какво да пия за умора лекарства, билки, добавки

Какво да пия за умора: лекарства, хранителни добавки или билки

Д-р Мартин Христов

Какво е умората?

Умората е състояние, при което индивидът изпитва чувство за физическо или умствено изтощение като интензитетът и може да варира от лека умора до сериозно изтощение на организма.

По същество, умората е нормален отговор на тялото при физическо претоварване, стрес от различен характер, и други фактори, които изискват енергия и ресурси от тялото и ума. Чувството на умора е защитен механизъм на организма, който има за цел да ни покаже, че имаме нужда от “презареждане”. В някои случаи, умората може да бъде знак за по сериозен проблем в тялото ни.

Тя може да бъде временна и хронична, което се определя от причините и обстоятелствата. Например, ако днес сме станали много рано и сме извършвали тежка физическа работа, без да се храним, хидратираме и почиваме достатъчно през деня, то вечерта ние ще изпитваме “остра” умора. След като се наспим, отпочинем и презаредим тялото ни с достатъчно хранителни вещества, вероятно на следващата сутрин умората ни ще е изчезнала.

Какви видове умора познаваме?

Сигурно на всеки от нас се е случвало да се чувстваме крайно изморени, а например цял ден да сме спали или да сме си почивали, без да сме правили кой знае какви натоварващи за нас неща. Това е така, защото умората не винаги се проявява в следствие на непосредствена причина.

Случвало се е и обратното - въпреки голямо натоварване, в края на деня да не се чувстваме изморени.

Причината затова е, че съществуват различни видове умора и понякога се налага да вникнем по-дълбоко в нас самите, за да установим причината за това усещане и да определим какъв тип умора  изпитваме. Когато може ясно да определим вида на нашата умора, то може да вземем и адекватни мерки за нейното отстраняване.

Видове умора: 

видове умора

Физическата умора - този тип умора е най-лесно да бъде идентифициран. Характеризира се с усещане за слабост и изтощение в мускулите, скованост на ставите и понякога нарушена координираност на движенията. Често се чувстваме тежки и трудно подвижни. 

Физическата умора се проявява обикновено след тежко натоварване на тялото ни или при продължителни дълги периоди на изтощителна физическа активност, например спорт. Съответно в първия случай, говорим за временна умора, която се дължи на изчерпване на запасите от гликоген в мускулите ни и намален синтез на АТФ ( енергийната разменна монета на тялото), а във втория - за трайно претоварване, вследствие от което мускулите ни не могат да се възстановят и да се адаптират към новите по-тежки условия на работа.

В наше време, все по-често ставаме жертви на други два типа умора. Те са характерни за хората, тъй като до голяма степен са свързани с по-развитата мозъчна кора и по-високия интелект.

Това са психическа (ментална) умора и емоционална умора. 

Психическата умора е състояние на изтощение, което засяга когнитивните функции. Причината за появата и е претоварването на мозъка от мисловна дейност, което се получава при дълги и постоянни периоди на интензивна умствена работа, стрес, липса на почивка. Най-често причината е комбинация от всички тях.

Характерно за психическата умора е намалени когнитивни функции като например поява на трудност при концентриране, вземане на решения или пък запомняне и възпроизвеждане на информация. Често е нарушен продуктивния момент в работата, едно и същи задачи могат да ни отнемат повече време от обичайното, а също да бъдат придружени от грешки. 

За състоянието на психическата умора е типично да изпитваме липса на мотивация, намален ентусиазъм за извършване на умствени дейности, както и за такива, които обикновено ни карат да се чувстваме превъзбудени. Не рядко, хората съобщават за силна раздразнителност, без да има ясна причина затова. При по-тежки форми на умствена умора могат да се появят нарушения в съня, които се дължат на нарушен баланс в нивата на невротрансмитерите. В зависимост от индивида и други фактори, може да изпитваме трудности да заспим или да не можем да спим достатъчно дълго.

