Колекция: Хранителни добавки за добро храносмилане

Храносмилането представлява сложен физиологичен процес, чрез който храната се разгражда до по-малки, усвоими компоненти, за да може тялото ни да се снабди с нужните ни хранителни вещества. Те осигурят нашата енергия, растеж и поддръжка на биологичните функции. Процесите на храносмилането включват механична и химична компонента. Те се извършват в различни отдели на храносмилателната система като за целта редица органи вземат участие.


Етапи на храносмилането:


  1. Етап на поглъщането, който се характеризира с въвеждане на храна в устната кухина, където тя се раздробява механично на по-малки частици посредством зъбния апарат. В устната кухина започва и първия етап на химическото разграждане, който се извършва от ензима слюнчена алфа-амилаза. Нейното действие се свързва с разграждането на полизахаридите до по-малки олигозахариди.
  2. Попадане в стомаха - от устната кухина през хранопровода, храната се озовава в с стомаха. Е този кух коремен орган се секретират голямо количество киселинни стомашни сокове, които са комбинация от солна киселина и някои храносмилателни ензими ( пепсин). Пепсинът е отговорен за разграждането на протеините до по-малки пептиди, които допълнително се разграждат в тънките черва.
  3. Храносмилане в тънките черва: Частично преработената храна в стомаха, преминава през сфинктер и попада в дванадесетопръстника. Там, под влиянието на жлъчните сокове и панкреатичните ензими - липаза, амилаза, протеази, се разгражда допълнително до аминокиселини, мастни киселини и прости захари. Абсорбцията им се осъществява през чревните стени.
  4. Основната част от абсорбцията се извършва в тънките черва, водата и електролитите се усвояват от дебелите черва, като излишните непреработени материи се изхвърлят под формата на фекалии.
В нашето съвремие, все по-често се срещат хора, които съобщават за проблеми с храносмилането. Те могат да се дължат на засягане на всяка една част от храносмилателния тракт. Основните оплаквания, които са свързани с храносмилането са:

  • Рефлукс - това представлява неприятно явление, при които стомашно съдържимо се връща в хранопровода и причинява неприятно парещо усещане.Причината за това най-често е дисфункция на сфинктера, който се намира в дисталната част на хранопровода.

  • Тежест и подуване в стомаха - при задържане на хранителни материи и нарушена моторика на стомашната перисталтика. Инфекции и засягане на стомашната лигавица са най-честите проблеми затова.

  • Метеоризъм - повишено количество на газове по червата. Причината затова е недоброто храносмилане на някои от хранителните вещества. В резултат на това, бактериите инициират ферментни процеси. Продукт от тяхното действие са отделените газове. Те често са токсични и водят до допълнително дразнене на червата.

  • Тенезми - изпълването на чревния лумен с газове и токсични вещества, често води до появата на болезнени коликообразни движения на червата, които се извършват от гладката им мускулатура. Това е защитна реакция на организма ни и цели по-бързото елиминиране на съдържимото, което причинява съответния дискомфорт.
Това са основните оплаквания на хората, които се свързани с лошо храносмилане.
За да можем да вникнем в дълбочината на проблема и да намерим неговото решение, е добре да се запознаем с причините за тези оплаквания.

Статистиката сочи, че процента на хората, страдащи от проблеми с гастроинтестиналния тракт и в частност лошо храносмилане, се е увеличил драстично в последните две десетилетия.

Например, проучване показва, че популацията, страдаща от коремен дискомфорт и проблеми с храносмилането, в САЩ за 2023 година, достига до 40 % от цялото население. Това е огромен процент, който вероятно не се различава много и в другите развити държави.

Причината затова е ясна - бурните промени в човешкия бит през последните 20-30 години е свързана с появата на редица нови вредни фактори и невъзможност на тялото ни да се справи с тях за такъв кратък период.

Основно това се дължи на прекомерния стрес, динамичното ежедневие - консумирането на храна на крака, в нередовни интервали от време, и най-вече на значително влошеното качество на храната, с която се храним.

Съвременния човек разполага с голямо разнообразие на храна, благодарение на развития транспорт. За жалост качеството и много често е повече от съмнително. Използването на генното инженерство, пестициди, хербициди и инсектициди влошава неимоверно качеството на хранителните продукти.

