Фолиева киселина за бременни съвети

Защо да приемате фолиева киселина за бременни - съвети от специалисти

Д-р Томас Велев

Бременността е процес, който е уникален сам по себе си и е свързан с едни от най-ценните моменти на една жена и семейството като цяло. Именно това важно събитие е съпроводено с отговорности и изисквания към бременната, които са по-специфични откъм поддържане на здравето на майчиния организъм.

В тази връзка е важно да сме информирани подробно приема на фолиева киселина и какво е нейното значение относно здравето на плода и на майката.

Какво представлява, кога се приема – преди или по време на бременност, защо е толкова важна и какви са последиците от нейния дефицит?

Това са само част от въпросите, на които ще дадем отговор в следващите редове.

Какво представлява фолиевата киселина?

Често наричана още фолат, което не е много удачно, фолиевата киселина представлява витамин от група B, по-точно B9 или фолацин. Тя изпълнява изключително важни функции в тялото, като взема участие в клетъчния растеж и формирането на ДНК.

Разлика между фолат и фолиева киселина

Фолатът е естествено наличната форма на витамин b9. Името му идва от латинската дума „folium”, което означава „лист“. 

Всъщност, именно листните зеленчуци са едни от основните хранителни източници на фолат. Фолати е и общото наименование на група от химични съединения с близки функции и хранителни качества.

Фолатът е водоразтворим витамин, който не се синтезира самостоятелно от организма, което изисква неговия прием от външни източници – с храна или хранителни добавки. Активната форма на витамин в9 е левомефолат или още 5-метилтетраходрофолат (5-MTHF).


Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B9. Тя се използва като хранителна добавка и често е добавяна към хранителни продукти като брашно и различни зърнени закуски. 

За разлика от фолатът, не цялото количество от фолиевата киселина се превръща в активната форма 5-MTHF в храносмилателната система. Част от нея трябва първо да премине метаболитна преработка в черния дроб, след което може да упражни своите действия върху тялото.

Фолиевата киселина като ключов елемент в развитието на плода

Фолиева киселина развитие на плода

 

Има данни, че приемът на хранителни добавки преди и по време на бременността могат намалят рисковете за възникване на вродени малформации в плода с до 70%!

Пренебрегването на този огромен процент прави приемът на допълнителни количества от някои съединения през бременността почти задължителен, а на други е препоръчителен. 

Именно фолиевата киселина трябва да попада в списъка на задължителните хранителни добавки, които се приемат през цялата бременност, защото са част от елементите за развитието на плода. А ето и защо.

Основната роля на фолиевата киселина е осигуряването на правилното формиране на невралната тръба на плода. Нейната функция е от първостепенно значение, тъй като тя е отговорна за формирането, в последствие не само на гръбначния стълб, а и на целия гръбначен мозък на плода. Характерният период за формирането на тези системи на плода е около 3-та - 4-та седмици от бременността.

Дефекти при формирането и развитието на невралната тръба могат да доведат до дефекти и тежки увреждания на плода.

Важно е да се знае, че не само недостиг на фолиева киселина може да е причина за анормално развитие на части от оформящата се нервна система. 

Състояния като диабет, хромозомни аномалии, гладуване, алкохолна интоксикация, както и някои генетични състояния също могат да бъдат имат негативни последици върху различни етапи от органообразуването на плода.

Рискове при липса на фолиева киселина по време на бременност

Налице са и редица състояния с нарушения в развитието на части от нервната система (дефекти на невралната тръба), които могат да имат различна симптоматика и различна степен на обремененост на плода.

Но най-честите състояния, които възникват във връзка с дефицита на фолиева киселина са аненцефалия и спина бифида.

Аненцефалия (anencephalia, лат.)

Аненцефалия възниква при дефицит на фолиева киселина, при който имаме дефект при затварянето на невралната тръба в нейния горен край. Най-често такава бременност завършва с аборт, като е установено, че по-често се наблюдава при момичета.

При живо раждане се установява частична или пълна липса на главния мозък, което е изключително тежък дефект, тъй като в главния мозък се намират редица центрове на нервната система – говор, зрение, слух, моторни зони и други.

Спина бифида (spina bifida, лат.)

Обратно на аненцефалията като локализация, спина бифида представлява дефект на невралната тръба, който се характеризира с непълно затваряне в нейния долен край. 

Това често води до комуникация на част от гръбначния мозък с външната среда, което го прави изключително лесно податлив на инфекции и механични увреди.

Напредването на медицината и неврохирургията дават шанс на някои дефекти да бъдат коригирани оперативно. Това, обаче, е въпрос на изчакване, тъй като често преди да настъпи подходящ момент за операция, гръбначният мозък може да е претърпял необратими увреди като загуба на сетивност, частична или пълна парализа на долни крайници и други.

