Как да се отървете от газовете в стомаха

Метеоризъм: Как да се отървете от газовете в стомаха?

Martin Hristov

Всеки от нас в един или друг момент е изпитвал неприятното чувство на подуване на корема, понякога придружено с увеличено отделяне на газове или оригване. 

Макар, че в повечето случаи се касае за нормални физиологични процеси, свързани с храносмилането, при които се отделят газове, в някои случаи може зад подуването на стомаха и червата да се крие по-сериозна причина. 
В тази статия ще ви запознаем с причините за образуване и задържане на прекомерно количество газове в стомаха и червата и начини да се справим с тях.

Съпровождащи симптоми

Безобидни ли са газовете в стомаха?

Важно е да изясним, че в голяма част от случаите хората използват не съвсем точните понятия - “подут ми е стомаха”, “имам газове в стомаха и т.н.

Казваме това, тъй като много по-често се касае за подуване на червата и от медицинска и анатомична гледна точка е доста по-правилно да се използват изрази като “подуване на червата”, “газове в червата” и други. 

Обобщено, газовете в стомаха и червата се наричат на медицински език метеоризъм, а отделянето им - флатуленция.

Това не означава, че органът, разположен в коремната кухина “стомах” не може да задържа газове и да се подуе, но причините затова обикновено са доста по-банални и само в редки случаи се касае за сериозен проблем.

Като цяло, газовете в стомаха и червата са безобидни и представляват нормална част от храносмилателния процес. 

Те се образуват в резултат на разграждането на храната от бактерии в дебелото черво, а могат да бъдат и следствие от директно поглъщане при акта на хранене, или пък отделени вътре в стомаха след прием на газирани напитки, например.

Кога газовете може да са повод за тревога?

Интересни факти за газовете в стомаха и червата

Сами по себе си газовете не могат да представляват повод за тревога, но те могат да бъдат част от симптоматиката на здравословен проблем, ако са придружени от други симптоми, които заедно с тях образуват синдром, характерен за дадено заболяване.

Съпровождащи симптоми

Сред съпровождащите симптоми се открояват няколко и в следващите редове ще ви запознаем с тях.

Нека видим кои са те:

  • Силни болки в корема: Силните болки, най-често със спастичен характер в корема са знак, че е налице възпалителен процес, засягащ отдел на храносмилателната система.
  • Продължителни периоди на диария или запек: Това е притеснителен симптом, който може да е свързан със синдром на раздразненото черво, но също така и с по-сериозни заболявания като хроничен колит или болест на Крон. Те имат автоимунен характер и ранното им диагностициране и лечение са от ключово значение за изхода от тях.
  • Невъзможност за освобождаването на газове: При често подуване на корема и невъзможност за изпускане на газовете може да се касае за наличие на частичен стоп (чревна непроходимост), което е силно притеснително състояние и изисква медицинско внимание.
  • Кръв или слуз в изпражненията: Това са симптоми, свързани със сравнително благоприятни заболявания като хемороиди, но също така може да са знак за много по-сериозни патологии, в това число и рак.
  • Необяснима загуба на тегло: Това е симптом, който изисква консултация с лекар. Защото причината може да е в нарушено храносмилане или абсорбция на хранителни вещества, но също така може да се касае за консумативен синдром, характерен за онкологичните заболявания.
  • Повишена температура: Повишената температура е признак на инфекциозно заболяване и може да насочи към налична инфекция с Clostridium или други патологични бактерии, населяващи дебелото черво и причиняващи възпаление на чревната лигавица, придружено с болки, диария, газове.

Какво най-често ги причинява?

Какво най-често ги причинява

Газовете се образуват или попадат в храносмилателната система по някои от следните механизми.

Ето кои са те:

  • Прием на храни, известни като газообразуващи: Такива са бобовите растения, зелето, броколи, пълнозърнестите храни, както и смесването на различни хранителни групи и преяждане. Въпреки че образуването на газове е нормален процес, част от храносмилането, все пак тези храни водят до доста по-изявена продукция на газове.
  • Поглъщане на въздух: Говоренето по време на хранене, дъвченето на дъвка, бързото ядене и пиене на газирани напитки са начините, чрез които ние поглъщаме въздух. В този случай газовете се натрупват в стомаха и се отделят чрез оригване.
  • Хранителни непоносимости: Хора, които страдат от лактозна или глутенова непоносимост имат силно повишено газообразуване след прием на съответните храни, богати на лактоза (млечни продукти) и глутен (пшенични култури).
  • Дисбаланс в чревната микрофлора: Причините за нея са много - от прием на антибиотици и лошо хранене, до някои заболявания като болест на Крон. Нарушенията в баланса между “добри” и “лоши” бактерии е свързан с образуването на зловонни газове, подуване и болки в корема.

Как да откриете причината във вашия случай?

