Черен бъз какво е

Кога да приемате черен бъз за имунитет?

Д-р Мартин Христов

Какво представлява черният бъз и за какво е полезен?

Черният бъз (Sambucus nigra) представлява цъфтящо дърво, чиито плодове се използват заради медицинските си качества и потенциалните ползи за човешкото здраве.

Свойствата на това лечебно растение, отнасящи се до човешкото здраве са

  • Подкрепа за имунната система: Черният бъз се използва в традиционната медицина от векове заради способностите си да подсилва имунитета. Според народните лечители, приемът на растението под различни форми, може да намали продължителността и тежестта на банални инфекции като грип или други вируси.
  • Антиоксидантно действие: В плодовете на лечебното растение се съдържат голямо количество антиоксидантни вещества, които помагат на тялото да се справя с оксидативния стрес, причиняван от свободните радикали.
  • Противовъзпалителен ефект: Някои вещества в състава на билката потискат възпалението и неговите симптоми.

Народната медицина отдавна използва черния бъз, за да се справя с различни болести, като най-често билката се употребява при респираторните проблеми, инфекции, както и проблеми с храносмилането и червата.

Модерната медицина е доказала част от ползите на това лечебно растение, заради което се използва в традиционната медицина, особено тези в контекста на имунната система и нейните функции.

Повишаване на имунитета с черен бъз

силен имунитет

Свойствата на черния бъз да повишава имунитета са известни от далечното минало и се потвърждават от настоящата наука.

Черният бъз е зареден с антиоксиданти, предимно от групата на флавоноидите, каквито са антоцианините. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали като така намаляват оксидативния стрес върху клетките и щетите, които той нанася. Високото съдържание на антиоксиданти намалява стреса върху имунната система.

Биоактивните вещества в състава на растението имат изразени противовъзпалителни ефекти. Оксидативният стрес води до хронично възпаление, а то може драстично да намали възстановителните способности на организма и да понижи функциите на имунната система.

По този начин тялото ни става по-гостоприемно за натрапници като вируси и бактерии. Балансирайки нивата на възпаление, черният бъз помага за поддържане на хомеостазата на имунната система.

Според някои проучвания, черният бъз има противовирусни свойства, конкретно срещу вируса на настинката, както и вирусите на грипа.

Екстракт от това растение може да инхибира (потисне) ранните стадии на вирусната репликация, като по този начин драстично намалява тежестта и продължителността на заболяването.

От части тази способност се дължи на високото съдържание на флавоноиди, които блокират механизмите на вирусите да инфектират клетките на гостоприемника си.

Доказано е, че приемът на екстракт от черен бъз увеличава синтеза на цитокините, които са биологични регулатори на имунния отговор.

По този начин растението допринася за оптимизация работата на имунната система, засилвайки способностите на тялото да се бори с патогени.

Механизми на действие

черен бъз за силен имунитет

Екстрактът от черен бъз, както вече казахме може да предотврати захващането на вирусните частици за клетките и да им попречи да навлязат в тях.

Това е валидно особено за вирусите на грипа, където според изследвания, черният бъз блокира вирусните белтъци, които помагат на вируса да се прикрепя към клетъчните рецептори, разположени по мембраната.

Веднъж попаднали в клетките, вирусните частици започват да се реплицират с помощта на нашия собствен генетичен апарат.

Активните вещества в черния бъз могат да повлияят процеса на вирусна репликация, което води до по-малък брой синтезирани вирусни частици и лимитирано засягане на клетките в организма.

Освен това, черния бъз и неговите екстракти подсилват активността на различни клетки на имунитета, като например макрофагите, чиято роля е да поглъщат и различават патогените. Повишената активност на макрофагите подобрява способността на тялото да ерадикира вирусните инфекции.

Клинични доказателства

Според принципите на съвременната медицина всичко, което се използва или се е използвало в миналото за лечение на конкретно заболяване, без да има съответните доказателства за това се приема за “шарлатанство”.

В случая с тази конкретна билка, не може да става дума за това.

Няколко различни независими клинични проучвания доказват и поддържат тезата за свойствата на растението да засилва активността на имунната система.

Проучване, публикувано в “Журнала на интернационалните медицински проучвания” сочи, че екстрактът от черен бъз сигнификантно намалява продължителността и тежестта на настинката и грипа и техните симптоми.

