Ниско либидо причини и съвети

Какво да правим при ниско либидо: Причини, съвети и лечение

Д-р Мартин Христов

Причини за ниско либидо: физически фактори и психологически аспекти

Ниско либидо  означава намалено сексуално желание. Този проблем е сравнително нов и характерен по-скоро за съвременния човек. Той засяга голям процент от хората във фертилна възраст и причинява значителен дискомфорт в много аспекти на живота.

Имайки предвид нарастващата честотата на хората, които страдат от ниско либидо, която е доста по-висока от тази в миналото, логично е да потърсим причините в модерния начин на живот и свързаните с него физически и психологически фактори.

За да добием по-ясна представа, ще ги разгледаме поотделно : 

Физически фактори: 

ниско либидо-тестостерон1. Хормонален дисбаланс - нарушения в нивата на някои хормони се отразяват драстично на сексуалното здраве и желание: - 

  • Нисък тестостерон - нивата на водещия мъжки полов хормон, отговорен за мъжките характеристики на пола и за сексуалната енергия доказано падат в общата картина спрямо тези, които са били нормални преди само 20-30 години. Причините са много - динамиката на живота, свързана с прекомерен стрес, лошото качество на храната, която е бедна на есенциални вещества, но “богата” на скрити токсични вещества, които бавно унищожават мъжките полови жлези. Ниската физическа активност и недостатъчният сън са също причина за недостатъчен тестостерон.
  • Щитовидни хормони - флуктуациите и нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са по-характерни за женския пол. Въпреки това, дисбаланс на щитовидните хормони, без значение дали се касае за ниски или високи нива, води до потискане на либидото.
  • Менопауза и андропауза - физиологични етапи на живота, в който съответно при жената и мъжа протичат резки спадове в нивата на половите хормони, което води до понижено либидо, както и редица други физически и психологически проблеми
 2.  Хронични системни заболявания  - често засягат голяма част от                функциите на тялото, като в това число влиза и сексуалното здраве
  • Диабет - едни от усложненията на така наречения от медиците “тих убиец” са увреждането на периферните нерви, както и структурата и функцията на  кръвоносните съдове. Сетивността и добрия кръвоток са есенциални за либидото, както и за усещанията, които се изпитват при сексуална стимулация. Освен до ниско либидо, диабетът често води до еректилна дисфункция, като нерядко нивата на тестостерон при мъже, страдащи от това заболяване,  са силно потиснати.
  • Сърдечно-съдови заболявания - нарушената циркулация на кръвта, както и употребата на някои определени групи лекарствени препарати могат да обяснят някои случаи на ниско сексуално желание.
  • Хронична болка - състояние, свързани с постоянна болка и дискомфорт, като например артрит или фибромиалгия могат да доведат до намалено желание за секс, както и цялостно ниско настроение, депресии и тревожност.
  3. Лекарствени препарати, въздействащи на либидото 
  • Антидепресанти - Инхибитори на обратното поемане на серотонина (SSRI), както и други вещества от групата на антидепресантите влияят значително върху нивата на важните невротрансмитери серотонин, допамин и норадреналин. Нарушаване на баланса им често води до ниски нива на сексуално желание, както и понижено чувство за удовлетвореност от сексуалния акт.
  • Контрацептиви - логично, поради хормоналната им природа, може да нарушат либидото при някои жени.
  • Лекарства за високо кръвно - както и самото заболяване, лекарствата които го лекуват може допълнително да намалят либидото.
4. Индивидуални особености на живота 
    • Лоша хранителна култура - системното неправилно хранене води както до натрупване на токсини и мазнини, така и до развитието на хранителни дефицити. Недостигът на есенциални вещества, следствие от неправилен начин на хранене, нарушава хормоналната хомеостаза, а може да доведе и до нарушена хомеостаза на невротрансмитерите в мозъка - фактори, които имат влияние върху либидото.
    • Ниска физическа активност - модерния човек води все по-застоял начин на живот, в който физическата активност често се приема като неудобство. Разстоянията, които се налага да минаваме, за да стигнем до работа или да си напазаруваме са големи и изискват моторизиран транспорт. Това ни лишава от елементарна двигателна активност. Липсата на време пък е водещо оправдание на хората да не се занимават с никакъв вид спортни занятия. По този начин ние гарантираме спад в общото здраве. Доказано физически активните хора имат по-високо либидо, както и по-високи нива на тестостерон, и при двата пола. 
    • Вредни навици - употребата на големи количества алкохол, тютюневи изделия, обезболяващи лекарства и опиати, както и наркотични вещества водят до тотална разруха на здравето, отразявайки се на всеки аспект от него.