Химическата и хранителната индустрия са вече почти синоними, като храните които се предлагат на пазара са изключително наситени на емулгатори и консерванти. Те осигуряват по-дълъг живот на храната, но също така буквално скъсяват нашия собствен. Тези химикали далеч не са токсични само за бактериите, те вредят на нашия организъм по различни начини.

Влиянието на храната върху храносмилането и храносмилателната система е директно. Токсините водят до появата на възпалителна реакция в органите, които участват в храносмилането. Освен това водят до увеличен оксидативен стрес, който активира нашата имунна система и влошава цялостното ни здраве, често водейки до появата на системни и автоимунни заболявания.

Освен богати на химически отрови, все по-предпочитани стават така наречените “fast foods” и “junk foods” - термини, които описват храни с високо калорийни съдържание, без особена хранителна стойност.

Неправилното хранене, консумирането на мазни, пържени, преработени, богати на захари храни води до раздразнение на нашата храносмилателна система, като не се пощадява нито един орган от нея.

Освен това прекомерната употреба на алкохол, цигари и други вредни вещества допълнително създава предпоставки за нарушения в храносмилането.

Първа стъпка към нашето здраве е да осигурим качествена и правилно подбрана храна, според нашите нужди.

След това е важно да работим върху отстраняване на вредните фактори, без значение от какво естество са те. А, включването на физическа активност към нашия режим със сигурност подобрява, както перисталтиката, така и процесите на усвояване на хранителните вещества.

Холистичния принцип за постигане на добро здраве чрез осигуряване условия за добро храносмилане и здрава храносмилателна система е свързан с промяна в начина на живот. Това е процес, който може да отнеме време.

По пътя ни през този процес като съвременни хора може да се възползваме от познанията и откритията на съвременна наука и да помогнем на тялото ни посредством употребата на хранителни добавки или растителни екстракти.

Ето и списък с някои хранителни добавки и начина, по който те могат да ни бъдат от ползи:

“Мултиензимен комплекс” - това е продукт, който съчетава в себе си комбинация от най-важните ензими за осъществяване на храносмилането при човека.

Съдържа амилаза, неутрална протеаза, липаза, целулаза и лактаза.

Приемът на този продукт, който съдържа биологично активни ензими, по време на хранене допринася за по-бързото и пълно разграждане на хранителните вещества до по-малки молекули.

Освен задължителните ензими, продуктът “Мултиензимен комплекс” съдържа ензимът целулаза, който тялото ни не произвежда и служи за разграждане на грубите целулозни храни - зеленчуци и плодове.

Лактазата е ензим, отговорен за разграждане на млечната захар до глюкоза и галактоза. Обикновено хората синтезират този ензим от раждането си и последно с годините производството му намалява. Развива се така наречената лактозна непоносимост или лактозна нетолерантност. Това състояние се изразява в появата на болезнени колики, подуване на корема и често диарични изхождания след консумацията на млечни продукти, особено на прясно мляко.

“Пробиотик бленд” - това е комбинация от живи организми, които имат полезни качества за човешкия организъм. Тези бактерии се наричат още пробиотици, като ролята им е да поддържат здрав чревен микробиом.

Бактериалните щамове, които се съдържат в големи количества в този продукт са подбрани поради техните качества и добро въздействие върху организма ни. Те са представени от :

  • Lactobacillus acidophilus
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus bulgaricus
  • Bifidobacterium spp
  • Lactobacillus casei


В комбинация, тези полезни бактерии допринасят за поддържането на отрицателно pH на средата в чревния лумен. Киселинната среда възпрепятства колонизирането на чревната лигавица от вредни микроорганизми.

Пробиотичните щамове също така подпомагат разграждането на някои хранителни вещества като например млечната захар. Добрият чревен микробиом може да намали симптомите на лактозна непоносимост.

Пробиотиците синтезират витамин К като продукт от своя метаболизъм и нашият организъм се възползва от него като го резорбира през чревната лигавица.

Поддържането на правилните условия в червата ни е от голямо значение за правилната им функция. Според проучвания, някой пробиотични щамове, имат положително действие и при инфекции на стомаха с Helicobacter pylori. Този болестотворен микроорганизъм е отговорен за развитието на гастрит и язви по стомашната лигавица.

