ефикасни билки за подагра

6 ефикасни билки за подагра

Д-р Мартин Христов

Какво е подаграта и какво я причинява?

Подаграта представлява възпалително заболяване на ставите, което се характеризира с жестоки остри епизоди на силна болка, зачервяване и чувствителност на ставите.

Най-често засегната става е палеца на крака, но въпреки това атаките засягат и други стави. Сред народа, болестта от древни времена е известна като царска болест, поради това, че най-често от нея са страдали благородниците, които са имали по-обилно и богато хранене.

Причини за появата на подагра

Подаграта се причинява от натрупване на уратни кристали в ставите, които са силен дразнител и водят до възпаление и болка. Уратни кристали се формират, когато високи нива на пикочна киселина се акумулират в кръвта.

Пикочната киселина е метаболитен отпадъчен продукт от разграждането на пурините и пиримидините - вещества, които представляват градивните блокове на ДНК и РНК.

Обикновено пикочната киселина се разтваря в кръвта, посредством която достига до бъбреците. Там тя се филтрира и отстранява с урината.

Понякога обаче, по различни причини и механизми, телата ни или произвеждат по-големи количества пикочна киселина, или бъбреците ни не успяват да екскретират необходимите количества от нея.

Това води до нейното натрупване в кръвта и тъканите, наречено хиперурикемия. Резултатът е формирането на остри, иглоподобни кристали по ставните повърхности и околоставните тъкани, което води до силна болка и зачервяване.

При неглижиране на проблема се формират така наречените подагрозни туфи по ставите, които с времето увреждат функцията на ставите водят до инвалидизация. 

Освен това, пикочните кристали увреждат бъбреците и постепенно се развива бъбречна недостатъчност. 

Фактори, които водят до увеличени нива на пикочната киселина и подагра

фактори при подагра

Фактори, свързани с храната

Сред основните фактори, които оказват влияние за увеличаване на пикочната киселина в организма е консумацията на някой храни и напитки.

Такива са например храните, богати на пуринови съединения като червено месо, субпродукти, морски деликатеси и риби, ядки.

Влияние оказва и консумацията на алкохол, по-специфично напитки, богати на дрожди като бира и вино.

Добре е да се внимава и с напитките, богати на фруктоза и с консумацията на твърде много плодове (плодовата захар има различен метаболизъм от този на глюкозата, като неин метаболит е пикочната киселина).

Консумацията на зрели сирена и ферментирали храни като туршии и други, мая, квас също не е препоръчителна при подагра.

причини за подагра

Генетика

Генетичният фактор до голяма степен определя темпа и компенсаторните механизми на организма, в това число и що се отнася до метаболизма на пикочната киселина и нейните прекурсори.

Затлъстяване

Хората с наднормено тегло по-често страдат от това заболяване.

Медицински състояния и прием на някои медикаменти

Хора, страдащи от високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром и бъбречни заболявания са по-предразположени да развият заболяването.

Приемът на тиазидни диуретици, системен прием на аспирин и имуносупресивни лекарства, също може да доведе до нарушен метаболизъм на пурините и натрупване на пикочна киселина.

Възраст и пол

Подаграта е по-честа при мъжете, като най-често се развива между 30 и 50-годишна възраст. След навлизането на жените в менопауза, честотата между двата пола се изравнява.

Какви са симптомите на подаграта?

симптоми на подагра

Симптомите на подаграта са свързани с патофизиологията на заболяването и се изразяват в силна болка в ставите, най-често тази на големия пръст на крака. По-рядко се засягат глезените, коленете, лактите, китките и пръстите на ръцете.

След първоначалната подагрозна криза се наблюдава повишена чувствителност в засегната става, която може да персистира с месеци.


Зачервяването и отока са задължителни, тъй като те представляват част от възпалителния процес. Ограничаването на движението на ставата е налично по време на подагрозния пристъп, като при хронифициране на заболяването постепенно се стига до малфункция в засегнатите стави.

По-късните симптоми на нелекувана подагра са свързани с развитието на бъбречна недостатъчност.

Лечение на подагра

Обикновено атаките настъпват внезапно и са толкова остри, че пациентите, които все още не са наясно с диагнозата си, прибягват до спешни медицински услуги.

Лечението включва нестероидни противовъзпалителни медикаменти, колхицин, кортикостероиди и медикаменти, намаляващи нивата на пикочна киселина като алопуринол и фебуксостат.

Освен това за добър контрол на заболяването се препоръчват ограничение на храните, богати на пуринови съединения, висок прием на вода и спиране на алкохолната консумация.

Въвеждането на профилактични мерки може да включва лекарства за подобряване метаболизма на пикочната киселина или може да се обърнем към естествената сила на билките.

Билколечение при подагра

В народната медицина често се набляга на употребата на билки или растения, които по един или друг начин могат да допринесат за намаляване на симптомите или за подобряване метаболизма на веществата, отговорни за появата на подаграта.

