7 билки за разстройство и как да ги приемате

7 билки за разстройство и как да ги приемате

Д-р Мартин Христов

Какво предизвиква разстройството (диария)?

Диарията, позната и под името разстройство е сравнително често срещано нефизиологично състояние на храносмилателната система.


Характеризира се с чести и воднисти изпражнения, като чисто медицински за диария се приема състояние, при което се отделят водните изпражнения повече от три пъти дневно.

Диарията е симптом, че храносмилателната система не функционира правилно.

Съществува разлика в характеристиката на диарията и еднократното или двукратното изхождане на течни изпражнения. Периодичното изхождане на редки фекалии, особено след промени и грешки в диетата не се приемат от медицината за диария.

Освен честота на изпражненията, при “истинската” диария често са налични и други симптоми като коремна болка, подуване на корема, отпадналост, световъртеж и възможна последваща сериозна дехидратация.

Персистиращата диария може да е признак за медицинска спешност и за лечението и е важно навременната консултация с подходящ специалист.

Механизми за възникване

чревна флора разстройство

Причините за възникването на диарията от патофизиологична гледна точка са свързани с дисбаланс в регулацията на нормалните процеси, които протичат в чревния лумен - водната абсорбция и секрецията на течности към чревния лумен.

Тънките и особено дебелите черва играят ключова роля за поддържането на водно-електролитния баланс в организма.

Въпреки това, тяхната функция може да бъде нарушена и причините се крият е в един или няколко от следните механизми:

  • Увеличена секреция: Някои агенти най-често от инфекциозен характер могат да стимулират директно хлорната секреция в червата, което води до увеличени загуби на течности с изпражненията.
  • Намалена водна абсорбция: Възпалителни състояния и други увреждания на чревната лигавица могат да намалят значително способността за абсорбция на водата от чревния лумен в кръвното русло.
  • Осмотичен дисбаланс: Приемът на различни вещества, най-често това са така наречените захарни алкохоли или полиоли (сорбитол, глицерол, манитол и лактоза) и някои лекарства могат по осмотичен път да “привлекат” течности обратно към чревния лумен чрез осмоза, което води до диарични изхождания.
  • Нарушен чревен мотилитет (ускорен чревен пасаж): Бързата перисталтика и ускореното преминаване на хранителни материи и течности през чревния лумен, намаляват значително времето за контакт на същите с чревните структури. В резултат се наблюдават намалена усвояемост на хранителните материи и увеличено изхвърляне на течности под формата на диарични изхождания.

Не бива да се забравят и нарушенията в чревната микрофлора, които представляват дисбаланс между чревните бактерии. Този дисбаланс се проявява най-често следствие от прекарани инфекции или антибиотично лечение и може да наруши нормалните храносмилателни процеси и да доведе до диария.

Причини и симптоми

 

хранително натравяне

За да не изпадаме в подробности, ще разгледаме най-честите причини за диарията като медицински термин и според народните разбирания за нея.

Най-честите причинители за истинска диария са инфекциозните заболявания, предизвикани от вируси (норовирус, ротавирус), бактерии (Салмонела, Ешерихия коли) и някои паразити (Giardia, Entamoeba histolytica и други).

Хранителните отравяния, които включват наличието на бактерии или техните ендотоксини също принадлежат към инфекциозните диарии.

Към списъка прибавяме и различните непоносимости към определени храни или вещества като например лактоза нетолерантност или пък непоносимост към белтъка на пшеницата - глутен. 

Последното може да доведе до сериозно автоимунно заболяване, наречено глутенова ентеропатия, при което тялото синтезира автоантитела поради грешка на имунитета, които атакуват собствените ентероцити при прием на глутен.

Приемът на антибиотици, медикаменти за контрол на кръвната захар и други, както и антиацидни препарати, съдържащи соли на минерала магнезий също са чести причинители на диария. 

