Всичко за холестерола: опасен ли е и как да понижите нивата му
За какво служи холестеролът в тялото, опасен ли е и кога трябва да вземете мерки срещу неговото покачване - отговорите на тези въпроси и какви мерки трябва да вземете, ще научите от тази статия.
Какво представлява холестеролът?
Холестеролът е субстанция с липидна природа и се среща във всяка клетка на тялото и кръвта. Изпълнява ключови функции за синтеза на стероидните хормони, витамин Д и жлъчните соли, които заемат основно място при разграждане на мазнините от храната.
Холестеролът е вещество, което човешкият организъм синтезира самостоятелно в черния дроб, а една част приемаме с храните от животински произход.
Видове холестерол
Холестеролът често се разделя на “лош” и “добър”. Тук ще разгледаме и двата вида.
Лош холестерол, липопротеин с ниска плътност (LDL - low-density lipoprotein)
Неговата функция се състои в транспорта на холестерол от черния дроб до клетките.
Високите нива на този липопротеин могат да доведат до натрупване на холестерол по артериалните стени, формирайки атеросклеротични плаки. Те от своя страна ограничават кръвотока в съдовете и увеличават значително риска от развитие на сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.
Добър холестерол, липопротеин с висока плътност (HDL - high-density lipoprotein)
Неговата функция е да транспортира холестерол от клетките и съдовете обратно в черния дроб, където ще бъде разграден и отстранен от тялото. Високите нива на HDL холестерола се асоциират с по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.
Липопротеин с много ниска плътност (Very Low-density Lipoprotein (VLDL)
Този липопротеин е по-малко популярен сред хората.
Неговата функция е да транспортира триглицеридите от черния дроб към тъканите. Високите му нива, също както при LDL, носят повишен риск от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.
Изследвания
Изследванията за нивата на холестерол в кръвта са важни за навременна оценка на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания и проследяване нивата на липидите в серума. Те включват измерване на общия холестерол, лошия холестерол (LDL), добрия холестерол (HDL) и триглицеридите.
Кръвният тест за холестерол, за предпочитане, се прави сутрин на гладно, като изискванията са да не се консумира храна през последните 9-12 часа преди изследването.
Норми и референтни стойности
Интерпретацията на резултатите става на базата на сравнение с референтните стойности и, в зависимост от нивата на всеки вид холестерол, се прави оценка за риска от сърдечно-съдови заболявания.
Параметър |
Оптимални стойности |
Гранично високи стойности |
Стойности с висок риск |
Мерни единици |
Общ холестерол |
< 5.2 mmol/L (< 200 mg/dL) |
5.2–6.2 mmol/L (200–239 mg/dL) |
≥ 6.2 mmol/L (≥ 240 mg/dL) |
mmol/L or mg/dL |
LDL холестерол |
< 2.6 mmol/L (< 100 mg/dL) |
2.6–4.0 mmol/L (100–159 mg/dL) |
≥ 4.1 mmol/L (≥ 160 mg/dL) |
mmol/L or mg/dL |
HDL холестерол |
> 1.0 mmol/L (> 40 mg/dL) (мъже) |
— |
< 1.0 mmol/L (< 40 mg/dL) (мъже) |
mmol/L or mg/dL |
> 1.3 mmol/L (> 50 mg/dL) (жени) |
— |
< 1.3 mmol/L (< 50 mg/dL) (жени) |
mmol/L or mg/dL |
|
Триглицериди |
< 1.7 mmol/L (< 150 mg/dL) |
1.7–2.2 mmol/L (150–199 mg/dL) |
≥ 2.3 mmol/L (≥ 200 mg/dL) |
mmol/L or mg/dL |
*
Нормалните стойности на тоталния (общ холестерол) трябва да са под 200 mg/dL. За гранични стойности се приемат между 200 и 239 mg/dL, а над 240 mg/dL се считат за високи.
Стойностите на LDL холестерола трябва да са под 100 mg/dL, като за близо до оптимални се считат от 100 до 129 mg/dL. За гранично високи се приемат стойности от 130 до 159 mg/dL, за високи - между 160 и 189 mg/dL, а над 190 mg/dL - за много високи.
