Болки в корема - вероятни причини и лечение

Болки в корема - вероятни причини и лечение

Martin Hristov

 

В модерния свят все по-често хората страдат от проблеми с храносмилателната система. В по-голямата си част, те са следствие от вредните хранителни навици и са свързани с появата на болки в корема

В тази статия ще ви запознаем с най-честите причини за тези оплаквания, както и начините за справяне с тях. Както ще видите, болките в корема могат да са признак на сериозни заболявания, за чието лечение е необходима лекарска намеса.

Видове коремни болки според характеристиките им

Коремната болка може да бъде разделена на различни видове в зависимост от нейната характеристика, произход и локализация. Именно това разделение помага на медицинските специалисти да идентифицират възможните причини и да определят най-подходящото лечение.

Висцерална болка

Видове коремни болки и локализация

От латински, понятието висцерална болка означава буквално “органна” болка т.е. произтича от даден орган. Тя обикновено се описва като тъпа, неопределена болка, тежест или крампиране, и често нейната локализация не може ясно да се определи. 

Причината затова е в инервацията на вътрешните органи и по-точно в по-рядкото разположение на сетивни нерви, които също така нямат толкова добра миелинова покривка. 

Механизмите за възникване на висцерална болка са свързани с разтягане, възпаление или исхемия (намалено кръвоснабдяване) на дадения орган, а също така могат да се крият в крампиране на гладката мускулатура. 


Подобен тип болка се усеща при:

  • Чревна непроходимост
  • Жлъчни колики
  • Ранните етапи на апендицит
  • Други коремни патологии.

Париетална (соматична болка)

Париеталната болка произхожда от париеталния перитонеум (покритието на коремната кухина). За разлика от висцералната болка, париеталната обикновено е силна, остра и добре локализирана, поради добрата инервация на перитонеума от силно миелинизирани соматични неврони. 

Причината за появата на такава болка е винаги свързана с някаква форма на възпаление. Те включват някоя от етиологичните причини за перитонит (възпаление на коремната кухина) - перфорация на язва, гангрена на апендикса, остър некротичен панкреатит и други.

Отразена болка

Отразената болка се усеща в анатомична област, която е далеч от действителната патология

Причината затова е конвергенцията на нервни влакна от различни области върху един и същ сегмент на гръбначния мозък. Например при възпаление на панкреаса (панкреатит) може да се усеща опасваща болка в гърба, лявата аксиларна област и рамото. Същата може да се появи отдясно, при възпаление на жлъчния мехур.

Коликообразна болка

Коликообразната болка се характеризира с епизодични интервали от крампираща болка, които имат вълнообразен характер. Те се причиняват от ритмичните контракции на кух коремен орган и са резултат от спазми или разтягане на черва, пикочни пътища или жлъчни пътища.

Видове коремни болки според локализацията

Освен по характер, коремните болки могат да се различават и по локализация.

Анатомично коремната област се разделя на четири основни зони: 

  • Горен ляв квадрант
  • Горен десен квадрант
  • Долен ляв квадрант
  • Долен десен квадрант.

Коремът може да се раздели на девет региона, които разпределят по-тясно евентуалните патологични области. 

Тези региони са:

  • Епигастрален регион (горна срединна част на корема) - усещат се болки, които могат произхождат от стомаха, панкреаса, дуоденума, левия лоб на черния дроб. Най-честите причини за подобен тип болка са възпалителни заболявания на тези органи - гастрит, язва, панкреатит. Също така болка в този регион може да се дължи на сърдечен инфаркт.
  • Умбиликален регион (разположен около пъпа в средната половина на корема) - там може да се усетят болки, които произхождат от тънките черва, абдоминалната аорта или напречното дебело черво.
  • Супрапубичен регион (хипогастриум) - разположен е над пубисната кост. В този регион болкова симптоматика могат да дадат няколко органа - пикочен мехур, матка при жените, простата при мъжете и сигмоидното черво. Най-честите състояния, свързани с болка в този регион, са инфекции на пикочните пътища, цистити, малкотазова възпалителна болест, дивертикулит и чревна непроходимост.
  • Десен хипохондриум (дясно подребрие) - органите, разположени в този регион, са черният дроб, жлъчният мехур и част от дуоденума, като състоянията, водещи до болка в тази област, могат да са холецистит, чернодробни абсцеси, ехинококоза, а понякога и инфекции и обструкция на десния бъбрек (пиелонефрит, хидронефроза).
  • Коремни болки според пола и възрастта
  • Ляв хипохондриум (ляво подребрие) - органите, които могат да дадат болкова симптоматика в този регион, са стомахът, панкреасът и далакът.
  • Ляв и десен лумбален регион - най-често в тези области се усеща болка, произхождаща от бъбреците, при състояния като пиелонефрит, хидронефроза, колика, а по-рядко при заболявания съответно на ляв и десен колон.
  • Десен илиачен регион - при поява на болка в тази анатомична област най-често трябва да се съмняваме за възпаление на апендикса, левия яйчник при жените (торзио, кисти), както и за формация на цекума.
  • Ляв илиачен регион - в тази област появата на болка може да бъде знак за заболяване на левия колон (дивертикулит, волвулус или рак), както и на левия яйчник при жените.

