0%
Всичко за хранителните непоносимости: Видове и симптоми

Всичко за хранителните непоносимости: Видове и симптоми

Др. Мартин Христов
Хранителната непоносимост е проблем, който в модерният свят засяга все по-голяма част от хората. Те могат да предизвикат сериозен дискомфорт и да доведат до редица проблеми, ако останат без контрол. 

За разлика от хранителните алергии, които предизвикват остра реакция на имунната система, хората с непоносимост към храни обикновено имат по-слаби и нетолкова интензивни симптоми. 

Ако проблемите не бъдат адресирани навреме и по адекватен начин, могат да доведат до по-сериозни здравословни състояния. 

От тази статия ще разберете в детайли какво представляват хранителна непоносимост, кои са основните и най-често срещани видове и как можете да се справите с тях.

# Същност на хранителните непоносимости

За хранителна непоносимост се говори, когато е налице невъзможност на организма да преработи определени съставки в храната или да прояви нормална реакция към приема им. 

Тези реакции най-често се дължат на частична или пълна липса на специфични ензими, които са необходими за разграждането на съответните хранителни вещества. Липсата им води до натрупване на токсични вещества и/или бактериален растеж, които могат да предизвикат различни неприятни симптоми.

Хранителните непоносимости могат да варират по тежест и интензитет на своите прояви. Те могат да предизвикат леки оплаквания, свързани с минимален дискомфорт, но и сериозни медицински състояния, които изискват постоянен контрол и промени в начина на живот. 

Те могат да се развият във всеки моментот живота на човека, като често могат да се променят с времето. 

Според спецификата на непоносимостта, тя може да се счита за:

  • Гастроентерологичен проблем

  • Имунологична болест

  • Метаболитно заболяване

# Видове непоносимости към храни

хранителни непоносимости

Съществуват различни видове непоносимости към храни, като някои от тях са по-често срещани и с по-значимо социално значение от останалите. 

# Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост е най-честата форма на хранителна непоносимост, която засяга милиони хора по целия свят. 

Тя се причинява от пълен дефицит или недостатъчно производство на ензима лактаза, който отговаря за разграждането на млечната захар (лактоза). 

Когато човек с лактозна нетолерантност консумира храни, богати на лактоза (прясно мляко), тя остава неразградена в червата, което води след себе си редица неприятни симптоми. 

Наблюдават се симптоми като:

  • Подуване на корема

  • Газове

  • Коремни крампи

  • Болки и диария. 

Друг механизъм за възникване на симптомите е бактериалната ферментация, при която се отделят газове и токсични продукти.

# Глутенова непоносимост

Глутеновата непоносимост е известна още като глутенова ентеропатия или цьолиакия

Представлява автоимунно заболяване, при което тялото реагира негативно към глутена - основен белтък в пшеничните култури. Това води до хронично възпаление и атрофия на чревните власинки, отговорни за абсорбцията на хранителните вещества.

Когато проблемът остане неустановен и консумацията на глутен продължи, перманентна диария води до недохранване, успоредно с нарушената абсорбтивна способност на червата. 

Други симптоми на глутенова непоносимост включват:

  • Подуване на корема

  • Газове

  • Болки

  • Анемия

  • Хронична умора.

Глутеновата ентеропатия може да има системни прояви, а доказването ѝ налага спазване на стриктна диета до края на живота. Хората с цьолиакия, които не консумират глутен, водят напълно нормален начин на живот.

# Хистаминова непоносимост

Хистаминовата непоносимост възниква при невъзможност на организма ефективно да разгради веществото хистамин, което се съдържа естествено в някои храни. Обикновено те са претърпели ферментация - сирена, вина, риба, соеви продукти и други. 

Хистаминова непоносимост се развива при натрупване на хистамин, поради липса на ензима, отговорен за неговото разграждане, а именно диамин оксидазата. 

Симптомите на хистаминова непоносимост са:

  • Главоболия

  • Зачервяване на лицето

  • Сърцебиене

  • Болки в стомаха

  • Кожни реакции.

Симптомите на хистаминовата непоносимост често наподобяват алергични реакции поради участието на хистамина в алергичния отговор на организма към определени вещества и храни. 

Поради тази причина диагностицирането е трудно.

# Фруктозна непоносимост

Фруктозната  непоносимост е състояние, при което червата не могат ефективно да разграждат фруктозата или така наречената плодова захар. В резултат се наблюдават симптоми, наподобяващи доста на лактозната непоносимост. 

Контролира се ефективно чрез избягване на храни, богати на фруктоза. 

