Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?

Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?

Др. Мартин Христов

Флавоноидите са естествени съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и билките и са известни с многобройните си ползи за здравето. В последните години те са обект на голямо внимание именно заради разнообразните им ефекти и ползи.

С напредване на научните проучвания, тяхната роля за профилактика и подобряване на здравето става все по-ясна. 

В тази статия ще разгледаме подробно флавоноидите, техните ефекти върху организма и как да ги включим в ежедневното си хранене за подобряване на здравето.

Супер антиоксидант - билкова тинктура

# Какво представляват флавоноидите

Флавоноидите са натурални фитохимикали, които са отговорни за красивите цветове на плодовете, зеленчуците и цветята. Те обаче не служат само за красота, а имат множество ползи за здравето. 

В ролята си на естествени антиоксиданти, те са много ефективни в борбата с оксидативния стрес, намаляването на възпалителните процеси и подобряване на сърдечната функция.

Съдържат се в големи количества в храни като боровинки, цитруси, какао, зелен чай, както и в редица билки. Тяхното голямо разнообразие и качества ги прави добро допълнение в изграждането на здравословен хранителен режим.

# Кои са основните видове

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите са голяма група от химически вещества, които могат основно да се категоризират в няколко главни групи, като всяка от тях има специфични качества и здравни ползи. 

Ето и главните подгрупи на флавоноидите.

# Флавоноли

От тази група най-известните и проучени са кверцетин, кемпферол и мирицетин. Съдържат се в големи количества в лука, ябълките, различните горски плодове, чая и в множество билки. Имат висок антиоксидантен и антиинфламаторен потенциал и са подходящи за намаляване риска от развитие на хронични заболявания.

# Флавони

Примери за такива са апигенин и лутеолин, които се срещат в магданоза, целината, лайката и още редица други билки. Имат противовъзпалителни свойства, а новите проучвания дават данни, че могат да бъдат използвани като средство срещу рак, както и за поддържане сърдечното здраве.

# Флаванони

Представители на тази подгрупа са хесперидин и нарингенин, които се срещат в големи количества в цитрусовите плодове. Известни са с благоприятно си действие върху сърдечно-съдовата система, подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане.

# Изофлавони

Най-известни представители на тази група са генистеин и даидзеин, които се съдържат в соята, бобовите храни. Изофлавоните притежават фитоестрогенни качества (наподобяват действието на женския хормон естроген) и могат да се използват за намаляване на риска от развитието на някои хормон-чувствителни видове рак.

# Флаван 3 оли

Флаван-3-оли или още катехини като епикатехин, епикатехин галат, катехин и други се съдържат в зеления чай, черния шоколад и други. Притежават силни антиоксидантни свойства, подобряват сърдечното здраве и метаболитните функции.

# Антоцианини

Представителни на тази група флавоноиди са цианидин, делфинидин и малвидин. Те се съдържат предимно в горските плодове и на тях те дължат ярките си наситени цветове. Те действат благоприятно на сърдечно-съдовата система.

# Роля и ползи за човека

Роля и ползи за човека - флавоноиди

Ползите на флавоноидите за човека са обект на множество научни проучвания като вече има значителни доказателства в тяхна подкрепа.

Сред най-големите ползи от флавоноидите са:

