Този сайт има ограничена поддръжка за вашия браузър. Препоръчваме да преминете към Edge, Chrome, Safari или Firefox.
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават Ви 99 лв до Безплатна доставка

Количка 0

Остават ви 125.00 лв до подарък Мурсалски чай - билкова тинктура ПОДАРЪК
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават ви 99 лв до безплатна доставка
Няма повече налични продукти за покупка

Продукти
Съчетавай с
Добавете бележки към поръчката
Междинна сума Безплатно
Доставката, данъците и кодовете за отстъпка се изчисляват при плащане

Какво е лактозата: всичко което трябва да знаете

Какво е лактозата: всичко което трябва да знаете
  1. Какво е лактоза
  2. Какъв е нейният произход и в какво се съдържа
  3. Усвояване и метаболизъм
  4. Как се отразява на организма
  5. Кой трябва да избягва лактозата
  6. Диета без лактоза и млечни продукти
  7. Често задавани въпроси

Лактозата е естествен въглехидрат, произвеждан от бозайниците като част от млякото. Тя предизвиква интерес както сред учените, така и сред обществото заради специфичния си метаболизъм.

В тази статия ще разгледаме произхода на лактозата, в кои храни се съдържа, как влияе на организма и какви са възможните ѝ алтернативи.

# Какво е лактоза

Какво е лактозата?

Лактозата е химическо съединение, което по същество представлява дизахарид, който е изграден от две монозахаридни молекули - глюкоза и галактоза. 

Тя представлява основният въглехидрат в състава на млякото на бозайниците и поради това има голямо значение за периода на растеж и развитие като основен източник на енергия.

Произходът на думата лактоза е от латинското “lac” - мляко и придава леко сладникавия му вкус. Макар, че по строеж лактозата е проста захар, тя има сложен метаболизъм и за неговото осъществяване е необходим ензим, наречен лактаза.

# Какъв е нейният произход и в какво се съдържа

Лактозата представлява естествен компонент на млякото и всъщност е единственият въглехидрат, присъстващ натурално в кърмата на бозайниците. 

Тя се съдържа в различни количества спрямо източника, като например: 

  • Краве мляко: Около 4,8 % лактоза

  • Козе мляко: Идентично с кравето

  • Овче мляко: Около 5,1%

  • Човешко мляко: Около 7%, което допринася за неговия по-сладък вкус спрямо млякото на повечето бозайници.

Млечната захар е основна съставна част на млякото и поради тази причина може да я срещнем в доста преработени млечни продукти като сирена, сметана и сладолед, например. 

Черна боровинка - билкова тинктура

Важно е да се знае, че при производството на сирена и кашкавали голяма част от лактозата се разгражда или елиминира в резултат на ферментационни процеси. Затова съдържанието ѝ в крайния продукт обикновено е минимално.

Освен в млечните продукти, лактозата често се добавя в рафинирани храни като хлебни изделия, закуски и сладкарски продукти. Тя се използва и като пълнител в някои фармацевтични препарати.

# Усвояване и метаболизъм

При прием на храни, които съдържат млечната захар лактоза, тялото ни отделя ензим, наречен лактаза, който се произвежда в тънките черва. Той спомага за разграждането на лактозата до две прости монозахаридни молекули - глюкоза и галактоза, които в последствие се абсорбират през чревната лигавица и навлизат в кръвообращението.

При хората, а и при почти всички бозайници, с годините постепенно синтеза на този ензим намалява (лактазен дефицит), което затруднява разграждането на лактозата в червата и води до преминаването и в неразграден вид в дебелите черва. Там, под въздействието на различни бактерии ферментира.

А това води до симптоми като:

# Как се отразява на организма

За новородените лактозата е основен източник на енергия и неизменна част от диетата им (мляко). 

При възрастните нейните функции са доста по-ограничени, но все пак изпълнява роли като:

  • Източник на енергия: Въпреки, че тя е бърз въглехидрат и води до бързо покачване и последващ спад в нивата на кръвната захар, тя носи енергиен товар от 4 ккал на грам от веществото си.

  • Спомага за усвояването на калция от млякото: Лактозата участва в експресията на специални калциево свързващи белтъци. Т.е. служи като пусков механизъм, който дава сигнал на тялото, че вероятно е приета храна с високо съдържание на калций.

