за какво се използват мента глог и валериана

Мента, Глог и Валериана - за какво се използват

Martin Hristov

 Всички помним шишенцата с малки, силно ароматни хапченца, които бабите и майките ни носят неотлъчно със себе си в дамските си чанти и посягат към тях всеки път, когато се ядосат или напрегнат за нещо.

Всъщност, тези хапченца представляват комбинация от сухите екстракти на билките мента, глог и валериана. Тези лечебни растения са добре проучени и ползите от тяхната употреба са доказани от науката.

Богати на разнообразни биоактивни фитохимикали, лечебните билки имат множество свойства, които са благоприятни за човешкия организъм.

Мента, глог и валериана: как влияят на нервната ни система?

Както по-горе припомнихме, дори и да не сме запознати с качествата на растенията прави впечатление, че винаги комбинацията от тези билки се използва при стрес, нерви и напрежение.

Това разбира се не е случайно и се дължи на благоприятното им действие върху нервната система.

Мента

Мента за какво помага

Пиперливата мента (Mentha piperita), както още е позната, има значителни ефекти върху нервната система, които се дължат предимно на съставката ментол. Науката е успяла да вникне в дълбочина и да открие начините, по които растението действа върху различни аспекти от нервната ни система.

Ето и някой от начините на действие на ментата върху нервната ни система:

  • Ментол и TRPM8 рецептори: Ментолът в билката си взаимодейства с транзитните рецептори за меластатин 8, които представляват йонни канали, които се активират от ниски температури и ментола.

Активирането им води до охлаждащо чувство, което може да модулира болкови сигнали в нервната система. Този механизъм е причината ментолът да се използва като обезболяващо средство.

  • Невротрансмитерен модулатор: Активните съставки на ментата могат да повлияят активността на невротрансмитерите, предимно като взаимодействат с рецепторите за гама-аминомаслената киселина (GABA), които са критични за инхибиторната активност в мозъка.

Това взаимодействие може да предизвика успокоителен и дори леко седативен ефект върху нервната система, като се използва като анксиолитик. 

  • Подобряване на когнитивните функции: Ароматът на ментата доказано стимулира мозъчната дейност, вероятно чрез олфакторните пътища, които влияят на области от мозъка, отговорни за бдителността и когнитивните възможности.

Инхалациите на етерично масло от мента може да подобри паметта, умствените процеси и яснотата на мисълта.

  • Невропротективни свойства: Антиоксидантните качества на ментата могат да предпазват нервните клетки от действието на свободните радикали, което често е причина за възникване на разнообразни невродегенеративни заболявания.

Като държи под контрол нивата на оксидативния стрес, ментата може да помогне за предпазване на невроналната функция и намаляване на евентуални щети, нанесени от окислителното действие на свободните радикали.

Глог (Crataegus)

Глог за какво помага

Глогът е храстовидно растение, чиито плодове и листа се използват в традиционната медицина поради лековитите си свойства. Известно на науката е, че растението има потенциален благоприятен ефект върху нервната система. 

Ето и някои от начините, с които глогът може да подобри функцията на нервната система:

  • Антиоксидантна активност: Растението е богато на биоактивни съставки като флавоноиди и процианидини, които имат антиоксидантно действие. Те помагат на тялото да се справи с оксидативния стрес, който в големи дози е значителен фактор за увреждането на клетки и тъкани, в това число и тези от невронален характер.
  • Невропротективен ефект: Заедно с антиоксидантите, глогът съдържа вещества, които имат противовъзпалително действие. Те могат да предпазят невроните от развитието на невродегенеративно заболяване.
  • Подобрява когнитивните функции: Глогът е известен с качеството си да подобрява кръвообращението, в това число и церебралното (мозъчното). По-доброто снабдяване на мозъка с кръв и хранителни вещества може значително да подобри когнитивните способности, паметта и усвояването на информация.
  • Анксиолитични свойства: Някои проучвания загатват за анксиолитичния (намаляващ тревожността) ефект на билката. Посредством модулиране на невротрансмитерите и овладяване на оксидативния стрес, глогът може да намали симптомите на стрес и тревожност.

