Какво да пием за имунната система?

Какво да пием за подсилване на имунната система?

Д-р Томас Велев

 

Организмът на човек ежедневно е изложен на действието на потенциални вредители като вируси, бактерии или други болестотворни агенти, които са навсякъде около нас. 

Всички те могат да попаднат в тялото ни чрез въздуха, който дишаме, чрез инфектиране на рана или чрез преглъщане. Именно тогава се осъществява и първата среща на тялото ни със съответния вреден агент (патоген). Възможно е в този момент да усетим известни промени, които да ни дадат знак, че тялото води борба, за да запази здравето ни.

Част от защитните механизми, на които тялото разчита първоначално са кашличния рефлекс, кихане, както и активиране на носния секрет. 

Друга основна бариера, която буквално покрива почти цялото тяло е кожата. Тя е механична бариера, както и най-големият орган, но също и притежава жлези, които отделят секрети, някои от които са със защитна функция и действие.

Важно условие за това кожата да изпълнява тази своя защитна функция е тя да бъде със запазена цялост. Поддържането на добра хигиена на кожата е от съществено значение за осъществяването на бариерната ѝ функция.

Кашлицата и кихането имат за цел да елиминират от тялото потенциални дразнители от дихателните пътища, докато секрецията на мукус (слузест секрет) в носа цели да улови вируси, бактерии и прахови частици като образува лепкав слой върху лигавиците на носоглътката и гълтача.

Други механизми с по-слабо изразено действие са секрецията на слюнка, сълзи, както и секрецията на потни и мастни жлези на кожата.

При попадане на микроорганизми в стомашно-чревния тракт, силно киселинната среда на стомашното съдържимо е друга бариера, която се опитва да елиминира евентуално вредно въздействие на вируси или бактерии.

Защо е важно да укрепим имунната си система?

Вроден имунитет

Имунната система - изградена от изключително сложни механизми, адаптивна и постоянно нащрек, често я приемаме за нещо, което е просто даденост, докато реално това е една от системите на тялото, без които ние бихме останали тотално беззащитни и уязвими. 

В редиците си, тя разполага с огромен брой клетки, протеини, ензими, химични реакции и много други елементи, които я правят основната защитна система на организма спрямо вредни влияния.

Имунната система се активира още при раждането и работи непрекъснато по време на целия живот на човек. Именно ежедневната грижа за нея осигурява на тялото постоянна и силна защита.

Имунитетът е сложна система, в която вземат участие огромен брой клетки и органи, чиято единствена цел е защита.

Например органи като костен мозък и тимус са отговорни за синтезата на белите кръвни клетки (левкоцити), които сигнализират за настъпило възпаление където и да било в тялото. 

Едно от най-големите предимства на имунитета е, че той се състои от две „съставни части“ вроден и придобит имунитет. Постоянна защита на организма реално е съвкупност от балансираното и едновременно действие на тези две подсистеми.

Вроден имунитет

Вроденият имунитет ни е заложен още при самото раждане. Той носи генетичните белези на поколенията преди нас и затова още се нарича „наследствен имунитет“

Например, ако родителите са били предимно здрави и рядко са боледували от грип или подобни състояния, то най-вероятно и ние няма да боледуваме често. И обратно – ако редовно поколенията назад са боледували, имали са висока температура, кашлица и хрема, то можем да очакваме същото при нас.

Първата линия на клетъчна защита винаги е представена от белите кръвни клетки. Чрез активното кръвообращение те могат да достигнат до всяко място на организма, а повишаването на тяхната концентрация в кръвта винаги е белег за наличие на възпалителен процес или инфекция. 

Това прави изследването на нивата на левкоцити в кръвта и като цяло пълната кръвна картина едно от изследванията на първи избор.

Едновременно с него често се назначава изследване на урина и секрети – най-често носогърлен, като целта е да се види в коя точно система се наблюдава евентуален болестотворен процес.

укрепване на имунитета

 

Предимството на вродения имунитет е, че той се активира много бързо и често разпознава по-голямата част от болестотворните агенти. Негов недостатък е, че активацията му е временна и често действа само за определен период от време и понякога не успява да се справи със съответните патогени.

Пример за активация на вродения имунитет са повечето инфекции. При тях най-често усещаме, че тялото ни се бори „да не се разболее“, телесната температура се повишава за кратко, имаме леки симптоми на отпадналост, но като цяло за около седмица всичко отшумява. Ако симптомите се задълбочат, това означава, че вроденият имунитет не е могъл да се справи. 

