Ефикасни билки за кариес

7 ефикасни билки за кариес и профилактика на устната кухина

Михаил Валентинов

Когато става въпрос за поддържане здравето на устната кухина, превенцията е винаги по-добра от лечението. Грижата за зъбите и венците не се ограничава само до редовното миене и посещенията при зъболекар. В днешно време все повече хора се обръщат и към природната медицина за допълнителна подкрепа в поддържането на здрави, бели зъби и свеж дъх. 

Билките, използвани в традиционната медицина от векове, предлагат ефикасни решения за предотвратяване на кариес и други зъбни проблеми. Те са богати на противовъзпалителни и укрепващи вещества, които подпомагат цялостната хигиена на устната кухина. В тази статия ще разгледаме 7 от най-ефикасните билки за кариес и профилактика на устната кухина, които могат да бъдат естествено допълнение към вашата ежедневна грижа за зъбите.

Какво предизвиква кариеси на зъбите?

Какво предизвиква кариеси на зъбите?

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. Кариесът е потъмняване, размекване и разрушаване на зъба с образуване на дефект в него. 

Три са основните причини за възникване на кариес: 

  1. Микроорганизмите в устната кухина - причината за кариес е киселината, отделяна от бактериите, разграждащи остатъчната храна по зъбите ни. Бактерият Streptococcus mutans ( S.mutans ) е добър пример за подобен тип микроорганизъм. Отделената киселина разгражда зъбната повърхност и образува дефекта, който наричаме кариес. Простите захари в храните са основният източник на енергия за тези бактерии. Затова хора с диета, съдържаща много захари са многократно по-застрашени от кариеси. Рискови групи са и хора, които имат проблем със саливацията (производството на слюнка), диабетици, хора със синдром на Сьогрен (сухота на устната кухина и очите) и други. 
  2. Вида на приетата храна - S.mutans използва голямо количество от въглехидратите в зъбната плака, за да се изхранва. Източник на тези въглехидрати са тестените и захарните изделия. Приемът на подобни храни благоприятства развитието на бактериите и ускорява разграждането на емайла (външната обвивка на зъба), следователно и образуването на кариес. 
  3. Здравината на емайла - третият важен фактор, имащ отношение към образуването на зъбните дефекти. Емайлът е изграден от изключително здрави и сравнително устойчиви на киселинното действие кристали (флуороапатитни кристали). Здравината на емайла зависи както от генетични фактори, така и от начина на живот и храненето на човек. Приемът на богата на витамини храна, още в детска възраст, допринася за укрепването на емайла и значително понижава риска от развитие на зъбни кариеси. 

 Зъбният кариес се свързва също с лоши социално-икономически условия и неправилно почистване на устната кухина. 

Защо добрата устна хигиена е важна за здравите зъби ?

Защо добрата устна хигиена е важна за здравите зъби ?

 

Добрата устна хигиена е практика, която поддържа устната ни кухина чиста и защитена от различни заболявания. Тя се състои от миене на зъбите с четка и паста и редовни посещения при стоматолог. Устната хигиена е превантивна мярка – тоест бори се със зъбните проблеми, още преди тяхната поява. Тя предотвратява редица орални проблеми като: кариес, пародонтит (възпаление на меките тъкани около зъба), халитозис (лош дъх) и други. Оралното здраве е важно за здравето на цялото тяло. Например, ако има инфекция в устната кухина, тя може да се разпространи в различни части на тялото чрез кръвта. Накратко, за да поддържаме здравето на нашето тяло трябва да се грижим прилежно и за здравето на нашите зъби. Естествено, това е съвсем логично, имайки предвид, че нашият организъм е една цялостна добре смазана машина, която работи в хармония, благодарение на съвместната работа на всички нейни съставни части.

Билколечение при кариес

Билколечение при кариес

Знаете ли, че още преди стотици години нашите предци са открили изключителната лечебна мощ на билките, с които ни е дарила природата? Билковите лекарства включват билки, билкови материали и готови билкови продукти, които съдържат растения, растителни материали и техни комбинации като активни съставки. Те съществуват под различни лекарствени форми. 

Представете си колко икономично и достъпно би било да използвате билколечението за оптимизиране на грижата за вашето орално здраве. Правилната употреба на билковите лекарства може да поддържа, по естествен начин, вашите зъби и венци здрави. 

Открийте силата на билките и подобрете оралната си хигиена още днес. Разгледайте продуктите на ВитаОн и открийте пътя към здравословния начин на живот.

Кои са ефикасните билки при лечение на кариес ?

Известно ли ви е, че много билки имат антибактериални, противовъзпалителни и лечебни свойства? Именно заради това, те могат да ви бъдат от помощ при борбата с кариесите. Използвайте ги като допълнение към обичайната си орална грижа, за да се възползвате от техните многобройни предимства. 

В тази статия заедно ще разгледаме предимствата и полезните свойства на 7 от най-ефикасните билки за превенция и лечение на кариеси. Прочетете статията, за да обогатите своите знания и да подобрите своята устна хигиена, използвайки натуралните билкови продукти на ВитаОн. 

  • Зелен чай - както споменахме по-горе бактериите в устната кухина са причина за голям брой от зъбните проблеми като кариеси, лош дъх, гингивити и други. Те могат да предизвикат много усложнения като пулпит (възпаление на сърцевината на зъба), зъбен абсцес и други.

