Непоносимост към лактоза: Причини, симптоми и начин на живот

Непоносимост към лактоза: Причини, симптоми и начин на живот

Др. Мартин Христов
Сигурно мнозина от вас свързват консумацията на прясно мляко, дори и в малки количества с появата на неприятно подуване на корема, газове, болезнени спазми, а понякога и диария. 

Причината затова не се крие в изтекъл срок на продукта или ниското му качество, а че сред голяма част от човешката популация съществува така наречената лактозна непоносимост. 

В тази статия ще ви разкажем какво точно означава това и всичко друго, свързано със състоянието.

Какво е лактоза?

Лактозата представлява прост въглехидрат. Тя дизахарид, който се изгражда от две молекули - глюкоза и галактоза. 

Известна е още под името млечна захар и причината за това е, че лактозата е естествената захар, която се съдържа в млякото на всички бозайници.

Какво представлява лактозната непоносимост?

Лактозната непоносимост е вид хранителна непоносимост, характеризираща се с изразени симптоми след консумацията на храни, съдържащи въглехидрата лактоза.

На първо място е добре да се подчертае, че чисто фактологически терминът “непоносимост” не е особено правилен. Причината за това е, че под “лактозна непоносимост” не стои алергична реакция към лактозата, а невъзможността на организма  да я разгражда.

Когато се родят, бозайниците разчитат основно на млякото на майката, за да се хранят. То е богато на всички необходими хранителни вещества, като въглехидратите в него са изцяло за сметка на млечната захар. 

При повечето хора, организмът запазва способността си да се справя с разграждането на лактозата до определена възраст. Постепенно обаче тялото спира да синтезира ензима лактаза, който е отговорен за осъществяването на процеса на “разделяне” на връзката между двете свързани молекули глюкоза и галактоза. 

Вследствие на това, лактозата преминава през храносмилателния тракт, където става субстрат и храна на чревните бактерии поради дефицит на ензима, отговорен за нейното разграждане. В резултат на това могат да се наблюдават различни симптоми, след консумация на млечни продукти,  които хората обобщават в термина лактозна непоносимост.

Как да разпознаете симптомите?

Симптомите, които са следствие от невъзможността на организма да преработва млечната захар са следствие изцяло от бактериалната ферментация

Бактериите, които започват разграждането на лактозата по аеробен или анаеробен път, отделят различни газове като водород, метан и въглероден диоксид. Те раздуват чревните бримки и причиняват симптоми като подуване и болки - коликообразни крампи.

Освен това лактозата като осмотично активно вещество има свойството на привлича водните молекули към себе си и по този начин стимулира трансфера на вода и електролити през чревната стена в чревния лумен, нарушавайки чревната пропускливост.         В резултат, червата започват да секретират вода и електролити като това е основният механизмът на възникване на диаричните изхождания, свързани с лактозната непоносимост.

Това са знаците на тялото ни да спрем консумацията на храни, богати на лактоза (предимно прясно мляко). Въпреки установената непоносимост, при редовна консумация на лактоза се нарушава балансът в чревната флора, като за сметка на полезните бактерии се развиват зловредни такива. 

Получава се хронично възпаление и може да се достигне до проблеми с храносмилателните процеси и усвояването на важни хранителни вещества и микронутриенти.

Какво е лактоза?

Рискови фактори, причини и диагностика

Основните рискови фактори, които предразполагат към развитието на лактозна непоносимост са следните:

  • Генетични - често, лактозната нетолерантност е генетично обусловено състояние, като популациите на хората в Африка, Азика и Южна Америка показват по-висока честота на това състояние в сравнение с европейците. Народи като монголците, например, могат да преработват млечната захар до края на живота си, тъй като тяхната основна диета от векове се базира на конското месо и конското мляко, поради спецификата на географията там и липсата на други ресурси за прехрана.

  • Възраст - с възрастта нивата на ензима лактаза обикновено намаляват, като отново това е генетично обусловено. Въпреки фактора възраст, някои хора спокойно се справят с лактозата и нейното разграждане до дълбока старост.

  • Инфекции или други чревни заболявания - болести като глутеновата ентеропатия, болестта на Крон, както и остри инфекции на червата, могат да увредят чревната лигавица, която е отговорна за синтеза на ензима лактаза и по този начин да доведат до развитието на лактозна непоносимост.

  • Хирургични интервенции - отстраняването на сегменти от тънките черва намалява капацитета им да произвеждат лактаза и могат да доведат до разгръщането на лактозна непоносимост постоперативно.

Рисковите фактори за възникване на непоносимост към млечната захар не бива да ни притесняват, тъй като както често се казва, млякото е храна за децата, а не за възрастните хора.

Причините за възникване на лактозна непоносимост могат да са две - първична лактазна недостатъчност, при която нивата на лактазата естествено се понижават след детството и вторична - когато нивата на ензима намаляват следствие от други фактори, които изредихме по-горе.

Основните причини за възникване на лактозна непоносимост могат да са две:

  • Първична лактазна недостатъчност - нивата на лактазата естествено се понижават след детството.

  • Вторична лактазна недостатъчно - нивата на ензима намаляват следствие от други фактори.

Съществува и трета причина, която е много рядка и изцяло генетично обусловена. Тя се нарича вродена лактазна недостатъчност, при която бебето не може да разгражда лактозата от раждането си и по тази причина трябва да се храни с адаптирани храни, които не съдържат млечна захар. 