     5. Нарушения в съня - недостатъчният или некачественият сън водят           до хипогонадизъм - понижена функция на половите жлези, както и до               нарушения в баланса на невротрансмитерите в ЦНС - все причини за             спад в либидото.

    причини за ниско либидо

      Психологически фактори

      1. Стрес и тревожност - стресът е значим фактор за човешкото здраве, който има своите психологически и физически прояви. Високите нива на стрес, свързани с динамиката на живота, многото ангажименти, работата, личните отношения и други, често потиска сексуалното желание на хората. Тревожността от недобро представяне в спалнята също е причина за подсъзнателно потискане на сексуалните нужди.
      2. Депресивни разстройства и медикаментозната терапия, свързана с тях - депресията е състояние, което се характеризира с липса на желание за всякакъв тип активности, сред които попадат сексуалните. Както вече споменахме по-назад в статията - някои антидепресанти могат да доведат до същия ефект.
      3. Проблеми в отношенията между партньорите - липсата на добра комуникация или наличието на някакъв вид напрежение в двойките, често води до физическото им отблъскване и загуба на привличане в сексуален аспект.
      4. Травмиращи случки - дали това ще са сексуални посегателства или друг тип тежки физически и емоционални травми, могат да доведат до сериозни поведенчески нарушения, както и до липсата на желания за секс.
      5. Ниското самочувствие - може да е поради недоволство от начина, по който изглеждаме, както и от чувство за не успешност - може да повлия сексуалното желание при някои хора.

                    Лекарствени средства и техният ефект върху либидото

                    Вероятно ви е направило впечатление в предходните абзаци, че няколко пъти се споменават медикаменти и лекарства, които влияят негативно на либидото.

                    Обобщено, лекарствените препарати, които принадлежат към следните групи, дават като чест страничен ефект понижено сексуално желание : 

                    • Инхибитори на обратното поемане на серотинина - група медикаменти, третиращи депресивни разстройства.
                    • Инхибитори на обратното поемане на норепинефрин и серотонин - подобно на предходната група, те се използват за лечение на депресивни състояния, както и в някои случаи на хронична болка.
                    • Антипсихотични препарати - като например халоперидол, водят до седатия и увеличават нивата на пролактин - мощен инхибитор на либидото.
                    • Хормонални контрацептиви - честа причина за ниско либидо при жени във фертилна възраст.
                    • Бета-блокери - предназначени за понижаване на пулса и кръвното налягане, препарати като бизопролол и метопролол имат негативен ефект върху либидото, поради чувството за липса на енергия, което предизвикват, както и намалената перфузия на органите с кръв.
                    • Диуретици - хидрохлоротиазид служи за понижаване кръвното налягане и намаляване на отоци по крайниците, но също така и до ниско либидо. Друг калий -съхраняващ диуретик - спиронолактон - води до значително понижаване на нивата на тестостерон, тъй като блокира рецепторите на клетките, чувствителни към него.
                    • Опиодни аналгетици - оксикодон, викодин и други морфинови деривати доказано понижават нивата на мъжкия полов хормон, което се отразява в нарушена функционална функция.
                    • Бензодиазепини - създадени за лечение на тревожни разстройства и паник атаки, те водят до значително потискане дейността на централната нервна система, което почти винаги води до намалено сексуално влечение. Същото се отнася и за немалка част от антиепилептичните препарати.
                    • H2 блокери - предназначени за лекуване симптомите на гастроезофагеален рефлукс, “киселини” и язва, Някои от тях, като например циметидин, водят до пожение нива на тестостерон със съответните ефекти.

                    Механизмите, по които тези препарати понижават либидото са няколко и са свързани предимно с нарушаване баланса на хормоните и невротрансмитерите, понижаване на енергийните нива, седативните свойства и намалената перфузия и кръвоток в периферните тъкани.

                    Ролята на стреса и негативните емоции при ниско либидо

                    Ролята на стреса и негативните емоции при ниско либидо

                    Вече изтъкнахме повишената честота на хората във фертилна възраст и връзката с характерния за модерния начин на живот стрес. Истината е, че стресът се е превърнал в значима част от емоциите, които ни придружават в ежедневието. 

                    Той е навсякъде, във всяка сфера и среда, в която попадаме - има го вкъщи, на работа, по улиците докато шофираме, в магазините, институциите и къде ли още не. Хроничният стрес води до различни негативни ефекти върху тялото, които може да имат психологическо, както и физическо проявление. 

