билки при цистит

Най-добрите билки за остър и хроничен цистит

Д-р Мартин Христов

Циститът е може би най-често срещаното заболяване сред женския пол. То се характеризира с възпаление на пикочния мехур и на пикочните пътища и всяка жена през живота си неколкократно е изпитвала неприятните му симптоми.

Именно поради тази причина по-голямата част от жените смятат, че имат експертни познания в областта на това заболяване и често прибягват до “самолечение” с антибиотици. 

В тази статия ще ви запознаем по-детайлно с цистита, причините за възникването му и какво е правилното поведение при симптоми на цистит, преди да прибегнете към антибиотиците.

Какво е цистит и какво го причинява?

Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, което попада в групата на инфекции на уринарния тракт. Цистит (cystitis) е дума, която има гръцки корени - “кистис” - мехур, сак и “итис” - окончание от гръцки и латински, което означава възпаление. 

Причините за появата на цистит могат да бъдат различни и заболяването може да бъде класифицирано под различни видове.

Видове и симптоми на цистит

Според етиологичната причина, циститът може да се раздели на различни видове.

Бактериален цистит

Бактериалният цистит е най-честият вид, който се причинява от патогенни бактерии.

В световен мащаб най-честият причинител на заболяването е популярната бактерия - Escherichia coli, която е отговорна за възпалителните състояния на пикочния мехур до 85% от всички случаи. 

Други причинители са бактериите от род Протеус, Клебсиела, Ентеробактер и Стафилококус сапрофитикус. 

Рискови фактори за развитието на този вид цистит са сексуална активност, лоша хигиена, употребата на спермициди, катетеризация, обструкция на уринарните пътища (бъбречни камъни), слаб имунитет.

Интерстициален цистит

При този вид цистит не се касае за инфекциозно/бактериално възпаление. Причината за възникването му не е съвсем ясна, но може да включва автоимунна компонента, генетични фактори и дефекти в стената на пикочния мехур. Интерстициалният цистит е пример за хронично възпаление. 

Радиационен цистит

Този вид се развива в резултат на лъчетерапия, най-често при тазови тумори - рак на мехура, простатата и колоректален рак.

Химически/медикаментозен цистит

Цистит от този вид обикновено се развива вследствие на дразнене на лигавицата на пикочния мехур от различни химически реагенти, които могат да варират от хигиенни продукти, до спермици и хемотерапевтични лекарства.

Еозинофилен цистит

Това е рядка форма на цистит, която се изразява в инфилтрация на стената на мехура с еозинофили (вид бели кръвни телца), отговорни за алергичните състояния.

Емфизематозен цистит

Този вид е подтип на бактериалния цистит, при който в стената и лумена на органа се отделя/акумулира газ. Причинява се от Е.коли или други газ-продуциращи бактерии.

Характерен е за хора с потисната имунна система и диабетици. Симптомите може да са по-остри от тези при останалите форми и да включват висока температура, болки в целия корем.

Хеморагичен цистит

Възпалението при този вид цистит е придружено с кървене. Най-честите етиологични причинители са инфекциозни агенти (бактерии, аденовирус, паразити), химиотерапия, лъчетерапия и лекарства като циклофосфамид.

Симптоми при цистит

симптоми на цистит

Циститът е заболяване, което независимо от етиологията протича с подобни признаци и симптоми, които могат да се различават по интензитет.

Те могат да бъдат следните: 

    • Дизурия: Болка или парене при уриниране
    • Полиурия: Увеличена нужда за уриниране, като често продукцията е много малки количества урина.
    • Постоянно чувство за неизпразненост на мехура - tenesmus vesicalis (от латински)
    • Ноктуриа: Чести позиви за уриниране през нощта
  • Болка над пубиса 
      • Спазматични болки в пикочния мехур
      • Промяна в урината: Поява на хематурия (кръв в урината, която може да промени цвета и от светло розово до много тъмна)
      • Мътна урина: Често при наличие на гной може да се забелязва и нехомогенност на урината.
  • Силна неприятна миризма на урината
  • Тези симптоми често могат да са придружени от лека треска и повишена телесна температура до около 38 градуса. 

    По-високата температура може да говори за разпространение на инфекцията проксимално към бъбреците и за развитието на пиелонефрит. Често пациентите с остър цистит се оплакват и от обща отпадналост и дискомфорт.

    При децата може да се появи раздразнителност, намален апетит, както и повръщане.

    При възрастни пациенти може да се появи делир и те да станат объркани, което може да бъде основен симптом или придружаващ към по-типичните за цистита.

    В общи линии, изброените по-горе симптоми пълно и подробно описват възпалението на цистита, като те могат да присъстват частично или пълно, както и в различни комбинации според етиологията и индивидуалните особености на организма.

    Видове билки за лечение на цистит

    Добавки за мозъчна дейност.

