Менопауза - какво да очаквате и как да се справите с неприятните симптоми

Менопауза - какво да очаквате и как да се справите с неприятните симптоми

Д-р Мартин Христов

Животът на всеки човек преминава през определени етапи -  от раждането до смъртта. Един от периодите е този на фертилитета или още периодът, в който човек е в репродуктивна възраст и може да създава поколение.  Както всичко, той не е безкраен. При мъжете, краят на този период се нарича андропауза, а много по-популярен и познат термин е менопаузата при жените. В тази статия ще научите всичко за този период от живота на жената.

Какво представлява менопаузата и защо настъпва?

Всички жени ли са засегнати

Менопаузата е термин, който определя естествен етап от живота на жената и бележи края на нейната менструална активност и фертилност. Тя настъпва в различни възрастови периоди, до голяма степен генетично определени, като най-често това е възрастта между 40 и 60 години.

При много жени се наблюдават състояния, при които менструацията може да се прекъсне. За менопауза обаче се приема, когато една жена не е имала цикъл в продължение на 12 последователни месеца. 

Менопаузата е част от естествения процес на стареене на организма и е следствие от постепенното понижаване на функциите на яйчниците. С напредването на възрастта яйчниците започват да синтезират все по-малко женски полови хормони - естроген и прогестерон, които регулират менструалния цикъл, както и много други процеси в женския организъм. В следствие се прекратява овулацията и съответно менструацията.

Този етап от живота на жената е съпроводен с множество физически и психически промени, дължащи се на промените в хормоналната хомеостаза.

Всички жени ли са засегнати?

Да, менопаузата представлява физиологичен процес, който отбелязва края на фертилната възраст при жените и като такъв, той настъпва при всяка жена. Възрастта за това е индивидуална, но обикновено между 40 и 60-годишна възраст. Статистически данни сочат, че средната възраст за настъпване е 52 години.

Макар че всяка жена преминава през този етап от живота си, симптомите и техният интензитет могат доста да се различават при отделния индивид.

Какви са често срещаните симптоми и как да ги разпознаете?

Отшумяват ли симптомите и кога

Менопаузата е индивидуален процес, като симптомите могат да варират значително при всяка жена, както по интензитет, така и по видове.

Тя има своите характерни признаци, чрез които алармира за настъпването си. 

Някои от най-честите симптоми на менопаузата са: 

  • Горещи вълни и нощно изпотяване
  • Променливо настроение, депресивни мисли и раздразнимост
  • Повишена емоционална чувствителност
  • Нарушения на съня (най-често инсомния)
  • Сухота на влагалището
  • Понижено либидо
  • Външни промени в косата и кожата
  • Намалена костна плътност.

Въпреки различията в симптомите, всяка жена в даден момент усеща промените и разпознава симптомите, без значение какви са по вид и интензитет.

Отшумяват ли симптомите и кога?

Като цяло симптомите на менопаузата намаляват с времето, като периодът, за който това се случва, отново зависи от жена до жена.

Въпреки това се разграничават три периода, свързани с менопаузата, за които науката е поставила някакви времеви граници на протичане.

Тези периоди са:

  • Перименопауза - това е периодът на транзиция, който води до същинската менопауза. Симптомите, свързани с него, са типичните за менопаузата горещи вълни, изпотяване, нередовен цикъл. Този етап може да заеме между 4 и 8 години. Симптомите през този продължителен период може да са доста интензивни, поради резките флуктуации на хормоналните нива.
  • Менопауза - счита се за факт при 12 поредни месеца в аменорея (без менструален цикъл). Симптомите на менопаузата често са идентични с тези на перименопаузата, като интензитетът им започва постепенно да намалява. 
  • Постменопауза - годините след настъпването на дефинитивна менопауза. Симптомите са със значително по-нисък интензитет, като постепенно изчезват тъй като тялото се адаптира с новите, по-ниски хормонални нива. Някои признаци като влагалищната сухота и намалената костна плътност обаче, са с тенденция да се задълбочават, като често изискват специално внимание и грижи.

Въпреки че се различават и са описани, понякога тези периоди преминават много плавно от един в друг без да могат ясно да се отграничат. 

