По време на бременност много жени преразглеждат хранителните си навици и търсят безопасни и здравословни начини да поддържат доброто си състояние. Зелен чай често се възприема, като полезна напитка, богата на антиоксиданти и с множество потенциални ползи за здравето.
Но когато става дума за периода на бременност, възникват въпроси относно неговата безопасност, евентуални ограничения или рискове за майката или плода.
В следващите редове ще разгледаме, какво казва науката за консумацията на зелен чай по време на бременност и кога умереността е от ключово значение.
Приложение на зеления чай по време на бременност

Зеленият чай съдържа значителни количества биоактивни съединения като катехини, включително епигалокатехин галат (EGCG), които проявяват силна антиоксидантна активност. Въпреки че това се счита за положително при нормални обстоятелства, при бременност съществуват специфични физиологични особености, които налагат повишено внимание.
Има данни от едно проучване, че консумацията на зелен чай особен през третия семестър има положителен ефект върху интелектуалното развитие на плода. Този резултат е доста спекулативен предвид предупрежденията в научната литература за възможността от нарушения в развитието на невралната тръба поради намалено усвояване на фолат поради действието на Епигалокатехин галатите.
Що се отнася до плода - науката не разполага с никакви доказателства за ползи от зеления чай върху развитието на плода и именно, по тази причина неговото приложение в този изключително важен период е сведено до доставяне на минимално удоволствие на майката и ободряващ ефект.
Безопасен ли е зеленият чай при бременност?
Научни изследвания сочат, че прекомерната консумация на зелен чай, може да намали абсорбцията на фолиева киселина — ключов витамин през първия триместър на бременността, необходим за правилното развитие на нервната тръба на плода. Катехините в зеления чай могат да инхибират ензима дихидрофолат редуктаза, участващ в метаболизма на фолатите.
При експериментални модели на плъхове, например, е установено намалено наддаване на тегло на майката (което при хората е често търсен ефект), но и силно намалено тегло на плода - което е сериозна предпоставка за възникване на малформации.
Освен това зеленият чай съдържа кофеин, макар и в по-ниски количества от кафето. Приемът на кофеин по време на бременност е свързан с потенциален риск от еклампсия, спонтанен аборт, ниско тегло на новороденото и други усложнения, когато се приема в количества над препоръчителните граници (200–300 mg дневно общо от всички източници, като тази доза е силно завишена според много източници). Съветът ни е да не приемате повече от 100 мг кофеин на ден по време на бременност, а в последния триместър консумацията да бъде намалена до 50 мг (една чаша кафе, ако няма проблеми с високо кръвно налягане).
Въпреки липсата на данни за токсичност при ниски дози, медицинските препоръки съветват бременните жени да ограничат консумацията на зелен чай до 1–2 чаши дневно и да избягват приема му заедно с добавки, съдържащи фолиева киселина.
Опитайте ''Зелен чай Екстракт'' от VitaOn
Препоръчителен прием и дозировка при бременност

Нашият съвет е да оставите зеленият чай като напитка, която консумирате по изключение поради ободряващия и ефект и приятния специфичен вкус, не повече от една чаша 1-2 пъти седмично.
Ползите от зеления чай за плода са никакви, което прави дори поемането на минимален риск безотговорна постъпка.
Друго решения на проблема с усвояването на фолат е да не се консумира напитката с обичайните добавки - фолиева киселина и желязо, характерни за бременните, а в период от деня, в който няма непосредствена консумация на други важни добавки и храни.
Приемът на концентрирани добавки - сухи екстракти или тинктури е немислим - те съдържат още по-високи нива на Епигалокатехин галат, което със сигурност не е безопасно за плода.
Възможни странични ефекти
Приемът на зелен чай по време на бременност, особено в по-големи количества или под формата на концентрирани екстракти, може да предизвика някои нежелани ефекти. Основният виновник за това е съдържанието на кофеин, който – при надвишаване на безопасните дози – може да доведе до повишена нервност, сърцебиене, безсъние и стомашен дискомфорт. Бременните жени са особено чувствителни към тези ефекти поради физиологичните промени през гестационния период.
Вече коментирахме рисковете за плода при продължителна и редовна употреба на зелен чай, но си струва да споменем и не на последно място,че зеленият чай има лек диуретичен ефект, който при прекомерна употреба може да доведе до дехидратация или загуба на електролити – състояния, които не са желани по време на бременност поради опасност от възникване на маточни контракции.
Често задавани въпроси

Полезен ли е зеленият чай по време на бременност?
Няма доказани ползи за бременната жена или плода, различни от обичайната антиоксидантна защита.
Безопасно ли е да се консумира зелен чай редовно по време на бременност?
Не, редовният прием може да бъде опасен както за майката, така и за плода.
Крие ли рискове приема на зелен чай за плода?
Да, редовният прием на зелен чай по време на бременност може да доведе до дефекти във формирането на невралната тръба, следствие нарушена абсорбция на желязо и фолат.
източници:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8324952/
https://www.nature.com/articles/s41598-025-91982-1

Оставете коментар