Валериана (Valeriana officinalis) 

Валерианата, често наричана и валериан е билка, която се използва от хората от векове, заради потенциалните си ползи за нервната система. Науката разполага с доказателства за нейното действие, като тя е една от може би най-добре проучените билки.

Ефектите на билката върху нервната система са осезаеми и включват: 

  • Анксиолитично действие: Някои от съставките, които са в състава на билката като валеренова киселина и валеранон могат да взаимодействат с рецептори в мозъка, по-конкретно с рецепторите на гама-аминомаслената киселина (GABA).

Модулирането на ГАБА-ергичната активност може да доведе до намаляване симптомите на тревожност и да промотира релаксацията.

  • Седативно и сънотворно действие: Чрез взаимодействие с рецепторите на ГАБА, активните вещества могат да спрат разграждането на този невротрансмитер, което води до седативен ефект. Валерианата може значително да подобри качеството на съня и да намали периода на заспиване.
  • Модулиране на невротрансмитерната активност: Освен, че валерианата действа на обмяната на ГАБА има сведения, че тя може да повлияе нивата на други две важни вещества - серотонина и норепинефрина, които имат ключово значение за регулацията на настроението и реакцията ни към стрес.
  • Невропротективно действие: Валерианата, както и много други билки е много богата на вещества с антиоксидантно действие. Те намаляват оксидативното натоварване в мозъка и помагат за профилактиката на невродегенеративни заболявания.

Ползи от приема на мента, глог и валериана

мента глог валериана как действат

Освен ползите за нервната система, с които ви запознахме, както може би се досещате, приемът на тези лечебни растения има благоприятно въздействие и върху други области в организма ни.

Причината за мултипрофилното действие на билките е в техния състав. За разлика от лекарствените препарати, които обикновено съдържат едно вещество или комбинация от две-три такива, то при растенията не е така.

Билките и техните екстракти съдържат огромен набор от биоактивни вещества в различни форми и изомери, които допълват и разширяват кръгозора на действието си.

По тази причина често може да видите, че в книгите за народна медицина авторите изреждат множество ползи за всяка билка и редица от заболявания, за които тя потенциално може да помогне.

Този факт не е по-различен и за ментата, глогът и валерианата. 

Ето и кратки данни за другите ползи, от които може да се възползвате при приема на всяка една от тези билки.

Мента

Ментата подобрява състоянието на храносмилателната система като помага за намаляване на газообразуването, подпомага храносмилането и отделянето на ензими, отстранява подуването и чревните крампи.

Освен това може да подобри дишането при простудни заболявания и да намали конгестията на дихателните пътища. Полезна и е за освежаване на дъха и помага за постигане на по-добра устна хигиена.

Глог

Глогът е една от най-полезните билки за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. Освен да подпомага сърдечната дейност, билката осигурява мощна антиоксидантна защита и спомага за циркулацията на кръвта.

Валериана

Билката е по-строго профилирана от останалите две и ефектите, за които се използва са свързани предимно с нервната система.

Въпреки това, валерианата може да се използва за профилактика на аритмия, като антиоксидант и за намаляване на мускулното напрежение и дискомфорт.

Как се приемат в комбинация?

Комбинирана тинктура, стимулираща релаксацията на ума и тялото, подобрява съня и действието на сърдечно-съдовата система.

Билките могат да се приемат като отвари (чай) в равни пропорции, като готова смес от сухи екстракти или под формата на самостоятелни или комбинирани билкови тинктури.

Билковите тинктури са най-ефективния начин да се облагодетелстваме от всички ползи на билките. Те са силно концентрирани, съдържат голяма част от активните вещества и бързо достигат високи плазмени концентрации в кръвта, което е свързано с бързото им начало на действие.

В зависимост какъв ефект търсим, билките могат да се приемат профилактично или при поява на чувство за тревожност и напрежение. Също така, приемът им преди лягане е удачен начин да си помогнем за качествен сън, който да ни даде енергия за следващия ден.

За улеснение на потребителите билките често се продават в комбинация, за да може да усетим синергичното им действие и да се възползваме от свойствата им.

При налични симптоми, за които билките може да помогнат, нашият съвет е първоначалната употреба да е двукратна или трикратна за период от поне две седмици, за да може да се натрупат активните вещества и да усетим бързо подобрение. 

След това може да се премине към по-ниски дневни дози, например само вечер преди лягане или при нужда от глътка спокойствие.