  • Антиоксидантна активност: Доказана от много клинични проучвания.
  • Противовъзпалителен ефект: Науката разполага с достатъчно доказателства, че някои вещества от голямата група на флавоноидите намаляват маркерите на възпаление.
  • Ползи за сърдечно-съдовата система: Клинични проучвания доказват, че приемът на флавоноиди, особено от плодове и зеленчуци, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Превенция на рак: Според данни от проучвания, някои флавоноиди могат да инхибират пролиферацията и растежа на раковите клетки, но все пак са нужни още доказателства.
  • Подобряват когнитивните функции: Проучвания сочат, че някои храни, богати на флавоноиди (като боровинки) могат да допринесат за по-добри когнитивни умения. За доказване на твърдението обаче са необходими допълнителни доказателства.
  • Подпомагат метаболитните функции: Някои флавоноиди доказано подобряват инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм.
  • Поддържат чревното здраве: Флавоноидите положително повлияват чревната микробиота и допринасят за по-доброто функциониране на червата.
  • Хормонална активност: Изофлавоните притежават естрогенна активност, но въпреки това ефективността им върху регулирането на хормоналния баланс не е достатъчно подкрепена от научни доказателства.
  • Кожно здраве: Лабораторни проучвания дават данни, че флавоноидите имат протективен ефект върху кожата и я защитават от действието на УВ лъчите.
хормони и флавноиди

Ефективността на флавоноидите може да варира в зависимост от индивидуални фактори като генетика, начина на живот и хранене. Не всички биофлавоноиди се абсорбират и метаболизират еднакво в човешкото тяло, което се отразява и на тяхната ефективност. 

# Симптоми на недостиг на флавоноиди

Флавоноидите не са есенциални (незаменими) хранителни вещества каквито са витамините и минералите. Именно по тази причина не може да се говори за недостиг на флавоноиди и свързани с него симптоми.

Въпреки това, приемът им може да подобри цялостното състояние на организма и да допринесе за цялостното благополучие особено при хора, подложени на повишен оксидативен стрес и възпалителни процеси.

# Кои са храните богати на флавоноиди

Кои са храните, богати на флавоноиди?

Флавоноиди се съдържат във всички плодове, зеленчуци и билки. Различават се по състав и количество, но все пак с най-високо съдържание на тези съединения са горските плодове (боровинки, малини, къпини), ябълки, цитруси.

От зеленчуците с голямо съдържание на флавоноиди са лук, чесън, магданоз, целина и зелените листни зеленчуци.

Соята и някои други бобови храни са богати на изофлавони. В по-концентриран вид флавоноидите се срещат в зеления чай, какаото и множество билки.

Консумирането на богата и разнообразна диета, в която да присъстват различни плодове и зеленчуци осигурява предостатъчен прием на тези полезни съединения.

Подклас флавоноиди

Хранителен източник

Съдържание (мг/100гр)

Флавоноли

Лук (суров), 

Броколи (сурови),

Ябълки

Червено грозде

15,5

9,4

4,4

3

Флавони

Целина

Магданоз

Мащерка

5,9

303

56

Флавон-3-оли 

(флаваноли)

Ябълки

Червено вино

Зелен чай

Черен чай

9

11

132

35

Флаванони

Портокали

Лимони

Грейпфрут

43

49

54

Антоцианини 

Сини боровинки

малини

Червено вино

Червен лук

135

47

9,2

13

Изофлавони

Соя

Сирене Тофу 

10

29

# Заключение

Флавоноидите са растителни съединения с доказани ползи за здравето. Те имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, които помагат за предпазване от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и рак.

Освен това подпомагат мозъчната функция, регулират кръвното налягане и подобряват кожното здраве. 

Включването на богати на флавоноиди храни като плодове, зеленчуци, чай и шоколад в ежедневната диета може значително да подобри общото здравословно състояние и да удължи живота.

# Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

# Какво представляват флавоноидите

Те са естествени съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и билките и имат многобройно полезни ефекти за човешкото тяло.

# Кои храни са богати на флавоноиди

Флавоноиди съдържат всички растителни храни като плодове, зеленчуци и билки, но най-богати на тези вещества са боровинките, цитрусите, зелените листни зеленчуци.

# Какви са ефектите на флавоноидите

Те действат като антиоксиданти, противовъзпалителни и подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.

# Източници

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

1 коментар

Не бях чувал много за флавоноидите, но след като прочетох статията, научих, че те имат доста полезни свойства за здравето, като антиоксидантно и противовъзпалително действие. Ще започна да консумирам повече храни, съдържащи ги.

Иван-Асен Колев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.