Всичко за хранителните алергии: Видове и симптоми

Всичко за хранителните алергии: Видове и симптоми

Др. Мартин Христов
Хранителните алергии представляват свръхреакция на имунната система, насочена към определени вещества в храната. В контраст с хранителните непоносимости, хранителните алергии могат да предизвикат остра и бурна реакция, която понякога може да е с животозастрашаващ характер.

Те се развиват, когато организмът разпознава определени биоактивни молекули, най-често белтъци, в храната като заплаха. В отговор, имунната система започва да произвежда антитела срещу тях, които водят до освобождаване на възпалителни медиатори, като хистамин. 

В тази статия ще се запознаете с най-често срещаните хранителни алергии и техните симптоми, както и какво да правите при алергичен обрив от храна.

Какво представляват хранителните алергии?

Хранителните алергии се развиват, когато имунната защита на тялото реагира по агресивен начин към определени вещества, намиращи се в храната, която консумирате, тъй като ги възприема като чужди и потенциално опасни. 

При поглъщането на такива вещества, имунните клетки отделят белтъка имуноглобулин Е (IgE), който от своя страна по сложна каскада от биохимични процеси активира отделянето на хистамин и други вещества, отговорни за алергичната реакция. 

Симптомите на хранителните алергии могат да бъдат леки, изразяващи се в сърбеж и обриви.

В други случаи симптомите могат да са твърде интензивни и драматични, водещи до анафилаксия. Това е остро животозастрашаващо състояние, при което поради оток и спазъм на горните дихателни пътища може да се преустанови процеса на дишане. 

Състоянието се характеризира още с тежка хипотония - много ниско кръвно налягане и невъзможност на виталните органи да се снабдят с кръв и кислород.

Видове хранителни алергии

Видове хранителни алергии

Съществуват различни видове хранителни алергии. Те се определят от това към каква храна организмът реагира като към опасност.

Алергия към млечни продукти

Алергията към млечни продукти е често срещана, особено при малките деца

Причината за нейната поява е имунна реакция към млечните протеини - суроватъчен и казеин. 

Симптомите са разнообразни и могат да включват:

  • Обриви

  • Повръщане

  • Диария

  • Анафилаксия.

За разлика от лактозната нетолерантност, млечната алергия е реакция на имунната система към млечните белтъци и макар понякога да имат сходна симптоматика и клиничната картина, се касае за коренно различно състояние.

Алергия към яйца

Алергията към яйца отново по-често срещана при децата, като може да е реакция към двете части на яйцето - белтък и жълтък. 

Основните симптоми са:

  • Кожни обриви (уртикария)

  • Сърбеж

  • Повишена телесна температура

  • Затруднено дишане

  • Стомашно-чревни проблеми.

Много често този вид алергия плавно изчезва с възрастта.

Алергия към риба и морски дарове

Този вид алергична реакция най-често “преследва” хората през целия им живот, като реакциите предизвикани от нея са едни от най-бурните. 

Тя може да се активира от различни белтъци в морските храни и да причини анафилаксия

Симптомите могат да са:

  • Обриви

  • Подуване

  • Тежка диария

  • Задушаване.

Алергия към фъстъци и ядки 

Алергията към фъстъци и ядки е един от най-сериозните видове алергии. Тя често пъти води до драматична клинична картина. 

Причината за нея е разпознаването на протеините в ядките като врагове на имунната система и атакуването им. 

Симптомите са същите като при другите видове, но по-често стигат до развитието на анафилаксис. Дори за бурна проява е необходимо съвсем малко количество ядки.

Алергия към пшеница

Алергията към пшеница се рредизвиква от реакция на имунната система към основния белтък на зърнените култури - глутен. Състоянието се различава от глутеновата ентеропатия, при която се синтезират автоантитела и се атакува лигавицата на собствените черва. 

Симптомите включват:

  • Обриви

  • Подуване на устните и езика

  • Стомашни неразположения.

