Какво са флавоноидите и какви са техните ползи?
С напредване на научните проучвания, тяхната роля за профилактика и подобряване на здравето става все по-ясна.
В тази статия ще разгледаме подробно флавоноидите, техните ефекти върху организма и как да ги включим в ежедневното си хранене за подобряване на здравето.
Какво представляват флавоноидите?
Флавоноидите са натурални фитохимикали, които са отговорни за красивите цветове на плодовете, зеленчуците и цветята. Те обаче не служат само за красота, а имат множество ползи за здравето.
В ролята си на естествени антиоксиданти, те са много ефективни в борбата с оксидативния стрес, намаляването на възпалителните процеси и подобряване на сърдечната функция.
Съдържат се в големи количества в храни като боровинки, цитруси, какао, зелен чай, както и в редица билки. Тяхното голямо разнообразие и качества ги прави добро допълнение в изграждането на здравословен хранителен режим.
Кои са основните видове?
Флавоноидите са голяма група от химически вещества, които могат основно да се категоризират в няколко главни групи, като всяка от тях има специфични качества и здравни ползи.
Ето и главните подгрупи на флавоноидите.
Флавоноли
От тази група най-известните и проучени са кверцетин, кемпферол и мирицетин. Съдържат се в големи количества в лука, ябълките, различните горски плодове, чая и в множество билки. Имат висок антиоксидантен и антиинфламаторен потенциал и са подходящи за намаляване риска от развитие на хронични заболявания.
Флавони
Примери за такива са апигенин и лутеолин, които се срещат в магданоза, целината, лайката и още редица други билки. Имат противовъзпалителни свойства, а новите проучвания дават данни, че могат да бъдат използвани като средство срещу рак, както и за поддържане сърдечното здраве.
Флаванони
Представители на тази подгрупа са хесперидин и нарингенин, които се срещат в големи количества в цитрусовите плодове. Известни са с благоприятно си действие върху сърдечно-съдовата система, подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане.
Изофлавони
Най-известни представители на тази група са генистеин и даидзеин, които се съдържат в соята, бобовите храни. Изофлавоните притежават фитоестрогенни качества (наподобяват действието на женския хормон естроген) и могат да се използват за намаляване на риска от развитието на някои хормон-чувствителни видове рак.
Флаван-3-оли
Флаван-3-оли или още катехини като епикатехин, епикатехин галат, катехин и други се съдържат в зеления чай, черния шоколад и други. Притежават силни антиоксидантни свойства, подобряват сърдечното здраве и метаболитните функции.
Антоцианини
Представителни на тази група флавоноиди са цианидин, делфинидин и малвидин. Те се съдържат предимно в горските плодове и на тях те дължат ярките си наситени цветове. Те действат благоприятно на сърдечно-съдовата система.
Роля и ползи за човека
Ползите на флавоноидите за човека са обект на множество научни проучвания като вече има значителни доказателства в тяхна подкрепа.
Сред най-големите ползи от флавоноидите са:
- Антиоксидантна активност: Доказана от много клинични проучвания.
- Противовъзпалителен ефект: Науката разполага с достатъчно доказателства, че някои вещества от голямата група на флавоноидите намаляват маркерите на възпаление.
- Ползи за сърдечно-съдовата система: Клинични проучвания доказват, че приемът на флавоноиди, особено от плодове и зеленчуци, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
- Превенция на рак: Според данни от проучвания, някои флавоноиди могат да инхибират пролиферацията и растежа на раковите клетки, но все пак са нужни още доказателства.
- Подобряват когнитивните функции: Проучвания сочат, че някои храни, богати на флавоноиди (като боровинки) могат да допринесат за по-добри когнитивни умения. За доказване на твърдението обаче са необходими допълнителни доказателства.
- Подпомагат метаболитните функции: Някои флавоноиди доказано подобряват инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм.
- Поддържат чревното здраве: Флавоноидите положително повлияват чревната микробиота и допринасят за по-доброто функциониране на червата.
- Хормонална активност: Изофлавоните притежават естрогенна активност, но въпреки това ефективността им върху регулирането на хормоналния баланс не е достатъчно подкрепена от научни доказателства.
- Кожно здраве: Лабораторни проучвания дават данни, че флавоноидите имат протективен ефект върху кожата и я защитават от действието на УВ лъчите.
Ефективността на флавоноидите може да варира в зависимост от индивидуални фактори като генетика, начина на живот и хранене. Не всички биофлавоноиди се абсорбират и метаболизират еднакво в човешкото тяло, което се отразява и на тяхната ефективност.
Симптоми на недостиг на флавоноиди
Флавоноидите не са есенциални (незаменими) хранителни вещества каквито са витамините и минералите. Именно по тази причина не може да се говори за недостиг на флавоноиди и свързани с него симптоми.
Въпреки това, приемът им може да подобри цялостното състояние на организма и да допринесе за цялостното благополучие особено при хора, подложени на повишен оксидативен стрес и възпалителни процеси.
Кои са храните, богати на флавоноиди?
Флавоноиди се съдържат във всички плодове, зеленчуци и билки. Различават се по състав и количество, но все пак с най-високо съдържание на тези съединения са горските плодове (боровинки, малини, къпини), ябълки, цитруси.
От зеленчуците с голямо съдържание на флавоноиди са лук, чесън, магданоз, целина и зелените листни зеленчуци.
Соята и някои други бобови храни са богати на изофлавони. В по-концентриран вид флавоноидите се срещат в зеления чай, какаото и множество билки.
Консумирането на богата и разнообразна диета, в която да присъстват различни плодове и зеленчуци осигурява предостатъчен прием на тези полезни съединения.
Подклас флавоноиди |
Хранителен източник |
Съдържание ( мг/100гр) |
Флавоноли |
Лук (суров), Броколи (сурови), Ябълки Червено грозде |
15,5 9,4 4,4 3 |
Флавони |
Целина Магданоз Мащерка |
5,9 303 56 |
Флавон-3-оли (флаваноли) |
Ябълки Червено вино Зелен чай Черен чай |
9 11 132 35 |
Флаванони |
Портокали Лимони Грейпфрут |
43 49 54 |
Антоцианини |
Сини боровинки малини Червено вино Червен лук |
135 47 9,2 13 |
Изофлавони |
Соя Сирене Тофу |
10 29 |
Заключение
Флавоноидите са растителни съединения с доказани ползи за здравето. Те имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, които помагат за предпазване от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и рак.
Освен това подпомагат мозъчната функция, регулират кръвното налягане и подобряват кожното здраве.
Включването на богати на флавоноиди храни като плодове, зеленчуци, чай и шоколад в ежедневната диета може значително да подобри общото здравословно състояние и да удължи живота.
Често задавани въпроси
Какво представляват флавоноидите?
Те са естествени съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и билките и имат многобройно полезни ефекти за човешкото тяло.
Кои храни са богати на флавоноиди?
Флавоноиди съдържат всички растителни храни като плодове, зеленчуци и билки, но най-богати на тези вещества са боровинките, цитрусите, зелените листни зеленчуци.
Какви са ефектите на флавоноидите?
Те действат като антиоксиданти, противовъзпалителни и подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.
Източници
Др. Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.