За здравословни нива на HDL холестерола се приемат стойности на 60 mg/ dL, нива под 40 mg/dL се считат за ниски и се асоциират с повишен риск от сърдечни инциденти.
Нивата на триглицеридите също са важни за липидния профил. Те трябва да бъдат под 150 mg/dL, като за гранични се считат стойности до 199 mg/dL. Всичко над 200 mg/dL се счита за много високо.
Причини за висок холестерол
Причините за високите стойности на холестерола и нарушението в баланса между HDL и LDL могат да са разнообразни, като се дължат както на генетични, така и на индивидуални особености на живота.
Диетични грешки
В миналото се считаше, че приемът на храни, богати на холестерол като яйца и субпродукти имат сериозно негативно влияние върху нивата на холестерола в организма.
Сега вече се знае, че холестеролът, който приемаме от храната не е от такова значение, за разлика от количествата на наситените и транс-мазнините, които човек приема.
Те се съдържат в големи количества в:
- Червените меса
- Пълномаслените млечни продукти
- Пържените храни
- Термично обработените растителни мазнини и други.
Липсата на физическа активност
Липсата на физическа активност е друг фактор, който цялостно може да наруши обмяната на веществата, а в това число и нивата на холестерола.
Наднорменото тегло
Наднорменото тегло е свързано с повишени нива на LDL, за сметка на тези на HDL.
За наднормено тегло се счита, когато индивидът попада извън границите 18,5-24,9 на своя индекс за телесна маса (BMI).
Връзката между по-голямото собствено тегло и завишените стойности на холестерола и триглицеридите е отдавна установена, като тя се дължи на комбинираното действие на метаболитни и хормонални фактори, както и от начина на живот.
Генетичните фактори
Генетичните фактори вземат значително участие за метаболизма и контрола на холестерола и триглицеридите.
Някои индивиди наследяват гени, които повишават риска от висок холестерол поради нарушения в обмяната му.
Фамилната хиперхолестеролемия е подобно генетично заболяване, при което се наблюдава тенденция от много високи нива на холестерол и увеличен риск от сърдечно-съдови усложнения в много ранна възраст. Състоянието изисква медикаментозно лечение за регулиране на нивата на холестерола.
Вредните навици
Вредните навици, в частност тютюнопушенето и пиенето на алкохол в по-големи от допустимите количества, води до намаляване на HDL, за сметка на увеличаване на LDL.
Като бонус, практикуването на тези вредни занимания води до увреждане на стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-предразположени за натрупване на атеросклеротични плаки и нарушава тяхната еластичност.
Всичко това води, освен до нарушено съотношение между добрия и лошия холестерол, до високо кръвно налягане, повишен риск от инфаркти и инсулти.
Полът и възрастта
Полът и възрастта също оказват влияние върху нивата на холестерола. Обикновено и при двата пола, с напредване на възрастта стойностите на LDL се повишават, а на HDL се понижават.
Мъжете имат по-високи нива на холестерол в сравнение с жените. Когато жените навлязат в менопауза, нивата на холестерол при двата пола се изравняват.
Медицински състояния и придружаващи заболявания
Някои медицински състояния и придружаващи заболявания могат да доведат до сериозни разстройва в метаболизма на холестерола, изявяващи се с повишени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, за сметка на добрия холестерол.
Пример за такива са захарният диабет, хипофункцията на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), заболяванията на бъбреците и черния дроб и редица други.
Медикаменти
Някои видове медикаменти, които се използват за третиране на различни системни заболявания, също могат да доведат до нарушения в липидната обмяна.
Пример за такива са бета-блокерите, анаболните стероиди, кортикостероидите, някои диуретици и други.
Възможни усложнения
Нарушенията в нивата на холестерола не са незначителен проблем и в никакъв случай не бива да се неглижират. Те могат да имат сериозни последици за човешкото здраве.
Те могат да доведат до следните усложнения:
- Сърдечно-съдови заболявания - високите нива на LDL допринасят за натрупване на атеросклеротични плаки по артериите, водещи до атеросклероза. При това заболяване се наблюдава нарушена ендотелна функция и стеснение на лумена на коронарните съдове, като значително се увеличава рискът от възникване на исхемия, инфаркти и инсулти.