Коремната кухина е най-сложно устроената анатомична област, в която се намират множество органи, а от там и броят на нозологичните ( болестните) единици е най-голям, което налага познаването на корема и органите му належащо, за да може адекватно да се диагностицират проблемите, свързани с него.

Коремни болки според пола и възрастта

Коремните болки са срещат при всеки човек независимо от неговата възраст или пол. Някои заболявания и състояния обаче са по-характерни за конкретен пол или определен период от живота.

Деца

Ако наблюдавате болки в корема при дете, трябва да знаете, че най-честите причини за появата им са запек, различни хранителни алергии и непоносимости (например лактозна или глутенова нетолерантност). Друга честа причина са инфекции, причинени от вируси или бактерии. 

При деца над 5-годишна възраст честа причина за появата на болка в долен десен коремен квадрант е възпалението на апендикса (апендицит).

Жени

При жените, поради анатомичните и физиологичните им особености, често причините за появата на коремни болки са с гинекологичен характер. Характерни за тях са ежемесечните менструални болки, а също така и други проблеми с женските репродуктивни органи като кисти на яйчниците, ендометриоза или миома на матката. 

Отново, поради особеностите на пола, при жените се срещат по-често инфекции на пикочните пътища, най-често уретрити и цистити, които също могат да дадат остри коремни болки. 

Усложнения, свързани с бременността или извънматочната бременност причиняват болки в долния етаж на корема.

Жените са по-склонни от мъжете да развият синдром на раздразненото дебело черво, чиито симптоми включват спастични коремни болки, подуване, диарични изхождания.

Мъже

Анатомията на мъжа предразполага за развитието на ингвинални хернии (слабости в коремната стена, поради устройството на мъжката полова система), а също така за възпаление на простата, която е характерен орган за мъжката репродуктивна система. 

Болки в корема могат да бъдат причинени от състояния, свързани с тестисите, като инфекции или торзио. Бъбречните камъни могат да предизвикат силни болки в корема, които да се излъчват и към задната страна на гърба.

Възрастни

При възрастните хора болките в корема могат да бъдат симптом на по-сериозни заболявания на коремните органи като например ракови заболявания. С напредване на възрастта рискът от развитието на рак на панкреаса, стомаха и дебелото черво се увеличава многократно. Дивертикулитът е друго заболяване, което се среща по-често при хора над 60-годишна възраст.

Исхемията на червата, следствие от нарушения в кръвоснабдяването, е свързана със силни болки в корема и е по-характерна за хора в напреднала възраст, поради атеросклеротичните промени на съдовете.

Въпреки че сърцето се намира в гръдната клетка, съвсем различна анатомична област от коремната, то сърдечният инфаркт често дава болкова симптоматика в горната част на корема (кардиогенен синдром). Статистически по-често се срещат сърдечно-съдови инциденти при възрастните.

Какво може да предизвиква болките в корема?

Болките в корема могат да са безобидни и да са признак на грешка в диетата, временно неразположение, вирусни и бактериални инфекции и други.

Най-често приемът на лютиви, пържени и мазни храни може да доведе до дразнене на един или повече коремни органи, което да се изразява с болки и други симптоми.

При по-дълго продължаване на болковия синдром, без да може ясно да установим причинно-следствена връзка с появата на болка и приемът на вредна храна, например, то е желателно да потърсим специалист, който да отхвърли по-сериозен проблем.

Какви специфични заболявания и медицински състояния могат да предизвикат болки в корема? 

Коремните болки, както вече изяснихме, могат да са безобидни, но могат и често да са симптом на различни заболявания и медицински състояния, с различни по тежест и сериозност последствия и усложнения и придружени от редица други симптоми.