Тинктура “ Мента” :
Ментата е известна в цял свят със своят успокояващ и освежаващ аромат. Тя е ценена в хранително-вкусовата индустрия, като се използва като подправка и ароматизант.

Освен това, ментата притежава признати медицински свойства. Водно-алкохолният есктракт на това растение е богат на множество фенолни съединения, които имат доказан ефект при нарушено храносмилане и проблеми с гастроинтестиналния тракт.

Ментата облекчава симптомите на недобро храносмилане като подуване и стомашен дискомфорт. Тя допринася за релаксиране на гладката мускулатура и премахване на спазми и тенезми.

Тази билка притежава карминативен ефект - тоест, тя може да намали формирането на газове и да подпомогне отстраняването им.

Ментовият екстракт е известен отдавна с възможността си да потиска позивите за повръщане и гадене.

Тинктура “ Джинджифил”:
Джинджифилът е популярно растение, както в кулинарията, така и в традиционната медицина. Растението произхожда от Азия, а неговите ризоми освен, че носят много приятен аромат и специфичен лимоново-пиперлив вкус, съдържат голямо количество активни съединения.

Някои от тях имат полезен ефект върху човешкото здраве, поради които джинджифилът набира голяма популярност в световен мащаб. Той притежава силни антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства.

В традиционната медицина, джинджифилът се използва за облекчаване на различни симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт - подуване, гадене. Екстрактът от джинджифил стимулира стомашната секреция и отделянето на ензими, като по този начин благоприятства процесите на разграждане на веществата.

Това растение, благодарение на своите противовъзпалителни свойства облекчава състояния като гастрит, ентерит и колит - възпаление на стомаха, тънките и дебелите черва.

Тинктура “Резене” :
Резенето е растение, от семейството на копъра и анасона, което се използва в кулинарията. Хората са установили, че неговите семена крият потенциални ползи за човешкото здрави и отдавна са започнали използването им като лекарствено средство.

Тинктурата, извлечена от семената на резенето е богата на биоактивни вещества. Установено е, че някои от тях имат благоприятен ефект при храносмилателни смущения.

Тинктурата регулира мотилитета на гладката мускулатура на чревната и стомашната стена. Използва се при диспептични състояния, рефлукс, раздуване и тежест в стомаха след нахранване.

Намира употреба и при метеоризъм като намалява газообразуването от чревните бактерии. Използва се още като допълнително лечение на някои форми на колит и синдромът на раздразненото черво.


Тинктура “ Глухарче” :
Представлява водно-етанолов извлек от листата на глухарчето. Това растение е познато на всички, като често се използва за приготвяне на салати. Малцина обаче са запознати с полезните му свойства.

Екстрактът от глухарче е богат на редица фенолни съединения, които притежават антиоксидантен, противовъзпалителен, диуретичен и детоксикиращ ефект върху човешкото тяло.

Освен всичко, тинктурата “Глухарче” стимулира секрецията на жлъчка от черния дроб и подобрява процесите на храносмилането на мазнини. Глухарчето може да намали количеството образувани газове и да инициира изхвърлянето на токсични.

Тинктура “ Маточина” :
Маточината е признато лечебно растение, което принадлежи към едно семейство с ментата, джоджена и др. Маточината има приятен лимонов аромат и се използва често за подправяне на различни десерти или например рибни ястия.

Билката притежава широка гама от активни вещества от групите на терпените, терпеноидите, етерични масла и фенолните съединения.

Приемът на тинктура “Маточина” има успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт. Подобрява хомеостазата и се справя с раздразнения и възпаления на лигавицата, която покрива органите на храносмилателната система.

Маточината благоприятства състояния като гастрити и ентерити, премахва болезнените спазми и облекчава флатуленцията.

Хранителните добавки и билковите тинктури са ценни помощни средства за постигане на добро здраве и пълноценно храносмилане. Заедно с правилния начин на хранене и природосъобразния начин на живот, те допълват холистичния принцип за постигане на равновесие в нашата храносмилателна система.

Употребата на различните билки е зависима от конкретните нужди на индивида, затова информираността е от голямо значение. Важно е да знаем, че за максимален ефект от приема на хранителни добавки, трябва да сме създали максимално добри условия за функциониране на различните ни органи и системи.