителна добавка, под формата на цинков цитрат например, от диабетици и хора в преддиабетно състояние има доказана ефективност при регулацията на плазмените глюкозни нива.

Освен това подобрява стойностите на хемоглобин A1c (гликиран хемоглобин), серумните липиди и се счита, че може да подобри инсулиновата чувствителност.

Цинкът също така участва в синтеза на антиоксиданти и самият той действа като такъв. Поддържането на оптимални стойности на цинка намалява нивата на оксидативен стрес и също така има ренопротективно действие (предпазва бъбреците).

Бъбреците са един от таргетните органи на свободните радикали и често диабетът води до тяхното трайно увреждане - диабетна нефропатия.

Магнезий

Магнезият е друг ключов микроелемент. Той е незаменим за човешкото тяло, а различните роли, които изпълнява засяга всяка клетка, орган и система.

Магнезият е един от най-често дефицитните минерали в нашия организъм. Проучванията сочат, че в определени популации от диабетно-болни може да се наблюдава до 47% тежък магнезиев дефицит.

Приемът на магнезий, под формата на магнезиев цитрат, в дози до 450 мг за период от 6 до 24 седмици води до трайна редукция в нивата на серумните нива на глюкозата, измерени на гладно при диабетици.

Други хранителни добавки, подходящи за диабетици

Л-карнитин

Л-карнитин е вещество, което тялото ни синтезира от две аминокиселини - л-левцин и л-метионин. Той е основен участник в транспорта на мастни киселини до митохондриите и затова е много важен за енергийните нива на организма.

Известно е още, че L-карнитинът притежава силни антиоксидантни качества и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, както и при лечението на неалкохолна стеатоза на черния дроб.

Според данни от клинични проучвания, добавянето на Л-карнитин тартрат като хранителна добавка при диабетно болни подобрява глюкозния метаболизъм.

Това се случва посредством подобряване на глюкозния транспорт към клетките, съхранението и окислението ѝ. Антиоксидантните качества на съединението имат полезен ефект при дислипидемия и инсулинова резистентност.

Апетит контрол

Комбинирана хранителна добавка, която намалява необходимостта и желанието за консумация на сладки изделия. Освен това, активните вещества в състава на билковите екстракти в Апетит контрол могат да помогнат за понижаване нивата на глюкозата и да подпомогнат нейното усвояване на клетъчно ниво.

Кои билки или билкови тинктури са подходящи за диабетици?

Съвременните методи и модификациите в начина на живот са ключови за борбата с диабета, но някои предпочитат алтернативни подходи. Билковите тинктури и билки за диабет и сваляне на кръвната захар стават все по-популярни за лечение на диабета.

Въпреки че науката още събира доказателства, някои билки традиционно се използват за регулиране на кръвната захар.

Следва да разгледаме някои от тези растения и да видим какво знаят учените за тях.

Глухарче

Глухарчето е растение с разнообразни полезни качества, като едно от тях, според нови проучвания е да помага за регулацията на кръвната захар. Счита се, че тези свойства на билката се дължат на съдържанието на цикорична и хлорогенна киселина. Те увеличават инсулиновата чувствителност и забавят темповете на усвояване на въглехидратите през чревната лигавица.

Сминдух

Това растение е популярно със своя аромат и вкус и се използва широко в кулинарията. Семената на сминдуха съдържат множество полезни за организма ни съединения, които могат да имат благоприятно влияние върху човешкото здраве.

Едно от тях е тригонелинът - науката сочи, че това вещество може да подобри симптомите на диабета, като модулира инсулиновата секреция, редуцира оксидативния стрес и подобрява глюкозния толеранс.

Освен това, аминокиселинното производно 4-хидроксиизолевцин представлява вещество с инсулинотропен ефект, което означава, че стимулира секрецията на хормона.

Флавоноидите в състава на екстракт от сминдух имат висок антиоксидантен потенциал като действат благоприятно на цялостното здраве и намаляват оксидативния стрес.

Орех

Това дърво е много ценно за човешкия вид. Ореховите ядки са много хранителни и богати на полезни вещества, но същото важи за обвивките им, както и за листата на този растителен вид.

