10 начина за детокс на черния дроб

10 начина за детоксикация на черния дроб

Д-р Мартин Христов

Какво представлява детоксикацията на черния дроб?

Черният дроб е орган, който осъществява редица жизненоважни и незаменими процеси в човешкото тяло, като една от основните му функции е детоксикацията.

Терминът включва множество сложни ензимни окислително-редукционни реакции, сред които:

  • Да ни предпази от опасни вещества и съединения: Благодарение на силно развитите ензимни системи и в резултат от поредица от процеси, първоначалните токсични за нас вещества се метаболизират до по-слабо или нетоксични междинни продукти.
  • Изхвърляне на метаболитните отпадъци: Чрез система от белтъчни и други преносители черният дроб ни предпазва от акумулацията на междинните метаболити в неговия паренхим, което може да доведе до  увреждане на черния дроб.
  • Да метаболизира лекарствени препарати: Това е важно за активирането и по-нататъшното обезвреждане на лекарства и чужди субстанции.
  • Поддържане на хормоналната хомеостаза: В черния дроб се метаболизират и регулират нивата на множество хормони.

Черният дроб има свойството да се детоксикира сам. Въпреки това, ако не полагаме достатъчно грижи за него, неговите функции може да се нарушат и да се затруднят важните процеси, които един здрав черен дроб трябва да извършва.

В тези случаи редица хора търсят начини за детоксикация на черния дроб и с този термин всъщност народа назовава комбинацията от различни практики, които да подпомогнат чернодробната функция и да го прочистят от акумулирани токсини и други вредни вещества.

Причини и симптоми

причини и симптоми черен дроб

Много често хората започват да търсят различни начини за детоксикация, когато усетят симптоми на нарушена чернодробна функция. По-рядко се извършва профилактични “детоксикации”.

Причината затова е, че обикновено ние хората се присещаме за здравето на нашите органи, когато започнем да забелязваме, че вече не ни служат толкова ефективно.

Истината е, че здравето на черния дроб е от голямо значение за това какво попада в тялото и до колко ще усетим негативното влияние на различни токсични вещества.

Симптомите на нарушена чернодробна функция са много и често не са специфични, поради това и в голяма част от случаите остават незабелязани, докато не започнат сериозно да нарушават общото функциониране на организма.

Признаците, които ни алармират, че имаме нужда от детокс на черния дроб са доста, но тук представяме най-честите сред тях.

Ето кои са те:

  • Необяснима умора: Може би първият симптом, че имаме нужда да обърнем внимание на чернодробната функция е появата на необяснима хронична умора, която просто не отминава.
  • Дискомфорт и тежест в дясното подребрие: При натрупване на токсини в тялото, както и при неправилно хранене, често черният дроб се омазнява (стеатоза) и чернодробните клетки започват да натрупват липидни капки. Черният дроб може да увеличи размерите си и да стане чувствителен.
  • Гадене и повръщане: Персистиращото гадене и повръщане, което не е придружено от болки в корема може да е знак за интоксикация на организма и влошена работа на чернодробните клетки (хепатоцити).
  • Лесно посиняване при минимални наранявания: Черния дроб е отговорен за синтеза на много от факторите, които медиират процеса на кръвосъсирване. Когато той не функционира добре, производството на тези вещества се нарушава и това води до по-лесно образуване на микрохематоми при нараняване на капилярната мрежа.
  • Пожълтяване: Това е краен симптом, който е знак или за хронично системно увреждане на органа (цироза), или за остро настъпила чернодробна интоксикация и травма (най-често следствие на поглъщане на токсини). Този симптом изисква неотложна консултация от медицински специалист- гастроентеролог.

Към всички тези симптоми забравяме и тъмна урина и бели изпражнения, тъй като това е знак за нарушена обмяна на жлъчните киселини, който също трябва да се адресира бързо от специалист.

Кога имате нужда от детоксикация?

Когато последните три от гореизброените симптоми са налице, най-вероятно сме изпуснали момента за “само детоксикация” на черния дроб и е доста по-разумно да се обърнем към доверен гастроентеролог, който да проведе нужните изследвания и да назначи адекватно лечение.

Обикновено хората, които са съзнателни за здравословното си състояние предприемат детоксикация на черния дроб при определени случаи и ситуации.

