Какво са полифенолите и в кои храни се съдържат?
Интересът към тях се увеличава значително през последните години, като с напредване на науката се доказват различните им ползи за подобряване на общото здравословно състояние на организма.
Добавянето им като част от балансирана диета, полифенолите биха могли да помогнат в борбата с възпалението и хроничните заболявания и да помогнат за поддържане на оптимално здраве.
Какво са полифенолите?
Полифенолите представляват голяма група растителни съединения, към които принадлежат над 8000 представителя. Тяхната роля в природата е да защитават растенията от увреждания, причините от ултравиолетовата радиация и различни вредни фактори и патогенни организми.
В човешкото тяло тя изпълняват антиоксидативни действия, като помагат за неутрализирането на свободните радикали и потискане на оксидативния стрес. По този начин те защитават нашите клетки и тъкани от увреждания, водещи до редица здравословни проблеми.
Роля и ползи за здравето
Основната роля на полифенолите за човека е свързана със свойството им да се борят по различни механизми със свободните радикали и възпалението.
Те подкрепят клетъчните системи за борба с реактивни молекули (радикали) и допринасят допълнителна защита на организма от вредното им въздействие.
Освен това подпомагат имунния отговор, намаляват възпалението и предпазват сърдечно-съдовата система от натрупване на атеросклеротични плаки и високо кръвно налягане.
Според научни източници, някои полифеноли имат невропротективен ефект и предпазват нервната система от развитие на дегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон, например.
Видове полифеноли
Основните видове полифеноли се класифицират в няколко групи според химичната им структура, като всяка от тях предлага различни ползи за здравето.
Те се делят на следните групи:
- Флавоноиди: Флавоноидите са най-разпространените полифеноли, които включват няколко подгрупи - флавоноли, флавони, флаванони, флаван-3-оли (флаваноли), изофлавони и антоцианини. Пример за такива вещества са кверцетин, катехини, кемпферол и други.
- Фенолни киселини: Съдържат се в кафето, плодовете и зърнените храни. Пример за фенолни киселини са кафеената и феруловата киселина, които притежават противовъзпалителните и антиоксидантни свойства.
- Стибени: Основен, значим за човека представител на тази група е небезизвестният ресвератрол, който се съдържа във виното и гроздето и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.
- Лигнани: Съдържат се в голямо количество в лененото семе, сусама и някои зърнени култури. Може да подобрят хормоналната хомеостаза на организма.
При кои състояния се препоръчва допълнителен прием?
Приемът на полифеноли е обоснован, когато организмът е подложен на повишен оксидативен стрес и свързаните с него възпалителни компоненти. Те са по-характерни за хората, страдащи от хронични заболявания.
Хора с повишен риск от диабет или с развити сърдечно-съдови заболявания могат да имат полза от приема на полифеноли, за да подобрят здравето и функциите на кръвоносните съдове и сърцето. Тези съединения доказано допринасят за профилактирането на образуването на атеросклеротични плаки и подобряват еластичността на кръвоносните съдове.
При хора с диабет тип 2, а дори и диабет от първи тип, полифенолите могат да помогнат при регулацията на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.
Основната им функция обаче при хора, страдащи от захарен диабет е да профилактират развитието на различни усложнения като поли-ангио и полиневропатия, които са резултат от хроничното възпаление и разрушителното действие на свободните радикали.
Полифенолните съединения също могат да имат положителен ефект при артрит и автоимунни заболявания.
Кои храни са богати на полифеноли?
Полифенолите се съдържат в различни количества в почти всички растителни храни, като отново припомняме, че те са изцяло характерни за растителния свят и не се срещат в храни с животински произход.
Има някои храни, богати на полифеноли, които лесно могат да бъдат включени в ежедневното меню, за да ви доставят достатъчно количество от тези полезни вещества.
Ето кои са те:
- Горски плодове: Боровинките, къпините, ягодите, червените боровинки, аронията са особено богати на различни полифеноли.
- Други плодове: Плодове като ябълки, червено грозде, нар, череши са много полезни за сърцето, кръвоносните съдове и обмяната на веществата, именно поради високото съдържание на феноли.
- Билки: Куркума, карамфил, риган, канела, розмарин, мащерка и още каквито билки се сетите са изключително богати на полифеноли, като в зависимост от конкретните представители на тези съединения се определят и техните полезни качества.
- Чай, кафе и какао: Зеленият и черният чай, кафето и какаото са известни със своите високи нива на полифеноли и конкретно на фенолни киселини. Тези напитки са предпочитан източник на полифеноли в много страни, най-вече поради стимулиращия ефект върху нервната система, който имат.
- Червено вино: Ресвератролът е най-популярното полифенолно съединение, за което почти всеки е чувал и което се съдържа се в червеното вино и има редица ползи, особено за сърцето. Разбира се, с консумацията на вино трябва да се внимава поради съдържанието на алкохол.
- Ядки и семена: Лененото семе, бадемите, орехите са отличен източник на разнообразни полифеноли, като те са доказано полезни за сърдечно-съдовата система.
Храни, напитки и билки с високо съдържание на полифенолни съединения |
||||
Зеленчуци |
Плодове |
Билки и подправки |
Напитки |
Ядки и семена |
Артишок Патладжан Броколи Целина Чери домати Сладка царевица Фенел Лук Спанак Зеле Зелен лук Сладки картофи Пипер |
Къпини Синя боровинки Червена боровинка Ягоди Сливи Нектарини Малини |
Ябълков оцет Босилек Каперси Канела Копър Риган Магданоз Розмарин Мащерка |
Ябълков сок Кафе Какао Портокалов сок Червено вино Нар Чай |
Бадеми Кашу Кестени Ленено семе Фъстъци Тиквено семе Лешници Орехи |
Заключение
Полифенолите са една от основните причини за полезните качества на растителните храни и предлагат редица ползи за човешкото здраве. Характерните за тях антиоксидантни и противовъзпалителни свойства помагат за предотвратяване или облекчаване на различни хронични заболявания и цялостно укрепват клетъчното здраве.
Консумацията на естествени източници на полифеноли е отличен начин да се възползваме от техните качества, а включването на различни храни, богати на тези вещества в ежедневното меню е лесен и удобен естествен метод за поддържане на оптимално здраве.
За хората със забързано ежедневие и тези, които не предпочитат растителните храни, полифенолите могат да се добавят под формата на хранителни добавки и екстракти от различни растения (билки, плодове и зеленчуци) в лесни и удобни за консумация капсули, тинктури и чайове.
Често задавани въпроси
Какво количество полифеноли е оптимално за консумация?
Няма точно определено дневно количество за полифенолите и тяхната консумация, тъй като въпреки полезните им качества, те не представляват есенциални за организма вещества. Обикновено се счита, че следването на разнообразна диета, богата на растителни храни е достатъчна.
Могат ли да се предозират полифенолите?
Макар, че няма установени норми за прием, прекомерната консумация на някои полифеноли може да доведе до нарушена абсорбция на някои вещества като желязо, например.
Кои плодове са най-богати на полифеноли?
С най-голямо съдържание на полифеноли са боровинки и горски плодове, нар, ябълка и череша.
Източници
Др. Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.