Висок холестерол опасен ли е?

Всичко за холестерола: опасен ли е и как да понижите нивата му

Д-р Мартин Христов

Какво представлява холестеролът

Холестеролът е субстанция с липидна природа и се среща във всяка клетка на тялото и кръвта. Изпълнява ключови функции за синтеза на стероидните хормони, витамин Д и жлъчните соли, които заемат основно място при разграждане на мазнините от храната. Холестеролът е вещество, което човешкият организъм синтезира самостоятелно в черния дроб, а една част приемаме с храните от животински произход. 

Видове холестерол

Холестеролът често се разделя на “лош” и “добър”. 

Лошият холестерол (LDL - low-density lipoprotein) - липопротеин с ниска плътност : 

Неговата функция се състои в транспорта на холестерол от черния дроб до клетките. Високите нива на този липопротеин могат да доведат до натрупване на холестерол по артериалните стени, формирайки атеросклеротични плаки. Те от своя страна ограничават кръвотока в съдовете и увеличават значително риска от развитие на сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти. 

Видове холестерол

Добрият холестерол ( HDL -  high-density lipoprotein) - липопротеин с висока плътност : 

Неговата функция е да транспортира холестерол от клетките и съдовете обратно в черния дроб, където ще бъде разграден и отстранен от тялото. Високите нива на HDL холестерола се асоциират с по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.

Съществува и друг, по-малко популярен сред хората, вид липопротеин с много ниска плътност ( Very Low-density Lipoprotein ( VLDL) : 

Неговата функция е да транспортира триглицеридите от черния дроб към тъканите. Високите му нива, също както при LDL, носят повишен риск от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Изследвания

Изследванията за нивата на холестерол в кръвта са важни за навременна оценка на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания и проследяване нивата на липидите в серума. Те включват измерване на общия холестерол, лошия холестерол ( LDL), добрия холестерол ( HDL) и триглицеридите.

Кръвният тест за холестерол, за предпочитане, се прави сутрин на гладно, като изискванията са да не се консумира храна през последните 9-12 часа преди изследването. 

Норми и референтни стойности

Норми и референтни стойности

Интерпретацията на резултатите става на базата на сравнение с референтните стойности  и в зависимост от нивата на всеки вид холестерол, се прави оценка за риска от сърдечно-съдови заболявания.

Нормалните стойности на тоталния (общ холестерол) трябва да са под 200 mg/dL. За гранични стойности се приемат между 200 и 239 mg/dL, а над 240 mg/dL  се считат за високи.

Стойностите на LDL холестерола трябва да са под 100 mg/dL, като за близо до оптимални се считат от 100 до 129 mg/dL.  За гранично високи се приемат стойности от 130 до 159 mg/dL, за високи - между 160 и 189 mg/dL, а над 190 mg/dL - за много високи.

За здравословни нива на HDL холестерола се приемат стойности на 60 mg/ dL, нива под 40 mg/dL  се считат за ниски и се асоциират с повишен риск от сърдечни инциденти.

Нивата на триглицеридите също са важни за липидния профил. Те трябва да бъдат под 150 mg/dL, като за гранични се считат стойности до 199 mg/dL. Всичко над 200 mg/dL  се счита за много високо.

Причини за висок холестерол

Причини за висок холестерол

Причините за високите стойности на холестерола и нарушението в баланса между HDL и LDL могат да са разнообразни, като се дължат както на генетични, така и на индивидуални особености на живота.

Ето и някои от основните причини:

Диетични грешки - едно време се считаше, че приемът на храни, богати на холестерол като яйца и субпродукти имат сериозно негативно влияние върху нивата на холестерола в организма. Сега вече се знае, че холестеролът, който приемаме от храната не е от такова значение, за разлика от количествата на наситените и транс-мазнините, които човек приема. Те се съдържат в големи количества в червените меса, пълномаслените млечни продукти, пържените храни, термично обработените растителни мазнини и други.

Липсата на физическа активност е друг фактор, който цялостно може да наруши обмяната на веществата, а в това число и нивата на холестерола. 


Наднорменото тегло е свързано с повишени нива на LDL, за сметка на тези на HDL.

Генетичните фактори вземат значително участие за метаболизма и контрола на холестерола и триглицеридите. Някои индивиди наследяват гени, които повишават риска от висок холестерол поради нарушения в обмяната му. Фамилната хиперхолестеролемия е подобно генетично заболяване, при което се наблюдава тенденция от много високи нива на холестерол и увеличен риск от сърдечно-съдови усложнения в много ранна възраст. Състоянието изисква медикаментозно лечение за регулиране на нивата на холестерола.

Вредните навици, в частност тютюнопушенето и пиенето на по-големи от допустимите количества алкохол, води намаляване на HDL, за сметка на увеличаване на LDL. Като бонус, практикуването на тези вредни занимания води до увреждане на стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-предразположени за натрупване на атеросклеротични плаки и нарушава тяхната еластичност. Всичко това води, освен до нарушено съотношение между добрия и лошия холестерол, до високо кръвно налягане, повишен риск от инфаркти и инсулти.

