Косопад, какви са причините, превенция и лечение

Косопад: Причини, лечение и превенция

Д-р Мартин Христов

Как расте човешката коса?

Растежът на косата при хората се осъществява циклично и включва три основни фази: анаген, катаген и телоген.

През първата фаза - анаген, която може да отнеме до няколко години, косата активно расте, като клетките в космения фоликул претърпяват бързо делене.

След този период следва катагена. Тази фаза представлява къс преходен период, който обикновено отнема няколко седмици, през което време растежът на косата спира, а космения фоликул се свива.

Накрая, по време на последния период в цикличния растеж на косата (телоген), косата обикновено постепенно опада, а на нейно място започва да расте нова, като отново следва същото циклично развитие.

Факторите, които могат да повлияят ефективността и продължителността на тези фази са основно генетични и хормонални, като актуалното състояние на организма също не е без значение.

Какво причинява косопад и какви видове има?

причини за косопада

Косопадът е естествено явление, което се осъществява циклично и засяга само някои космени фоликули, в зависимост от цикъла, в който се намират. По този начин природата е осигурила сравнително постоянната гъстота на косата и възможността все пак тя да се подновява.

Въпреки това, съществуват различни видове косопад, освен посочения физиологичен тип. Науката познава основно следните видове косопад или още от латински език - alopecia.

Косопад от андрогенен тип

Това е наследствен тип косопад, или по-скоро оплешивяване, което кара косата да изтънява и постепенно да пада в предсказуема форма. При мъжете обикновено резултатът е типичното отдръпване на линията на косата от челото, придружено с появата на петно, подобно на корона по темето. 

С времето се съединяват и се получава типично оплешивяване от “мъжки тип”. Този тип оплешивяване, макар и по-рядко се среща и в женския пол, където се наблюдава разреждане на косата и изтъняване на косъма, предимно по горната повърхност на главата.

Alopecia areata

Alopecia areata представлява автоимунно заболяване, при което по главата и тялото се появяват участъци със силно намалена космена покривка, което може да доведе до тотална загуба на косата или космите по тялото.

Telogen effluvium

Това е състояние, при което голяма част от наличните космени фоликули съвпаднат с фазата си по едно и също време, което се отразява в осезаемо оплешивяване за кратък период. Причините не са физиологични и могат да се дължат на прекомерен стрес, хормонални проблеми, заболяване или операционна намеса.

Anagen effluvium

Anagen effluvium е драстично и бързо протичаща загуба на коса, която е следствие от приема на химиотерапевтици или цитостатици, които са насочени към бързоделящите клетки (най-често при онкологични заболявания).

За жалост, тези медикаменти не са много прецизни и специфични в своето действие, в резултат на което косата спира да расте и започва да пада.

Тракционна алопеция

Причинява се от прекарване на големи периоди на напрежение по косъма, което най-често е резултат от прически, при което косата се опъва и се дърпа назад, опашки, или добавяне на екстеншъни.

Цикатрициална алопеция

Това са група редки заболявания, които унищожават космените фоликули, а на тяхно място прораства съединителна тъкан, което води до перманентно оплешивяване. Най-честите причини са възпалителни или инфекциозни заболявания.

Причини за косопад

Причините за косопад са доста разнообразна група от фактори, които могат да повлияят самостоятелно или да се комбинират повече от един, които да са отговорни за съответния тип оплешивяване.

Генетични

Причината за най-честия тип оплешивяване (андрогенната алопеция) е чисто генетична. Тя се наследява от някои от родителите и неизбежно постепенно се стига до типичното мъжки тип оплешивяване.

Хормонални нарушения и промени

причини за косопада

Флуктуацията в хормоналните нива и нарушените физиологични съотношения като например при бременност, след раждане, при настъпване на менопаузата, при проблеми с щитовидната жлеза и други видове нарушения в хормоналната хомеостаза могат да доведат до временна или перманентна алопеция.

Медицински състояния

Медицински състояния като например инфекции на скалпа (често причините от гъбички, дерматофити), автоимунни заболявания и хронични заболявания като системен лупус са все причини за оплешивяване.

Прием на лекарства

Медикаментозно лечение с някои групи медикаменти, предназначени за ракови заболявания, артрит, депресивни състояния, сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, химио и лъчетерапия също имат пагубен ефект върху гъстотата и плътността на косата.

Дефицит на есенциални хранителни вещества

Това е една от най-честите причини за временна загуба на коса и намаляване на нейната гъстота.

Недостатъчният прием или прекомерните загуби, следствие от други причини на незаменими елементи - витамини и минерали, както и протеини, могат да доведат до временно оплешивяване или сигнификантна загуба на коса. 

Най-честите дефицити, свързани с косопад са тези на минерала цинк, желязо, и витамините от група Б.

Стрес

причини за косопада, стрес

Прекомерният физически или психоемоционален стрес от травма или дадено внезапно силно емоционално събитие могат да доведат до състояние телогенен ефлувиум, при което космените фоликули преждевременно навлизат във фазата за “почивка” и започва усилен косопад.