Ето кои са те:

кога имате нужда от детоксикация
  • След периоди на прекомерна употреба на алкохол: Алкохолът е най-честата причина за нарушаване на функциите и здравето на черния дроб. Хроничната му употреба, дори в малки количества, води до “амортизация” на органа и той започва да работи с намален капацитет и ефективност.
  • След периоди на нездравословно хранене: Диета, която е изградена от преработени храни, захари, вредни мазнини представлява истинско бедствие за черния дроб и може да ни подтикне към практики, които да намалят товара от този орган.
  • След излагане на токсини от околната среда: Продължителното излагане на замърсители, пестициди, хербициди и други химикали, които често се използват в агрономията и селското стопанство, много често могат да се появяват симптоми на чернодробно заболяване.
  • Продължителната употреба или високи дози лекарства: Продължителната употреба на лекарствени средства представлява сериозен стресорен фактор за черния дроб. Прилагането на здравословни практики за подобряване състоянието на органа е добра идея в тези случаи.
  • Постоянна и необяснима умора: Чувството за постоянна необяснима умора може да се дължи на натрупване на необезвредени токсини в организма, следствие от нарушаване на чернодробната функция.
признак на умора - детокискация
  • Храносмилателни проблеми: Подуване, лошо храносмилане, запек и други са все симптоми, че може да се касае за проблеми с черния дроб.
  • Появата на кожни проблеми: В голяма част от случаите появата на нетипично за индивида акне, екземи или обриви могат да са знак, че е време да детоксикираме организма си.
  • След боледуване или инфекции: Различни заболявания, както и такива с инфекциозен характер (мононуклеоза, цитомегаловирус, хепатит и редица други) изискват специални грижи към органа, който често бива засегнат.
  • Затруднено регулиране на телесното тегло: Трудното отслабване и необяснимото покачване на килограми може да се свържат с нарушена метаболитна функция на черния дроб.
  • Рутинни прегледи: Често проблемите с черния дроб се установяват при случайно профилактични изследвания, където лабораторните показатели АСАТ, АЛАТ, ГГТ и алкална фосфатаза мога да са завишени в различни съотношения, в зависимост от причината за техните високи стойности.

Ехографското изследване на коремни органи, извършено профилактично или насочено към конкретен проблем на пациента също може да покаже чернодробна стеатоза, която е знак, че органът страда.

вредна храна детоксикация

Начини за детоксикация на черния дроб

Начините за детоксикация на черния дроб са много, като прилагането на повече от тях едновременно има синергичен ефект, който води до по-бързото и ефективно оздравяване на органа.

Принципите, които е важно хората с начеващи чернодробни проблеми или такива, които желаят да профилактират появата на такива са свързани с холистичните принципи за цялостно здраве.

10 начина за детоксикация на черния дроб

Основните начини, поради които ние караме черния ни дроб да страда са чрез приема на вредни храни, напитки, медикаменти и други токсини, волно или неволно.

Именно за това, логично първо трябва да отстраним вредните навици, като за предпочитане е да се стараем да ги ограничаваме до минимум.

Ограничете консумацията на вредни храни и напитки

Преустановете консумацията на алкохола, тютюнопушенето, приема на медикаменти, които не са били предписани от лекар за специфичен проблем (например парацетамол, ибупрофен и подобни).

Пийте повече вода

Направете пиенето на вода в правило и навик - необходимо е да приемате поне 3 литра вода, особено ако имате доказано нарушена функция на черния дроб.

Намалете храните, богати на празни калории

Елиминирайте храните, богати на празни калории, наситени мазнини и големи количества захари, както и такива, които са преработени и съдържат голямо количество вредни консерванти и подобрители.

Наблегнете на здравословното хранене

Консумирайте по-голямо количество “живи храни” - зелени листни зеленчуци (спанак, кейл, глухарче, рукола), кръстоцветни зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, карфиол), чесън, лук, моркови, както и плодове - цитруси, различни видове боровинки и горски плодове, нар.

зелени храни за детоксикация

Заменете животинските мазнини

Заменете животинските мазнини със зехтин, авокадо, някои ядки.

Намалете порциите

Важно за подобряване на чернодробната функция, в случай на стеатоза или нарушена работа на органа е да се избягва приемът на големи количества храна и преяждането

Добре е също така да се въведете калорийни ограничения, за да подпомогнете на тялото си да разгради и да използва натрупаните мазнини в черния си дроб за енергия.