Придобит имунитет


Втората линия на защита, която се активира при попадане в тялото на вещества или организми, които застрашават неговото здраве е придобитият имунитет.

Когато първичният (или вроден) имунитет е безсилен, на помощ идва вторичният (придобит). Той се нарича така, тъй като през целия живот на човек, той се обучава, усъвършенства и подобрява. 

Той е изключително тясно специализиран и атакува само специфични патогени, които разпознава. Развитието на този имунитет започва още при раждането с ваксинирането на новороденото дете. Те запознават организма на детето с патогени, които са изключително опасни за здравето. 

Примери за такива са:

  • Туберкулоза
  • Дифтерия
  • Тетанус
  • Коклюш
  • Полиомиелит и други

Освен тези ваксини, които влизат в списъка на задължителните, съвременната медицина и имунология предлагат ваксинация и срещу редица други заболявания.

Тези ваксини се определят като препоръчителни. 

Примери за ваксини от този списък са:

  • Грипни
  • Менингококови
  • Ротавирусни
  • Папиломавирусни и други

Придобитият имунитет е изключително ефективен при повторна среща на организма с даден патоген, тъй като „запознанството“ при първичния контакт е достатъчно само тялото да запомни и изгради стратегия за действие при евентуална втора среща. Именно това е и причината някои вируси да имат силата да ни разболеят само веднъж (варицела).

Вредни навици, които намаляват имунитета ни

Едва ли е тайна за някого, че добрата физическа форма и качествената почивка са полезни за цялостното здраве на организма и стимулират правилната работа на имунната система.

Също така не е тайна за никого, че ежедневните навици определят и благосъстоянието или нарушенията в здравето в дългосрочен план. Всички имаме дребни ежедневни навици, които могат да бъдат решаващи за нашето здраве. 

Ето някои примери за навици, които имат вредно влияние конкретно върху имунната система.

Хроничен стрес

хроничен стрес и имунна система

Стресът, под формата на стресови състояния на работа, в ежедневието или в семейството влошава работата на имунната система, повишава риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. 

Именно стресът е един от основните причинители на забързаното „стареене на имунна система“. С течение на възрастта в работа на имунната система се наблюдават промени, които са подобни на тези, характерни за имунитета на хора, подложени на хроничен стрес. 

В такива ситуации имунитет отслабва, в циркулацията се появяват множество „остарели“ бели кръвни клетки и по-малко количество „свежи“ такива. Това е състояние, наречено имуносенесцентност.

Имунното стареене не само увеличава риска от възникване на инфекции, а също така се увеличава и шансът за развитие на рак, автоимунни заболявания и други. 

Прием на големи количества алкохол

Прекомерната употреба на спиртни напитки може да направи хората по-податливи на респираторни заболявания, грип, както и COVID-19. Това важи особено силно при хора, които страдат от придружаващи заболявания като диабет или сърдечно-съдови проблеми. 

Алкохолът има множество вредни въздействия върху организма, като имунната система не остава незасегната. Именно спиртните напитки имат директно токсично действие върху клетките на имунитета.

Също така, алкохолът уврежда имунните клетки в лигавицата на белите дробове, както и ресничките, които имат механично-защитна функция срещу патогените.

Според проучвания, още първата глътка алкохол кара тялото да пренасочи енергия към обработката на напитката, което коства от работата на редица други органи и системи.

Натоварват се черния дроб и надбъбречните жлези. В допълнение – знае се, че алкохолът нарушава качеството на съня, което е и следващия навик, който ще обсъдим.

Недостатъчен сън

Недостатъчен сън имунна системаСънят е здраве, тъй като сънят е възстановяване. Това е времето, в което организмът се бори да презареди силите си, за да се справи с всички предизвикателства, с които се сблъсква в ежедневието.

Именно липсата на сън е един от факторите, които се отразяват най-силно върху тонуса и общото състояние на организма. Това води и до отслабване на имунната система

Според проучвания, липсата на качествен сън води до намаляване на броя на белите кръвни клетки (и по-точно на Т-лимфоцитите), които са основни клетки на имунния отговор при наличие на инфекции.

Консумация на храни с ниско качество
 

Качеството на храната и от изключително значение, тъй като именно тя дава основни градивни блокове и източници на хранителни вещества за организма.