Фолиевата киселина и ролята ѝ за здравето на майката по време на бременност

 

Роля на фолиевата киселина за бременни

Прием на фолиева киселина от майката по време на бременността може да намали риска за развитието на вродени сърдечни дефекти.

Приемана в ранните етапи на бременността, фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на състояния като вродени цепки в областта на устните и небцето.

Извън бременността, приемът на фолиева киселина може да има редица ползи както за мъжкия, така и за женския организъм.

Някой от най-големите ползи от прием на фолиева киселина са:

  • Немски изследователи твърдят, че добавянето на витамини и микроелементи, включително фолиева киселина, могат значително да увеличат възможността за забременяване. Киселината може да се пие при менструални проблеми, тъй като има и регулаторни функции по отношение на менструалния цикъл и овулацията при жените.
  • При мъжете, фолиевата киселина има важна роля в процесите на сперматогенеза. Нейното количество може да има пряк ефект върху количеството и качеството на семенната течност и сперматозоидите. Комбинирането на фолиева киселина и цинк може да увеличи шансовете за оплождане на яйцеклетката многократно.
  • Фолиевата киселина е важен фактор при синтезата на ДНК, което я прави незаменима при тези процеси на размножаване на клетки, особено за силно и бързо делящи се клетки. Това включва процеси като кръвотворене (образуването на червените кръвни клетки), както и усиленото развитие на клетки и органопоеза (развитие на органи и системи). Фолатът осъществява своите функции съвместно с витамин В12. 

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина настъпва, когато приемът на фолати не съответства на нормалните или повишени нужди на организма. 

Такива извънредни състояния са:

  • Бременност и кърмене
  • Хронични чернодробни и бъбречни заболявания
  • Малабсорбция (липса на добро усвояване на хранителните вещества), поради различни причини
  • Злоупотреба с алкохол

При някои видове анемия също се наблюдава повишена нужда от фолиева киселина.

Някои лекарства като барбитурати, сулфасалазин (при възпаления на дебелото черво), метформин (за контрол на нивото на кръвната глюкоза) също могат да предизвикат дефицит на фолиева киселина.

Що се касае до терапиите на злокачествените новообразувания, някои лекарства като метотрексат могат да предизвикат загуба на количество фолиева киселина от тялото, което се изразява с лезии по лигавиците и устната кухина и стомашно-чревни смущения, алопеция (оплешивяване), нарушена чернодробна функция и кръвотворене.

Алкохолизмът предизвиква загуба и неусвояване на редица хранителни вещества, витамини и минерали, включително и на фолиева киселина. Това се дължи на промени в стомашно-чревния тракт, поради чести хронични възпаления, влошаване на функцията на черния дроб и панкреаса, както и на лоши или липсващи хранителни навици.

Симптоми на фолиев дефицит

 

Фолиев дефицит симптоми

 

Симптомите на дефицит на фолати могат да бъдат много и да имитират симптоми на редица други заболявания и състояния. Именно по тази причина наличието на един от симптомите не трябва да ви насочва към диагнозата „фолиев дефицит“. 

При задълбочаване на някои от симптомите, незабавно потърсете лекарска помощ. 

И все пак ето някои от симптомите, с които се проявява фолиевия дефицит:

  • Бледа кожа
  • Чувство за задух и липса на въздух в легнало положение
  • Замаяност и раздразнителност
  • Депресия
  • Рани и язви в устната кухина
  • Диария и загуба на килограми
  • Мускулна и обща слабост
  • Проблеми с паметта и концентрацията
  • Загуба на вкусови усещания
  • Косопад

Състоянието на хроничен дефицит на фолиева киселина се нарича мегалобластна анемия, която освен с горепосочените симптоми протича и с някои специфични.

Ето ги и тях:

  • Гастроинтестинален синдром: Тежест в горната част на корема, язви по лигавиците, диария, промени по езика;
  • Неврологичен синдром: Нарушения в походката, мравучкания по ръцете и краката (парестезии).

Съвети за правилно приемане на фолиева киселина

При планирано забременяване приемът на добавки с фолиева киселина е добре да започне още преди самото зачеване. Идеалната ситуация би била да започнете суплементация поне 1 месец преди да забременеете. 

Има противоречиви слухове относно улесняването на забременяването при прием на фолиева киселина, но е доказано, че фолиевата киселина има благоприятен ефект по повод хормоналния баланс на женския организъм, което от своя страна може да улесни забременяването.

Да се приема фолиева киселина е важен елемент и по време на кърмене, тъй като едно от веществата, които преминават през кърмата е именно фолиевата киселина. Тя е важен елемент за здравето на детето, осигурявайки благоприятна среда за растеж и делене на клетките и образуването на кръвните елементи.

 

Източници на фолати

 

Единият начин за прием на достатъчно количество фолиева киселина е като включим в менюто си храни, богати на полезния витамин. Минусът на този метод е, че не можем да следим реалната стойност на общото количество на приетата за деня фолиева киселина.