Осигурете си качествен сън

По време на сън тялото се регенерира и възстановява. Недоспиването е враг на чернодробното здраве, тъй като то, както нездравословното хранене и алкохолната консумация води до оксидативен стрес, който уврежда чернодробните клетки.

Въведете периоди на гладуване

Друга полезна практика за прочистване на черния дроб е въвеждането на периоди на гладуване, през които тялото има време да възстанови хомеостазата си и да се регенерира.

Счита се, че в периодите, когато тялото не приема храна се активират процесите на автофагията, които отстраняват увредените клетки и възстановяват нарушените структури и функции в тялото.

Увеличете физическата активност

Освен горепосочените методи и начини, важни за общото здраве, в това число и чернодробното е да въведете регулярна физическа активност във вашия режим. Те подобряват кръвообращението, стимулират обменните процеси и метаболизма и имат цялостно благоприятен ефект за човешкото тяло.

Доверете се на природата

Допитайте се до живителната сила на природата в лицето на различни билки и лечебни растения.

билки за детокс

Препоръчани продукти за детокс на черен дроб

Освен тези по-скоро профилактични методи, които би трябвало да са стереотип за хората, които държат на своето тяло, благодарение на модерната наука са установени и разработени други форми на подкрепа и детокс на черния дроб.

Както се досещате, става дума за хранителните добавки и натуралните билкови тинктури.

Тук ще обсъдим само такива добавки, за които науката разполага с реални доказателства за ефективността им.

Бял трън

Това е много известна билка, чиито екстракти се използват дори във фармацевтичната индустрия. Съдържа група от вещества, наречени общи силимарини, които имат детоксикиращ ефект върху черния дроб.

Приемът на екстракт или тинктура от бял трън води до намаляване нивата на чернодробните ензими и подобряване функциите на органа.

Джинджифил и куркума

Въпреки че са роднини, тези две растения съдържат различни вещества, които обаче имат силно противовъзпалително, антиоксидантно и пречистващо действие и са особено полезни за черния дроб.

Глухарче

Това растение е едно от най-полезните за черния дроб. То може да се консумира в салати, да се приема като запарка и чай. Концентрираният екстракт от глухарче, под формата на тинктура е изключително богат на вещества, които доказано помагат за пречистване на черния дроб. 

Тинктурата за черен дроб и жлъчка подпомага синтеза и метаболизма на жлъчни киселини.

Зелен чай

Зеленият чай богат на множество антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали, които са продукт от нарушената функция на черния дроб. 

Освен това екстрактът от зелен чай има стимулиращо действие върху метаболизма и активира мобилизацията на мазнини към митохондриите, където да бъдат изгорени за енергия.

Мента и маточина

мента за детоксикация на организма

Тези две ези родствени растения се използват отдавна в народната медицина за стимулация на чернодробната функция, поради богатството им на фитонутриенти с подсилващ и детоксикиращ ефект.

Резене

Резене е вкусно и ароматно растение, което се използва в кулинарията представлява и мощна билка. То има изразен стимулиращ ефект върху синтеза на жлъчка, както и доказан хепатопротективен ефект върху хепатоцитите.

Защо да се доверите на продуктите на VitaOn?

За ваше улеснение ние разполагаме с висококачествени напълно натурални билкови тинктури от най-утвърдените лечебни растения, полезни при нарушена чернодробна функция и нужда от детоксикация.

Ние залагаме само на научни изследвания при подбора на хранителните добавки и билкови тинктури, които разработваме, за да ви предоставим премиум продукт, който работи!

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Хроничната умора може ли да бъде симптом за нарушена чернодробна функция?

Да, много често именно липсата на енергия и постоянната умора са признаците, които могат да ни насочат към чернодробно натоварване и интоксикация.

До каква степен алкохолът и тютюнопушенето вредят на здравето на черния дроб?

Тези два вредни навика са сигурен начин да изтощите черния си дроб и да го доведете до развитие на стеатоза, тъй като те директно водят до нарушаване на множество метаболитни процеси, натрупване на мазнини и токсини в органа.

Кои билки са най-подходящи за извършване на детокс на черния дроб?

Глухарчето, джинджифилът, резенето и не на последно място белият трън са доказали се билки при проблеми с чернодробните функции.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.