    Циститът е състояние, което в тежките си случаи налага антибиотично лечение. 

    На базата на статистически данни е установено, че хора, които веднъж са страдали от цистит имат значително повишен шанс да развият състоянието отново, отколкото друг индивид, който никога досега не е боледувал от него.

    Затова, разбира се има научно обяснение, според което повишените шансове за повторно развитие на цистит се дължат на няколко основни фактора.

    Нека да видим кои са те:

    • Остатъчни бактерии: Непълната ерадикация на първопричинителя може да доведе до рецидивиращи инфекции.
    • Промени в пикочния мехур и уретрата: Предходните инфекции могат да доведат до появата на промени в структурата и свойствата на стените на мехура и пикочните пътища, които да улеснят колонизирането от бактерии и да предизвика бъдещи инфекции.
    • Поведенчески характеристики: Навици и индивидуални фактори, свързани с начина на живот може да са предпоставка за поява на цистит.
    • Анатомични особености: По-късата уретра при жените ги прави по-уязвими към появата на остър цистит и неговото хронифициране.
    • Имунен отговор: Той е индивидуален и може да предопредели изхода от заболяването.

    Антибиотичното лечение е препоръчително при остър цистит или ерадикация на бактерии, причиняващи хроничен цистит при предразположени индивиди. Въпреки това, дори и практикуващите конвенционална модерна медицина, често се осланят на холистичните принципи за лечение.

    Докато антибиотиците имат за цел да спрат размножаването или директно да убият бактериите, то съществуват множество билки, които могат да се погрижат за по-бързото и най-вече пълното възстановяване, както и да послужат като профилактика на рецидив.

    За разлика от фармацевтичните медикаменти, които със сигурност имат странични ефекти, особено що се касае за бактерициди и бактериостатици, каквито са антибиотиците, то билките и техните екстракти имат само положителни страни.

    Освен това те имат свойства, свързани не само с конкретното заболяване, в случая цистита, но и помагат за облекчаване на симптомите и за подсилване на имунитета.

    Някои от тези билки са доста популярни, като мнозина от тях биват рекламирани по телевизионните реклами и често биват предлагани в аптеките и изписвани от лекарите като допълнителна терапия.

    Билките могат да се приемат като чай или под формата на сух екстракт или тинктури. Тинктурите имат най-висока концентрация на активните вещества и затова са много подходящи за бързото натрупване на полезните съставки в серума.

    Представяме ви най-подходящите тинктури и билки за цистит в случай, че страдате от остър цистит или често получавате рецидив на заболяването.

    Тинктура “Червена боровинка”

    Тинктура “Червена боровинка”

    Червената боровинка (Vaccinium macrocarpon) е със сигурност най-популярната билка, която голяма част от хората познават и свързват със заболяването остър цистит.

    Тя е богата на множество полезни вещества, които имат диуретични и антиоксидантни свойства. Веществата, на която билката дължи силните си антибактериални свойства, които са особено специфични към бактерията E. coli се наричат проантоцианидини. 

    Те са от групата на фенолните съединения и имат така наречените анти-адхезивни свойства, което това означава, че блокират способността на бактерията да се прикрепва за клетките на лигавицата. 

    Механизмът, по който се осъществява това е чрез директното прикрепване на проантоцианидините към същите рецепортори, за които се залавя патогенната Ешерихия и по-този начин драстично намалява шанса за колонизиране.

    Освен това, боровинката засилва диурезата (увеличава отделеното количество урина), и по този начин намалява бактериалната концентрация.

    Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства могат да облечкат симптомите на цистит, а също така да подкрепят имунната ни система.

    Как се приема и колко време продължава лечението?

    При симптоми на остър цистит тинктурата се приема три пъти на ден по 5 мл за период от минимум 2 седмици, като след това може да се продължи приема и еднократно всеки ден, по 5 мл за още две седмици, с цел подсигуряване на ерадикацията на бактерията.

    Тинктурата от билката е много подходяща за профилактика, като препоръчваме приема ѝ два пъти годишно за период от 6-8 седмици по 5 мл на ден при хора, при които заболяването има склонност да рецидивира.

    Тинктура “Мечо грозде”

    мечо грозде тинктура цистит

    Растението е добре познато в народната медицина и традиционно влиза в употреба именно за третиране на инфекции на уринарния тракт, в това число и цистит.

    Екстрактът от билката има изразени антибактериални свойства, които се дължат на веществото арбутин. Попаднало в организма, то се конвертира в хидрохинон, за който науката е доказала, че е мощен бактерицид. Веществото се екскретира с урината и по този начин има директен ефект върху бактериите, заселили пикочните пътища и мехура.

    Мечото грозде е богато още на вещества, наречени танини. Те имат така наречените адстрингентни (свиващи) свойства и помагат за свиване и тонизиране на мукозните мембрани (лигавиците) на уринарния тракт, намалявайки по този начин възпалението и отока.