Представяме ви някои от най-често срещаните заболявания, свързани с болки в корема:

Какви специфични заболявания и медицински състояния могат да предизвикат болки в корема?

  • Гастрит и язва - гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което понякога може да бъде безсимптомно, а в други случаи да се изявява с появата на пареща болка в горната част на корема. При неглижиране на състоянието може да се развият малки дефекти (язви) в лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Те, от своя страна, могат да предизвикат кървене или перфорация на органа, което е тежко и спешно медицинско състояние, което изисква хирургична намеса.
  • Синдром на раздразненото черво - хронично състояние, което причинява коремни спазми, подуване, газове, диария или запек. Провокира се от стрес и неправилно хранене.
  • Хронични възпалителни заболявания на дебелото черво (хроничен колит и болест на Крон) - по симптоми наподобяват синдрома на раздразненото черво, като при тях има нарушения в структурата и функцията на червата и опасност от развитието на рак, перфорация или кървене.
  • Апендицит - възпаление на апендикса - орган, разположен в илеоцекалната област. Състоянието понякога може да се лекува консервативно т.е. с медикаменти, но в голяма част от случаите е необходима хирургична намеса.
  • Холецистит и билиарна колика - възпалението на жлъчния мехур, което в над 90 процента от всички случаи се дължи на камъни и седимент, които се утаяват в органа и водят до непроходимост и задръжка на жлъчни соли. Състоянието може да има остро начало или да започне постепенно, като болките могат да имат опасващ характер и да стигат назад по гърба до дясната плешка.
  • Панкреатит - остро възпалително заболяване на панкреаса, което най-често се провокира от прием на алкохол, мазна или люта храна. Предизвиква изключително силна болка, която може да се излъчва назад към гърба и лява аксила, като често е придружено с повръщане.
  • Дивертикулит - представлява възпаление на малки торбички, които се образуват в стената на дебелото черво. Най-често засяга сигмоидния колон и по тази причина болките най-често са в долен ляв коремен квадрант. Състоянието може да се усложни и да се стигне до перфорация на колона - състояние, изискващо спешна медицинска помощ и хирургична намеса.
  • Инфекции на пикочните пътища - състояния като цистит, хидроуретер, както и инфекции на бъбреците имат болкова симптоматика, която се изразява в остри или парещи болки в корема, по хода на засегнатия орган, като те могат да имат опасващ характер.
  • Камъни в бъбреците - изхвърлянето им води до преразтягането на уретерите. Те причиняват силни болки, които започват в гърба от страната на засегнатия бъбрек и съответния уретер.
  • Кисти на яйчниците - те са често срещани, като предизвикват остри или тъпи болки с различен интензитет в долната част на корема от страната на засегнатия яйчник.
  • Извънматочна бременност - сериозно медицинско състояние, при което оплодената яйцеклетка се имплантира във фалопиевите тръби, като разтягането води до силни болки. Изисква спешна хирургична намеса.
  • Ракови заболявания - те могат да засегнат почти всички коремни органи, като причиняват често неспецифични остри или тъпи болки,с различен характер. Придружени са с отслабване, кървене, промяна в ритъма на дефекация и други.

Болките в корема може да са признак на различни по характер и тежест заболявания, които да засягат както един така и повече органи, разположени в коремната кухина. В зависимост от това те могат да бъдат лекувани по различни начини.

Естествени и домашни методи за лечение

Добавки за мозъчна дейност.

Най-доброто лечение е профилактиката. Имайки предвид, че голяма част от проблемите идват от лош начин на живот, неправилно хранене и вредни навици, то на първо място би следвало да направим промени, касаещи тези аспекти от нашето здраве.

Спазването на някои правила би предотвратило голяма част от проблемите, които могат да доведат до болки в корема.

Тези правила включват:

  • Редовно хранене
  • Избягване на мазни, пържени и преработени храни
  • Приемане на достатъчно пресни плодове и зеленчуци
  • Консумиране на чисти източници на протеини като бяло месо, риба и яйца
  • Ограничаване на алкохола и тютюнопушенето
  • Достатъчен сън
  • Намаляване на стреса
  • Редовни профилактични прегледи
  • Консумиране на достатъчно течности
  • Достатъчна физическа активност.

В случай на нужда и усещане, че нещо не е наред, ние можем да помогнем на организма си да се справи с проблема и да облекчим оплакванията. Разбира се, това не е възможно във всички случаи.