Причините за поява на умствена умора, разбира се, се свързват с продължително извършване на работа, включваща голяма когнитивна активност - учене, решаване на проблеми и работа без почивка. Високите нива на стрес, които може да се появят от работното ни място, лични причини и други обстоятелства, също допринасят за картината на умствената умора. Тя е характерна и за хората, които не спят достатъчно и нямат възможност или не умеят да разпускат чрез извършването на друг тип дейности, които не изискват участие от мозъка.

Третият вид умора, отново до голяма степен е свързан с особеностите на нашата нервна система. Става въпрос за емоционалната умора.

Емоционалната умора представлява състояние на изтощение, което е свързано с продължителен стрес, често свързан с личния ни живот, тревожност и нестабилност в емоционалното състояние, както и носене на прекомерен емоционален товар. 

Характерно за състоянието е появата на чувство за апатия - често губим връзка с околните ситуации и се откъсваме емоционално от близките хора. Може да се появи чувство за безнадеждност, тъга, а при по-продължително персистиране на проблемите - може да се развие депресия, в различните и форми и интензитет.

Когато сме емоционално изтощени, неща, които обикновено са свързани с наслада и задоволство, не ни носят същото удовлетворение и емоция. За сметка на това, ставаме твърди чувствителни за неща, които в нормални обстоятелства може дори да не забележим.

Всеки в даден етап от живота си е изпитвал емоционална преумора - дали ще е имал несполучлива връзка с интимния си партньор, семейни проблеми или такива, свързани с неразбирателство на работното място. Някои професии, които са свързани с полагане на грижи за други, обслужване на хора или преподаване на, често водят хората, които ги практикуват до подобни състояния. 

Емоционалното изтощение често може да е резултат от комбинацията на различни фактори. В много случаи, хората, които страдат от емоционална умора, съобщават че се чувстват неразбрани и не получават нужната им подкрепа от близките си хора.

Какво предизвиква умора в тялото?

какво предизвиква умората

Отговорът на този въпрос се крие в гореизброените видове умора, които медицината и психологията познава.

Умората може да е резултат от редица фактори, като най-често причината е комбинация от физически, психо-емоционални и свързани с начина на живот особености. Някои от най-разграничимите и чести фактори на влияние върху състоянието на умора са : 

Липсата на сън

Нередовния сън е много чест фактор, за който хората съобщават, когато стане въпрос за преумора. Сънят е начинът на тялото ни да се възстанови от стреса, който се акумулира под влияние на физически, психически и емоционални натоварвания. По време на съня, се извършват множество физиологични процеси на регенерация на клетките и тъканите, на невротрансмитерите и енергията. 

Не е важно само да получаваме определени часове сън в денонощието. Установено е от учените е, че нощният сън и най-вече този между 22 и 3 часа е най-пълноценния сън. Затова, хората, работещи нощни смени, дори и да спят през целия ден след това, обикновено винаги страдат от умора. По време на нощния сън се отделят множество хормони и нервно-регулаторни вещества, като например хормона на растежа. Освен това, сънят се медиира и инициира от вещество, наречено мелатонин. Той е отговорен за заспиването и качествения, дълбок сън и не се отделя през деня

Сънят може да бъде с достатъчна продължителност, но да не бъде качествен. Причината може да бъде честото будене през нощта, което нарушава цикличния характер на съня и намалява възстановителния ефект от него. Медицински и психологически състояния като инсомния, сънна апнея и синдрома на неспокойния крак ( синдром на Уилис- Екбом) също водят до нарушение в съня и умора, свързана с това.

Лоши хранителни навици

лощи хранителни навици

Хранителните навици на модерния човек често не са свързани с покриване на неговите алиментарни (хранителни нужди) и се влияят от фактори, които не са от полза за нашето здраве, например вкус и бързина.

Храна, която е бедна на есенциалните вещества като витамини, минерали, протеини и мастни киселини, може да доведе до ниски енергийни нива и понижени регенераторни способности на организма.

Най-често хората, които не консумират пресни плодове и зеленчуци, чисто месо и полезни мастни киселини, са същите, които се редят пред веригите за бързо хранене и сладкарските щандове в магазините. 

Естествено, човешко е да се изкушим от парче вкусна пица, торта или пакетче чипс, стига подобни “храни” да не бъдат основа на нашето хранене. Вредата е повече от двойно по-голяма, ако освен консумацията на вредни храни, намалим драстично полезните. 