холестерола и спорта

Полът и възрастта също оказват влияние върху нивата на холестерола. Обикновено и при двата пола, с напредване на възрастта стойностите на LDL се повишават, а на HDL се понижават. Мъжете имат естествено по-високи нива на холестерол, като те се изравняват с тези при жените, след като те навлязат в менопауза.

Редица медицински състояния и придружаващи заболявания могат да доведат до сериозни разстройва в метаболизма на холестерола, изявяващи се с повишени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, за сметка на добрия холестерол.

Пример за такива са захарния диабет, хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), заболявания на бъбреците и черния дроб и редица други.

Много от медикаментите, които се използват за третиране на различни системни заболявания, също могат да доведат до нарушения в липидната обмяна. Пример за такива са бета-блокерите, анаболните стероиди, кортикостероидите, някои диуретици и други.

Възможни усложнения

Нарушенията в нивата на холестерола не са незначителен проблем и в никакъв случай не бива да се неглижират. Те могат да имат сериозни последици за човешкото здраве. Основните проблеми и усложнения, до които водят са : 

  1. Сърдечно-съдови заболявания - високите нива на LDL допринасят за натрупване на атеросклеротични плаки по артериите, водещи до атеросклероза. При това заболяване се наблюдава нарушена ендотелна функция и стеснение на лумена на коронарните съдове, като значително се увеличава риска от възникване на исхемия, инфаркти и инсулти.
  1. Артериална хипертония ( високо кръвно налягане) - нарушаване структурата и функцията на кръвоносните съдове, води до влошаване на тяхната еластичност и намаляване на лумена, което води до увеличено кръвно налягане.
  1. Диабет - диабетът е съпровождан от нарушени нива на холестерола, но и обратното е вярно - високите нива на LDL холестерол намаляват инсулиновата чувствителност и могат да доведат до инсулинова резистентност. 
диабер и холестерол
  1. Периферна артериална болест - формирането на атеросклеротични плаки засяга и периферните артерии, които кръвоснабдяват крайниците - намаленият кръвоток може да доведе до болка, загуба на сила и мускулна маса.
  1. Високите стойности на холестерол водят до нарушения в когнитивните способности и работата на централната нервната система, поради развитието на мозъчно-съдова болест.
  1. Автоимунни заболявания - свръхвисоките нива на холестерол повишават възпалителните процеси в тялото, което може да допринесе за развитието на хронични заболявания, в това число и автоимунни.

Винаги ли е опасен високият холестерол

Когато високите нива на холестерол са за сметка на LDL, те винаги крият повишен риск от развитие на сърдечно-съдови проблеми. В много редки случаи, някои хора, които живеят здравословно могат да имат по-високи нива на HDL и от там високи стойности на тоталния холестерол - именно в тези случаи, високият холестерол не крие рискове за здравето, а напротив.

Как да свалите нивата на холестерол

Диета и двигателна активност:

В някои случаи, високите нива на холестерол могат да бъдат свалени като спазваме правилен начин на хранене. Той трябва да е фокусиран върху  приема на пресни плодове и зеленчуци, чисти източници на протеини - яйчни белтъци, нискомаслена извара, чисто бяло месо и риба, като тя може да бъде по-мазна, поради богатото и съдържание на полезни Омега 3 мастни киселини. Освен това е важно да приемаме достатъчно количество полиненаситени мазнини от растителен произход.

Това което трябва да се избягва е консумирането на захар и сладки изделия, прекомерно количество въглехидрати и концентрирани източници на мазнини. Пържените и преработените храни често са богати на транс мазнини, които имат пагубно действие върху човешкото здраве.

Редовната физическа активност е задължителна, ако искаме да поддържаме добра кондиция на сърдечно-съдовата система. Комбинирането на аеробни с анаеробни натоварвания са с най-добър ефект и помагат за нормализиране нивата на холестерола.

Натурални добавки и билки : 

Чесън - съдържа веществото алицин и други серни съединения, които помагат за понижаването на холестерола. Може да се използва още при високо кръвно и профилактика на сърдечното здраве. Освен пресен, чесънът може да се консумира като тинктура или като сух екстракт.

Червен ориз (дрожди) - съдържа веществото монаколин К, което по действието си наподобява лекарствената група на статините - медикаменти, използване за лечение на хиперхолестеролемия. Помага за понижаване на общия и лошия холестерол.  В концентриран вид, може да се приема в капсулна и таблетна форма, както и като храна.

Индийски живовляк (Псилиум хуск) - представлява източник на полуразтворими диетични фибри, които понижават нивата на холестерола като се свързват с жлъчните киселини в тънките черва, които след това биват изхвърлени от тялото. По този начин, черният дроб е принуден да синтезира ново количество жлъчни киселини, за което е необходимо да се използва наличния LDL  холестерол. Псилиум може да се приема под формата на капсули, прах или да се добавя в храни и напитки.

Омега 3 мастни киселини - могат да бъдат приемани в капсулна и течна форма, както и с храната. Помагат за редуциране нивата на триглицеридите, както и за повишаване стойностите на HDL. 

