Чувствителни зъби решение на прблема

Чувствителни зъби: причини и решение на проблема

Д-р Мартин Христов

Чувствителността на зъбите може да се се дължи на консумация на студени и горещи храни и напитки, консумация на прекалено сладки или лютиви храни, както и при вдишване на студен въздух. Болката може да бъде остра, внезапна и да стига дълбоко до нервните окончания на нервните структури на зъбите. 

Лечението може да включва флуориди, десензитиращи пасти за зъби, както и зъбен бондинг.

Какво представлява повишената чувствителност на зъбите?

Зъбната чувствителност обикновено се проявява, когато подлежащият слой на зъбите, дентинът, остане оголен. Това може да се получи като последица на ерозия или при образуване на джобове между зъба и околните меки тъкани на венците (когато венечната тъкан се отдръпне от зъбите, зъбните корени остават оголени).

Зъбните корени, които не са покрити от твърдото вещество емайл, съдържат хиляди тънки трабекули, които водят до центъра на зъба - пулпата. Тези дентинови тубули (канали) позволяват стимули като горещо, студено или сладка храна да достигнат до нервните окончания на зъба, което има за резултат болката, която човек усеща. 

Чувствителността на зъбите също може да бъде симптом на други проблеми като заболявания на венците, кариеси или нарушения в структурите на зъбите. 

Причини за повишена чувствителност на зъбите

причини за чувствителните зъби

Много фактори могат да се явят като причини за повишената чувствителност на зъбите. 

Ето примери за някои от тях:

  • Прекалено грубо миене на зъбите. С времето прекалено грубата обработка на зъбите или миенето с прекалено груба четка може да доведе до намаляване на дебелината на зъбния емайл и до образуване на венечни джобове около зъбите.
  • Венечна рецесия. Някои хора са генетично предразположени и имат по-малка дебелина на венечната мека тъкан. Други хора развиват венечна рецесия и оголване на зъбните корени, следствие на периодонтозни заболявания.
  • Заболявания на венците. Възпалената или дехидратирана мека тъкан около венците може да повиши чувствителността на зъбите поради загуба на поддържащи структури, което води до оголване на зъбните корени.
  • Счупване и лющене на зъби. Счупване на части от зъбите, както и тяхното излющване, може да доведе до попадане на бактерии, които, навлизайки в пулпата, могат да доведат до възникване на инфекциозен процес.
  • Скърцане със зъби. Този вреден навик може да доведе до изтъняване на емайловото покритие на зъбите и оголване на подлежащата дентинова тъкан.
  • Продукти за избелване на зъбите. Масово тези продукти са основна причина за зъбната свръхчувствителност. Именно поради тази причина е добре да се консултирате с дентален специалист, който може да препоръча метод за избелване, който да е съобразен с риска от възникване на такава чувствителност.
  • Възрастови специфики. Повишената чувствителност е най-изразена във възрастта между 25 и 30 години. 
  • Зъбна плака. Наличието на зъбни плаки върху зъбните повърхности може да предизвика свръхчувствителност. 
  • Използване на течности за пречистване на устната кухина. Някои такива препарати с недоказан произход могат да съдържат някои киселинни съставки, които да влошат състоянията на повишена зъбна чувствителност, особено при вече налично оголване на дентина (средния слой на зъба). Препоръчително е използването на препарати с неутрална реакция, именно за избягването на такива усложнения. 
  • Консумация на киселинни храни. Редовната консумация на храни с високо киселинно съдържание като цитрусови плодове и мариновани храни могат да доведат до увреди на емайла.
  • Скорошни дентални процедури. Някои хора могат да имат повишение на чувствителността на зъбите след процедури като почистване на зъбен камък, възстановяване на зъбни увреди и др. Тази чувствителност обикновено е преходна и изчезва до 2 седмици.

Как кариесите могат да допринесат за увеличена чувствителност на зъбите?