Особено изтощително за организма е прекаляването с кофеиновите напитки. Кофеинът е стимулант, който може да ни енергизира, да повиши тонуса и концентрацията ни, но той води до отделянето на норадреналин от надбъбречните жлези. При изтощение на надбъбрека, започва да се отделя и друг хормон на стреса - кортизол. Прекаляването с кофеина води до свръхстимулация, която в един момент води до изхабяване на компенсаторните възможности на организма  и до поява на чувство на хронична умора. 

Масово хората не отдават значимото внимание на водата. Тя е източник на живот и нашите тела са съставени до голяма степен ( над 50%) от водни молекули. Масово пиенето на вода е заменено с приема на кафе, чай, сокове и други газирани и негазирани напитки. Те нямат същия ефект върху тялото, да не говорим, че много често те имат точно обратното действие - функционират като диуретици и засилват водните загуби.

Дехидратацията ( обезводняването) води до нарушение във водно-електролитния баланс и хомеостазата на организма, което има пагубно действие върху всички аспекти от здравето, в това число и върху физическите и умствените възможности на тялото.

Значение на физическата активност

Физическата активност е полезна за човешкия организъм. Както всичко в живота, обаче, ключът към доброто здраве и благоденствие, е в умереността. Прекомерната, редовна и тежка физическа активност може да доведе до преумора и неспособност на организма да се възстанови. Често това се случва при хора, занимаващи се с полупрофесионален или професионален спорт, или  други, работещи физическа работа и практикуващи спортни занимания едновременно.

Макар и парадоксално, воденето на заседнал начин на живот, без физическа активност, може също да доведе до чувство на умора и ниски енергийни нива.

Болести и други медицински състояния:

Хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, анемия, хипотиреоидизъм са фактори, които водят до изтощение на организма. Хората, страдащи от тези и други заболявания, съобщават за ниска енергия и постоянна умора.

Някои инфекциозни заболявания, като например мононуклеозата също се свързват с оплаквания от значителна умора.

Психиатричните заболявания като депресия, тревожност и други разстройства  могат да доведат до сериозна физическа и психическа умора, която е следствие от дисбаланс в метаболизма на невротрансмитерите като допамин, серотонин, норадреналин, ГАБА и други.

Психологически фактори:

психологически фактори при умора

Хроничният стрес може да изчерпи физическата и умствената енергия и да ни доведе до умора. Силните емоционални състояния като тъга, травма и проблеми в личните отношения, могат да допринесат за усещането за преумора.

Нарушаване не баланса работа- почивка, преработването и липсата на време за активна качествена почивка, често води до бърнаут синдром, който се изразява с физическа и психическа умора, загуба на мотивация и други.

Често в стремежа си да се отърсим от стреса, хората прибягваме до употребата на алкохол, лекарства и наркотични вещества. Те създават фалшиво чувство за благоденствие, което обаче много скоро отнема и последните ни сили, което води до циклична употреба и навлизане в един порочен кръг.

Фактори на средата

При работа на места с лошо осветление и в неудобни позиции, също може да се акумулира умора. Същото важи за наличие на постоянен фонов шум или наличие на силни звуци или друг тип разсейващи фактори.

Как се стига до хронична умора?

Отговорът на този въпрос е много прост. При персистиране на фактори, които могат да доведат до умора за дълъг период от време, се развива състояние на хронична умора. Тя може да бъде толкова тежка, че човек да изгуби функционалността си и да започне да изпитва затруднения при справянето с ежедневните си ангажименти. 

Компенсаторните възможности във физически и психоемоционален план са различни за всеки човек и по тази причина е трудно да се каже колко може да изтърпи един организъм, преди да започне да дава признаци на хронична умора.

Именно за това, най-добрия начин да преборим хроничната умора е като на първо място профилактираме нейната поява. За целта, още при първи признаци на персистиращо чувство за умора, трябва внимателно да направим оценка на целият си начин на живот, да установим от къде идва проблема и да го отстраним преди да е станал хроничен.

