Колекция: Билки за стомах и стомашни проблеми

Стомахът представлява мускулест кух коремен орган, чиято роля е да участва в процеса на храносмилане.

Той е част от гастроинтестиналния тракт. След механичното сдъвкване на храната в устната кухина, тя преминава през хранопровода и попада в стомаха. Посредством перисталтиката на мускулния си слой и синтеза на киселини и ензими, той започва процеса на храносмилането. След като изпълни своята роля в храносмилането, той пропуска малки порции от частично смляна хранителна маса в тънките черва за допълнителна обработка.

Стомахът има торбовидна J-образна форма. В него се синтезира пепсин, под формата на пепсиноген, от клетки наречени “гастрални главни клетки”. Пепсиногенът е неактивен зимоген. Париеталните или още пристенните стомашни клетки, намиращи се в стомашната лигавица синтезират солна киселина, чиято роля е да понижи киселинността в стомаха до 1,5-2pH. Ниската реакция на средата активира пепсиногенът до пепсин, чиято роля е да започне разграждането на полипептидните вериги на белтъчините от храната.

След като храната премине обработка в стомаха, перисталтичните вълни, произведени от мускулния му слой, бавно пропускат порции от частично смляна храна през пилора. Пилорът е мускулен пръстен, който по сигнал на мозъка се релаксира и позволява на хранителните маси да постъпят в дванадесетопръстника на малки порции.

Стомахът е изключително важен орган, като участва в редица сложни регулаторни процеси, свързани с цялостната функционалност на храносмилателната система.
Той има сложно устройство и механизъм на действие, които се регулират от не по-малко сложни регулаторни процеси.

Той е първата истинска бариера на храната и течностите, които приемаме от външния свят, което го прави обект на действие на всички вредни вещества и микроорганизми, които може да попаднат в нашия организъм.

Постоянната атака, които неблагоприятните фактори му оказват го правят доста уязвим. Този факт, комбиниран с високата инервираност (богат на нервни окончания) на стомаха, го нареждат към най-чувствителните органи в нашия организъм и чест обект на здравни проблеми.

В статистически и исторически план, проблемите свързани със стомашното здраве се увеличават все повече и повече с модернизиране на света и навлизането на динамичния начин на живот в глобален мащаб.

Естествено, това не е случайност, а факт, който е следствие от свързаните промени в цялостния начин на живот на съвременния човек. Тези негативни промени и фактори, които влияят на стомашното здраве мога да се разделят на твърде много категории, за да сме спокойни, че ние не попадаме в някоя от тях:

  • Нездравословен начин на хранене : диетата на хората, особено в развитите държави, е богата на силно преработени храни, рафинирана захар, и преработени мазнини. Пържените храни са ежедневие, а полуфабрикатите са “заредени” с толкова много емулгатори и консерванти, че дори опортюнистичните бактерии не могат да се справят…като на практика храната става с невероятно дълъг срок на годност. Това е фактор номер едно за възникване на патологични състояния на стомаха.
  • Хроничен стрес - забързаното ежедневие, недостигащото време и постоянното бързане водят до силен стрес. Хронично повишените нива на стрес се изразяват със завишени базални нива на кортизол и адреналин. Тези хормони водят увеличаване на секрецията на солна киселина едновременно със забавено изпразване на стомаха. Това са така наречените агресивни фактори, следствие от които се развиват състояния като гастрит- възпаление на стомашната лигавица и предпоставки за формиране на язви.
  • Липса на двигателна активност - 8 часов работен ден, прекаран на стол, в съчетание с лоша храна пред телевизора в останалите 5-6 от използваемата част на деня е рецепта за забавяне на перисталтиката и изпразването на стомашното съдържимо. Ферментацията на хранителни материи в стомаха, водят до отделяне на токсини, които атакуват лигавицата на храната и отново стигаме до възпалението, но посредством друг механизъм.
  • Нередовен хранителен режим - пропускането на хранене, честите малки закуски от тип “само да опитам” и хаотичния хранителен режим, може да разстрои и “разкалибрира” функциите на стомаха, което да доведе до диспепсия ( нарушено храносмилане.
  • Прекомерната употреба на алкохол - редовния прием на алкохол ( да, дори и 50 грама) дразни стомашната лигавица и води до възпаление и нарушаване на баланса между протективни и агресивни фактори.
  • Тютюнопушене - никотинът води до релаксация на долния гастро-езофагеален сфинктер (мускулен пръстен, който пречи на храната да се връща нагоре по хранопровода) и увеличен синтез на солна киселина. Това е механизмът на възникване на гастроезофагеална рефлуксна болест или още ГЕРБ. Рисков фактор за възникване на състояние, наречено Баретово хранопровод, при което се видоизменя лигавицата на хранопровода.
  • Прекомерната употреба на нестероидни противовъзпалителни медикаменти ( NSAIDs) - ( аспирин, ибупрофен, дексофен, нимезил и други) - в модерната медицина все по-често се забравя за холистичния принцип на лечение. Много често се залага на отстраняване на дразнещите симптоми - болката, например. По този начин човек продължава да си има проблем, но не усеща симптомите.Приемът на такива медикаменти водят до потискане синтеза на простагландини - вещества, които имат предпазно действие върху лигавицата на стомаха. При редовна употреба на обезболяващи, се нарушава хомеостазата в стомашната кухина и се създават предпоставки за възникване на гастрит и язва.
  • Наднормено тегло : доказано е, че наднорменото тегло води до сериозни изменения в хомеостазата на организма. Това, разбира се, се отразява и на стомаха ни, като затлъстяването е фактор за възникване на ГЕРБ, гастрит и диспепсия.
  • Недоспиване - нередовния и/или недостатъчния сън води до нарушаване на циркадния ритъм, което се отразява на хормоналния баланс и отделянето на катехоламини, което може да доведе до нарушения в здравето и функцията на стомаха.
  • Лошата хигиена и консумацията на непроверена храна, която не е преминала термична обработка може да доведе до попадане на патогенни микроорганизми в тялото ни. В резултат може да се породи инфекция, известна като гастроентерит или пък да се заразим с Helicobacter pylori - вредна бактерия, която живее в стомашната лигавица и нанася сериозни поражения на тялото ни.
  • Прекомерен прием на кофеин - води до увеличена секреция на солна киселина и е рисков фактор за възникване не възпаления и рефлукс.


Както сами се убедихте, фактите от ежедневието, които вредят на стомаха и неговите функции са много. Сами си отговорете дали някои от тях важат и за вас.

Интересно е да се отбележи, че по статистически данни много хора не знаят или не са усетили симптоми на нарушено стомашно здраве, като първите такива са били остро кървене от стомаха или перфорация на язвен дефект -две животозастрашаващи състояния.

Това е достатъчен факт, за да ви накараме да се замислите за вашето здраве, по-конкретно за състоянието на стомаха ви.

В модерно време е изключително трудно да не попаднете в някоя от по-горните групи, дори да се стараете. Холистичният принцип залага да направим максималното за нашето здраве и един от принципите му е да не си вредим умишлено. Това включва и да не правим грешни избори относно диета, режим на сън, прием на вредни вещества.

Ясно е, че условията на живота, а и на човешката ни природа, не позволяват да сме перфектни на сто процента. Затова все по-често, за да компенсираме за липси или пък нанесени вреди, в ежедневието на модерния човек се включва употребата на хранителни добавки.

Както казахме, много често проблемите със стомаха остават неуловими, а редица пък имат различни по характер и интензитет оплаквания от толкова дълъг период, че ги приемат за нещо нормално.