Кариесите влияят на чувствителни зъби

Зъбните кариеси се получават, когато бактериите в устата продуцират киселинни продукти, които ерозират зъбния емайл. Този процес започва когато храни, богати на въглехидрати, остават за по-дълго в устната кухина, което води до образуване на плаки върху зъбите

Когато плаките се натрупат, киселината която продуцират прогресивно уврежда емайла, оставяйки по-дълбоките слоеве открити. Оголеният дентин съдържа микроскопични тубули, които водят директно до нервния център на зъба, правейки го уязвим на стимули като горещо, студено, сладко или кисело.

Ако зъбният кариес се развива, може да се стигне до образуване на по-дълбоки кухини, които да достигнат до пулпата на зъба, където са локализирани нервните окончания и кръвоносните съдове. Напреднали и нелекувани кариеси могат да доведат до пулпити (възпаление на пулпата) и прогресираща чувствителност на зъбите. 

Решаването на проблема с чувствителността на зъбите, причинена от кариеси, включва лечение на зъбните дефекти с филинги, корони или запълване на кореновите канали, което да предпази зъбните структури и да осигури защита на пулпата. 

Добрата орална хигиена, включваща редовното почистване на зъбите с четка или конец, е най-добрата профилактика за образуването на плаки и намаляване на чувствителността на зъбите. 

Професионалното почистване на зъбите може да отстрани излишните налепи и натрупалите се с времето плаки. Намаляване на приема на киселинни храни и напитки, както и използването на десензитиращи пасти за зъби, може да блокира част от сигналите, постъпващи към зъбните нерви и така да намали усещането за болка. 

Каква е връзката между възпалението на венците и чувствителните зъби?

Възпалени венци

Възпалението на венците, познато още като гингивит, е състояние, при което венците се подуват, зачервяват и могат да кървят лесно поради натрупването на плаки в областта на зъбно-венечната граница. 

Оставени без лечение, плаките могат да доведат до състояние на периодонтит, което е по-сериозно заболяване на венците, което може да увреди меките тъкани и подлежащите костни структури. 

Чести симптоми включват чувствителни венци, лош дъх и отдръпване на венците от корените на зъбите. 

Повишената чувствителност често придружава възпалението на венците, поради оголването на зъбните корени и увредата на емайловото покритие.

Множество фактори водят до възпалението на венците:

  • Лоша устна хигиена
  • Тютюнопушене
  • Диабет
  • Някои лекарства. 

Добрата превенция и лечение включват редовното миене на зъбите и устната кухина, професионалното почистване при зъбен специалист, както и отказът от тютюнопушенето. 

Важен елемент е и балансираната диета, богата на витамини С и D. Тези витамини могат да бъдат набавени също така и под формата на хранителни добавки за зъби и венци

Редовните прегледи при дентален специалист са изключителни важни за предотвратяване и ранно лечение на състоянията, свързани с възпаления на меките тъкани на венците.

Важни фактори за добра устна хигиена

Хигиена на устата за здрави зъби

Подбор на подходяща четка и паста за зъби при чувствителност

Изборът на подходяща четка за зъби при чувствителни зъби е важна част от профилактиката и лечението на това състояние. Четките с меки влакънца биха намалили дразненето на зъбите и механичното изтриване на емайловото покритие.

На пазара има специални четки, създадени за чувствителни зъби, проектирани да бъдат нежни към венците и повърхността на зъбите. Някои електрически четки за зъби имат различни режими на работа, като някои от тях регулират налягането, което влакната упражняват върху зъбната повърхност. 

Важно е главата на четката да бъде с подходящ размер, за да достигне всички части на устната кухина. Последно, но не по важност, е редовната смяна на четката за зъби - на всеки 3 до 4 месеца. 

Това е важно, тъй като с времето влакната се износват и е възможно по тях да полепнат микроби и отпадъчни продукти, които в последствие да доведат до процеси в устната кухина. 

Неправилно почистване на зъбите

Неправилното четкане на зъбите може да доведе до тежки състояния на устната кухина, включващи венечни проблеми, ерозия на емайла, както и засилено образуване на зъбни плаки. 

Прекалено грубото почистване или използването на четка за зъби с груби влакна също може да крие опасност поради увреда на венците и изтриване на емайловото покритие, в резултат на което чувствителността на зъбите и венците може да се повиши. 