Небрежното отношение, отнасящо се до постоянното чувство на ниска енергия, тонус и нисък морал и дух, ще ни доведе, в един момент, до хронична умора.

Как може да преборим хроничната умора?

В случай, че ние сме развили състоянието и не сме обърнали внимание на време, ние трябва неотложно да вземем мерки. Това е важно, тъй като хроничната умора може да доведе до реални патологични проблеми, които се простират отвъд чувството за тревога, ниска енергия и умора. Хроничната умора, която неминуемо е свързана с излагане на голямо количество стрес, под една или друга форма, може да компрометира здравето на организма и да се развият редица заболявания - сърдечно-съдови, психиатрични, гастроинтестинални и метаболитни, както и автоимунни и дори онкологични такива.

Първи стъпки в преборването на хроничната умора

справяне с хроничната умора

Най-важното нещо, което ние трябва да направим е да установим първопричината за появата на състоянието ни. Тя може да е една, конкретна, или комбинация от тези, които сме обсъдили в параграфите по-горе.

След това, преди да предприемем каквито и да е действия, ние трябва да направим оценка на ситуацията и да преценим какво може да променим в начина си на живота, което е директно свързано с появата на чувството за умора.

Например, ако сме активни спортисти и тренираме редовно и тежко, трябва да вземем мерки за възстановяване на тялото ни - такива са например ледените бани, масажите, сауните, както и да допуснем, че имаме нужда от по-дълга или пълноценна почивка.

Ако работим умствена работа, свързана със стоене на компютър и решаване на проблеми, трябва да намерим начин да извършваме физическа дейност, вид спорт, който да ни разтовари психически и да помогне на тялото да отдели естествени хормони, които да подобрят цялостната кондиция.

В случай, че главната причина е свързана с емоционална умора - трябва да изясним отношенията на работното място или вкъщи, или да намерим решение на конкретния проблем, който ни кара да се чувстваме така.

Подходите са много индивидуални и зависят от множество фактори и обстоятелства.

Въпреки това, следвайки следните основни точки, ние до голяма степен може да си върнем силата, енергията и желанието за живот : 

  • Стремете се да консумирате по-малко преработена храна, в която да изобилстват пресните плодове, зеленчуци, чистите източници на протеин и полезни растителни мазнини 
  • Стремете се да поддържате добра хидратация
  • Извършвайте умерено аеробна физическа активност поне 2-3 пъти седмично ( бягане, каране на колело, плуване),за по-добър ефект имплементирайте някакъв вид тренировки със съпротивление ( вдигане на тежести)
  • Избягвайте приема на захар, сладки, пържени и мазни храна
  • Ограничете приема на кофеин и други стимулиращи напитки
  • Осигурете си 6-8 часа пълноценен сън, като се старайте да спите в проветрена, хладна и тъмна стая
  • Избягвайте взирането в монитори и дисплеи, поне час преди лягане
  • Старайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден
  • Ограничете вредните навици - прием на алкохол, цигари и медикаменти
  • Старайте се да намирате време за отдих като практикувате нещо, което вие обичате да правите - хоби
  • Направете нужните промени за оптимизация на дневните ви задачи, на работното място и в личен план
  • Практикувайте йога или медитация, ароматерапия и акупунктура
  • Старайте се да си разпределяте времето така, че да ви остава време за чести кратки почивки през деня, в които да може да се разсейвате от ежедневните проблеми

Хранителни добавки и билкови тинктури за умора

билки и хранителни добавки при хронична умора

Освен здравословните практики, които определено ще дадат резултат, ние може да се възползваме от допълнителната подкрепа на хранителните добавки и билките.

Хранителните добавки служат за запълване на дефицити на есенциални вещества или с цел да подпомогнем дадена функция в тялото.

Билките и техните екстракти, пък, съдържат множество биоактивни съединения, които могат да допринесат за подобряване на процесите в организма по различни механизми.

В случай, че изпитваме умора и сме се погрижили да изпълним възможно най-много от здравословните практики, които описахме по-горе, то ние можем да се обърнем към някои конкретни хранителни добавки.