Като плюс можем да посочим голямото разнообразие на храни – плодове, зеленчуци и други култури, които биха влезли дори в по-специфични меню – вегетарианско и веганско.

Храни, източници на фолиева киселина

Ето един списък на примерни храни, които са с доста високо съдържание на фолати:

  • Бирена мая: Без изобщо да се замислим слагаме бирената мая на първо място, тъй като 4-5 супени лъжици мая на ден покриват дневните нужди от витамина. Бирената мая е продукт на бирените дрожди, които се извличат чрез естествена ферментация на малц, хмел и вода.

  • Пълнозърнест хляб и житни култури: Богати на витамини и фибри, сварените житни култури са едни от първенците по съдържание на фолати, стига да е избегната обработка с химикали и рафиниране.

  • Черен дроб: Вероятно някои хора ще го определят като продукт със смесени ползи, то по отношение на фолиевата киселина той заслужава предно място в този списък. Особено богати на фолати са пилешките дробчета. Минусът на продукта е, че има високо съдържание на холестерол, което значи, че трябва да се внимава при прием и на други такива източници в рамките на деня.

  • Бобови храни: Едни от най-подходящите храни за хора с вегански и вегетариански начин на живот. Богати на фибри и фолиева киселина и същевременно бедни на мазнини и холестерол, храни като нахут, боб и леща са страхотен продукт, който неизменно трябва да присъства във всяко меню.

  • Ядки и семена: Ядките и семена обикновено са наричани суперхрани, поради един факт – малки са на размери, но са с голямо съдържание на редица полезни съставки като фолиева киселина, омега 3-6-9 мастни киселини. Примери за такива храни са слънчогледовите семки, фъстъци, бадеми и други.
  • Зелени подправки: Магданоз, розмарин, босилек и други също могат да допринесат за набавяне на дневните нужди от фолати. Около 50 гр на ден могат доставят около 1/5 от дневните нужди на организма.
  • Зеленолистни зеленчуци: Полезни, свежи и вкусни, всички представители на тази група съдържат фолиева киселина, желязо, витамини A и C.

  • Цитруси: Известни с високото си съдържание на витамин C, цитрусите също са с високо съдържание и на фолиева киселина. Важен детайл е, че те трябва да се консумират цели, а не под формата на фрешове.
  • Банани: Вкусни, засищащи, често използвани с мляко и ядки за закуска, приемането на един средно голям банан на ден може да подсигури на организма около 15% от дневните нужди от фолиева киселина.

В списъка на храни, богати на фолати, могат да попаднат още домати, малини, ягоди, яйца, аспержи, авокадо и други.

Хранителни добавки с фолиева киселина и дозировка

По време на бременност дамите предпочитат да не разчитат на случайности, а да приемат фолиевата киселина като хранителна добавка, като по този начин знаят точното количество, което си осигуряват по този начин. 

Разбира се, най-доброто решение за вас и вашето бебе е да направите консултация с лекар относно дозата и продължителността на приема на фолиева киселина.

Препоръчваната дневна доза на фолиева киселина при бременни от немското дружество по хранене (DGE) е следната:

  • Бременни жени – 550 микрограма/ден
  • Кърмещи жени – 450 микрограма/ден

Различните източници показват малки разлики в препоръчваните дози при бременност, но те се компенсират от допълнителния прием на фолиева киселина с храната през деня.

Заключение

 

Бременност фолиева киселина

 

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин с редица полезни функции за организма и е особено необходима за протичане на нормалните процеси по време на бременността и кърменето и правилното развитие на плода.

Има данни, че допълнителният прием на фолиева киселина регулира хормоналния баланс в организма и може да увеличи шансовете за забременяване.

Дефицитът на фолиева киселина извън бременност може да имитира редица други заболявания, а липсата ѝ по време на бременност може да доведе до тежки увреди на плода, или аборт. 

Много храни имат високо съдържание на фолиева киселина, но състояния като бременност и кърмене често налагат допълнителен прием под формата на хранителна добавка. И не забравяйте – профилактиката е най-доброто лечение!

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Защо е важна фолиевата киселина за вътреутробното развитие?

Тя е елемент с ключово значение за правилното развитие на невралната тръба, от която започва развитието на централната и периферната нервна система.

Нужно ли да се приема фолиева киселина като хранителна добавка по време на бременност?

Според световните стандарти, фолиевата киселина се изписва на всички бременни като профилактика на нейния дефицит, като дозата се преценява от медицински специалист.

Кога трябва да започне приема на фолиева киселина при бременност?

При планирана бременност специалисти съветват приемът да започне по време на опитите за зачеване, поне месец преди бременността.

 

Назад към блога
Д-р Томас Велев

Д-р Томас Велев

Д-р Томас Велев е ортопед-травматолог, член на Български лекарски съюз и част от екипа на VitaON.

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.