Предизвиква ли менопаузата други здравословни проблеми?

Освен обичайните симптоми, менопаузата и периодът след нея могат да предизвикат редица неприятни здравословни проблеми.

Освен вагиналната сухота и намаленото либидо, ниските нива на естрогена водят до изтъняване на вагиналната стена, което може да доведе до дискомфорт, сърбеж и болка по време на полов акт. 

Наред с това при жените в менопауза съществува повишен риск от инфекции на пикочните пътища, инконтиненция (невъзможност за задържане на урина) и често уриниране, поради промени в тъканите на пикочния мехур и уретрата.

След менопауза голяма част от жените започват да наддават тегло, особено около пояса и корема, поради хормонално обоснованото забавяне на метаболизма

Успоредно с това се наблюдава отслабване на мускулната сила и намаляване на мускулната маса, което допълнително забавя обменните процеси. 

Освен промените в костната плътност и визията на коста и кожата, жените в постменопаузална възраст често страдат от скованост, дискомфорт и болки в ставите.

Тъй като естрогенът притежава кардиопротективен ефект, при жените в менопауза се увеличава значително рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, поради нарушение в холестероловата обмяна и повишеното кръвно налягане.

При някои жени се наблюдават и различни смущения във функциите на храносмилателната система като подуване, лошо храносмилане или нарушения в ритъма на дефекация (често се проявяват със запек).

Можете ли да се "излекувате" и как да се справите със симптомите?

Менопаузата е нормален физиологичен процес, част от живота на жената. Той няма как да бъде “излекуван” и не търпи обратно развитие. Въпреки това науката е разработила множество стратегии и лечебни методи, с които да намали тежестта на симптомите и да подобри качеството на живота по време на промените и в периода след тях. 

Ето и някои от най-ефективните подходи за справяне със симптомите.

Хормонално заместителна терапия

Можете ли да се "излекувате" и как да се справите със симптомите

Хормонално заместителната терапия включва екзогенен (отвън) прием на естроген, често в комбинация с прогестерон, за да замести нивата на хормоните, които тялото вече не може да произвежда. 

Плюсовете на тази терапия са отстраняване на симптомите на менопаузата, като освен това може да профилактира развитието на остеопороза. 

За жалост, дългосрочната употреба на подобна терапия се свързва със значително повишен риск от развитието на рак на гърдата, формиране на тромби и инсулти.

Нехормонална терапия 

Употребата на ниски дози антидепресанти (инхибитори на обратното всмукване на серотонина и норадреналина) може да намали топлите вълни и да стабилизира настроението, тъй като намалява тревожността и депресивните състояния. 

Освен това, за тази цел може да се използва габапентин, който е особено подходящ за справяне с горещите вълни, когато се употребява преди лягане. Медикаментът клонидин, който представлява средство за регулиране на кръвното налягане, също има положителен ефект при изпотяване и горещи вълни.

Промени в начина на живот

Спазването на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и чисти източници на протеини и растителни мазнини, както и включване на храни, богати на фитоестрогени (соя, ленено семе и някои бобови храни), е ключово за минимизиране на негативните ефекти от менопаузата. 

Суплементацията с витамин Д и калций е много подходяща за превенция на остеопорозата

Освен диетичните промени, е добре да вместите в режима си време за редовни физически упражнения, които ще помогнат за запазване на мускулната маса, поддържане на метаболизма и здравето на костите.

Алтернативни и допълващи методи

Алтернативни и допълващи терапевтични методи менопауза

Алтернативни и допълващи терапевтични методи могат да бъдат акупунктурата и употребата на билкови хранителни добавки за женско здраве и вагинален естроген.  

При акупунктурата някои жени съобщават за благоприятен ефект върху отстраняване на горещите вълни, мускулните болки и тревожността.

Подходящи добавки и билки при менопауза са: 

  • Вечерна иглика - често се използва срещу нощното изпотяване, горещите вълни и инсомнията.
  • Червена детелина - билка, която съдържа фитоестрогени и намалява симптомите при менопауза.
  • Валериана - помага при тревожност, депресивни моменти и инсомния.
  • Корен от мака - доказано помага за повишаване на либидото.
  • Сладък корен - съдържа фитоестрогени и може да помогне за регулиране на хормоналния баланс. Често води до хипертония и трябва да се употребява с повишено внимание.
  • Жълт кантарион - доказано ефективен при депресия и тревожност.