За да ви помогнем да вземете време преди да сте изпитали някое от усложненията на нарушеното стомашно здраве, ето и кратък лист със симптомите, които ги предхождат:

  • чувство на парене зад гръдната кост или епигастриума
  • връщане на храна към устната кухина ( рефлукс)
  • неспокоен сън и често будене, пристъпи на задух ( при аспирация на стомашни сокове по време на сън)
  • подуване и тежест след нахранване
  • често оригване и хълцане
  • неприятен дъх в устата
  • проблеми със здравето на зъбите, от задните редици
  • болка и дискомфорт, особено при гладуване
  • често гадене и повръщане
  • анемия ( при атрофичен гастрит и невъзможност за усвояване на витамин б12) и други.

Причините за появата на някои от тези симптоми са най-общо казано в нарушение на баланса между протективни и агресивни фактори, отговорни за стомашното здраве.

Агресивните фактори са пепсинът и солната киселина. Те са силно абразивни, дразнещи вещества, които коагулират и разграждат белтъчините. Единственото, което спира тези вещества от разрушаване на стомашната стена, са протективните стомашни фактори,

Към тях принадлежат секрецията на мукозен слой и бикарбонати, лигавицата и нейното кръвообращение и простагландините. При системно нарушаване в баланса или добавяне на различни вредни фактори и обстоятелства, като например инфекция с Helicobacter pylori, постепенно агресивните фактори намират път към унищожението на стомашната стена.

Модерната медицина е изобретила десетки лекарства, които действат по различни механизми, които са насочени най-често към намаляване действието или синтеза на агресивните фактори.

Те обаче далеч не решават проблема и неговото естество, а всички такива препарати, при достатъчно дълга употреба водят до възникване на други, понякога по-страшни последствия - атрофичен гастрит, ахлорхидрия ( липса на солна киселина), възникване на полипи, поява на нетипични клетки на мястото на стандартнатата стомашна лигавица.

Това води до отстраняване на симптомите и позволява на хората да живеят “пълноценен” живот - тоест да са трудоспособни. По този начин се решава проблем, но без да поясняваме повече, сами ще се досетите, че той не е от здравословно естество.

Холистичният подход към здравето се базира на първо - адекватна грижа за физическото и психическото здраве, свързано със спазване на някои прости правила и второ - нанасяне на минимална вреда.

От дотук прочетеното става ясно, че употребата на медицински препарати като системно лечение, не е особено “холистично”. Разбира се, те имат приложение, но при остри прояви на заболявания или при конкретни състояния за минимално кратък период от време с цел превенция на усложнения от страна на ГИТ. Такива са, например, прием на нестероидни противовъзпалителни за дълъг период от време при възпалителни състояния от друг характер, например травми.

За истинско лечение на този важен коремен орган е необходимо на първо място да отстраним колкото се може повече от вредните фактори с цел да възстановим равновесието, за което вече говорихме.

При нежелани симптоми ИЛИ профилактика, в случай че попадаме в някоя от графите от нездравословни обстоятелства, екипът на ВитаОн ви приветства да опитате природния подход за възстановяване функциите и здравето на стомаха по естествен начин.

Употребата на билкови тинктури за профилактика или овладяване на стомашни проблеми е един много ефективен и до голяма степен научно обоснован и доказан метод.

В състава на билковите тинктури от определени растения с лечебни свойства, се съдържат активни вещества, които по различни механизми подпомагат връщането на баланса между агресивните и протективните фактори, като осъществяват това предимно чрез подкрепа на протективните такива.

Освен това някои фитохимикалите атакуват възпалението като намаляват симптомите и възпрепятстват формирането на порочен кръг, в който имунната система насърчава и поддържа възпалението, което пък задълбочава тежестта на възникналото състояние.

Билковите тинктури експресират своята активност и силен афинитет към стомаха посредством техните активни съставки. Те действително лекуват, а не замаскират проблема, като част от механизмите, по които действат са изучени до определена степен.