Колко време продължава приемът им?

Минималният период за прием на билкови екстракти по общо мнение е поне 4 седмици. Що се отнася до мента, глог и валериан, приемът им може да бъде постоянен или спорадичен и само при нужда.

Затова всеки сам може да определи за себе си кога да ги приема, а при необходимост може да се консултирате с медицински специалист или хербалист, който да даде индивидуални указания.

За какво трябва да внимаваме при прием на мента, глог и валериана?

Приемът на тези билки като цяло се счита за безопасен дори и при дългосрочна употреба. Въпреки това трябва да се има предвид, че всеки организъм има своите индивидуални особености и е напълно в реда на нещата да има различия в усвояването и възприемането на веществата.

Тъй като тези билки са доста добре изучени и са били обект на редица клинични проучвания, то науката разполага с достоверни данни за евентуалните нежелани реакции, които могат да възникват вследствие от приема им.

Мента

Въпреки че ментата се използва при стомашно-чревни проблеми и дискомфорт, приемът ѝ, колкото и да е парадоксално, може и да ги предизвика.

Най-честият проблем, който възниква от приема на мента е рефлуксът, а причината затова е отпускането на сфинктера на хранопровода, което позволява на стомашните киселини свободно да се изкачват проксимално по езофага.

Алергичните реакции при прием на билката са доста редки, но все пак описани в литературата.

Възможно е обаче приемът на тази хранителна добавка да попречи на действието на някои медикаменти, например антиациди и антирефлуксни лекарства.

Глог

При прием на по-високи дози от билката при някои хора могат да възникнат оплаквания от коремен дискомфорт, включително гадене, болки в стомаха и диария.

Наблюдавани са и редки случаи на хипотензия (понижено кръвно налягане). Затова и хора, които изначално имат ниски стойности на артериалното налягане или приемат антихипертензивни медикаменти, трябва да внимават с приема на това растение и да се консултират с медицинско лице, преди да го приемат.

И накрая, има данни, че глогът може да взаимодейства с лекарствени препарати от групата на бета-блокерите, инхибитори на калциевите канали, дигоксин.

Валериана

Валериана за какво помага

Валерианата може да доведе до нарушено внимание, сънливост, особено при високи дози или в комбинация с други седативни средства.

Затова е препоръчително да се избягват активности, които имат нужда от засилено умствено внимание и концентрация като шофиране, докато приемате валериана тинктура.

Добре е да се избягва и употребата на алкохол и други седативни средства по време на прием на валериан за успокоение.

В редки случаи при прием на билката може да се наблюдават нарушения от страна на гастроинтестиналния тракт като гадене, болки в корема, диария.

Освен това е добре да се знае, че валерианата може да си взаимодейства или да засили ефекта от някои медикаменти като бензодиазепини, опиоиди и някои антидепресанти.

Защо да изберете продуктите на VitaOn?

тинктура Релакс vitaon

Ние предлагаме висококачествени билкови тинктури, като за производството им сме осигурили най-чистите и сигурни източници на суровини. По този начин може да се възползвате от максималните ползи на билките, които са с богато съдържание на активни вещества.

Билковите тинктури са най-достъпния за тялото извор на здраве, в сравнение с другите начини за прием на билки. Те са лесно и бързо усвоими, като може да усетите полезните им ефекти по-бързо.

Ние предлагаме билките мента, глог и валериана като отделни висококачествени водно-алкохолни екстракти, както и в готова комбинация за ваше улеснение. Комбинацията от билките е ефикасна хранителна добавка при стрес и нервно напрежение.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Ефективни ли са билките мента, глог и валериана при нервно напрежение?

Да, от векове те се използват за намаляване на нервното напрежение и като слабо успокоително?

Какви ефекти има от приема на комбинацията от билки?

Комбинацията от билки има успокоителен, тонизиращ и антихипертоничен ефект( намалява кръвното налягане), освен това се бори със свободните радикали, помага на храносмилането и редица други.


Вярно ли е, че комбинацията от билки е полезна както за нервите, така и за сърцето?

Да, тя помага за регулиране на кръвното налягане, пулса (особено при аритмия), както и възпрепятства натрупването на атеросклеротични плаки.

 

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.