    Освен това, също като червената боровинка, тази билка има леки до средно изразени диуретични качества, като те са полезни за намаляване на бактериалното число и изхвърляне на токсините.

    Тинктурата помага за намаляване на болката и парещото чувство при уриниране.

    Как се приема и колко време продължава лечението?

    Лечението с тази билка се препоръчва за период не по-дълъг от 2 седмици, тъй като се счита, че хидрохинонът може да бъде хепато и ренотоксичен (т.е. уврежда черния дроб и бъбреците).

    Въпреки това, има сигурни научни данни, че веществото арбутин (прекурсора на хидрохинона) има благоприятно действие при мастна дегенерация на черния дроб (стеатоза).

    Арбутинът инхибира фероптозата посредством биохимичния път FTO/SLC7A11 и по този начин помага за намаляване на липидната концентрация и оксидативния стрес в черния дроб.

    Тези сведения правят твърденията за токсичност на мечото грозде доста съмнителни, но все пак, за ваша безопасност препоръчваме да се придържате към 2 седмичния прием на тинктурата. 

    А дори и твърденията за токсичност да са неверни, високата концентрация на танини, приемани продължително може да доведе до раздразнение на гастроинтестиналния тракт.

    Тинктура “Бреза”

    тинктура кора от бреза

    Водно-алкохолният екстракт се приготвя от кората на лечебното дърво и е богато на множество полезни вещества, които имат антибактериални, противовъзпалителни и диуретични свойства.

    Тинктурата проявява такива свойства благодарение на високото съдържание на фенолни съединения като бетулин, бетулинова киселина, елагитанини, кемпферол, метил салицилат и редица други.

    Макар и не толкова популярна, както предходните две растения, брезата действително може да облекчи симптомите на цистита и да помогне за по-бързото изхвърляне на бактериите и да намали техния брой и виталност.

    Как се приема и колко време продължава лечението?

    Тинктурата може да се приема за период от две седмици - по 5мл три пъти на ден, а при необходимост да се продължи лечението до 4-6 седмици, като дозата се намали до 5 мл дневно.

    Тинктура “Агримония” 

    агримония при цистит

    Агримонията е растение, което няма масовата популярност на предходните три, но въпреки това е известна сред практикуващите народна медицина.

    Билката може да бъде полезна при състояния като цистит поради своя диуретичен, свиващ, антибактериален и противовъзпалителен ефект.
    Освен това тя съдържа полизахарид, който има свойството да изгражда защитен слой върху лигавиците и да предпазва от прикрепването и действието на вредните бактерии.

    Как се приема и колко време продължава лечението?

    Тинктурата може да се приема за дълъг период от време 6-8 седмици като профилактика и за общо укрепване по един път дневно (5 мл). 

    При симптоми на остър цистит да се приема 3 пъти дневно по 5 мл за период до 4 седмици.

    Други билки с благоприятно действие върху отделителната система и състояния като цистит са дребноцветната върбовка, трицветната теменуга и джинджифила. 

    За тях науката не разполага с ясни доказателства за специфичното им действие при възпаления на пикочния мехур, но тъй като имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и диуретични качества, тези билки със сигурност имат добро влияние върху здравето на отделителната система.

    Препоръки за намаляване на неразположението и профилактика

    За профилактика и за намаляване на неразположението при цистит е важно да следваме някои правила.

    Нека видим кои са основните сред тях:

    • Да приемаме достатъчно количество течности. Разреждането на урината води до по-ниско бактериално число и по-нисък риск от колонизиране на лигавицата с патогенни микроорганизми.
    • Поддържане на добра хигиена 
    • Редовно уриниране, без да задържаме позивите и пълното изпразване на мехура
    • Изпразване на мехура след сексуална активност.
    • Избягване на дразнещи вещества

    Билковите екстракти, тинктури и чайове имат добро действие за намаляване на неразположението. Симптоми като парене и болка при уриниране, неефективно отделяне на урина и други бързо се облекчават при съвместна терапия с антибиотици и билки.

    Често задавани въпроси

    Често задавани въпроси

    Може ли да се лекува остър цистит само с билки?

    В редки случаи това е възможно. Тяхната роля обаче е по-скоро насочена към профилактика на развитието му и повторната му проява.

    Защо не е правилно сами да си “назначаваме” антибиотик?

    Причината за това е, че ние няма как да сме наясно с конкретния бактериален причинител на нашия случай на цистит.

    Коя е най-популярната и ефективна билка срещу цистит?

    Без съмнение червената боровинка е една от най-ефективните билки при хроничен и остър цистит, чиито качества са признати и широко използвани и от модерната медицина.

    Назад към блога
    Д

    Д-р Мартин Христов

    Виж повече за автора

    Оставяне на коментар

    Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.