В случай че храната е с високо съдържание на химикали и токсини като пестициди и ГМО, хербициди и др., то това може да доведе до „умора“ на имунната система, както и до затлъстяване. 

Именно последното води до увеличаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, инсулт, злокачествени заболявания и прочее.

Заседнал начин на живот


Физическата активност е мощен стимулатор на имунната система. Физическите упражнения засилват способността на тялото да се бори с инфекции, да произвежда големи количества имунни клетки и антитела.

Спортуването, особено на открито, има и други ползи за здравето, тъй като по този начин се набавя необходимото количество витамин D, който е един от основните активатори на имунната система.

Тютюнопушене


Има доказателства за вредата от цигарите спрямо имунната система и по-точно върху здравето на дихателните пътища. Важно е да се знае, че това се отнася не само за активните, но и за пасивните пушачи.

Вдишването на цигарен дим има директно токсично действие върху имунните клетки, върху лигавиците на дихателните пътища, както и до общо намаляване на защитните сили на организма.


Хронична дехидратация

Дехидратация и имунна система

Всички процеси в човешкото тяло се случват в средата на вода. Това важи и за работата на имунната система. Водата се явява като средство за елиминиране на вредни агенти.

Освен това, хидратацията повлиява нивата на енергия и подобрява качеството на съня, което е важен фактор, както споменахме за нормалната работа на имунната система.

Редовният прием на около 3 литра вода на ден осигурява една качествена хидратация на организма.

Витамини, минерали и хранителни добавки за силна имунна система 

Ако търсите отговор на въпроса „Кое е най-доброто лекарство за имунната система?“, то отговорът е „Не е само едно“.

Грижата за имунната система е комбинация от много фактори и прием на различни витамини, минерали и хранителни добавки.

 Засилването на имунитета е подходящо за деца, за възрастни и за бременни, като тези състояния трябва да са съобразени със суплементацията.

Редовно чуваме „Какво можем да използваме за домашно подсилване на имунната система?“, „Какво да пия за подсилване на имунната система?“, “Има ли достъпни имуностимулатори?”.

Ето някои примери.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който е от изключително значение за тялото, тъй като то не може да го синтезира само. Витаминът е познат още като ретинол ацетат. Витаминът изпълнява редица функции – от незаменимо значение за развитието на плода, до поддръжка на здравето на имунната система и зрението.

Дефицитът на витамин А се свързва с неустойчивост на имунната система. Недостатъчни количества от него могат да доведат до свръхреактивност, което да доведе до хронични заболявания, автоимунни реакции, катко и алергични състояния. 

Някои от неговите активни съединения задействат рецептори в костния мозък, резултатът на което е усилен синтез на зрели и функциониращи имунни клетки (бели кръвни клетки).

Витамин Е


Витамин Е или алфа-токоферол също е мастноразтворим витамин, който се съдържа в природата в храни, богати на мастни киселини – зехтин, авокадо, орехи, фъстъци и др. 

Витаминът се явява универсален антиоксидант в организма, тъй като се включва в последователност от химични реакции и прекъсва продукцията на свободни радикали (отговорни за причиняването на оксидативен стрес и увреда на клетъчни структури).

Именно чрез предпазване на клетъчните мембрани от токсичното въздействие на свободните радикали, витамин Е оказва пряко благоприятно влияние върху клетките на имунната система. Витаминът има пряко протективно влияние върху сърцето и профилактира състояния като тромбоза на коронарните съдове.

Витамин C

Витамин ц за имунната система

Витамин С е незаменим витамин, което означава, че тялото не може да го произвежда, а разчита на външни източници – храна или под формата на хранителни добавки.

Известен е още под името аскорбинова киселина или аскорбат. Среща се във висока концентрация в плодове и зеленчуци като цитрусови плодове, нар, шипки и повечето горски плодове. Липсата на витамин С може да доведе до активно кървене от лигавиците.

Витамин C има основна роля при синтеза на колаген с правилна структура, участва активно в процесите на синтез на невротрансмитери, подобрява усвояването на желязото.

Функцията му като имуностимулатор се осъществява посредством ролята му на мощен антиоксидант, който активно се бори с процесите на образуване на свободни радикали. Аскорбатът е още и донор на електрони при редица ензимни и не-ензимни реакции.

Витамин D3

Витамин D3 е водоразтворим витамин, известен още като холекалциферол, който се намира в оскъдни количества в храната, но за радост тялото ни може да го синтезира, под влияние на слънчевата светлина.

