Андропауза - какво да очаквате и как да се справите с неприятните симптоми

Андропауза - какво да очаквате и как да се справите с неприятните симптоми

Д-р Мартин Христов

Човешкият живот протича на определени етапи, през които всеки от нас е минал или му предстои да мине. Има пикове и спадове, като един от неприятните моменти и етапи в живота на мъжа е когато започне да усеща, че вече не е в силата си. Този период се нарича андропауза и е мъжкия аналог на женската менопаузата.

В тази статия ще ви запознаем с признаците, причините и начините да се справите с този неприятен, но неизбежен етап от живота.

Какво представлява андропаузата и защо настъпва?

Фактори, които влияят на андропаузата?

Андропаузата е физиологично състояние, което настъпва в по-напредналите етапи на живота на мъжа. Представлява еквивалент на менопаузата при жените, като може да се нарича и мъжки климактериум или мъжка менопауза. 

Същността на заболяването се свежда до постепенното намаляване на нивата на мъжкия полов хормон след определена възраст, а както знаем, той е отговорен за съществените разлики между мъжа и жената.

Всички мъже ли са засегнати?

Не всички мъже изпитват всички симптоми, свързани със спадането на тестостерона, но въпреки това е напълно естествено да се наблюдава спад в нивата на половите хормони и свързаните с тях промени във функциите на организма. 

Андропаузата е явление, което настъпва около 45-55 годишна възраст и изявата на състоянието зависи до голяма степен от скоростта и степента на намаляване на нивата на мъжкия полов хормон.

При мъже с генетично по-висок изходен тестостерон, резкият спад в нивата му води до по-изявени симптоми, докато при тези, които промяната е по-плавна, оплакванията могат да са значително по-леки.

Фактори, които влияят на андропаузата

Какви са често срещани симптоми и как да ги разпознаете?

Генетичните фактори са важно звено, което може до голяма степен да определи кога ще започнат хормоналните промени, както и до каква степен ще се намали производството на тестостерон.

Редом с тях, общото здраве и начина на живот до голяма степен може да определят степента, в която ще се изяви явлението. Начинът на хранене, физическата активност, нивата на стрес и вредните навици могат сериозно да повлияят нивата на тестостерона на мъжа във всяка възраст.

Наличието на хронични заболявания почти гарантирано води до по-ниски нива на тестостерона при мъжете, включително в по-напредналата възраст. Затлъстяването, диабета и метаболитния синдром са фактори, които могат да задълбочат симптомите на андропауза.

Какви са често срещани симптоми и как да ги разпознаете?

Тестостеронът е определящ фактор за мъжкото поведение и мъжките физическа характеристики. С намаляването на нивата на мъжкия хормон се наблюдават промени, което се изразяват чрез физически, сексуални и психологически симптоми.

Физическите симптоми на андропаузата са свързани с понижена мускулна маса и сила. Успоредно с това се наблюдава по-лесно напълняване от женски тип като натрупване на мазнини в коремната област, около пояса и бедрата. Спадът на тестостерон води и до намаляване на костната плътност.

Сексуалните проблеми се наблюдават в различна степен и могат да включват намалено либидо, еректилна дисфункция и влошено представяне в “спалнята”.

Психологическите симптоми могат да се изявят с лесна умора, апатия, депресия, раздразнителност, намалено самочувствие, промени в настроенията и трудна концентрация.

Отшумяват ли симптомите и кога?

За много мъже симптомите на андропауза постепенно отслабват. Това се дължи на адаптацията на организма към по-ниските нива на тестостерона. Кога и до каква степен ще отшумят е строго индивидуално и се повлиява от множество фактори.

Въпреки това, в по-тежките случаи, мъжете съобщават, че им е отнело няколко години, докато започнат да не усещат значителни симптоми на нисък тестостерон.

Предизвиква ли андропаузата други здравословни проблеми?

В зависимост от тежестта, андропаузата може и често води до други здравословни проблеми, особено ако липсва добра профилактика за развитието им.

Намалените нива на тестостерон са свързани с влошено съотношение между добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол. Само по себе си, това крие повишен риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Ниските нива на половия хормон са свързани с развитието на инсулинова резистентност, а при неглижиране на състоянието може да се достигне до диабет тип 2, което само по себе си е доста притеснително системно заболяване.

Предизвиква ли андропаузата други здравословни проблеми

Метаболитният синдром е често последствие от инсулиновата резистентност и се състои в цял синдромо-комплекс от състояния, сред които увеличена обиколка на талията, затлъстяване и повишена кръвна захар. 