Старост

С напредване на възрастта и при жените, при мъжете в различни степени се наблюдава разреждане и изтъняване на косъма. Причините са намалените регенераторни възможности на космените фоликули и драстичните хормонални промени, които ги съпътстват.

Неправилна грижа за косата 

Прекаляването с прическите, боядисването, употребата на преси за изправяне и нанасянето на всевъзможни химически вещества, водят до изтощаването на косата, правейки я тънка и късаща се, с намалена плътност и гъстота.

Излагане на вредни фактори на средата

Различни пестициди, хербициди, тежки климатични условия и УВ радиация - фактори, които в зависимост от индивидуалните компенсаторни възможности на организма може да доведат до някаква форма на алопеция.

Различни кожни заболявания, засягащи скалпа

Пример за такива заболявания са пърхота, псориазиса и себорейния дерматит.

Нарушена функция на имунната система

Отслабена или неправилно функционираща имунна система може да доведе до оплешивяване - най-често от тип алопеция ареата. Причините за това може да са хронични заболявания, недостиг на есенциални елементи, лекарства и стрес.

Какво да направим, ако имаме косопад?

храни за здрава коса

Ако страдате от косопад, от голямо значение е да подходите систематично с оглед да идентифицирате причината за случващото се, както и да намерите най-правилния начин на действие. 

Някои основни стъпки при появата на необичаен косопад, които биха ви спестили емоции и тревоги са:

  • Консултирайте се с медицински специалист: Най-добре да адресирате проблема си до дерматолог, който да помогне за диагностициране на подлежащия проблем. Той ще се насочи като извърши необходимия преглед и внимателно свали вашата анамнеза. Може да се назначат изследвания по преценка на специалиста, в това число и хормонални. В крайни случаи може да се наложи дори вземане на биопсия от скалпа. 
  • Прегледайте списъка с медикаменти, които приемате: Проверете дали някое лекарство, което приемате по друга причина не дава подобни странични реакции, свързани с косопад. Потърсете правилни заместители, ако това се окаже да бъде факт.
  • Редуцирайте стреса в живота си: Направете необходимите стъпки да намалите нивата на стрес, било то чрез упражнения, медитация, йога или различни техники за релаксация.
  • Започнете да се храните здравословно: Съзнателното подбиране на правилните храни, които да ви доставят всички необходими незаменими микро и макроелементи е фундаментално за цялостното здраве, включително за гъстата и жизнена коса.
  • Избягвайте агресивни подходи при грижа за косата: Особено важно е да ограничите химическите препарати и прекомерното нагряване. Подберете възможно по-натурални и щадящи шампоани и балсами, които да не съдържат парабени и други вредни вещества.

В случай на по-сериозно заболяване, вашият лекар може да предпише различни медикаменти, с цел адресиране на основния проблем, който води до оплешивяване.

При невъзможност за повлияване от медикаменти, както е при мъжки тип оплешивяване, може да прибегнете до присаждане на коса.

Не на последно място по значение, обърнете се към лечебните дарове на природата и потърсете натурални методи за лечение на косопада, дали под формата на билкови екстракти или хранителни добавки, които да запълнят евентуални дефицити.

Хранителни добавки при косопад и как се приемат

колаген за здрава коса

Хранителните добавки при косопад до голяма степен са свързани с приема на незаменими витамини и минерали в концентриран вид, с цел компенсация на недостатъчните нива в кръвта, дали поради нисък прием или проблем с усвояването.

Науката е установила няколко основни есенциални вещества, които участват активно и са важни за растежа и здравината на косата.

Витамин D

Едно такова вещество е Витамин Д, който всъщност учените определят като хормон. Неслучайно той участва в регулацията на толкова много аспекти в тялото.

Хората могат да синтезират този витамин чрез кожата с помощта на слънчевата светлина. Въпреки това, витамин Д (холекалциферол) заема първо място сред най-дефицитните витамини от всички. 

Дефицитът на този витамин се свързва с редица проблеми, като косопада е един от тях. Приемът на витамин Д може значително да подобри състоянието, особено в случай на дефицит, а по-високите дози първоначални са удачни за по-бързо компенсиране на липсата.

Витамин А (ретинол)

витамин а при косопад

Витамин А участва в синтеза на себум - субстанция с липиден характер, който се произвежда от мастните жлези по скалпа. Той служи да поддържа влагата в скалпа и поддържа косата здрава и жизнена.

Освен това, този витамин е есенциален за растежа и деленето на всички клетки, в това число и на космените фоликули. Витаминът, също така има антиоксидантно действие и предпазва клетките от увреждане, следствие от действието на свободните радикали

Препоръчителните дневни дози за мъже са до 900 микрограма, а при жени - 700.

Витамин Е 

Този витамин също участва в защитата на косата и космените фоликули от вредното действие на свободните радикали, които са резултат от УВ радиацията и други вредни фактори. 

