
Всичко за хранителните алергии: Видове и симптоми
Др. Мартин ХристовТе се развиват, когато организмът разпознава определени биоактивни молекули, най-често белтъци, в храната като заплаха. В отговор, имунната система започва да произвежда антитела срещу тях, които водят до освобождаване на възпалителни медиатори, като хистамин.
В тази статия ще се запознаете с най-често срещаните хранителни алергии и техните симптоми, както и какво да правите при алергичен обрив от храна.
Какво представляват хранителните алергии?
Хранителните алергии се развиват, когато имунната защита на тялото реагира по агресивен начин към определени вещества, намиращи се в храната, която консумирате, тъй като ги възприема като чужди и потенциално опасни.
При поглъщането на такива вещества, имунните клетки отделят белтъка имуноглобулин Е (IgE), който от своя страна по сложна каскада от биохимични процеси активира отделянето на хистамин и други вещества, отговорни за алергичната реакция.
Симптомите на хранителните алергии могат да бъдат леки, изразяващи се в сърбеж и обриви.
В други случаи симптомите могат да са твърде интензивни и драматични, водещи до анафилаксия. Това е остро животозастрашаващо състояние, при което поради оток и спазъм на горните дихателни пътища може да се преустанови процеса на дишане.
Състоянието се характеризира още с тежка хипотония - много ниско кръвно налягане и невъзможност на виталните органи да се снабдят с кръв и кислород.
Видове хранителни алергии

Съществуват различни видове хранителни алергии. Те се определят от това към каква храна организмът реагира като към опасност.
Алергия към млечни продукти
Алергията към млечни продукти е често срещана, особено при малките деца.
Причината за нейната поява е имунна реакция към млечните протеини - суроватъчен и казеин.
Симптомите са разнообразни и могат да включват:
-
Обриви
-
Повръщане
-
Диария
-
Анафилаксия.
За разлика от лактозната нетолерантност, млечната алергия е реакция на имунната система към млечните белтъци и макар понякога да имат сходна симптоматика и клиничната картина, се касае за коренно различно състояние.
Алергия към яйца
Алергията към яйца отново по-често срещана при децата, като може да е реакция към двете части на яйцето - белтък и жълтък.
Основните симптоми са:
-
Кожни обриви (уртикария)
-
Сърбеж
-
Повишена телесна температура
-
Затруднено дишане
-
Стомашно-чревни проблеми.
Много често този вид алергия плавно изчезва с възрастта.
Алергия към риба и морски дарове
Този вид алергична реакция най-често “преследва” хората през целия им живот, като реакциите предизвикани от нея са едни от най-бурните.
Тя може да се активира от различни белтъци в морските храни и да причини анафилаксия.
Симптомите могат да са:
-
Обриви
-
Подуване
-
Тежка диария
-
Задушаване.
Алергия към фъстъци и ядки
Алергията към фъстъци и ядки е един от най-сериозните видове алергии. Тя често пъти води до драматична клинична картина.
Причината за нея е разпознаването на протеините в ядките като врагове на имунната система и атакуването им.
Симптомите са същите като при другите видове, но по-често стигат до развитието на анафилаксис. Дори за бурна проява е необходимо съвсем малко количество ядки.
Алергия към пшеница
Алергията към пшеница се рредизвиква от реакция на имунната система към основния белтък на зърнените култури - глутен. Състоянието се различава от глутеновата ентеропатия, при която се синтезират автоантитела и се атакува лигавицата на собствените черва.
Симптомите включват:
-
Обриви
-
Подуване на устните и езика
-
Стомашни неразположения.
Кои са най-често срещаните хранителни алергии
Гореизброените видове хранителни алергии са най-често срещаните сред хората, като при децата по-често се развиват алергии към млякото и яйцата, а при възрастните - към ядки и морски дарове.
Трудно е да бъдат посочени точни цифри за процента, който всяка хранителна алергия заема поради голямото разнообразие и сравнително ниската информираност на популацията, както и големия процент недоказани алергии.
В световен мащаб, различните хранителни алергии засягат до 10% от детската популация. При възрастните ситуацията е малко по-благоприятна с около 5% от популацията.
Алергичен обрив - как да разберете дали е от храната?
Алергичен обрив от храна най-често се появява непосредствено или скоро след консумацията на конкретния алерген.
той може да се прояви като уртикария - големи повдигнати и зачервени плаки, често болезнени, по лактите, коленете, корема, стъпалата и дланите, лицето.
В случай, че забележите обрив и подуване скоро след консумацията на определена храна, твърде възможно е реакцията да е следствие от отговор на имунната система към конкретен дразнител - хранителна съставка.
В този случай трябва да бъдат проведени алергологично изследване за установяване на причинителя, за да може в бъдеще да се избегнат по-тежки прояви на алергична реакция.
Какво да правите при алергичен пристъп?
Подходът при алергичен пристъп е различен в зависимост от клиничната му изява.
Най-често при хранителните алергии се развива алергичен обрив, който може да засегне значителна част от тялото, да се появяват симптоми на интоксикация - повръщане, диария. Може да се повиши телесната температура.
В тези случаи, хората, които са наясно с проблема си, обикновено приемат антихистамини. Съществуват различни лекарствени препарати, чиито механизъм на действие е блокирането на синтеза на тези медиатори на алергичната реакция.
В период на алергичен проява, от полза е преустановяването на приема на храна и увеличаване приема на течности.
При по-тежки случаи може да се приложи еднократно или в период от няколко дни урбазон (метилпреднизолон) - кортикостероид, който бързо и ефективно потиска реакцията на имунитета и овладява алергичните симптоми.
По-тежките случаи, които са свързани с развитието на анафилактичен шок и оток на дихателните пътища, изискват спешна медицинска намеса поради потенциалният си животозастрашаващ потенциал.
Хора, които имат анамнеза за развиване на бурни реакции тип анафилаксия са съветвани да спазват стриктна диета и често могат да преминат кратко обучение как да приложат сами урбазон и/или епинефрин, за да спрат навреме верижната реакция, водеща до анафилактичен шок.
Кога да се консултирате с лекар?
Ако забележите повтарящи се реакции след консумация на точно определени храни е добре да се консултирате с алерголог за доказване и установяване на конкретния алергичен дразнител. По този начин може да се предпазите от неосъзнато приемане на храна, в която се съдържа той и да намалите риска от развитие на тежки алергични реакции.
Желателно е да не се изчаква, тъй като с времето, алергичните реакции имат тенденция да стават по-бурни и имунната система да отделя все по-големи количества медиатори на възпалението.
Рискът от получаване на анафилактичен шок нараства след всяко развитие на алергични симптоми и дразнене от определения алергичен агент. Затова консултацията със специалист е добре да бъде извършена още след първа проява на алергия към дадена храна или съмнение за такава.
Често задавани въпроси
Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?
Хранителната алергия включва реакция на имунната система и може да бъде животозастрашаваща, докато непоносимостите обикновено засягат храносмилателната система и водят до дискомфорт, но не са толкова сериозни.
Могат ли хранителните алергии да бъдат излекувани?
В момента няма начин за пълно излекуване на хранителните алергии, но избягването на алергените и използването на лекарства като антихистамини и епинефрин могат да помогнат за контрол на симптомите.
Как мога да предотвратя алергичен пристъп?
Основният начин за предпазване е чрез избягване на храните, които предизвикват реакция. Препоръчително е винаги да четете етикетите на хранителните продукти и да бъдете внимателни при хранене извън дома.
Източници:
Др. Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.