Диетата е доста по-ограничаваща в сравнение с тази при лактозната непоносимост, тъй като всички плодове са богати на фруктоза, а тя се използва и за подсладител в много десерти и други продукти.

# Непоносимост към сорбитол

Сорбитолът е захарен алкохол, който се използва по-често за изкуствено подслаждане на храни и десерти, но се среща също и в природата в някои плодове. 

Хората, които не могат да разграждат сорбитол, изпитват симптоми като:

  • Подуване

  • Газове

  • Диария.

Това се наблюдава, когато консумират по-големи количества сорбитол.

# Генерализирани симптоми

Генерализирани симптоми

Симптомите на хранителните непоносимости за разнообразни, но въпреки това доста сходнимежду отделните видове. Те могат да варират по интензитет и комбинации. 

Общите симптоми включват: 

  • Газове

  • Коремни спазми

  • Подуване

  • Диария (по-рядко - запек)

  • Главоболие

  • Лесна уморяемост

  • Сърцебиене

  • Еритем на лицето (характерно за хистаминовата непоносимост)

  • Промени в настроението, раздразнителност и затруднения с концентрацията

  • Кожни проблеми - акне и други.

Симптомите не са еднакви при всеки и зависят от степента на непоносимост и индивидуалните особености на организма.

# Как се развива хранителна непоносимост

Хранителните непоносимости могат да се развият във всяка възраст и това зависи от множество фактори - генетични, начин на живот, състояние на организма и други. Най-често те се развиват в млада възраст. 

Влияние върху появата им оказват:

  • Хранене

  • Прием на медикаменти

  • Стрес.

# Наследствено ли е

Повечето случаи на хранителни непоносимости имат генетична основа. 

Азиатските и африканските народи страдат по-често от лактозна непоносимост, а децата на родители с такава имат значително по-голям шанс да я развият в етап от живота си. 

Същото важи за цьолиакията и хистаминовата непоносимост. Важно да се отбележи, че факторите на средата и индивидуалните особености имат съществено значение при развитието на всяка от хранителните непоносимости.

Спазването на разнообразна диета и приемът на умерено количество рискови храни могат да са добър начин за профилактика.

# Възможни усложнения

Хранителните непоносимости трудно остават незабелязани, тъй като се изразяват с доста неприятни симптоми, които не могат да се пренебрегват за дълго време. В същото време при неглижирането им или поява на трудности при диагностицирането, може да се стигне до развитие на усложнения.

При глутеновата ентеропатия, особено при напреднало заболяване с изразени промени в чревната лигавица, се проявяват симптоми на недохранване. Причината затова е невъзможността на тънките черва да функционират и изпълняват ролята си нормално. Така хранителните вещества не могат да бъдат усвоени.

Хроничното възпаление води до постоянно чувство за умора, което понякога е следствие от развитието на анемия

Понякога хранителните непоносимости могат да се изразят с появата на кожни проблеми.

хранителна непоносимост

# Има ли възможност за лечение

Лечението на хранителните непоносимости се състои в изключване на храните, които са отговорни за развитието на симптомите. 

При лактозната непоносимост това са прясното мляко и млечните продукти, които не са претърпели бактериална ферментация преди консумация. 

При глутеновата ентеропатия храните, които трябва да бъдат напълно изключени са пшеницата и всичките зърнени храни, които съдържат глутен.

Хистаминовата непоносимост, макар и по-рядка, е свързана с повече ограничения, тъй като хистамин се съдържа в разнородни хранителни групи, а реакцията към него е следствие от акумулирането му в организма.

Лечение на хранителна непоносимост с медикаменти няма.

# Кога да се консултирате с лекар

Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако редовно забелязвате някои от симптомите на стомашно-чревно неразположение и ги свързвате с консумацияна определени храни. 

Медицинският специалист ще ви насочи към правилен подход за диагностика и ще ви даде разяснение за спецификата на заболяването. 

Той ще ви съветва и за промените, които следва да въведете, за да прекратите развитието на състоянието си.

# Често задавани въпроси

Често задавани въпроси?

# Какво е хранителна непоносимост

Това е състояние, при което организмът не може правилно и пълно да разгражда определени хранителни вещества като лактоза, глутен и други. Заради това се появяват различни симптоми, свързани с дискомфорт, болка, диария и други.

# Могат ли да се лекуват хранителните непоносимости

Тяхната проява и развитие могат напълно да се преустановят след прекратяване приема на дадената храна, отговорна за тяхната поява.

# Нужно ли е да се приемат лекарства при хранителни непоносимости

Не, необходимо е само да се изключат причинителите.

# Източници

https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38271126/

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.