Дозировката и при двата пола е около 15 мг (23 IU) на ден, като при този витамин значително по-големи дози от порядъка на 400 IU са доста ефективни.

Цинк

Цинк е есенциален минерал, който е изключително важен за растежа и здравето на косата. Дефицитът само на този елемент е достатъчна причина за сериозен косопад.

Средните дневни нужди от този елемент са 8 мг на ден при жените и 11 мг на ден при мъжете. 

Приемът на цинк под формата на хранителна добавка е важно да бъде в лесно усвоима за тялото ни форма, каквато е Цинковия цитрат. Достатъчно е да приемате една капсула (15 мг на ден) за бързо компенсиране на ниските нива на дефицитния минерал.

Други важни есенциални вещества за космения растеж са витамините Б7 (биотин), както и желязото.

Омега 3 киселини

Приемът на омега 3 мастни киселини често е умаловажаван, но тези есенциални мастни киселини участват в регулирането и осъществяването на множество процеси в организма. 

Поради все по-бедната диета на полезни вещества, често хората не приемаме достатъчни количества от тях. Приемът им под формата на хранителна добавка носи не само много ползи за здравето, но и може да се отрази добре на растежа на косата, както и на нейната виталност и здравина.

Колаген

Този основен за човешкото тяло белтък, който изгражда съединителната тъкан е широко рекламиран под формата на хранителна добавка, като твърденията, които се изтъкват невинаги отговарят на научната истина.

Въпреки това, именно науката е доказа, че приемът на хидролизиран висококачествен телешки колаген подпомага космения растеж и подобрява качествата на косата.

Зелен чай

Висококачествените екстракти от това растение са богати на антиоксидантни. Освен това, доказано е, че зеленият чай намалява нивата на DHT (дихидротестостерон). Нивата на този хормон с възрастта стават по-високи под действието на ензима 5-алфа-редуктазата. Той конвертира тестостерона в DHT, който обаче е токсичен за космените фоликули и резултатът е именно мъжкия тип оплешивяване.

Приемът на екстракт от зелен чай под формата на хранителна добавка може да има редица ползи за човешкото здраве като гъстата и здрава коса е само една от тях.

Розмарин (тинктура)

розмарин билкова тинктура при косопад

Тази билка подобрява циркулацията на кръв в скалпа и промотира растежа на коса. Може да се приема 2-3 пъти дневно по 2-3 мл, а разреден разтвор може да се прилага за още по-голям ефект върху скалпа.

Мента

Подобно действие на розмарина притежава ментата. Друга много полезна и популярна билка в народната медицина. Тя също може да се използва както за перорален прием така и чрез директно нанасяне върху скалпа.

Коприва

Копривата и нейните екстракти са много богати на хранителни вещества, витамини, минерали, особено желязо и е заредена с антиоксиданти, които предпазват косъма и скалпа от действието на вредните фактори. 

Приемът и под формата на тинктура 1-3 пъти дневно може да се комбинира с локалното и приложение за по-добър ефект.

Заключение

здрава коса без косопад

За обобщение може да кажем, че много често здравата, гъста и жизнена коса е знак за добро цялостно здраве.

При силен косопад не трябва да пренебрегваме проблема, защото той може да се крие по-дълбоко и да е знак за дефицити на вещества, важни за други аспекти от здравето, както и за хормонални нарушения и грешки в регулацията на имунитета.

Докато доста често медицинските специалисти адресират проблема директно, чрез употребата на медикаменти и лекарствени вещества, то в голяма част от случаите прилагането на ползотворни промени в начина на живот като правилно хранене, понижаване на стрес и тн могат да направят чудеса за вашето здраве и коса.

За щастие, в по-голямата част от случаите на нетипичен силен косопад, отговорни са хранителните дефицити, които лесно могат да се набавят с придържането към консумация на богати на вещества храни.

Другата най-изявена причина в днешно време са прекомерните нива на психоемоционален стрес, които освен косопад, могат да причинят множество заболявания, включително автоимунни и онкологични.

Приемът на хранителни добавки и натурални билкови тинктури е един напълно естествен начин да подпомогнем растежа и здравето на косата. Комбинирането им с останалите практики, които изнесохме по-горе в статията, често има страхотен резултат и хората, страдащи от това състояние бързо съобщават за значително подобрение.

Както във всички аспекти от здравето, за адресирането и на този проблем е необходимо да се подходи с нужното разбиране и да се приложи комбиниран метод на лечение, който да “удари” косопада от различни страни.

Консултацията с медицински специалист винаги може да е от полза, а понякога е силно наложителна с цел диагностициране и назначаване на правилен избор на лечение.

Често задавани въпроси

въпроси за косопад

Кои са най-честите причини за косопад?

Най-честите причини за прекомерно падане на косата са стресът, хранителните дефицити, хормоналните нарушения, излагане на вредни фактори на средата (температури, химикали) и други.

Кои витамини и минерали са от съществено значение за правилния растеж на косата?

Това са витамини А, Е, D и биотин, както и минералът цинк. 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.