                    Емоционалното здраве е много важно за сексуалното желание при хората. Негативните емоции, постоянният стрес и всички фактори, които водят до него, са сигурен начин да почувстваме намалена заинтересованост към секса и интимните контакти.

                    Затова, от голямо значение в ежедневието си да намерим време за занимания, които да ни отделят от моментната картинка и настоящето. По този начин може да се откъснем, дори и за малко от напрегнатата действителност на съвремието ни, и да дадем шанс на мозъка да се възстанови и да балансира. Дали това ще е хоби, дълги разходки, ходене на пикник, спортни занимания или медитация  е въпрос на избор.

                    Лайфстайл фактори и техният принос към намалено либидо

                    фактори за ниско либидо

                    Някои от изборите, които правим в живота си или различни стечения на обстоятелствата могат да допринесат за ниско либидо, както чисто психологически, така и физически, като повлияват хормоналните нива, например. 

                    Нарушенията в режима на сън е често срещано явление - дали ще е поради стоене до късно пред телевизора, в дискотеката или на кино - нередовният режим на съня, както и неговото недостатъчно количество и качество повишава риска от редица заболявания - сърдечно-съдови, диабет, депресия, метаболитни нарушения и други. Сексуалното здраве не остава незасегнато и често хората, които страдат от някакъв вид нарушения на съня - апнея, инсомния или просто недостиг, съобщават за ниско либидо.

                    Хората, които работят нощни смени или нямат фиксирано работно време не могат да изградят правилни навици. Науката категорично е доказала връзка между подобен начин на живот и повишена честота на множество системни заболявания.

                    Употребата на субстанции, действащи на нервната система (алкохол, цигари и наркотици) - често използвани като метод за борба със стреса и за разпускане, истината за подобен тип вещества е, че те правят точно обратното. Хроничната им употреба е свързана с повишена честота на психологически нарушения като биполярно разстройство, депресия, тревожност и други. Освен чисто психологическия ефект, тези вещества са причината за възникване на чисто физически проблеми, водещи до влошено сексуално здраве и намалено либидо.

                    Нарушен баланс между работа и време за отдих

                    Работата е неизменна част от нашия живот. Спазването на определен социо-икономически статус и следване стереотипите на съвременния начин на живот, води до работохолизъм или жизнена необходимост да работим, за да се справяме финансово. Много често, попаднали в тази спирала, хората са принудени да работят на две, а понякога - на три работни места

                    По този начин те сами се подлагат на огромен стрес в различни форми, според естеството на работата, като същевременно с това се лишават от достатъчно време за почивка. Това е сигурна рецепта за възникване на множество проблеми, свързани с различни аспекти на здравето, като намаленото либидо в един момент ще е най-маловажното.

                    Добре е да се замислим…дали си струва всичко това и не е ли на първо място здравето и опазване на най-ценното, което имаме - живота.

                    Развиване на комуникацията в партньорските отношения за подобряване на либидото

                    партньорските отношения за подобряване на либидото

                    Когато се касае за намален либидо, което е резултат от нарушена комуникация или породен конфликт между партньорите, нещата са малко по-различни. Макар че, тук проблема не е от физическо естество, той не е и точно психологически, тъй като се дължи на конкретни емоции или усещания, които са предизвикани от постъпки, отношение и цялостната комуникация на двойката. 

                    При осъзнат проблем, най-здравословният и ефективен метод е полагане на старание за усъвършенстване на комуникацията между партньорите. Тук, става въпрос за желание и стремеж към изграждане на здравословна връзка, а с нея идва и интимното привличане. В случай не неуспех, адекватно решение да потърсим помощ от психолог, който се занимава с такъв тип интимни проблеми.

                    Физическа активност и нейното влияние върху либидото

                    Доказано е, че за да функционира оптимално и да се запази за максимално дълъг период от време, човешкото тяло има нужда от достатъчна физическа активност.

                    Стоенето по 8 часа на ден, последвано от прибиране с колата до вкъщи, отиване на пазар с колата, и прекарване на останалата част от деня на дивана с чаша бира и пакетче чипс, не се вписва в понятието “адекватна физическа активност”.

                    Двигателната активност, спорта и дори физическата работа, са свързани с множество ползи за човешкия организъм. Една от тях е стимулиране на кръвообращението и захранване на тялото с оксигенирана кръв, богата на хранителни вещества.

                    Освен това, спортните занимания повишават настроението и нивата на допамина и серотонина, които са много важни фактори за сексуалната нагласа и желание.

                    Физическите занимания, свързани с вдигане на тежести, например, водят до увеличено отделяне на тестостерон, което моментално повишава настроението, самочувствието и сексуалния нагон.