Участниците в това проучване, които са приемали екстракта се възстановили средно четири дни по-бързо от тези, които са приемали плацебо.

Друго проучване във “Фитохимия” (друг уважаван медицински журнал) сочи, че екстрактите на билката намаляват симптомите на инфекциите на горните дихателни пътища и подобряват състоянието на дихателната система.

Начини за прием на черен бъз

Черният бъз, както повечето билки в древността, се е използвал или като директно са се консумирали неговите плодове или като са били изварявани и приемани като чай.

Хората още от векове назад са установили, че ако плодовете на черния бъз се използват, когато не са напълно узрели (черни и меки), може да имат токсичен ефект и да породят диария, повръщане и други неприятни симптоми.

Постепенно, с развитието на модерните методи за екстракция са разработени различни по концентрация форми - сухи екстракти, сиропи и не на последно място - билкови тинктури.

Те могат да се различават по съдържанието си и по-конкретно по концентрацията на активните си съставки, като е доказано, че алкохолният екстракт (тинктурата) от черен бъз е най-потентната форма за употреба на билката като лекарство.

Важно за приема на черния бъз и за извличане на максимална полза от него е той да започне да се приема при първите симптоми на грип или настинка, или още по-добре - профилактично, когато има епидемична обстановка.

Приемът при остро заболяване се различава от профилактичния по честотата на приемане, а понякога в големината на единичните дози.

При симптоми на остри вирусни и респираторни инфекции, екстрактът е добре да се приема три пъти на ден, на равни интервали, с цел постигане на стабилни концентрации на активни вещества в плазмата.

За профилактика се счита, че еднократният прием е достатъчен.

Сироп от черен бъз - как се приема

сироп от черен бъз за имунитет

Препоръките за прием на сироп от черен бъз могат да бъдат различни в зависимост от това дали се приема за профилактика или лечение, както описахме в горния абзац.

За поддържане на имунитета (превенция) обичайните дозировки са 1-2 чаени лъжици на ден (5-10 мл). За деца над две години препоръчителната доза е половин до една чаена лъжичка на ден.

За лечение на настинки и грип дозите са до 1 супена лъжица (15 мл) 3-4 пъти дневно.

За деца съответно дозата е съобразена и е 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Важно е да се приема на сравнително равни интервали, като в лечебните дози приемът е добре да не надвишава 7 дни.

Черен бъз на таблетки - как се приемат

Правилата за прием на капсулован сух екстракт от черен бъз са същите, които важат за сиропа. Тук няма как да се уточни дозировката, защото милиграмите и концентрацията на всеки екстракт, който се предлага е различен.

Най-често се предлагат в дозировки от 300 и 600 мг, като при остри симптоми може да се стигне до 4, 6, а понякога дори до 8 капсули. За профилактика една-две капсули дневно са достатъчни.

Тинктура от черен бъз - как се приема

И тук правилата за прием са същите. Приемът на тинктурата е до 3-4 пъти дневно по 20 капки (5 мл) в острия период и един-два пъти дневно по 2-3 мл за профилактика.

Съвети за подобряване на имунитета от VitaOn

Нашият екип е силен поддръжник на спазването на холистичните принципи за здраве, които са напълно валидни и за основен аспект от него - имунитета.

Те са свързани с воденето на природосъобразен начин на живот, който се базира на приема на функционална и балансирана храна, редовна физическа активност и отделяне достатъчно време за релакс и сън.

Към всичко това добавяме и спазването на практики за ограничаване нивата на стреса и максимално въздържание от вредни привички.

Хранителните добавки и билките са единствените фактори, които могат допълнително да допринесат за по-доброто здраве, както и за по-силен имунитет. Те ни дават този връх пред другите, който ще ни направи по-здрави и устойчиви, за да бъдем максимално полезни за себе си и околните.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какви са основните свойства на черния бъз?

Активните вещества в билката имат доказано противовирусно, антиоксидантно и противовъзпалително действие като подобряват работата на имунната система.

Как да приемаме черния бъз за подобряване на имунитет?

Черният бъз може да се приема като чай, сироп, сух екстракт или тинктура, като тинктурите имат най-висока концентрация на активни вещества.

За какви състояния е най-подходящ черния бъз?

Черният бъз е добро средство за подсилване на имунитета и за справяне с вирусни инфекции, засягащи респираторната система.

 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.