Омега 3 от VitaOn

Растителни стероли и станоли -  това са активни съставки, които са част от биохимичната структура на някои растения. Пример за такива стероли са бета-ситостерол, кампестерол, стигмастерол, ситостанол и кампестанол. Те се съдържат в доста билки и растения, като сау палмето, коприва, семената на тиквата, алое вера, женшен, сминдух, соеви зърна, авокадо и борови дървета, кориандъра и растения от неговото семейство. Тези вещества се конкурират с холестерола за рецептори, чрез които да бъдат абсорбирани и пренесени, което може да е ползотворно за понижаване на нивата на Л-карнитин.

Тинктура “ Глог” - растението глог е изключително ценно за цялостното здраве и функции на сърдечно-съдовата система. Освен това, тя е много ценна, защото стимулира секрецията на жлъчка като по този начин намалява нивата на холестерола.

Артишок - концентрирана тинктура от листата на това растение намалява нивата на холестерола посредством блокиране на неговият синтез в черния дроб, като едновременно с това форсира продукцията на жлъчка, което пък  елиминира наличния холестерол от тялото.

Бял трън - билка, която съдържа вещества, обобщено наричани силимарини, които подпомагат чернодробната функция. Един от механизмите затова е като стимулира метаболизма на мазнините в черния дроб като по този начин се понижават стойностите на холестерола. Може да се приема като чай, тинктура или сух екстракт.

Джинджифил - има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, което е благоприятно за сърдечното здраве. Счита се, че в активния състав на билката има вещества, които блокират ензима HMG-CoA редуктаза, който е ключов за синтеза на холестерол в черния дроб.

Джинджифил холестерол

Лекарствени средства за справяне с хиперхолестеролемия:

В случай, че говорим за генетичните форми на хиперхолестеролемия, билките и хранителния режим не винаги могат да помогнат. За тази цел, благодарение на модерната наука разполагаме с няколко групи медикаменти, насочени към коригирането на нивата на холестерола в организма : 

Статини - пример за такива медикаменти за аторвастатин, симвастатин, розувастатин и други. Те блокират действието на ензима HMG-Coa редуктаза, чрез който черният дроб синтезира холестерола. Могат да намалят нивото на лошия холестерол между 20-50%. Страничните ефекти варират от мускулни болки, високи нива на кръвната захар, загуба на памет и увреждане на черния дроб.

Секвестранти на жлъчните киселини - пример за такива медикаменти са холестирамин, колестипол, колесевелам - те се свързват с жлъчните киселини в тънките черва, като след това комплексните съединения се изхвърлят чрез фекалиите.  Могат да понижат нивата на лошия холестерол с до 30 %. Предизвикват предимно нарушения от гастроинтестинален характер като диария, запек и повръщане.

Инхибитори на холестероловата абсорбция - езетимиб е медикамент, който намалява количеството холестерол, което се абсорбира от червата, често се комбинира със статини за по-добър ефект. Може да намали нивата на LDL с до 25%. Предизвиква смущения на храносмилателния тракт.

PCSK9 инхибитори - алирокумаб и еволокумаб са модерни иновативни препарати, които представляват моноклонални антитела, блокиращи протеина PCSK9. По този начин се увеличава капацитета на черния дроб да евакуира LDL-холестерола от кръвта. Може да намали количествата до 60%. 

Фибрати - представители на тази група медикаменти са гемфиброзил и фенофибрат - намаляват предимно нивата на триглицеридите, като повишават стойностите на HDL. Те са по-слабо ефективни в редуцирането на нивата на лошия холестерол, в сравнение със статините. Намаляват триглицеридите до 50% и увеличават нивата на HDL с до 20%.

Заключение

Високите нива на холестерол могат да представляват сериозен проблем и риск за здравето. Те могат да се дължат до голяма степен на генетични и наследствени фактори, както и на индивидуални особености на хранене, начин на живот и вредни навици. За да постигнем равновесие между нивата на лошия и добрия холестерол, трябва да се стремим към спазването на природосъобразен и здравословен начин на живот.

В случай на хиперхолестеролемия, въпреки усилията ни, може да си помогнем чрез употребата на полезни хранителни добавки и билки и техните екстракти. По-тежките случаи налагат консултация с медицински специалист, който да назначи подходящото лечение.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

До какво степен начинът на живот се отразява върху нивата на холестерола?

Фактори като начин на хранене, вредни навици и физическа активност имат значително влияние върху нивата на холестерола, но все пак науката е единодушна - генетичните фактори имат по-голямо значение върху холестероловата обмяна.

Помагат ли в действителност билките и хранителни добавки при хиперхолестеролемия?

Да, някои добавки и билки имат доказан от науката ефект за намаляване нивата на холестерола.

Удачно ли е да започваме медикаментозно лечение за висок холестерол?

Да, но само в случай, че спазването на стриктен хранителен режим и употребата на билки и добавки са били неефективни. Въпреки това, консултацията с медицински специалист е задължителен преди да се започнат подобен тип медикаменти.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.