Вагиналният естроген се употребявапод формата на крем, пръстен или таблетка, като се въвежда директно във влагалището. Той помага срещу сухота, дискомфорт, както и при уринарни симптоми, без да повлиява системните хормонални нива.

Митове и реалност за менопаузата

Съществуват много митове относно менопаузата. Те се предават от човек на човек и обикновено се разпространяват от жени, които все още не са навлезли в този период от своя живот.

Едни от най-популярните митове, свързани с менопаузата, са:

  • Менопаузата настъпва внезапно - реално състоянието настъпва плавно и постепенно, като може да отнеме години за пълната транзиция.
  • Менопаузата засяга само възрастните жени - макар, че според статистиката тя засяга най-често жени от 40 до 60-годишна възраст, поради различни причини и под влиянието на различни фактори, тя може да настъпи и значително по-рано.
  • Остеопорозата е неизбежна при менопауза - всъщност при спазване на рационална диета и редовна физическа активност, както и с добавянето на витамин д и калций като хранителни добавки, остеопорозата доста често може да бъде напълно избегната.
  • Всички жени страдат от резки промени в настроенията и изпадат в дълбока депресия - макар и при някои жени нещата да стоят така, обикновено тези симптомите са строго индивидуални и зависят от редица фактори.
  • Менопаузата отбелязва края на сексуалния живот на жената - това изобщо не е вярно и много жени водят задоволителен полов живот и след менопаузата.
  • Напълняването е неизбежно - много жени използват менопаузата като оправдание за драстичното наддаване на тегло, но всъщност става въпрос за дисциплина на храненето.

Както при всички други здравни теми, често реалността се различава значителни от народните митове и поради тази причина е добре да черпим информация от достоверни източници.

Съвети за партньора

Оказването на подкрепа от страна на партньора е много ценно за жената, но също така може да се окаже доста трудна задача. 

За да можете адекватно да помогнем за справяне с този тежък за всяка жена период, на първо място е необходимо да се образовате относно същността на менопаузата и нейните симптоми. По този начин ще може по-лесно и искрено да покажем своята емпатия към преживяванията на жената и да ограничите шанса от възникване на неразбирателства и обърквания.

Създайте условия за отворена и свободна комуникация, интересувайте се от усещанията и чувствата, бъдете активен слушател, без непременно да давате съвети и насоки.

Проявите на търпение и разбиране от ваша страна са важни фактори, с които да убедите партньора, че вие сте заедно в този период и всичко ще бъде наред. 

Отнасянето с разбиране и дискретност към възможните промени в интимността може значително да намали стреса и притеснението на жената от промените, които усеща и наблюдава в организма си.

Поощряването към правилен начин на хранене, отдаването на занимания навън, активна почивка и спорт, е начин да заздравите връзката си с партньора, като едновременно с това да осигурите на жената по-лесна транзиция към менопаузата.

Периодът на перименопаузата и този след настъпването на същинската менопауза е тежък и труден както за жената, така и за партньора, и може да представлява истинско изпитание за връзката. 

Комуникацията, емпатията и освободените разговори по темата са правилният път за справяне с този период. Ако усещате, че не можете да дадете нужната подкрепа или да намерите правилния начин за това, може внимателно да предложите посещение при специалист - психолог, който да помогне с комуникацията, както и с балансирането на емоциите на жената.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси менопауза

Кога настъпва менопаузата?

Най-често този период настъпва между 40-60-годишна възраст, но все пак точното време е строго индивидуално.

Какви са най-честите симптоми на менопаузата?

Симптомите могат да варират, но най-често се изразяват в горещи вълни, нощни изпотявания, нарушения в съня, тревожност и промени в настроенията, намалено либидо, вагинална сухота и други.

Може ли да се избегне менопаузата?

Не, това е физиологичен процес, който е част от живота на всяка жена, но все пак има начини, с които да се справим по-лесно със симптомите .

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.