10 безвредни и напълно натурални болкоуспокояващи

10 безвредни и напълно натурални болкоуспокояващи

Д-р Мартин Христов

Какво са натуралните болкоуспокояващи и какви видове има?

Натуралните обезболяващи представляват вещества или субстанции, които са извлечени от естествени източници - предимно растения. Те се използват, за да се намали чувството за болка, без да се разчита на употребата на синтетични болкоуспокояващи лекарства. 

Този вид болкоуспокояващи осъществяват обезболяващия си ефект като намаляват възпалението, блокират болковите сигнали или подпомагат релаксацията.

Естествените обезболяващи могат да бъдат концентрирани екстракти от билки - сухи или течни, чайове и отвари, както и мазила и компреси. Без значение от начина им на приготвяне, те са създадени изцяло на билкова основа и подпомагат общото здраве.

Защо не се препоръчва употребата на фармацевтични болкоуспокояващи?

Защо не се препоръчва употребата на фармацевтични болкоуспокояващи

Фармацевтичните обезболяващи са специални медикаменти, които ефективно се справят с болката. Въпреки това, те далеч нямат само положителни качества, а всъщност приемът им крие различни рискове.

Страничните ефекти, които могат да се наблюдават при редовна употреба на големи дози обезболяващи могат да засегнат много органи и да окажат системно негативно влияние върху цялото тяло.

Сред потенциалните вреди от употребата на фармацевтични обезболяващи лекарства са:

  • Проблеми със стомашно-чревния тракт: Нестероидните противовъзпалителни (НСПВС) са главна група медикаменти, които се използват за намаляване на болката (ибупрофен, аспирин) и които водят до появата на стомашни язви. 

Хроничната им употреба може да доведе до остро кървене от стомаха и дванадесетопръстника или дори перфорация на органа, което представлява медицинска спешност.

  • Чернодробно увреждане: Обезболяващи като парацетамол например, са силно токсични за черния дроб и могат да доведат до развитие на мастна дегенерация на черния дроб и нарушаване на неговите функции, което се манифестира със завишени АЛАТ, АСАТ и ГТ.
  • Бъбречно увреждане: Медикаментите от групата на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни) могат да доведат до нарушение на бъбречната функция и трайно увреждане на бъбречната тъкан.
  • Рискове, свързани със сърдечно-съдовата система: Продължителната употреба на НСПВС увеличава шанса от настъпване на остър инцидент като инфаркт или инсулт.
  • Алергични реакции: В някои случаи може да се развие алергичен шок (анафилаксия).

Друга голяма група обезболяващи лекарства са опиоидните медикаменти. Те са показани при остри, много силни болки, често с хроничен характер. За съжаление, те имат много висок потенциал за пристрастяване със сериозни последствия за индивида, засягащи всички аспекти на живота.

Продължителната употреба на обезболяващи, без значение от вида им, води до намаляване чувствителността на организма към тях и нуждата от прием на по-високи дози, което увеличава риска от усложнения и нежелани реакции.

Освен това, разчитането на болкоуспокояващи замаскира основния проблем, който в един момент става хроничен и реалното излекуване става значително по-трудно.

10 безвредни болкоуспокояващи и техните ефекти

10 безвредни болкоуспокояващи и техните ефекти

Куркума

Куркумата е лечебна билка от Изтока. Съдържа веществото куркумин, което има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Може да се приема като изсушен екстракт в капсулна и таблетна форма, като билкова тинктура, подправка или като паста за компреси. Удачна е за облекчаване на артритни и мускулни болки, хронични възпалителни заболявания на червата.

Джинджифил

Джинджифилът е роднина на куркумата и също като нея съдържа различни активни вещества. Някои от тях имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, подобряват кръвообращението и носят много други ползи за общото здраве.

Лековитото растение може да се използва под формата на сок, да се прибавя в храни и напитки, както и да се приема като сух екстракт или билкова тинктура. Облекчава мускулни и менструални болки, главоболие и болки в стомаха.

Бяла върба

Листата, пъпките и особено кората на това дърво са богати на веществото бетулин и салицин, който се преобразува в организма на салицилова киселина. Употребата на бяла бреза е удачна при артрит, мускулни болки, главоболие.

Босвелия

Екстрактите от това растение се приемат най-често под формата на капсули. Съдържа вещества, които блокират синтезата на левкотриените, които са едни от проинфламаторните медиатори. Използва се при артрит, астма и възпалителни заболявания на червата.

Капсаицин

Капсаицин е вещество, което се изолира от лютите чушки. Прилага се под формата на крем, пластири или капсули. Хранителната добавка има доказан обезболяващ ефект, който е следствие от изчерпване на субстанция P, отговорна за предаването на болковите сигнали. Използва се при артрит, мускулни болки и невралгии.

Лайка

Лайката е ароматна билка, която се използва под формата на чай, сух екстракт или се прилага локално с компреси. Има противовъзпалително и успокояващо действие и се използва при мускулни спазми, стомашни болки и главоболие.

Мента

мента болкоуспокояващо

Ментата приема се под формата на чай, капсули или инхалации с етеричното масло на билката. Съдържа ментол и ментон, които имат охлаждащо и обезболяващо действие. Прилага се при главоболие, мускулни и стомашни болки.

Евкалипт 

Това растение, което се среща само в Австралия, не може да се приема през устата под никаква форма, поради силната му токсичност. Въпреки това етеричното масло се използва за инхалации и направата на компреси за локално приложение. 

Има противовъзпалително и охлаждащо действие. Помага при мускулни и ставни болки, както и при респираторни проблеми.

Арника

Арника е билка, която често се използва в хомеопатията поради силните си противовъзпалителни и обезболяващи свойства. Прилага се още локално под формата на гел или крем. Използва се при контузии, навяхвания, натъртвания и мускулни травми.

невен при болка

Лавандула

Това е ароматна маслодайна билка, чието етерично масло е много ценно и се прилага в ароматерапията и козметиката. Освен това сушената билка може да се използва за направата на чайове и отвари, както и за приготвянето на компреси. Помага при главоболие, мускулни спазми и спомага релаксацията на организма.

Заключение

Природата е създала естествени и ефективни болкоуспокояващи, които често пъти могат да заменят ролята на синтетичните продукти на фармацевтичната индустрия. 

Освен, че при тяхната употреба до голяма степен отстраняваме всякакъв риск от нежелани ефекти, билките имат много други качества. Дори приемани за болката, те имат холистично действие и засягат множество аспекти на организма.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Могат ли билките да заменят изцяло фармацевтичните лекарства за болка?

Не, но тяхната употреба е много ефективна при някои състояния, като не представлява никакъв риск за останалите здравни аспекти. 

Наблюдават ли се странични ефекти при употребата на естествени болкоуспокояващи?

В много редки случаи може да се наблюдава раздразване на стомаха, а в още по-редки - леки алергични прояви.

Какви са рисковете от продължителната употреба на синтетични болкоуспокояващи?

В зависимост от вида на медикамента може да се наблюдават стомашни, чернодробни и бъбречни проблеми. Някои от тях могат да доведат до повишен риск от инфаркт и инсулт, а други (опиоидите) водят до пристрастяване.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.