Естествено, можете да се досетите, защо се инвестират многократно повече пари за провеждането на клинични проучвания за нови лекарствени продукти, към които има прикрепен списък с нежелани ефекти, по-дълъг от този с полезните.

Ето, накратко представени общи механизми на действие на тинктурите като се има предвид, че специфичния начин на действие на всяка една тинктура е различен, в зависимост от заложените в нея естествени вещества :

  • Противовъзпалително действие: някои билки, като например джинджифил и куркума, съдържат активни вещества, които притежават антиинфламаторно действие ( противовъзпалително). Те потискат по специфични механизми сложният процес на възпалението, като резултатът е здрава стомашни лигавица, намаляване на болката и дискомфорта.
  • Защита на лигавицата: някои вещества в лечебните растения стимулират синтеза на муцини и възстановяването на муцинозния предпазен слой, като така подобряват механичната бариера между лигавицата и агресивните фактори.
  • Антиоксидантно действие: билките, богати на антиоксиданти помагат на тялото ни да се справи с вредните свободни радикали. Тяхното действие води увреда на тъканите и до възбуждане на отговор от страна на имунната ни система.
  • Подпомагат храносмилането: различните билкови растения притежават фитохимикали, които стимулират храносмилането и перисталтиката по различни механизми.
  • Спазмолитичен ефект: вещества, действащи подобно на лекарствените препарати, водят до релаксация на гладката мускулатура на стомаха. Този ефект е полезен при появата на болезнени спазми в стомаха, при гастрит или вирусни заболявания.
  • Намаляват продукцията на солна киселина : полезен ефект при обострен гастрит или активна язва. По този начин помагат на тялото да се справи с възстановяването на мукозната бариера и да потуши възпалението.
  • Адаптогенни свойства : адаптогенните билки помагат за регулиране на стреса, като също така могат да понижат нивата на кортизол и адреналин, отговори за нервното усещане “под лъжичката” и завишената секреция на стомашен сок.

Интересното при билките е, че дори да помагат за едни и същи проблеми, те често имат друг “начин” за това. Този факт ги прави подходящи за комбиниране една с друга, като така няма риск от дублиране на ефекта или появата на нежелани реакции. Напротив, синергичното им действие има определяща роля при холистичното разрешаване на различни здравни проблеми.

Ето и някои реални предложения за билки и техните тинктури, които притежават благоприятен ефект върху стомашното здраве:

Тинктура “Кръвен здравец” : 

Тази тинктура, както подсказва името, се произвежда от растението Кръвен здравец. За изготвянето на екстракта се използва корена на растението, поради богатия му биохимичен профил.

Здравецът е богат на кондензирани танини ( димери и олигомери на катехин, епикатехин и епигалокатехин), наричани още проантоцианидини. Съдържа още флавоноиди, фенолни киселини и сесквитерпенови лактони.

Установено е, че проантоцианидините имат свойството на намаляват значително секрецията от страна на стомашните жлези, като по този начин се намалява киселинността в стомаха (алкализиране). Този ефект е желан при вече налично възпаление на стомашната лигавица или язва и наподобява следствието от действието на медикаменти, наречени инхибитори на протонната помпа.

Освен това, тинктурата от кръвен здравец има инхибиращо (потискащо) действие върху бактерията Helicobacter pylori. Тя колонизира лигавицата на стомаха, като функционира под закрилата на стомашния муцинозен слой, и причинява тежки възпаления и дефекти в лигавицата, които могат да прогресират в раково заболявания. 

Тинктура “Мента”:

Ментата е позната на всички с приятни си охлаждащ вкус. Тя е не само вкусна, но и много полезна. Има редица благоприятни свойства върху човешкия организъм

В контекста на стомашното здраве, приемът на тинктура от мента притежава успокоителен ефект върху стомашната лигавица при леки раздразнения с различна генеза. Освен това, веществата в състава на билката облекчават спазмите в гладкия мускулен слой и имат релаксиращ и обезболяващ ефект при стомашни крампи, без значение от причината.