За хората, жители на страни с по-оскъдна слънчева светлина е почти задължителен приемът на витамин d под формата на хранителна добавка.

Витаминът е изключително важен за правилното развитие на костната система при новородени и подрастващи, поради което е редовно включван като добавка, с цел профилактика на състояния като рахит и други костни малформации.

Витамин Д действа като модулатор и активатор на имунната система, тъй като притежава антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Продължителен прием на малки дози от този витамин водят до намаляване на честотата и тежестта на заболявания на дихателната система.

Изследвания показват, че приемът на витамин D3 намалява периодите на обостряния и тежестта на симптомите при някои автоимунни заболявания.

Цинк


Цинкът има важна роля в човешкото здраве и жизненоважен елемент за организма. Той е вторият най-застъпен минерал в човешкото тяло (след желязото) и е единственият елемент, който взема участие в строежа на всички ензими.

Дефицитът на цинк при деца може да доведе до физическа и умствена умора и недоразвитие, забавено развитие на половите белези, повишен риск от инфекции. Естествени източници на Цинк са червеното месо и субпродуктите, риба, морски дарове, бобови храни.

Оптималните нива на цинк подпомагат поддържането на добри възпротивителни възможности на организма спрямо инфекциозни агенти. Освен това цинкът играе важна роля в процесите на зреене на Т-клетките (ред от белите кръвни клетки). 

Цинкът има антиоксидантни действия, които имат пряко отношение към намаляване на вредите, причинени от оксидативен стрес.

Черен бъз

черен бъз за имунната система

Черният бъз (известен като свирчовина) е растение, известно от древността със своите полезни и лечебни действия.

Той има високо съдържание на различни съединения:

  • Витамин С
  • Фибри
  • Антоцианини
  • Биофлавоноиди
  • Органични киселини и други

Често в миналото черният бъз е бил синоним на здрав имунитет. Неговите биоактивни вещества имат изразен имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект, както и мощно антиоксидантно действие.

Приемът на тинктура от черен бъз доказано намалява симптомите при грип и простудни заболявания.

Джинджифил


Известен още като „суперхрана“, джинджифилът съдържа в себе си уникална комбинация от активни съединения. Използван е още в древността заради лечебните му качества, а в днешно време активно се използва и в кулинарията.

Ето някои от основните свойства на тинктурата от джинджифил:

  • Мощен антиоксидант
  • Мощни противовъзпалителни свойства, тъй като въздейства на ензими, отговорни за синтезата на провъзпалителни медиатори.
  • Противотуморни свойства посредством модулация на генетични пътища
  • Антимикробна активност, поради съдържанието на гингерол, парадол, шагоал и зингерон.

Ашваганда


Ашвагандата е основна билка в Индийската народна медицина и е известна още като Индийски Женшен и Зимна череша. На Санскрит (древен индийски език) ашваганда означава „силен като кон“, тъй като увеличава физическия капацитет на организма.

Растението е от групата на адаптогените и намира приложение при състояния на повишени физически и психически натоварвания на тялото.

Ашвагандата широко се използва за силен имунитет, тъй като подобрява качеството на съня, има невропротективно действие и намалява хормоните на стреса. Коренът от растението се счита за полезен при лечение на безплодие при двата пола.

Астрагалус

Астрагалус за имунната система

Тинктурата от стръкове на растението Астрагал (Клинавиче) се използва широко в народната медицина при състояния като високо кръвно налягане, като диуретик и като противовъзпалителен агент. Намира приложение още като лаксатив (разхлабително), при бъбречно-каменна болест, както и при някои полово-предавани болести.

Астрагалусът е растение, богато на естествени силни антиоксиданти като кверцетин, рутин и кепмферол. Те блокират и „улавят“ свободните радикали и по този начин оказват косвено влияние върху подобряването на имунната функция.

Бъзак

Тинктурата от Бъзак (още известен като тревист бъз) притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи действия. В миналото бъзакът е използван при затруднено уриниране, бъбречни и чернодробни заболявания, липса на апетит, отпадналост.

Богатото съдържание на антоцианини, фитостероли, флавоноиди, феноли и много други са отговорни за силните антиоксидантни свойства на бъзака, благодарение на които е и имуностимулиращото действие на билката.