- Артериална хипертония (високо кръвно налягане) - нарушаване структурата и функцията на кръвоносните съдове, води до влошаване на тяхната еластичност и намаляване на лумена, което води до увеличено кръвно налягане.
- Диабет - диабетът е съпровождан от нарушени нива на холестерола, но и обратното е вярно. Високите нива на LDL холестерол намаляват инсулиновата чувствителност и могат да доведат до инсулинова резистентност.
Винаги ли е опасен високият холестерол?
Когато високите нива на холестерол са за сметка на LDL, те винаги крият повишен риск от развитие на сърдечно-съдови проблеми.
В много редки случаи, някои хора, които живеят здравословно, могат да имат по-високи нива на HDL и от там високи стойности на тоталния холестерол. Именно в тези случаи, високият холестерол не крие рискове за здравето, а напротив.
Как да свалите нивата на холестерол?
Има няколко изпитани начина да свалите нивата на холестерол в тялото си.
Диета и двигателна активност
В някои случаи, високите нива на холестерол могат да бъдат свалени като спазваме правилен начин на хранене.
Той трябва да е фокусиран върху приема на пресни плодове и зеленчуци, чисти източници на протеини - яйчни белтъци, нискомаслена извара, чисто бяло месо и риба, като тя може да бъде по-мазна, поради богатото и съдържание на полезни Омега 3 мастни киселини. Освен това е важно да приемаме достатъчно количество полиненаситени мазнини от растителен произход.
Това, което трябва да се избягва, е консумирането на захар и сладки изделия, прекомерно количество въглехидрати и концентрирани източници на мазнини. Пържените и преработените храни често са богати на транс мазнини, които имат пагубно действие върху човешкото здраве.
Редовната физическа активност е задължителна, ако искаме да поддържаме добра кондиция на сърдечно-съдовата система. Комбинирането на аеробни с анаеробни натоварвания са с най-добър ефект и помагат за нормализиране нивата на холестерола.
Натурални добавки и билки
Използването на натурални добавки и билки също може да повлияе нивата на холестерол. Тук ще ви представим някои от най-подходящите храни и билки.
Чесън
Чесънът съдържа веществото алицин и други серни съединения, които помагат за понижаването на холестерола. Може да се използва също при високо кръвно и профилактика на сърдечното здраве.
Освен пресен, чесънът може да се консумира като тинктура или като сух екстракт.
Червен ориз (с дрожди)
Червеният ориз съдържа веществото монаколин К, което по действието си наподобява лекарствената група на статините - медикаменти, използване за лечение на хиперхолестеролемия.
Оризът помага за понижаване на общия и лошия холестерол. В концентриран вид, може да се приема в капсулна и таблетна форма, както и като храна.
Индийски живовляк (Псилиум хуск)
Индийският живовляк представлява източник на полуразтворими диетични фибри, които понижават нивата на холестерола. Те се свързват с жлъчните киселини в тънките черва, които след това биват изхвърлени от тялото.
По този начин, черният дроб е принуден да синтезира ново количество жлъчни киселини, за което е необходимо да се използва наличния LDL холестерол.
Псилиум може да се приема под формата на капсули, прах или да се добавя в храни и напитки.
Омега 3 мастни киселини
Омега 3 могат да бъдат приемани в капсулна и течна форма, както и с храната.
Те помагат за редуциране нивата на триглицеридите, както и за повишаване стойностите на HDL.
Растителни стероли и станоли
Растителните стероли и станоли са активни съставки, които са част от биохимичната структура на някои растения. Пример за такива стероли са бета-ситостерол, кампестерол, стигмастерол, ситостанол и кампестанол.
Те се съдържат в доста билки и растения, като сау палмето, коприва, семената на тиквата, алое вера, женшен, сминдух, соеви зърна, авокадо и борови дървета, кориандъра и растения от неговото семейство.
Тези вещества се конкурират с холестерола за рецептори, чрез които да бъдат абсорбирани и пренесени. Това може да е ползотворно за понижаване на нивата на холестерол.
Тинктура “Глог”
Растението глог е изключително ценно за цялостното здраве и функции на сърдечно-съдовата система. Тинктурата е много ценна, защото стимулира секрецията на жлъчка като по този начин намалява нивата на холестерола.
