Колекция: Билки за очи и намалено зрение

Зрението е едно от петте сетива, с което разполага човешкото тяло и е обезпечено от нашите очи, които са чифтен сетивен орган. Те притежават способността да възприемат  електромагнитното излъчване на светлинните вълни, които се трансформират и посредством проводниковия и централен отдел на цялостния зрителен апарат се трансформират в образ в нашето съзнание.

Доброто зрение и здравето на очния апарат са есенциални компоненти на нашето здраве. Поддържането на оптимално зрение включва редица разнообразни фактори, някои, от които не са обстоятелствени и не зависят от нас. Такива са възрастта и генетичните дадености.

С напредването на възрастта, в естествения ред на нещата е, силата и остротата на зрението да намалява. Освен това, при човешкия вид, доста често явление е вродена недостатъчност на очния апарат, която се наблюдава от детска възраст и прогресира с времето. За щастие, голяма част от проблемите със зрението могат да се коригират с диоптрични лещи или очила, както и чрез съвременни микроинвазивни оперативни методи.

Профилактиката на очното здраве е от голяма важност и както и при останалите органи и системи е фундаментален фактори за избягване на развитие на сериозна очна патология.

От голямо значение са редовните очни прегледи, които могат да засекат проблем, преди още да сме го констатирали сами. Освен това от голямо значение за поддържане здравето на очите е консумирането на храни, богати на важни за очите ни микронутриенти като витамините А и Е. Витамин А съдържа в големи количества съответно в тиквата, сладките картофи, червения пипер, черния дроб. Витамин Е се среща предимно в растителни източници, в големи количества в зехтина, ядките, авокадото.

Минералът Цинк е микроелемент, който е от съществено значение за здравето на очите и осигуряването на нужните количества от него  е жизненоважно за целия организъм. Съдържа се предимно в морските дарове, както и в някои ядки и червените меса.

Други основни нутриенти, които са фундаментални и за здравето на очите са омега-3 мастните киселини, които се намират в студеноводните мазни риби, както и в някои ядки и маслините.

Освен тези така или иначе есенциални микронутриенти, от голяма полза за качеството и здравето на нашето зрение е приема на фитонутриенти. Това са вещества, които се срещат в растенията и често имат благоприятно действие върху човешкия организъм.

Такива са лутеина, които се среща в спанака, аспержите и броколите, както и редица други и ликопена, който е характерен за доматите, морковите, папаята, грейпфрута и други. 

Астаксантина пък е вещество, с животински произход, което също има протективно действие върху очния апарат и се съдържа предимно в морските дарове.

Липсата на редовна профилактика и неглижиране важността на храната, както и някои генетични предразположения ( склонност за формиране на каратакти, развитие на глаукома и други) са само едни от рисковите фактори за влошаване на очното здраве.

Други такива, които са не по-малко важни са : 

  1. Излагане на прекомерна слънчева светлина - УВ лъчите имат силно увреждащо действие за очите, както и кожата. Предпазването с качествени слънчеви очила с подходящо покритие на стъклата е от голямо значение, особено за хората, които прекарват повече време на пряка слънчева светлина.
  1. Прекомерно стоене пред монитора - облъчването, което се осъществява, когато прекарваме време преди мониторите и дисплеите, претоварва очния апарат. Необходима е употребата на предпазни очила, както и вземане на адекватни почивки от взиране в мониторите.
  1. Тютюнопушенето - както винаги, присъства като вреден фактор и що се отнася до нашето зрението. Цигареният дим е универсален вредител, който е способен да нанесе щети на всяка система, орган и клетка в нашето тяло. 
  1. Тютюнопушенето крие риск за развитие на макулна дегенерация, както и за повишаване на очното налягане и прогресиране на глаукомата.
  1. Високо кръвно налягане - хипертонията крие риск за развитие на хипертонична ретинопатия, състояние при което се уврежда очната ретина. Контрола на кръвното налягане е фундаментално за профилактиране на очното здраве.
  1. Диабет - едно от усложненията на това коварно заболяване засяга очите. Нарича се диабетна ретинопатия и се състои в увреждането на капилярите на окото, с което се нарушава храненето на ретината.
  1. Наднормено тегло и метаболитен синдром - крият риск от развитието на диабет и артериална хипертония, които както вече разгледахме са в графата с неблагоприятни фактори, ако желаем да имаме здрави очи и добро зрение.

За постигане и поддържане на добро зрение и здраве на очния апарат е добре да следваме принципите на здравословния начин на живот, като влагаме усилия в стремежа да намалим излагането на вредни влияния. Профилактиката на очното здраве е много по-лесна и постижима цел, отколкото е лечението на възникнало вече заболяване.

Много хора, които са изложени на рискови фактори и/или имат генетична предразположеност избират природни методи за профилактиката на тяхното здраве, в това число и доброто зрение. Добавянето на хранителни добавки, които да осигурят незаменимите микронутриенти са от съществена полза и грижа за нашето очно здраве. 

Билките са част от следването на холистичния принцип за здравето и мнозина ги предпочитат като добавка в своя режим с цел превенция възникването на проблеми със зрението.

Може би най-известното лечебно растение, що се отнася до очите е черната боровинка. Медицински свойства притежават както листата, така и плодовете.

Тинктурата “ Черна боровинка” е богата на редица активни вещества, благодарение на които се счита, че благоприятства функцията и здравето на очите и зрителния апарат.

Предполага се, че това става посредством различни механизми: 

  • Действието на антоцианините ( едни от активните вещества в състава на боровинката) са мощни антиоксиданти, които допринасят за здрави кръвоносни съдове и намаляват възпалението.
  • Подобрена циркулация на кръвта - смята се, че екстракта от боровинка подобрява микроциркулацията, включително и тази в очите. Това качество е от полза при дегенеративни заболявания, като например диабетна ретинопатия.
  • Подобрено нощно виждане - дължи се на потенциала на билката да релаксира и регенерира ретиналните клетки, като по този начин подобрява способността на окото да се адаптира към по-слаба светлина.
  • Намалява умората на очите - според източници, черната боровинка действа освежаващо и намалява чувството за умора на очите, особено след прекаран продължителен престой пред монитора. 
  • Антиоксидантите в състава и помагат за превенция на дегенеративни заболявания на очните структури.

Тинктура “ Невен” : 

Водно-алкохолният екстракт от цветовете на това растение е известно още от древността с благоприятния си ефект върху здравето на очите, когато се е използвал при раздразнения, зачервявания и възпалителни процеси.

Проучвания отчитат ползите му за забавяне процесите на макулна дегенерация. Освен това намалява шанса за развитие на катаракта. 

Друго полезно свойство на невена е способността му да подпомага овлажняването на очите и да премахва раздразнението.

Счита се, че полезните му свойства се дължат на съдържанието му на лутеин и зеаксантин.

Принципите за поддържане на добро очно здраве са адекватно осигуряване на незаменимите витамини, необходими за добро очно здраве- витамин Е и витамин А, минералите - в това число цинк, както и лутеин, ликопен и зеаксантин. Общо погледнато, това са вещества с антиоксидантно действие и афинитет към очния апарат.

Здравословният начин на живот би допринесъл и за здравето на нашите очи, като този ефект се постига по-лесно, когато на наша страна е естествената сила на природата, в лицето на билките.