          Пиенето на зелен чай намалява броя на бактериите в устната кухина.              Благодарение на високото съдържание на флуорни йони, той                            предотвратява гниенето, причинено от бактериите. Използвайте                      зеленият чай като допълнение към вашата орална грижа. Може да                  бъде  използван вместо вода за уста, а също така и като помощник в              борбата  с всички заболявания, изброени по-горе.

  • Мента - в случай, че имате проблеми с устната кухина, като кървене от венците и кариеси, на помощ идва тинктурата от мента , способна да ви отърве от тези неприятности, преди тяхното задълбочаване. Тя  представлява екстракт от свежи ментови листа, притежаващи уникални лечебни свойства. Този продукт помага още при проблеми с храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система, като успокоява стомашната лигавица и понижава нивата на стреса.
Мента
  • Живовляк - ако страдате от възпалителни процеси в устната кухина - гингивити (възпаление на венците), пародонтити (възпаление на меките тъкани около зъба) и други, трябва да знаете, че те могат да доведат до сериозни проблеми със зъбите и венците, изискващи скъпоструващи лечения. Живовлякът (Plantago major) е известен с многобройните си лечебни свойства. Той има мощни антибактериални (намалява бактериалния растеж в устната кухина) и противовъзпалителни свойства. Тази билка е ефективна при всички възпалителни процеси, които споменахме. Възползвайте се от лечебната сила на Живовляка  и решете своите зъбни проблеми.
  • Невен - болката, предизвикана от възпаления, кариеси и рани в устната кухина, може да бъде мъчителна и да влоши значително качеството ви на живот, като затрудни храненето и говоренето. Обичайните методи често са скъпи и неефективни в борбата с тези страдания.
  • Невенът (Calendula officinalis) е вашето решение! Добре познат със своите оздравителни качества, невенът подпомага заздравяването на рани и регенерацията на тъканите. Освен всичко, някои негови съединения спомагат за облекчаване на болката. Доверете се на природната сила и почувствайте гарантирано облекчение.
  • Кардамон - най-често срещаният патоген е S. mutans, ефективен срещу него, благодарение на своите антибактериални и антимикотични свойства, е Кардамонът. Той притежава освежаващ леко пикантен вкус, който стимулира саливацията (производството на слюнка), а влакнестият му строеж осигурява механично почистване на зъбите. По този начин това природно средство допринася за цялостната орална хигиена.
  • Върбинка - при проблемни зъби, Върбинката (Verbena officinalis), може да се използва като допълнителна терапия. Тя представлява тревисто растение, от което се приготвя цветен еликсир. Билката укрепва имунната система, понижава температурата и притежава противовъзпалително действие.
  • Дива мащерка - добър помощник в борбата със стоматологичните заболявания, заради своите оздравителни свойства - антисептично, противовъзпалително и болкоуспокояващо, е Дивата мащерка. Използва се цъфтящата част на растението, от която се извлича етерично масло.

Как се приемат? 

Зелен чай - зеленият чай на ВитаОн e под формата на капсули, които можете да приемате перорално (през устата). Приемат се в единична дневна доза - 2 капсули - сух екстракт от зелен чай - 600 мг.

Мента - билковата тинктура от Мента използвайте перорално по 20 капки (5 ml), разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден. Най-ефективен е приемът 10-15 мин. преди хранене.

Тинктурата от мента успокоява стомашната лигавица, намалява спазмите и притежава релаксиращ ефект върхи нервната система.

Живовляк - билковата тинктура от Живовляк също можете да приемате перорално по 20 капки (5 ml), разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден. Препоръчително е да се приема 10-15 мин. преди хранене. 

Невен - билковата тинктура от Невен приемайте перорално по 20 капки (5 ml), разтворени в чаша вода - 3 пъти на ден.

Върбинка - към 500 мл вода добавете 2 супени лъжици стръкове от върбинка. Варете за 5-10 минути, прецедете и от получената течност консумирайте по една водна чаша, след хранене, три-четири пъти дневно. 

Дива мащерка - 50 грама от билката и бъзов цвят прибавете към 5 литра кипяща вода и варете 2-3 минути. Така приготвени, оставете да престоят 5 часа. Към тях добавете 300 грама мед. Получената течност прецедете и приемайте по една чаша от нея след храна.

Трябва да се отбележи, че гореописаните билки НЕ са подходящи за прием от бременни жени.

Препоръки за подобряване на здравето на зъбите

Препоръки за подобряване на здравето на зъбите

  Ето няколко интересни съвета за подобряване здравето на зъбите и венците ви:

  • Мийте зъбите си поне два пъти дневно (препоръчително е четката да бъде флуорирана).
  • Почиствайте внимателно пространството между зъбите си. Може да използвате конец за зъби или специална четка, изписана от специалист.
  • Използвайте вода за уста или билков продукт, приготвен по правилния начин, като природна алтернатива.
  • Посещавайте зъболекар редовно - ако имате голям риск от кариес, зъболекарят може да ви предпише флуоридно лечение с гел или специална паста за зъби с високо съдържание на флуор.
  • Пийте флуорирана вода. Пиенето на вода, с необходимото количество флуориди, запазва венците и зъбите ви здрави.
  • Не пушете. Тютюнопушенето увеличава риска от зъбни проблеми;
  • Ако сте бременни, задължително трябва да посетите зъболекар. При бременните жени, често се срещат гингивити, стоматити, кариеси и кървене от венците. Наблюдава се промяна в хормоналните нива на организма, които са първоизточника на проблемите със зъбите.
  • Не прекалявайте с приема на десерти и сладки напитки, които могат да компрометират оралната хигиена. Спазвайте добре балансирана диета.
Назад към блога
М

Михаил Валентинов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.