Интересни примери за такова е например растението обикновен мразовец, от който се извлича веществото колхицин. Той оптимизира метаболизма на пикочната киселина и намалява нейното производство, а също така представлява силен противовъзпалителен агент.

Друго средство за справяне с подагрозните кризи са черешите. Те са богати на антоцианини и други полезни за човека вещества и спомагат за намаляване нивата на пикочна киселина. Плюс това също като мразовеца имат противовъзпалителен ефект и могат да се използват като профилактика или при остри атаки.

Освен тези две растения, в природата съществуват още няколко билки, чиито концентрирани форми - сухи екстракти или билкови тинктури имат доказан ефект при подагра.

6 ефикасни билки за подагра

билколечение подагра

Билките, които помагат при подагра не са никак малко, но има няколко, които имат доказан ефект.

Коприва

В традиционната медицина билката се използва за облекчаване на различни по характер възпалителни заболявания. Най-добре е да се консумира под формата на тинктура, поради по-високата концентрация на веществата, отговорни за нейните качества.

Джинджифил и куркума

Това са две известни билки, които са силно застъпени в азиатската народна медицина. И джинджифила, и курмумата са хранителни добавки, които притежават силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и облекчават възпалението по ставните повърхности, причинено от уратните кристали.

Глухарче

Глухарчето е лечебно растение, което притежава добри диуретични качества. Казано иначе, употребата на екстракт от растението засилва отделянето на урина, което подпомага работата на бъбреците и може да ускори темповете на отделяне на пикочната киселина от организма.

Бял равнец

Белият равнец е предпочитано средство от хербалистите и народните лечители при различни форми на възпаление в тялото. Той съдържа редица вещества с разнообразни полезни ефекти върху тялото.

Бреза

Билкова тинктура от бяла бреза с изразен диуретичен, противовъзпалителен и антихипертензивен ефект.

Тинктурата от кората на дървото бяла бреза представлява може би една от най-ефикасните билки за подагра. Тя е мощен диуретик и стимулира екскрецията на урина от бъбрека, с което позволява да се отделят по-големи количества пикочна киселина.

Освен това, бялата бреза е богата на вещество наречено метилсалицилат, което представлява силен противовъзпалителен агент. Използва се често при ревматични и подагрозни ставни възпаления и болки.

Мечо грозде

Въпреки, че няма достатъчно научни доказателства за ефективността на мечото грозде при подагра, все пак народните лечители често използват екстракт от растението. Употребата му цели засилване на диурезата и подобряване на бъбречната функция, а активните вещества в състава му могат да облекчават възпалението.

Как се приемат и колко време се пият?

Всеки народен лечител или билкар има своите индивидуални разбирания за билколечението, за дозите и времетраенето на лечението и приема.

Въпреки това, с помощта на модерната медицина и принципите, установени на базата на множество клинични проучвания, може да кажем, че принципите на действие на веществата са сходни.

За да е ефективно едно лечение е важно активното вещество, което се очаква да окаже лечебен ефект в организма да достигне достатъчни концентрации в кръвната плазма. Освен това, тя трябва да се поддържа константна за периода на лечението.


Именно затова най-добрият начин за приемане на билковите тинктури, особено при остри подагрозни атаки е той да бъде между 2-4 пъти дневно, на равни интервали, от 2 до 5 мл, в зависимост от тежестта на заболяването и теглото на пациента.

За профилактика на подагрозни атаки е достатъчно да приемаме тинктурата от 1 до 2 пъти дневно.
За да е ефикасно лечението е силно препоръчително и да се възползваме от холистичния подход като да спазваме и профилактичните мерки, касаещи хранителните навици, физическата активност и изключване на вредните навици.

Ефикасни билки за подагра от VitaOn

За да е ефективно билколечението, то трябва да сме сигурни в качеството на суровините, от които са произведени билковите екстракти.

Ние, екипа на ВитаОн гарантираме, че до вас достигат само премиум тинктури с висока концентрация на активните вещества. Именно това е основната причина за ефективността на нашите продукти.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Имам болка в областта на палеца на крака, възможно ли е да е подагра?

Без преглед от лекар и изследвания не може да се даде категоричен отговор. Болката в областта на палеца може да е от травма, от убождане на твърд предмет или от всякакъв възпалителен процес, включително подагра.

Имам подагра, каква диета да спазвам?

Доказано е, че има връзка между обострянето на подаграта и типа на приеманата храна. Консумацията на месо и спиртни напитки могат значително да влошат симптомите и болката при болните от подагра.

Кои билки помагат при подагра?

Различни билки с добри противовъзпалителни свойства могат да бъдат използвани за облекчаване на подагрозните пристъпи. Примери за такива билки са коприва, джинджифил, глухарче, бреза и др.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.