  • Поддържа баланса на полезните бактерии в червата: Тя поддържа баланса в червата като им служи за енергия. В замяна те я превръщат в млечна киселина и поддържат кисела реакция на средата в червата, необходима за правилната им функция и доброто им състояние.

За съжаление, както казахме по-горе, с напредване на възрастта способността на организма ни да се справя с нея намалява и постепенно това може да се изрази в появата на неприятни симптоми, свързани с приема на мляко и храни, богати на лактоза като болки в корема и метеоризъм.

Неслучайно народът е казал, че млякото е храна за бебетата и малките деца. При възрастните, приемът на прясно мляко често се налага да бъде преустановен поради развитие на дефицит на лактаза и заменен с ферментирали млечни продукти, при които съдържанието на лактоза е сведено до минимум като кисели млека, сирена и т.н.

# Кой трябва да избягва лактозата

Кой трябва да избягва лактозата?

# Хора с лактазен дефицит

С напредването на възрастта почти всички хора в различна степен развиват лактазен дефицит. Симптомите варират в зависимост от количеството приета лактоза и степента на ензимния дефицит – от леки спазми и газове до силни болки, подуване и диария.

При наличие на тези симптоми е препоръчително да се избягва консумацията на прясно мляко и храни с високо съдържание на лактоза.

Счита се, че при хора с почти пълен дефицит на лактаза, приемът на до 12 гр чиста лактоза на ден не води до значими симптоми, при положение, че бива приета в комбинация с други храни.

Мулти ензимен комплекс
 
Мулти ензимен комплекс
Мулти ензимен комплекс е изключително подходящ при хора с чревни операции или ензимна недостатъчност
Подобрено усвояване

Въпреки това, всеки човек е различен и реакциите може да варират от човек на човек. 

Интересен факт е, че балансът на чревната флора може да играе значителен ефект при разграждането на лактозата у хора с лактазен дефицит - наличието на определени щамове млечнокисели бактерии благоприятства разграждането на лактозата и превръщането ѝ в млечна киселина.

# Хора с непоносимост към лактоза

Лактозна непоносимост е състояние, при което даден индивид не може да разгради лактозата, вследствие на частичен или пълен дефицит на ензима, отговорен за това- лактаза. 

Състоянието предизвиква оплаквания като:

  • Болки в корема

  • Подуване

  • Газове

  • Диария

# Диета без лактоза и млечни продукти

Диетата без лактоза означава, че всички храни, съдържащи лактоза трябва да бъдат премахнати. Това е единствен начин за справяне с непоносимостта, поне на теория. 

Истината е, че при повечето хора, както посочихме и по-горе, тялото има някакъв капацитет за справяне с лактозата, когато приемът ѝ не надвишава определено количество.

За голяма част от хората с лактозна непоносимост е достатъчно да се отстрани приема на прясно мляко, както и на някои пресносолни сирена като моцарела, рикота и маскарпоне. 

В киселото мляко, зрелите сирена, кашкавалите и другите подквасени млечни продукти млечнокиселите бактерии и дрождите до голяма степен разграждат лактозата, останала след отделянето на суроватката. 

Затова тези продукти съдържат по-малки количества млечна захар и често се понасят по-добре от хора с лактазен дефицит.

Поради тези причини, диагнозата лактозна непоносимост за повечето хора не е толкова страшна и тежка присъда.

За останалите, които страдат от тежка форма на състоянието и дори минимални количества лактоза водят до поява на неприятни симптоми е намерено решение - консумацията на специални безлактозни продукти.

Те могат да са безопасни растителни алтернативи на млякото, като:

  • Бадемово

  • Соево

  • Кокосово и други млека от различни видове ядки. 

Също така могат и да са млечни продукти, към които предварително е добавен ензим лактаза и са отстранени остатъчните количества млечна захар.

И в двата случая, лактозната непоносимост не е сериозно състояние, което да даде сигнификантни отражения върху здравословното състояние или качеството на живот. 

Ограниченията са минимални предвид напредналите технологии и производството на безлактозни млечни продукти и растителни заместители.

# Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

# Какво е лактозна непоносимост

Състояние, при което човешкият организъм не може да разгради млечната захар поради недостиг на ензима лактаза.

# Вредна ли е лактозата

Лактозата е естествената млечна захар. При голяма част от хората обаче, след определена възраст, приемът на лактоза води до подуване, болки в корема, диария.

# Как да се справим с лактозна непоносимост

Като избягваме прием на прясно мляко и други млечни продукти.

# Източници

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.