Приемът на тинктура “Орех”, благодарение на огромната номенклатура от активни вещества, има благоприятен ефект при диабетно болните.

Водно-алкохолният екстракт от орех подобрява инсулиновата чувствителност и глюкозния толеранс. Според изследване, тинктурата намалява дозировката на инсулиновата терапия при пациенти с тежки форми на диабет.

Тинктура “Коприва”

Копривата е полезно растение с доказани медицински качества. Притежава глюкозо-понижаващи качества, подобрява липидния профил и също така намалява оксидативния стрес и възпалението. Всички тези фактори са от първостепенно значение при диабетно болни,

Според проучвания тинктурата “Коприва” може да стимулира синтеза на инсулин от бета-клетките на панкреаса, а освен това някои от съединенията могат да имитират инсулиновото действие.

Розмарин

Розмаринът е друго растение с признати медицински качества, които се простират и до проблематиката, свързана с диабета.

Богатият състав на билката, особено на нейния водно-алкохолен екстракт, определят нейните свойства.

Полифенолните вещества, чиито най-изявен представител е розмариновата киселина, способстват за понижаване на кръвната захар. Освен това, научни изследвания подсказват, че розмариновият екстракт има възстановителен ефект върху бета-клетъчния апарат на панкреаса.

Джинджифил

Джинджифилът е растение, чиито ризоми (видоизменени) стъбла се използват в кулинарията поради приятния лимоново-пиперлив вкус. Освен органолептичните качества, това растение има признати медицински качества.

Съдържанието на билката обуславя антиоксидантните, противовъзпалителните и имуностимулиращите ефекти. Тинктура “Джинджифил” е показана като модулатор на инсулиновата секреция.

Тя промотира глюкозния клиърънс (понижаване на нивата) в инсулин-чувствителните периферни тъкани. Веществото 6-джинджерол увеличава активния транспорт на глюкоза в клетката.

Куркума

Куркумата е друго растение, което е родствено на джинджифила и също притежава качества, които са свързани с облекчаване тежестта на диабета.

Куркуминът, който е основното специфично активно вещество на билката има глюкозо-понижаващи свойства и модулира чувствителността на инсулиновите рецептори.

Тинктура “Био Tонус” 

Тинктурата “Биотонус” представлява съчетание от водно-алкохолните екстракти на двете растения, като по този начин те упражняват синергичен ефект върху аспектите, свързани с диабета.

Кога се препоръчва прием на хранителни добавки и витамини за диабет?

Диабетът се счита за глобален проблем. Холистичният подход е ключов за превенция, забавяне на прогресията и лечението на това заболяване. Инкорпорирането на хранителни добавки и билки в режима на диабетно болните е добра стъпка за контрол на диабета, която се препоръчва от медицинските специалисти.

Употребата на хранителни добавки е обоснована в случаите на разгърнат диабет от втори тип, така и при горно-гранични стойности на кръвната захар (преддиабетно състояние).

Такъв тип суплементи могат да се използват като допълнение към лечението на диабета или средство за профилактика и контрол.

Защо да изберете хранителни добавки за диабет от VitaOn?

Ние ви предоставяме група от разнородни хранителни добавки, за чиято ефективност относно диабета са налични научни данни. Използваме само висококачествени суровини и спазваме всички стандарти, за да може до вас да достигне един премиум краен продукт.

Билковите тинктури и екстракти са естествен източник на здраве, благодарение на които човешкият род е оцелял преди времето на модерната медицина. Те са богати на активни вещества, които могат да допринесат за подобряване контрола на захарта и инсулиновата чувствителност.

Често задавани въпроси

Ефективните ли са билковите тинктури при борба с диабета?

Да, активните вещества в състава на билките спомагат за регулацията на кръвната захар, повишаване на инсулиновата чувствителност и неутрализиране на свободните радикали.

Кои билки са най-ефективни срещу диабет?

Едни от най-ефективните билки за диабетици са глухарче, орех, сминдух, розмарин, джинджифил и куркума.

Ефективни ли са хранителните добавки, съдържащи витамини при диабет?

Да, осигуряването на необходимите количества незаменими витамини и минерали при диабетиците е особено важно за контрол на диабета и избягване на усложненията.