Преди години, когато все още науката не е била нито запозната със състоянието, нито с производството на безлактозни млечни заместители, вродената лактазна недостатъчност е водела до смърт от недохранване и обезводняване.

За диагностициране на лактозната непоносимост, всеки човек може да използва познанието си върху собствения си организъм и да свърже консумацията на прясно мляко с появата на симптомите на лактозна непоносимост.

Как да разпознаете симптомите?

Диагностика и тестове

Тестове за диагностика по медицински критерии са въведени за официално диагностициране на лактозна непоносимост.

Те могат да бъдат:

  • Тест за поносимост към лактоза - пациентът консумира течност с високо съдържание на лактоза, след което се измерват стойностите на кръвната му захар. Ако нивата на глюкозата в кръвта не се повишат, то пациентът страда от липса на ензим за разграждането на лактоза.

  • Водороден дихателен тест - измерва количеството водород в издишания въздух - нивата му са по-високи при бактериалната ферментация на неразградената от организма лактоза.

  • Тест за киселинност на изпражненията - при ферментацията на лактозата, изпражненията са с по-висока киселинност поради преработката на част от лактозата в млечна киселина от бактериите.

  • Генетични тестове - използват се при съмнения за вродена лактозна непоносимост.

Тези методи и тестове служат на медиците да поставят категорична диагноза за състоянието.

Има ли лечение за непоносимостта към лактоза?

Лечение за лактозната непоносимост няма. Непоносимостта е следствие от невъзможността на организма да синтезира ензима лактаза по една или друга причина. 

Лечение няма, но съществуват начини, с които да надхитрим природата:

  • Да не консумирате прясно мляко и млечни храни, които не са претърпели бактериална ферментация преди да ги консумираме.

  • Да използвате безлактозни млечни продукти (безлактозно прясно мляко). Важно е да знаете, че безлактозното кисело мляко, което се предлага на по-високи цени, е маркетингов трик и на практика е измама. При добро качество на закваската, киселото мляко не би трябвало да съдържа сигнификантни за тялото количества лактоза. Същото важи за всички ферментирали млечни продукти, като сирена, сметани и други.

  • Да използвате храносмилателни ензими, които съдържат лактаза при консумация на прясно мляко - съмнително ефективен метод, поради бързата евакуация на прясното мляко в червата.

Най-просто казано - с избягване на причинителя на непоносимостта, можете да се справите със състоянието и неговите симптоми.

Възможни усложнения

Възможни усложнения

Усложнения от лактозна непоносимост могат да настъпят само и единствено при неглижиране на знаците на организма и персистиране на консумацията на млечна захар.

При редовна консумация на мляко от хора с непоносимост към лактоза, усложненията могат да бъдат: 

  • Чревни инфекции - нарушаване на чревната флора, следствие от хроничната диария, ще наруши баланса на чревната микробиота и ще доведе до заселване на червата от вредни патогенни бактерии.

  • Поява на възпаление - същите фактори от горната точка ще доведат до появата на възпалителни промени в червата.

  • Отслабване или нарушения в имунитета - повишената чревна пропускливост в двете посоки ще доведе до нахлуване на токсини и бактерии от червата в кръвообращението. Това може да доведе до спад в имунитета поради постоянната ангажираност на имунната система в неутрализирането им или до развитието на автоимунни заболявания.

При редовна консумация на лактоза от хора с непоносимост, диаричните изхождания ще доведат до намалена абсорбция на всички вещества, които по време на ускорената евакуация са били погълнати и са попаднали в чревния лумен.

Необходими промени в начина на живот

Лактозната непоносимост не е болест, а състояние, което за щастие може лесно да се контролира чрез полагане на съзнателни усилия. Те се свеждат единствено и само до ограничаване, а в най-добрия случай и пълно изключване, на храни, съдържащи лактоза - млякото и млечните продукти. 

За хората, които са силно привързани към тях, са разработени формули без лактоза. Те не са синтетично синтезирани, а са постигнати чрез прибавяне на ензима в съответния продукт и разграждането на млечната захар извънклетъчно.

Приемът на пробиотици при лактозна непоносимост може да бъде обоснован, но все пак при консумация на достатъчно количество на млечни продукти, те няма да ни предпазят напълно от проява на симптоми.

Друг начин за справяне с проблема при дефицит на ензима лактаза е да се прибави под формата на хранителна добавка към съответното хранене, което е с повишена концентрация на лактоза. По този начин той ще може да разгради голяма част от приетата млечна захар в тънките черва.

Кога да посетите лекар?

При установяване на лактозна непоносимост, не е необходимо да посещавате лекар, ако симптомите спират, когато не консумирате лактоза. 

Единственото, което трябва да направите, е да прекратите всякаква консумация на прясно мляко и продукти, съдържащи значителни количества лактоза. Под значителни количества се разбират тези, водещи до симптоми. 

Те са различни за всеки, защото някои хора са запазили способността си да синтезират минимални количества ензим, а други - не. 

За ориентир - 100 мл прясно мляко съдържат около 3,5 грама лактоза. Това е напълно достатъчно да причини газове, подуване и диария при хора с лактозна непоносимост.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво е лактозна непоносимост?

Това е състояние, при което организмът не може да разгражда лактозата.

Къде се съдържа лактозата?

Тя се съдържа в млякото и някои млечни продукти, които не са били подложени на ферментни процеси от бактерии.

Може ли да се лекува това състояние?

Не, но симптомите изчезват напълно, когато се преустанови консумацията на лактоза.

Източници:

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.