                    физическа активност, спорт за подобрено либидо

                    Диета и хранителни добавки за поддържане на здраво либидо

                    Диетата има фундаментално значение за човешкото здраве, като до голяма степен може да профилактира развитието на различни заболявания. Правилното хранене е важно за поддържане на всички функции на тялото и помага да държи всички системи на организма в изправност.

                    Консумацията на пресни храни - зеленчуци, плодове, чисто месо, риба и ядки - трябва да е основна част от хранителните ни навици. За постигане на добро сексуално здраве, трябва да избягваме храните, богати на захар, рафинираните продукти, мазните и пържени храни. 

                    Контрола на теглото е особено важен фактор - наднорменото тегло и прекалено високия процент подкожни мазнини водят до хормонални нарушения. Мастните клетки могат да синтезират естроген и да участват в превръщането на тестостерона в женски полов хормон, като също така отделят пролактин - друг отговорник за нарушеното либидо.

                    Важно е да направим всичко възможно да доставим на организма си всички необходими есенциални витамини и минерали, полезни мазнини и протеин.

                    Ролята на хранителните добавки за поддържане на високо либидо

                    хранителни добавки за повишено либидо

                    Ефективността на хранителните добавки, които са насочени към повишаване на сексуалното желание до голяма степен зависи от други фактори - начин на хранене, физическа активност и почивка. Те са фундамента, без който приемът на каквото и да е, вероятно ще има незадоволителен ефект.

                    Ефективни добавки за повишаване на либидото  са : 

                    Корен от Мака - полезно южноамериканско растение, което от векове се използва от древните Маи за повишаване енергийните нива и сексуалната мощ и при двата пола.

                    Tongkat Ali - доказано ефективна билка, която повишава нивата на тестостерона и засилва сексуалността.

                    Екстракт от сминдух - по-често използван като подправка, за това растение има данни, че повишава синтеза на тестостерон и подобрява сексуалното здраве.

                    Л-аргинин  - незаменима аминокиселина, която отпуска кръвоносните съдове и води до по-качествена ерекция.

                    Женшен - традиционно използван в Източната медицина за повишаване на сексуалността и либидото.

                    DHEA -  дихидроепиандростендион - хормонална добавка, която се използва за повишаване на либидото в някои случаи. 

                    Екстракт от трибулус терестрис - подобрява сексуалната функция, либидото и ерекциите.

                    трибулус терестрис за повишено либидо

                    Терапевтични и медицински подходи при лечение на ниско либидо

                    В случай, че причините, водещи до ниско либидо не се повлияват от подобряване начина на живота и употребата на хранителни добавки, консултацията със специалист, който се занимава със сексуалното здраве е логичен ход.

                    Той ще установи причината за намаленото либидо и по този начин ще даде ход на лечението. То може да се  състои в овладяване и лечение на подлежащото заболяване, което води до тези симптоми,  провеждане на психотерапия, употреба на медикаменти и други методи.

                    Терапевтични подходи за лечение на ниско либидо:

                          1.Психотерапия и консултации : 

                    • Когнитивно-поведенческа терапия ( КПТ).
                    • Сексуална терапия
                    • Консултация за връзки
                    1. Сексуално образование и информираност
                    1. Управление на стресайога, медитация и дихателни упражнения могат да имат много добър ефект за намаляване нивата на стрес.

                    Медицински подходи:

                  1. Хормонална терапия - често срещана практика, особено на запад, където при жени в менопауза или мъже, страдащи от ниски нива на хормони, се прилагат екзогенни синтетични хормонални аналози на тестостерона и естрогена.
                  2. Медикаменти за справяне с еректилна дисфункция - необходими само в случаите, в които ниското либидо е съпътствано невъзможност за постигане на качествена ерекция.
                  3. Антидепресанти - въпреки че, самите те могат да доведат до ниско сексуално влечение, в някои случаи употребата на определени медикаменти от групата като  бупропион, например, може да има добър ефект.
                  4. Заключение 

                    Сексуалното здраве е много важен аспект от общото състояние на човек, като то дава отражение върху самочувствието и комуникацията между половите и при двойките. 

                    Поради различни обстоятелства и фактори, то може да бъде нарушено, което да се репрезентира с различни симптоми, един от които е намаленото либидо. 

                    За справяне с него трябва да използваме холистичен подход, като установим причините и най-добрите начини за справяне с проблема.

                    Назад към блога
                    Д

                    Д-р Мартин Христов

                    Виж повече за автора

                    Оставяне на коментар

                    Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.