Миенето на зъбите под 2 минути и пропускане на някои части от устната кухина позволява развитието на плаки в някои области и натрупване на бактерии в зъбите, повишаващи риска от болести на зъбите и венците. Използването на неправилна техника като хоризонтално почистване може да бъде по-малко ефективна и по-груба в сравнение с циркулаторните движения. 

Ефективни домашни средства за облекчаване на чувствителността на зъбите

За намаляване на симптомите на повишена чувствителност на зъбите могат да се използват някои техники, които могат лесно да бъдат приложени в домашни условия. 

Използването на пасти за зъби, съдържащи съставки като калиев нитрат и флуорид може да блокира някои от болковите сигнали, постъпващи към зъбните нерви.

Използването на четки с меки влакънца също може да намали увредата на венеца и емайла

Изплакването на устата с разтвори за уста може да заздрави емайла и да намали чувствителността на зъбите и венците. 

Професионални методи за лечение на чувствителни зъби

Професионалните методи за намаляване на чувствителността на зъбите включват третирането им с флуориден лак или гел, които здравният специалист нанася върху зъбната повърхност с цел заздравяване на емайловото покритие

Зъболекарите също често използват “бондинг-агенти”, за да покрият оголените части на зъбните корени, с което да намалят болковата симптоматика. 

При тежки случаи може да се стигне до оперативна намеса, при която се извършва пластика на венците, с цел покриване на оголените части на зъбните корени.

Какво можем да предприемем за предотвратяване на чувствителността на зъбите? Профилактични мерки и съвети

Предотвратяване на възпалени венци

Сред допълнителните похвати, чрез които можете да подпомогнете здравето на вашите зъби и венци попадат и някои натурални продукти, които да включите като суплементи.

На едно от първите места при ефективните билки за възпалени венци попада джинджифилът, който има мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Приемът на тази билка под формата на капсули или директен екстракт в дългосрочен план би подобрил здравето не само на вашите венци и зъби, а и на редица други системи на тялото.

В заключение ще обобщим основните методи, с които чувствителните зъби могат да останат в миналото.

Ето и кои са те:

  • Използвайте четки за зъби с десензитиращ ефект.
  • Използвайте вода за уста или гел с флуориди.
  • Използвайте четка за зъби с меки влакна
  • Избягвайте храни и напитки с киселинен състав.
  • Поддържайте добра устна хигиена (редовно миене на зъбите и редовно използване на вода за уста).
  • Опитайте да се отървете от вредния навик скърцане със зъби.
  • Посещавайте редовно своя специалист по зъбно здраве.

Заключение

Здравето на зъбите е реално огромна част от здравето на цялото тяло. Здравите зъби осигуряват възможност за адекватно хранене, откъдето и адекватен прием на хранителни вещества, нужни за поддържане на енергията и общия тонус на целия организъм. 

Кариесите са един често срещан проблем в 21 век, особено при подрастващите, заради непрекъснатата консумация на захарни изделия и други вредни за зъбите храни. 

Редовната профилактика, чрез посещение на здравен специалист, както и правилната устна хигиена в дoмашни условия могат да предотвратят редица проблеми, свързани със здравето на вашите зъби

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Зъбите ми са много чувствителни, какво да правя?

Повишената зъбна чувствителност често предизвиква силен дискомфорт при хранене и може да наруши нормалните процеси на прием на храна. Причината за тази чувствителност може да е възпаление на венците, кариеси, както и лоша устна хигиена. За установяване на точната причина и прилагането на адекватно лечение най-добре посетете специалист.

Може ли кариес да е причина за чувствителни зъби?

При образуването на кариес се нарушава повърхностното покритие на зъба. При този процес се открива повърхността на зъба, покрита с дентин, който е изключително чувствителен и може да доведе до болка и свръхчувствителност. 

Мога ли да подобря състоянието на зъбите си в домашни условия?

Да. Някои прости практики, като избор на подходяща четка за зъби, както и използване на правилната техника при миенето на зъбите (често подценявана) може значително да подобри състоянието на вашите зъби и да ви лиши от редица проблеми.

 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.