Нейното отпускащо действие върху гладката мускулатура се отнася и до гастроезофагеалния сфинктер, така че при дисфагия ( невъзможност за преглъщане) и нарушена моторика на хранопровода, тя е удачен избор.

Съветваме ви да избягвате тази тинктура в случай, че страдате от ГЕРБ.

Тинктура “ Мурсалски чай”

Тинктурата се произвежда от цял стрък от тази високопланинска билка. Тя е любима на местното население на териториите, по които е разпространена и има голям диапазон на действие.

Съдържа редица активни вещества - флавоноиди, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, ди и тритерпени, иридоиди.

Пиринският чай, както още е известно растението, притежава силни антиоксидантни, както и противовъзпалителни свойства.

Благодарение на тях, приемът на тинктурата “Мурсалски чай” има добър ефект при стомашен дискомфорт, раздразнения и е подходяща в периоди, когато се очаква обостряне на гастритните оплаквания като пролетта и есента, например.

Антиоксидантите пък неутрализират действието на свободните радикали като така намаляват тяхното действие върху междуклетъчния матрикс на стомашната лигавица. По този начин се профилактира навлизането на солна киселина отвъд лигавичния слой и възникването на язвени дефекти.

Тинктура” Пълзяща тинтява”:

Пълзящата тинтява е растение, често считано за плевел. Нарича се още петопръстник и е широко разпространено.

В действителност, това растение е богато на биоактивни фитохимикали като флавоноиди, танини, сапонини и тритерпеноиди. Притежава антиоксидантно, противовъзпалително и адстрингентно действие.

Приемът на тинктура от петопръстник има благоприятно действие при заболявания на стомаха като гастрит и язва. 

Помага за възстановяване на дефекти в лигавицата като инициира процесите на реепителизация. Проучвания сочат, че активните съставки на тинктурата, имат положителен ефект върху секрецията на мукозния слой. Благодарение на това предпазва от вредното влияние на солната киселина върху участъци с вече увредена стомашна лигавица.

Тинктура” Анасоново семе” : 

Тази билкова тинктура се извлича от семената на растението анасон. Мнозина познават това растение поради екзотичния му аромат. В състава на семената и тинктурата от тях влизат редица полезни за човека вещества.

Те се различават от тези на повечето билки и включват до 70 % анетол, дианетол, изоанетол, анизкетон, анизалдехид, анизова киселина, естрагол и метилхавикол.

Благодарение на тези вещества се забелязват промени в стомашната излиза при продължителен прием на тинктурата.

Намалява възпалителната реакция на лигавицата, подобрява се кръвообращението  на стомашната стена и се засилват регенеративните процеси за възстановяване целостта на лигавния слой. 

Освен това анасонът има стимулиращо действие върху клетките на стомаха и ги подтиква да синтезират гликопротеини с цел възобновяване на мукозния слой.

Това са само част от билковите представители, които имат благоприятен и дори лечебен ефект върху стомаха. Поради сходствата в строежа и постоянното взаимодействие на различните органи от храносмилателната система е важно да се отбележи, че голяма част от билковите тинктури действат, както при проблеми със стомаха, така и при здравословни състояния, свързани с другите органи на храносмилателната система.

Едновременният прием на комбинация от билки има синергичен ефект и атакува проблема от няколко ъгъла, благодарение на разнообразието от активни вещества. 

В случай на проблеми с вашия стомах, нашият екип отново апелира към подход на базата на холистичния принцип, а именно чрез корекция на факторите, които зависят от вас самите. Билковите тинктури, макар да бъдат фармацевтичните заводи на природата, са хранителни добавки. За да усетите максималния ефект от тях е важно да предоставите подходящи условия за изявата им, както и да им дадете време, за да се погрижат за вашето здраве.