Употребата на някои антибиотици за по-дълъг период може да доведе до състояние, наречено псевдомембранозен колит, който се причинява от бактерии от род Clostridium. Това е сериозно състояние, което отнема значителни усилия и време за овладяване.

Наличието на хронични възпалителни заболявания на червата като Синдром на раздразненото черво, болест на Крон и улцерозния Колит също много често започват манифестацията си с повтаряща се диария, понякога редуваща се със запек.

И накрая, но не и на последно място емоционалния стрес и тревожността, (поради повишеното отделяне на норадреналин и кортизол) също могат да допринесат за ускорен чревен пасаж и да нарушат функцията на червата.

Що се отнася до симптомите при диария, те могат да се сведат до единични или неколкократни изхождания на кашести воднисти изпражнения.

Тези симптоми при истинска диария обаче могат да са съпровождани от други неприятни симптоми, които включват:

  • Появата на коликообразни чревни болки и спазми вследствие от възпалителния процес.
  • Подуване и газове: Поради нарушеното храносмилане и абсорбция на веществата, някои опортюнистични бактерии, част от чревния микробиом започват да извършват ферментационни процеси, които водят до подуване и отделяне на газовете.

Когато причината за диарията е инфекциозен агент, най-често той засяга всички отдели на храносмилателната система, което може да се манифестира и с други симптоми, характерни за горните отдели на гастроинтестиналния тракт като повръщане, гадене, болки в стомаха.

Повишената телесна температура и трескавите състояния също са очакван симптом, поради реакцията на имунната система спрямо инфекциозния патоген.

Дехидратацията или обезводняването може да се превърне в спешно състояние, особено при деца или възрастни хора. То може да е причината за настъпване на сериозна хипотония (ниско кръвно налягане) и намалена перфузия (кръвоснабдяване) на витални органи като бъбреците, например.

 

симптоми на разстройство

Лечение

В зависимост от причините, лечението на диарията може да бъде симптоматично или патофизиологично и да включва различни видове антибиотици, противовирусни, имуносупресори и цитостатици, хидратиращи инфузии и редица други. 

Някои състояния, които се манифестират с диария, може да са доста сериозни като налагат холистичен подход, с който да се избегне задълбочаване на проблемите. 

Той може да включва промени в начина на живот като моделиране на хранителния режим, употреба на хранителни добавки за храносмилане, лекарства и други.

Билколечение при разстройство

Без значение от причинителя и причината за диарията, дали е истинска, отговаряща на медицинските критерии или се касае за спорадични редки изхождания, народът от векове използва различни билки и техните екстракти за справяне със симптомите и облекчаване на диарията.

Билколечението при диария се осъществява благодарение на активните фитонутриенти, които се съдържат в лечебните растения. Те могат да помогнат чрез няколко различни механизми, като често една билка може да адресира повече от един проблем, свързан с нарушеното чревно здраве.

Някои билки са богати на вещества, които притежават антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за елиминирането на патогенния микроорганизъм по-бързо от организма.

Други представители на билковото царство са изобилни на вещества с противовъзпалителен характер, които да намалят отока в чревната лигавица.

Адстрингентните качества на някои лечебни растения са много силно търсени. На практика активните вещества с подобен ефект водят до свиване на лигавицата и капилярната мрежа, като намаляват чревната пропускливост и могат да доведат до “затягане”.

Спазмолитичното действие е търсено, когато диарията е придружена с болезнени чревни спазми и тенезми. Активните вещества в някои билки имат качествата да релаксират гладката мускулатура на червата и по този начин облекчават неприятното усещане от болезнените чревни крампи.

Антиоксидантното действие е характерно за много лечебни растения и по косвен начин действието им води до намаляване щетите от свободните радикали, които се акумулират в големи количества при възпалителни или инфекциозни състояния засягащи червата.

