Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?

Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?

Др. Мартин Христов
Флавоноидите са естествени съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и билките и са известни с многобройните си ползи за здравето. В последните години те са обект на голямо внимание именно заради разнообразните им ефекти и ползи.

С напредване на научните проучвания, тяхната роля за профилактика и подобряване на здравето става все по-ясна. 

В тази статия ще разгледаме подробно флавоноидите, техните ефекти върху организма и как да ги включим в ежедневното си хранене за подобряване на здравето.

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите са натурални фитохимикали, които са отговорни за красивите цветове на плодовете, зеленчуците и цветята. Те обаче не служат само за красота, а имат множество ползи за здравето. 

В ролята си на естествени антиоксиданти, те са много ефективни в борбата с оксидативния стрес, намаляването на възпалителните процеси и подобряване на сърдечната функция.

Съдържат се в големи количества в храни като боровинки, цитруси, какао, зелен чай, както и в редица билки. Тяхното голямо разнообразие и качества ги прави добро допълнение в изграждането на здравословен хранителен режим.

Кои са основните видове?

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите са голяма група от химически вещества, които могат основно да се категоризират в няколко главни групи, като всяка от тях има специфични качества и здравни ползи. 

Ето и главните подгрупи на флавоноидите.

Флавоноли

От тази група най-известните и проучени са кверцетин, кемпферол и мирицетин. Съдържат се в големи количества в лука, ябълките, различните горски плодове, чая и в множество билки. Имат висок антиоксидантен и антиинфламаторен потенциал и са подходящи за намаляване риска от развитие на хронични заболявания.

Флавони

Примери за такива са апигенин и лутеолин, които се срещат в магданоза, целината, лайката и още редица други билки. Имат противовъзпалителни свойства, а новите проучвания дават данни, че могат да бъдат използвани като средство срещу рак, както и за поддържане сърдечното здраве.

Флаванони

Представители на тази подгрупа са хесперидин и нарингенин, които се срещат в големи количества в цитрусовите плодове. Известни са с благоприятно си действие върху сърдечно-съдовата система, подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане.

Изофлавони

Най-известни представители на тази група са генистеин и даидзеин, които се съдържат в соята, бобовите храни. Изофлавоните притежават фитоестрогенни качества (наподобяват действието на женския хормон естроген) и могат да се използват за намаляване на риска от развитието на някои хормон-чувствителни видове рак.

Флаван-3-оли

Флаван-3-оли или още катехини като епикатехин, епикатехин галат, катехин и други се съдържат в зеления чай, черния шоколад и други. Притежават силни антиоксидантни свойства, подобряват сърдечното здраве и метаболитните функции.

Антоцианини

Представителни на тази група флавоноиди са цианидин, делфинидин и малвидин. Те се съдържат предимно в горските плодове и на тях те дължат ярките си наситени цветове. Те действат благоприятно на сърдечно-съдовата система.

Роля и ползи за човека

Роля и ползи за човека - флавоноиди

Ползите на флавоноидите за човека са обект на множество научни проучвания като вече има значителни доказателства в тяхна подкрепа.

Сред най-големите ползи от флавоноидите са:

  • Антиоксидантна активност: Доказана от много клинични проучвания.
  • Противовъзпалителен ефект: Науката разполага с достатъчно доказателства, че някои вещества от голямата група на флавоноидите намаляват маркерите на възпаление.
  • Ползи за сърдечно-съдовата система: Клинични проучвания доказват, че приемът на флавоноиди, особено от плодове и зеленчуци, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Превенция на рак: Според данни от проучвания, някои флавоноиди могат да инхибират пролиферацията и растежа на раковите клетки, но все пак са нужни още доказателства.
  • Подобряват когнитивните функции: Проучвания сочат, че някои храни, богати на флавоноиди (като боровинки) могат да допринесат за по-добри когнитивни умения. За доказване на твърдението обаче са необходими допълнителни доказателства.
  • Подпомагат метаболитните функции: Някои флавоноиди доказано подобряват инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм.
  • Поддържат чревното здраве: Флавоноидите положително повлияват чревната микробиота и допринасят за по-доброто функциониране на червата.
  • Хормонална активност: Изофлавоните притежават естрогенна активност, но въпреки това ефективността им върху регулирането на хормоналния баланс не е достатъчно подкрепена от научни доказателства.
  • Кожно здраве: Лабораторни проучвания дават данни, че флавоноидите имат протективен ефект върху кожата и я защитават от действието на УВ лъчите.

хормони и флавноиди

Ефективността на флавоноидите може да варира в зависимост от индивидуални фактори като генетика, начина на живот и хранене. Не всички биофлавоноиди се абсорбират и метаболизират еднакво в човешкото тяло, което се отразява и на тяхната ефективност. 

Симптоми на недостиг на флавоноиди

Флавоноидите не са есенциални (незаменими) хранителни вещества каквито са витамините и минералите. Именно по тази причина не може да се говори за недостиг на флавоноиди и свързани с него симптоми.

Въпреки това, приемът им може да подобри цялостното състояние на организма и да допринесе за цялостното благополучие особено при хора, подложени на повишен оксидативен стрес и възпалителни процеси.

Кои са храните, богати на флавоноиди?

Кои са храните, богати на флавоноиди?

Флавоноиди се съдържат във всички плодове, зеленчуци и билки. Различават се по състав и количество, но все пак с най-високо съдържание на тези съединения са горските плодове (боровинки, малини, къпини), ябълки, цитруси.

От зеленчуците с голямо съдържание на флавоноиди са лук, чесън, магданоз, целина и зелените листни зеленчуци.

Соята и някои други бобови храни са богати на изофлавони. В по-концентриран вид флавоноидите се срещат в зеления чай, какаото и множество билки.

Консумирането на богата и разнообразна диета, в която да присъстват различни плодове и зеленчуци осигурява предостатъчен прием на тези полезни съединения.

Подклас флавоноиди

Хранителен източник

Съдържание ( мг/100гр)

Флавоноли

Лук (суров), 

Броколи (сурови),

Ябълки

Червено грозде

15,5

9,4

4,4

3

Флавони

Целина

Магданоз

Мащерка

5,9

303

56

Флавон-3-оли 

(флаваноли)

Ябълки

Червено вино

Зелен чай

Черен чай

9

11

132

35

Флаванони

Портокали

Лимони

Грейпфрут

43

49

54

Антоцианини 

Сини боровинки

малини

Червено вино

Червен лук

135

47

9,2

13

Изофлавони

Соя

Сирене Тофу 

10

29

Заключение

Флавоноидите са растителни съединения с доказани ползи за здравето. Те имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, които помагат за предпазване от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и рак.

Освен това подпомагат мозъчната функция, регулират кръвното налягане и подобряват кожното здраве. 

Включването на богати на флавоноиди храни като плодове, зеленчуци, чай и шоколад в ежедневната диета може значително да подобри общото здравословно състояние и да удължи живота.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво представляват флавоноидите?

Те са естествени съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и билките и имат многобройно полезни ефекти за човешкото тяло.

Кои храни са богати на флавоноиди?

Флавоноиди съдържат всички растителни храни като плодове, зеленчуци и билки, но най-богати на тези вещества са боровинките, цитрусите, зелените листни зеленчуци.

Какви са ефектите на флавоноидите?

Те действат като антиоксиданти, противовъзпалителни и подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.

Източници

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.