Кои са най-често срещаните хранителни алергии

Гореизброените видове хранителни алергии са най-често срещаните сред хората, като при децата по-често се развиват алергии към млякото и яйцата, а при възрастните - към ядки и морски дарове. 

Трудно е да бъдат посочени точни цифри за процента, който всяка хранителна алергия заема поради голямото разнообразие и сравнително ниската информираност на популацията, както и големия процент недоказани алергии.

В световен мащаб, различните хранителни алергии засягат до 10% от детската популация. При възрастните ситуацията е малко по-благоприятна с около 5% от популацията. 

Алергичен обрив - как да разберете дали е от храната?

Алергичен обрив от храна най-често се появява непосредствено или скоро след консумацията на конкретния алерген. 

той може да се прояви като уртикария - големи повдигнати и зачервени плаки, често болезнени, по лактите, коленете, корема, стъпалата и дланите, лицето. 

В случай, че забележите обрив и подуване скоро след консумацията на определена храна, твърде възможно е реакцията да е следствие от отговор на имунната система към конкретен дразнител - хранителна съставка. 

В този случай трябва да бъдат проведени алергологично изследване за установяване на причинителя, за да може в бъдеще да се избегнат по-тежки прояви на алергична реакция.

Какво да правите при алергичен пристъп?

Алергичен обрив - как да разберете дали е от храната?

Подходът при алергичен пристъп е различен в зависимост от клиничната му изява. 

Най-често при хранителните алергии се развива алергичен обрив, който може да засегне значителна част от тялото, да се появяват симптоми на интоксикация - повръщане, диария. Може да се повиши телесната температура.

В тези случаи, хората, които са наясно с проблема си, обикновено приемат антихистамини. Съществуват различни лекарствени препарати, чиито механизъм на действие е блокирането на синтеза на тези медиатори на алергичната реакция.

В период на алергичен проява, от полза е преустановяването на приема на храна и увеличаване приема на течности.

При по-тежки случаи може да се приложи еднократно или в период от няколко дни урбазон (метилпреднизолон) - кортикостероид, който бързо и ефективно потиска реакцията на имунитета и овладява алергичните симптоми.

По-тежките случаи, които са свързани с развитието на анафилактичен шок и оток на дихателните пътища, изискват спешна медицинска намеса поради потенциалният си животозастрашаващ потенциал. 

Хора, които имат анамнеза за развиване на бурни реакции тип анафилаксия са съветвани да спазват стриктна диета и често могат да преминат кратко обучение как да приложат сами урбазон и/или епинефрин, за да спрат навреме верижната реакция, водеща до анафилактичен шок.

Кога да се консултирате с лекар?

Ако забележите повтарящи се реакции след консумация на точно определени храни е добре да се консултирате с алерголог за доказване и установяване на конкретния алергичен дразнител. По този начин може да се предпазите от неосъзнато приемане на храна, в която се съдържа той и да намалите риска от развитие на тежки алергични реакции.

Желателно е да не се изчаква, тъй като с времето, алергичните реакции имат тенденция да стават по-бурни и имунната система да отделя все по-големи количества медиатори на възпалението. 

Рискът от получаване на анафилактичен шок нараства след всяко развитие на алергични симптоми и дразнене от определения алергичен агент. Затова консултацията със специалист е добре да бъде извършена още след първа проява на алергия към дадена храна или съмнение за такава.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?

Хранителната алергия включва реакция на имунната система и може да бъде животозастрашаваща, докато непоносимостите обикновено засягат храносмилателната система и водят до дискомфорт, но не са толкова сериозни.

Могат ли хранителните алергии да бъдат излекувани?

В момента няма начин за пълно излекуване на хранителните алергии, но избягването на алергените и използването на лекарства като антихистамини и епинефрин могат да помогнат за контрол на симптомите.

Как мога да предотвратя алергичен пристъп?

Основният начин за предпазване е чрез избягване на храните, които предизвикват реакция. Препоръчително е винаги да четете етикетите на хранителните продукти и да бъдете внимателни при хранене извън дома.

Източници:


Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.