Един от традиционните методи, използвани от хората през вековете, е употребата на билки за стомашни проблеми. Дали под формата на чай или екстракти в модерните времена, билките са естествени източници на вещества, които имат лечебни свойства и често се използват в различни бабини рецепти за болки в корема.

Подходящи билки при болки и неразположение в корема са: 

  • Мента - има успокояващо действие върху храносмилателната система, помага при подуване, спазми и газове.

Тинктурата от мента успокоява стомашната лигавица, намалява спазмите и притежава релаксиращ ефект върхи нервната система.

  • Джинджифил - има противовъзпалителни свойства, помага при лошо храносмилане, подуване и може да облекчи неразположение, свързано с храносмилателната система.
  • Лайка - известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, тя е особено благоприятна при спазми и болки в стомаха и червата.
  • Жълт кантарион - силно успокоително и противовъзпалително средство, подходящо при гастрит, язва и възпалителни заболявания на червата.
  • Живовляк - билка, която има добри протективни качества и влиза в употреба при гастрит и язвена болест. Освен това той е препоръчителен при хронични възпаления на червата.

Други хранителни добавки, които също са подходящи за това състояние, са: 

  • Пробиотици - тези микроорганизми имат много важно значение за здравето на храносмилателната система и в частност на червата. Приемът им осигурява добра чревна микрофлора, която помага за намаляване на възпалението, редуцира газовете и токсините и стимулира храносмилателните процеси. Според нови проучвания някои пробиотици имат благоприятен ефект при инфектиране на стомаха с бактерията Helicobacter pylori, отговорна за развитието на язви.
  • Л-глутамин - тази аминокиселина има много важно значение за човешкото тяло, като изпълнява множество роли. Приемът ѝ под формата на хранителна добавка има доказано благоприятен ефект при чревни възпаления.

Въпреки доказаната ефективност на някои билки и хранителни добавки при болки в корема, то при сериозните заболявания, те могат да бъдат само допълнително лечение и не трябва да заместват назначенията от медицински експерт.

Кога да се консултирате с лекар?

Кога да се консултирате с лекар

Болките в корема могат да са свързани с моментни или системни диетични грешки и нерационално хранене, но също така могат да са симптом на сериозно заболяване.

Всеки човек до голяма степен познава организма си и може да каже за себе си кое е нормално и кога усеща нетипични за него симптоми и признаци. 

Например, когато човек прекали с даден вид храна, обикновено може да се направи причинно-следствена връзка и да се изчака болката и дискомофтът да отшумят с или без помощта на медикаменти. В други случаи обаче, болките могат да продължат по-дълго време, да са по-остри и силни, както и да са придружени от други симптоми.

В някои конкретни случаи е редно да потърсите медицинска помощ, за да не се пропусне по-сериозно състояние и да може да се започне лечението навреме.

Консултация с лекар се прави при наличие на: 

  • Твърде продължителна болка
  • Нетипична болка, която не можем да свържем с прием на храни или течности
  • Твърде силна и нетърпима болка
  • Внезапно настъпила остра болка
  • Втвърдяване на коремната стена
  • Болка в корема, придружена от ускорен пулс и обложен език
  • Нарушения в ритъма на дефекация и изхождане на слуз и кръв
  • Редукция на телесното тегло
  • Гадене и повръщане.

Продължителните болки в корема, за които нямаме ясна за нас причина, са повод за повишено внимание от ваша страна като навременно адресиране на евентуален проблем подобрява изхода от всяко състояние, което би дало усложнения в бъдеще.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Кога са притеснителни болките в корема?

Когато болките са продължителни или са съпроводени с други симптоми като диария, отслабване на тегло или изхождане на кръв, трябва да се обърнем към специалист.

Могат ли да помогнат хранителните добавки и билките при болки в корема?

Да, някои добавки и билки имат благоприятно действие върху цялата храносмилателна система и могат да са полезни при определени състояния, свързани с болки в корема. Въпреки това за някои други заболявания трябва да се вземат по-сериозни мерки. За всеки случай препоръчваме консултация със специалист.

Може ли стресът и нездравословното хранене да са причина за поява на болки в корема?

Да, стресът и консумацията на вредни храни могат по отделно да са причина за появата на болки в коремната област. Затова съветваме да се стремите към спазване на здравословен начин на хранене и да намалите стреса, доколкото е възможно.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.