Зелен чай

Зеленият чай е широко застъпен в Азиатската култура, като в Китай е известен още като Китайски барут, а в Япония – като Матча. Зеленият чай поддържа равновесието между процесите на клетъчна смърт и клетъчно размножаване, като по този начин се профилактира злокачествените новообразувания.

Ролята на зеления чай като имуномодулатор се осъществява благодарение на силните му антиоксидантни свойства. Освен тях, напитката има полезни свойства като регулатор на кръвната захар, има благоприятно действие на кожата, подобрява работата на черния дроб, забързва метаболизма и много други.

Коприва


Копривата е богата на фенолни киселини, флавоноиди, стероли и други активни съединения. Те обуславят нейните благоприятни влияния върху човешкото здраве. Копривата се използва както в медицината поради нейните полезни свойства, така и в кулинарията, поради нейните вкусови качества. 

Растението има антидиабетни свойства, противовъзпалителен ефект, както и антихипертензивен ефект.

Мака корен

мака корен имунна система

Маката е растение, издигнато в култ, поради това, че съдържа множество активни съставки и вторични метаболити, които се срещат изключително в това растение.

Маката е мощен адаптоген и има свойството да повишава устойчивостта на организма при състояния на повишен стрес – както физически, така и психически.

Растението има и други различни ползи за организма – повишава либидото, играе роля в поддържането на здрави кости и стави, намалява симптомите на менопауза при жените и много други.

Мурсалски чай


Мурсалският чай е известен на територията на България и на Балканите, тъй като е силен афродизиак, има добри антисептични, тонизиращи и детоксикиращи действия.

Мурсалският чай намалява свръх-възбудимостта на имунната система, като едновременно с това може да я активира при нужда – свойства, характерни за имуномодулаторите.

Билката е още активна със своя антиатеросклеротичен ефект, както и с полезните си свойства при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Орех

Тинктурата от орех представлява извлек от листата или зелените обвивки на ядката, които са богати на полифеноли.

Активните съединения в ореха имат мощни антиоксидантни свойства, имат роля в контрола на диабета и кръвната захар, както и добри свойства при състояния на високо кръвно налягане. Наблюдават се още протективни ефекти спрямо черния дроб и бъбреците, както и противотуморни свойства.

Трицветна теменуга

Извлекът от теменугата е застъпен в Аюрведичната медицина, както и в Иранската народна медицина. Традиционно се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, епилепсия и особено при кожни заболявания.

Трицветната теменуга има свойството да подтиска силата на отговора на имунната система, което я прави подходящ избор при състояния на свръхреактивност на имунната система и автоимунни заболявания.

Червена боровинка

Основното приложение на този плод е в хранително-вкусовата промишленост. Съдържа големи количества витамин C, Е и манган. Изключително богата на фитохимикали.

Популярна е при инфекции на пикочните пътища, както и при контрол на диабетни състояния и високо кръвно налягане. Има още силни противоракови и противовъзпалителни свойства.

Съвети за укрепване на имунитета

съвети за здрава имунна система

Състоянието на имунната система е от изключителна важност – от раждането до смъртта на организма. Затова е добре човек да се грижи за своя имунитет. 

Ето някои практически съвети за укрепването ѝ:

  • Консумирайте храни, богати на активни съединения с положително влияние спрямо имунната система.
  • Избягвайте полуфабрикирани храни и рафинирана захар.
  • Обърнете внимание на суплементацията с витамини и минерали, особено такива със силни имуномодулаторни свойства.
  • Повишете своята физическа активност.
  • Осигурете си качествен сън.
  • Приемайте достатъчно количество течности, предимно вода.
  • Опитайте се да ограничите стреса, а ако не можете - приемайте силни адаптогени.

Погрижете се за своята имунна система и тялото ви ще остане благодарно!

Често задавани въпроси

Може ли да се комбинират хранителни добавки като витамини и минерали с билки за имунната система?

Да, витамините и минералите са задължителни за правилната функция на имунитета, а билките са богати на фитохимикали, които въздействат на имунитета по различни начини.

Кои са най-важните витамини и минерали за имунитета?

Витамин А, С,Е и D, както и цинк и селен са едни от най-значимите есенциални микронутриенти по отношение на имунната система.

Какво да правим при чести простудни заболявания?

Подсигурете достатъчен прием на витамин Д, цинк и селен, като за по-добър ефект може да добавите билки като черен бъз, джинджифил и астрагалус.

 

Назад към блога
Д

Д-р Томас Велев

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.