Колекция: Витамини

Какво представляват витамините?

Витамините са есенциални, органични, високо активни вещества. Те изпълняват много важни роли, които са свързани с протичане на редица процеси, определящи цялостното здраве и функционалност на организма.

Те са есенциални за човека вещества, които не могат да бъдат заменени от други, за да се изпълнят процесите, за които са отговорни. Есенциални, или още незаменими, са всички вещества, които тялото ни трябва да си набавя от храната и не може да синтезира в организма.

От всички витамини, човешкото тяло може да синтезира само витамин Д с помощта на слънчевата светлина. Интересен факт е, че това е витаминът, който според статистиките най-често е дефицитен сред популациите от умерените ширини и много важен за здравето на различни системи в човешкото тяло.

Каква е тяхната функция за тялото?

Ключовото значение на витамините се крие във функциите, които изпълняват. Те засягат всички аспекти от човешкото здраве, като без тях не биха могли да се осъществяват фундаментални процеси в организма и животът би бил немислим.

Витамините участват най-общо казано в:

  • Енергийния метаболизъм
  • Обмяната на веществата - липиди, въглехидрати и протеини
  • Имунните и ензимните реакции
  • Отговорни са за процесите на изграждането на редица структури.

Видове витамини

Според тяхната природа, витамините биват разделяни най-общо на водоразтворими и мастноразтворими.

Водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини са Витамин Ц и витамините от група Б (B1, B1, B6, B12).

Витамин С

Витамин C е водоразтворим витамин с огромно значение за човешкото тяло. Известен е още като аскорбинова киселина и се среща в редица плодове - цитруси, нар, шипки, както и в лютите чушки, но може да се приема и чрез хранителните добавки.

Витамин Ц е от фундаментално значение за синтеза и зреенето на колагена - основният белтък на съединителната тъкан, която съставлява огромен процент от структурите на нашите тела.

Аскорбиновата киселина е от съществено значение за адекватното функциониране на имунната ни система.

Той представлява универсален антиоксидант - неутрализира свободните радикали и предотвратява увреждането на клетъчни органели и активни биомолекули.

Витамин Б12

Витамин Б12 е незаменим водоразтворим витамин, известен още под името цианокобаламин.

Набавя се предимно от храни с животински произход:

  • Червено месо
  • Черен дроб
  • Яйца
  • Млечни продукти
  • Риба

Играе първостепенна роля в множество физиологични процеси, които са необходими за организма и за нормалната му функция: регулира енергийния метаболизъм, синтеза на ДНК, усвояването на желязото и продукцията на червени кръвни телца и осигурява здравето на нервната система.

Абсорбцията му е свързана със здравето на храносмилателната система и по-конкретно с възможността на тялото ни да синтеза GIF (gastric intrinsic factor).

Недостигът на витамин B12 симптоматично се изразява в развитието на анемия (витамин б 12 дефицитна или пернициозна анемия), мускулна слабост, умора, неврологични смущения.

Мастноразтворими витамини

Групата на мастноразтворимите витамини включва витамин А, Е, Д и К. Те изпълняват фундаментални роли за поддържане функционалността и здравето на очния апарат и зрението. Освен това, те осигуряват мощна естествена антиоксидантна защита на тялото ни.

Витамин А

Витамин А има няколко форми, като с най-голямо значение за човека са ретинол ацетат и ретинал. Прекурсор на витамин А, който е използваем за човека, е бета-каротинът.

Източници на витамин А и прекурсорите му са:

  • Черният дроб
  • Риба треска
  • Скумрия
  • Сладък картоф
  • Пипер
  • Тиква
  • Морков и много други

Витамин А е незаменим и от огромно значение за нашето зрение и здравето на очите ни. Освен това ретинолът участва в регулацията на имунните функции, а също така играе ролята на антиоксидант в различни реакции.

Витамин А е важен за строежа на костите и има ключово участие в процесите на ембрионално развитие на плода. Заедно с други витамини и минерали, има основно значение за бременни жени.

Дефицитът на този витамин води до нарушения в зрението, слаб имунитет и често боледуване. При наличен дефицит по време на бременността може да се стигне до тежки увреждания на новороденото, някои от които несъвместими с живота.

Витамин Д

Витамин D е мастноразтворим витамин. Той е жизненоважен за човешкото тяло, но в минимални количества може да се приема с храната, а при излагане на слънчева светлина - да се синтезира от организма.

Витамин Д3 се нарича холекалциферол. Тъй като това химическо съединение, не е незаменимо, практически то не е витамин. Учените го определят като хормон.

В храната, витамин Д3 се среща основно в студеноводни риби, някои гъби и ядки. Интересен факт за него е, че въпреки наличието му в храната и способността на човешкото тяло да го синтезира, често именно той се оказва дефицитен.

Холекалциферолът е неактивна форма на витамина. Активира се след като претърпи две ензимни реакции - съответно една в черния дроб и една в бъбреците. Активната форма се нарича калцитриол.

Витамин Д играе ключова роля в обмяната на калций, фосфор и магнезий. Отговорен е за развитието и здравината на костите. Напоследък е популярна тема на дебати и проучвания сред учените, като му се придават доста нови функции - регулатор на имунна система, възпалението, автоимунни заболявания и рак.

При дефицит на витамин Д в детска възраст се развива състоянието рахит. Характеризира се със забавен растеж и поява на множество деформации в костите. Когато става въпрос за възрастни хора, дефицитът на витамина води до остеопороза и остеомалация.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който се съдържа в значителни количества в авокадото, различни растителни масла и ядките. Другото му име е токоферол, като в природата се среща под формата на 8 различни изомера.

Витамин Е е мощен антиоксидант, като това е главната му роля. Ефективно защитава клетката, нейните органели, както и важни биоактивни молекули от действието на свободните радикали.

Витамин Е има участие в регулацията на имунния отговор, а по-новите научни разработки доказват действието му при потискане и овладяването на възпалителните процеси.

Витамин Е (токоферол) има протективно действие върху очния апарат и също както витамин А има значение за доброто зрение. Взема участие в процеса на формирането на червените кръвни телца (еритроцити).

Симптомите на дефицит на токоферол са разрушаване на кръвните клетки - хемолиза, мускулна слабост, безплодие. При тежки случаи на дефицити и диета, богата на полиненаситени мастни киселини, прекаленият оксидативен стрес може да доведе до некроза на черния дроб.

Кога се налага прием на хранителни добавки витамини?

Живите организми, в това число и хората, си набавят по-голямата част от витамините чрез храната, която приемат. Разнообразната и балансирана диета почти напълно може да обезпечи базовите нужди на организма от хранителни вещества, в това число и витамините.

За съжаление обаче, поради ред причини, диетата на модерния човек е все по-бедна на незаменими съединения. При системен недостиг на витамини, започват да се развиват симптоми на дефицит.

Важно е да ги разпознаваме, за да може бързо да компенсираме липсата. Това се осъществява чрез прием на витамини под формата на хранителна добавка. Те често са подходящи за мъже, жени и деца.

Защо да изберете витамини от VitaOn?

Нашият екип Ви предлага възможността да компенсирате липсата или недостига на Витамин С, Витамин Б 12 и Витамин А, Е и Д.

ВитаОн е гаранция за качество на използваните суровини. Нашите формули се оповават на науката, а ние ви предоставяме пълна прозрачност на всички използвани съставки. 

Спазвайки GMP практиките, ние ви предоставяме максимално изчистен продукт, с максимална потентност и висока биологична наличност, като по този начин се грижим за вашето здраве и спокойствие.