Артишок
Концентрирана тинктура от листата на това растение намалява нивата на холестерола. Това се случва посредством блокиране на неговият синтез в черния дроб.
В същото време тинктурата форсира продукцията на жлъчка, което пък елиминира наличния холестерол от тялото.
Бял трън
Белият трън е билка, която съдържа вещества, обобщено наричани силимарини, които подпомагат чернодробната функция.
Един от механизмите е като стимулира метаболизма на мазнини в черния дроб, като по този начин се понижават стойностите на холестерола.
Може да се приема като чай, тинктура или сух екстракт.
Джинджифил
Джинджифилът има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, което е благоприятно за сърдечното здраве.
Счита се, че в активния състав на билката има вещества, които блокират ензима HMG-CoA редуктаза, който е ключов за синтеза на холестерол в черния дроб.
Лекарствени средства за справяне с хиперхолестеролемия
В случай че става въпрос за генетичните форми на хиперхолестеролемия, билките и хранителният режим невинаги могат да помогнат.
Благодарение на модерната наука има няколко групи медикаменти, насочени към коригирането на нивата на холестерола в организма.
Подходящи медикаменти са:
- Статини - пример за такива медикаменти за аторвастатин, симвастатин, розувастатин и други. Те блокират действието на ензима HMG-Coa редуктаза, чрез който черният дроб синтезира холестерола. Могат да намалят нивото на лошия холестерол между 20-50%. Страничните ефекти могат да бъдат мускулни болки, високи нива на кръвната захар, загуба на памет и увреждане на черния дроб.
- Секвестранти на жлъчните киселини - пример за такива медикаменти са холестирамин, колестипол и колесевелам. Те се свързват с жлъчните киселини в тънките черва, като след това комплексните съединения се изхвърлят чрез фекалиите. Могат да понижат нивата на лошия холестерол с до 30%. Предизвикват предимно нарушения от гастроинтестинален характер като диария, запек и повръщане.
- Инхибитори на холестероловата абсорбция - езетимиб е медикамент, който намалява количеството холестерол, което се абсорбира от червата. Често се комбинира със статини за по-добър ефект. Може да намали нивата на LDL с до 25%. Предизвиква смущения на храносмилателния тракт.
- PCSK9 инхибитори - алирокумаб и еволокумаб са модерни иновативни препарати, които представляват моноклонални антитела, блокиращи протеина PCSK9. По този начин се увеличава капацитета на черния дроб да евакуира LDL-холестерола от кръвта. Може да намали количествата до 60%.
- Фибрати - представители на тази група медикаменти са гемфиброзил и фенофибрат. Те намаляват предимно нивата на триглицеридите, като повишават стойностите на HDL. Те са по-слабо ефективни в редуцирането на нивата на лошия холестерол, в сравнение със статините. Намаляват триглицеридите до 50% и увеличават нивата на HDL с до 20%.
Заключение
Високите нива на холестерол могат да представляват сериозен проблем и риск за здравето. Те могат да се дължат до голяма степен на генетични и наследствени фактори, както и на индивидуални особености на хранене, начин на живот и вредни навици.
За да се постигне равновесие между нивата на лошия и добрия холестерол, трябва хората да се стремят към спазването на природосъобразен и здравословен начин на живот.
В случай на хиперхолестеролемия, хранителните добавки, билки и техните екстракти могат да помогнат. По-тежките случаи налагат консултация с медицински специалист, който да назначи подходящото лечение.
Често задавани въпроси
До какво степен начинът на живот се отразява върху нивата на холестерола?
Фактори като начин на хранене, вредни навици и физическа активност имат значително влияние върху нивата на холестерола, но все пак науката е единодушна - генетичните фактори имат по-голямо значение върху холестероловата обмяна.
Помагат ли в действителност билките и хранителните добавки при хиперхолестеролемия?
Да, някои добавки и билки имат доказан от науката ефект за намаляване нивата на холестерола.
Удачно ли е да започна медикаментозно лечение за висок холестерол?
Да, но само в случай, че спазването на стриктен хранителен режим и употребата на билки и добавки са били неефективни. Консултацията с медицински специалист е задължителна преди да се започне прием на подобен тип медикаменти.
Източници:
Д-р Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.