билки които помагат при разстройство

Билки със затягащо действие

Билките, които се използват поради тяхното “затягащо” действие или по-научно казано, които имат обратен ефект върху диарията, си приличат по наличието на сходни представители от групи активни вещества, които имат изразени адстрингентни свойства.

Най-често изборът на народните лечители се свежда до следните три билки. 

1. Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

тинктура боровинки при разстройство

В състава на лечебното растение се съдържат голямо количество разнообразни вещества от групата на танините. Науката е доказала, че приемът им води до свиване и намаляване пропускливостта на чревната стена, с което до голяма степен се намалява честота и количеството на диаричните изхождания.

2. Агримония

агримония тинктура при разстройство

Подобно на черната боровинка, агримонията също притежава тези качества, като освен тях има и противовъзпалителни свойства.

3. Кръвен здравец

кръвен здравец тинктура

Кръвният здравец е билка, която много от натуропатите използват за всякакъв тип смущения на храносмилателната система. Едно от основните показания за употребата му е именно диарията.

Билки с успокояващо действие

Някои билки имат силно противовъзпалително, спазмолитично и цялостно благоприятно действие върху органите на храносмилателната система, особено тънките и дебелите черва.

4. Мента

мента тинктура при разстройство

Ментата притежава антиспазматични качества, поради което често се използва като допълнителна терапия при синдром на дразнимото черво. Тя отпуска гладката мускулатура на чревната стена и по този начин води до намаляване силата на перисталтиката, която е отговорна за силните болки и колики.

5. Маточина

маточина при разстройство

Каро родственик на ментата, маточината има много сходно успокоително и тонизиращо действие върху храносмилателната система. Ефективно намалява дискомфорта и болезнените крампи.

6. Джинджифил

джинджифил при разстройство

Джинджифилът помага за храносмилането, а също така притежава противовъзпалителни свойства. Известен е със способностите си да овладява повръщането и диарията.

7. Резене

резене при разстройство

Тинктурата от семената на това растение много често се използва за облекчаване на чревни крампи, намаляване на подуването и отделените газове. Освен това, също като ментата, фенелът облекчава спазмите по червата.

Билки за възстановяване на лигавицата

Всяка от горепосочените билки би имала благоприятен ефект върху оздравителния процес след прекарана диария, без значение от причинителя. Въпреки това, народните лечители силно препоръчват употребата на живовляк.

Причината затова се крие в неговите демулцентни свойства. Те се дължат на наличието на вещества с полизахаридна природа, които формират защитен слузен слой върху чревната лигавица, като това действа по два начина - предпазва от по-нататъшно увреждане на червата и създава благоприятни условия за по-бърза регенерация.

 

 

живовляк билка за разстройство

Препоръчителен дневен прием на билки при разстройство

Препоръчителният дневен прием при билки при стомашни проблеми е строго индивидуален като от основно значение за правилното дозиране (количество и честотата на приема) има причинителя на диарията.

За поддържане на хронични състояния, които водят до диария, билките може да се пият сами или в комбинации, за да се облагодетелствате от всичките им полезни свойства. 

Приемът може да варира от един до три пъти дневно в количества от 2 до 5 мл (когато говорим за тинктури).

Все пак, добре е да се консултирате за точно определените билки, подходящи за вашия конкретен случай с опитен хербалист, който ще ви даде правилни наставления за това какви лечебни растения да ползвате и как да ги приемате за най-голям ефект.

Често задавани въпроси

често задавани въпроси

Помагат ли в действителност билките за разстройство?

Много от билките и техните екстракти притежават адстрингентни, противовъзпалителни и релаксиращи свойства, които подпомагат възстановяването на чревната перисталтика и пропускливост.

Кои билки са най-ефективни при диария?

Най-ефективните билки при диария са агромония, кръвен здравец и черна боровинка.

Коя форма на билките е най-удачна при остро настъпило разстройство?

Тинктурите са най-концентрираната и поради това най-подходящата форма на билколечение при остро настъпила диария.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.