Към тях прибавяме и повишено артериално налягане, нарушени нива на холестерол и триглицериди и силно завишен риск от развитието на остри или хронични сърдечни проблеми.

Ниските нива на мъжкия полов хормон се свързват с увеличени маркери за възпаление в тялото, както и за намален антиоксидантен потенциал на организма. 

Едновременното увеличаване на оксидативния стрес и повишените проинфламаторни вещества представлява реална заплаха за развитието на атеросклероза и задълбочаване на вече съществуващи сърдечни проблеми.

Тестостеронът има съдоразширяващ ефект, поради участието му в синтеза на азотен окис. Поднормените нива могат да повлияят негативно ендотелната функция на съдовите стени, което води до стесняване на артериите и тяхната намалена еластичност. По този начин се увеличава съдовото съпротивление и се повишава артериалното налягане.

Механизмите, по които ниските нива на тестостерон водят до развитието на сърдечни заболявания са много, като някой от тях включват нарушаване в системата ренин-ангиотензин и увеличена активност на симпатиковата нервна система, която е отговорна за свиването на съдовете и покачването на кръвното налягане.

Можете ли да се "излекувате" и как да се справите със симптомите?

Андропаузата при мъжете протича с различна скорост и интензитет при всеки представител на мъжкия пол. Неизбежно, с времето нивата на тестостерон спадат. До каква степен и с каква скорост зависи от някои фактори, с които ви запознахме по-горе в статията. 

Основните методи за поддържане и забавяне на спада в нивата на половите хормони при мъжа са прилагането на холистичните принципи.

Те включват:

  • Правилно хранене
  • Редовна физическа активност, като заниманията с вдигане на тежести са най-подходящи за естествено повишаване на тестостерона
  • Адекватна почивка.

Можете ли да се "излекувате" и как да се справите със симптомите

Все по-нашумяла практика сред андролозите на Запад е прилагането на тестостерон- заместителна терапия (ТЗТ), която се изразява в прилагането на екзогенен тестостерон на определен период, който да осигури по-високи базови нива на хормона в организма. Така до голяма степен се избягват симптомите на ниския тестостерон. 

Често ТЗТ се съчетава с натурални хранителни добавки за мъже, които да намалят конкретни симптоми като еректилна дисфункция, понижено либидо и ниски енергийни нива. 

Пример за такива хранителни добавки при андропауза са:

  • Трибулус терестрис
  • Ашваганда
  • Мака.

Митове и реалност за андропаузата

Както във всички сфери на познания, така и сред групите от хора, коментиращи този физиологичен феномен са възникнали различни митове, създадени на базата на субективни усещания и разбирания.

Често андропаузата се приравнява с менопаузата. Всъщност, за разлика от нея, при андропаузата се наблюдава постепенен спад в нивата на хормоните, както и запазена фертилност в доста по-далечно бъдеще, спрямо жените в менопауза.

Друг мит е вярването, че само по-възрастните мъже страдат от това състояние. Истината е, че особено в модерните страни, все по-често се измерват ниски нива на тестостерона, които са следствие от действието на редица фактори.

Съвети за партньора

Съвети за партньора

Навлизането в андропауза е деликатен момент за мъжа, но също така може да повлияе значително на отношенията с интимния партньор. 

Важно за половинките на мъже, навлизащи в андропауза е да проявят разбиране и толерантност що се касае до някои от симптомите. Стимулирането на физическа активност и грижата за правилното хранене могат да се окажат достатъчна подкрепа за мъжа.

Освен това посещаването на семеен психолог може да допринесе значително за по-лесно и плавно справяне със ситуацията и изглаждане на създадени проблеми в дома, следствие от настъпилите временни промени в психологическия и физическия статус на мъжа.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Еднакво ли протича андропаузата при всички мъже?

Също като менопаузата при жените, андропаузата протича много индивидуално и се базира на генетичните характеристики и начина на живота на мъжа.

Каква е причината за андропаузата?

Причината е намаляването в нивата на мъжките полови хормони, в частност тестостерона.

Може ли да се “излекува” състоянието?

Тъй като андропаузата е физиологичен етап на живота, тя не може да се излекува, защото на практика не е болест. Хормонално заместителната терапия обаче, може да я преустанови и да помогне на организма да работи на по-високи обороти от характерните за възрастта.

 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.