Хранителни добавки:

Витамин Б12 - важен витамин за енергийния метаболизъм и производство, който също има съществена роля в тъканите на нервната система. Витаминът е незаменим, като добавянето му под формата на хранителна добавка може да окаже положителен ефект върху енергийните нива, както и върху състоянието на нервната система, която е особено чувствителна на стрес и натоварвания.

Витамин Д - витамин, който въпреки, че тялото ни може само да синтезира, в доста случаи се оказва недостатъчен. Осигуряването на адекватни количества витамин Д, особено през зимата, ще рефлектира върху тонуса и общото здраве на организма, ще подпомогне хормоналната хомеостаза и настроението.

витамин д3 при умора

Магнезий - незаменим микроелемент, който участва в много процеси, включително и в енергийното производство. Той е особено важен за нервната и мускулната функция, като недостатъчния прием може да доведе до мускулна умора, намалена сила и липса на енергия.

Коензим Q10 - поддържа енергийното производство и митохондриалната функция, използван в по-големи дози като хранителна добавка, той се бори с умората и изтощението.

Омега 3 - мастни киселини ( DHA)  - тази мастна киселина е особено важна за здравето на мозъка, притежава противовъзпалителен ефект и успокоява нервната система при претоварване.

Билки и билкови екстракти : 

Ашваганда - много популярна билка в Индийска аюрведа, а с времето и по цял свят. Тя е мощен адаптоген и помага на тялото да се адаптира към по-големи физически и психически натоварвания.

Мака (корен) - много уважавана билка, която произхожда от Перуанските Анди. Тя притежава адаптогенни качества и е особено подходяща за увеличаване на енергията и издръжливостта.

мака корен при умора

Мурсалски чай - известна билка за българската народна медицина, която се използва за качествата и  да повишава имунната система, да намалява чувството за умора и да подобри цялостното благосъстояние на организма.

Жълт кантарион - растението представлява  мощен естествен антидепресант. Както знаем, нервната система е тази, която страда най-много при стрес и повишени натоварвания - жълтият кантарион помага за регулацията на баланса на невротрансмитерите и по този начин подобрява настроението и устойчивостта към психо-емоционален стрес.

Розмарин - адаптогенна билка и подправка, богата на множество активни вещества. Помага при стрес, умствена и емоционална преумора и подобрява концентрацията и когнитивните функции.

Как се приемат и колко време продължава приемът?

Приемът на хранителни добавки и билки срещу преумора има две функции : 

  • Да предотврати появата на умората и да повиши дееспособността на организма
  • Да помогне в справянето с проблема при вече появила се умора.

По тази причина, те могат да се приемат профилактично от хора, които са изложени на прекомерни натоварвания и са в рисковата група хора, склонни да развият хронична умора. Профилактичният прием е добър вариант, при който дозата може да е минималната за съответния продукт и да се приема по-дълго време.

В случай на вече натрупана и изявена умора, първоначалните дози трябва да са по-високи, като след определен период, когато се почувствате по-добре може да намалите приема.

Периодът за употреба на тези хранителни добавки и вещества, може да бъде неограничен. Въпреки това, е добре понякога да правим кратки пауза, в които тялото да може да увеличи възприемчивостта си към активните съединения.

Чудите се дали може да приемате хранителни добавки и билки заедно? 

Определено, приемът им заедно ще осигури нужните есенциални вещества и ще добави благотворното действие на фитонутриентите, които се съдържат в растенията. Заедно, те работя синергично и по-ефективно и бързо ще се справят с умората.

Какви резултати може да очаквате?

Добавки за повече енергия

Приемът на хранителни добавки и билки за умора би следвало да има следните ефекти : 

  • Увеличена енергия и тонус
  • Намалени нива на стреса
  • Подобряване на настроението
  • Подобряване на когнитивните функции, концентрацията и паметта
  • Намалено чувство на умора и повишена издръжливост

Защо да се доверите на продуктите на VitaOn?

Ние държим на качеството на нашите продукти и ви предоставяме голям избор от премиум хранителни добавки, които да ви накарат да се почувствате по енергични и да преодолеете умората.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.