Как да откриете причината във вашия случай

Най-честата причина за метеоризъм се крие в лошите и неправилни хранителни навици.

Именно затова първата стъпка, която трябва да направите, за да откриете причината във вашия случай е да направите анализ на вашата диета и начин на хранене. 
Запишете храните и напитките, които консумирате в продължение на няколко седмици и се помъчете да направите връзка между даден хранителен продукт и появата на газове и подуване.

След като успеете да забележите тенденция, изпробвайте постепенно да изключвате една по една съответните храни, които подозирате, че стоят зад метеоризма (елиминационна диета). 

Ако след като отново ги добавите се появят същите симптоми, то значи вие сте намерили причината за вашия дискомфорт.

Проследете дали симптомите се свеждат само до газове и подуване или имат и други прояви като болки, киселини, запек, диария, изхождане на слуз и кръв с изпражненията.

Освен на хранителните навици е добре да направите оценка и на общия начин на живот. Фактори като стрес, тревожност, прием на медикаменти могат да имат общо и дори да са единствената причина за нарушено храносмилане и образуване на газове.

Кога е време за тревога и консултация с лекар?

Кога е време за тревога и консултация с лекар

При неуспех с горепосочените методи или наличие на някои от другите симптоми, правилно е да подходите с внимание и сериозност към проблема и да се консултирате с медицински специалист - гастроентеролог, който ще направи необходимите тестове, за да се установи причината.

Важна стъпка е да се изследва фекалната бактериална микрофлора, тъй като именно там най-често се крие причината за метеоризъм.

Често в практиката се правят и тестове за алергии и непоносимости. Търсят се активно специфични маркери на възпалението във фекалиите и кръвния серум.

Какво да ядете и какво да избягвате?

При всички случаи най-доброто лечение на всяко състояние и заболяване е профилактиката. А най-добрата профилактика срещу поява на метеоризъм е спазване на някои основни правила на хранене.

Важно е да избягвате преяждането, както и да стоите дълго време без храна, след което да се “натъпчите” с всевъзможни хранителни продукти. 

Честото хранене в малки количества дава възможност за пълната преработка на храната от организма, без да остава субстрат, с който бактериите да се хранят и съответно да отделят газове.

Освен това всеки мислещ за здравето си човек трябва да се старае да избягва преработените храни, полуфабрикатите, мазните и пържени храни, както и сладките изделия. 

Въпреки че са известни със своите здравословни свойства, лукът и чесънът отделят огромно количество газове по време на бактериалната ферментация, на която се подлагат в червата. Затова е добре да намалите консумацията на тези продукти.

Вместо това наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, полезните мазнини от растителен произход като авокадо, зехтин, ядки и чистите източници на протеини - риба, пиле, яйца.

Вредните навици като алкохол и тютюнопушене също имат връзка с процесите на храносмилането и отделянето на газове, така че се постарайте да ги сведете до минимум или ги отстранете напълно, ако е възможно.

Наблегнете на консумацията на вода за хидратиране и избягвайте газираните и подсладените напитки.

Въпреки, че бобовите храни имат своите полезни качества, ако сте склонни да образувате газове ги избягвайте, заедно със соевите продукти и някои зеленчуци като зеле, брюкселско зеле, карфиол, броколи и цвекло. 

В общи линии, това са основните неща, които трябва да спазвате, що се отнася до храните, които да избягвате и тези, на които да наблегнете.

Обърнете внимание на цялостното си здраве като спазвате принципите за здравословно хранене, тъй като здравето се крие в добре поддържаната храносмилателна система. Неслучайно има поговорка, че ние сме това, което ядем.

Интересни факти за газовете в стомаха и червата

Какво да ядете и какво да избягвате

Знаете ли, че средностатистическия човек отделя газове около 14 пъти на ден. В действителност флатуленцията е признак, че храносмилателната система функционира правилно. Неслучайно след хирургична интервенция над орган от храносмилателната система, първият въпрос, който пациента чува след операцията е “пусна ли газове”.

Химическият състав на газовете в червата се състои до 90 процента от елемента азот, въглероден диоксид, водород и много малки количества метан. Серните съединения заемат много нисък процент от състава на газовете, но именно на тях дължим неприятната миризма.

Хората с добре балансирана чревна флора произвеждат повече газове в червата си. Причината затова е, че различните видове бактерии разграждат различни по състав хранителни остатъци и образуват различни газове. 

Още по времето на Древна Гърция, Хипократ, който е известен като бащата на медицината е установил, че хората, които задържат газовете си и не могат да ги отделят имат здравословен проблем.

Установено е, че образуването на газове е свързана с генетична предразположеност. Тя е свързана със способността на някои хора да разграждат по-добре някои храни, което е свързано с отделянето на повече газове. 

Това обаче представлява повод за дебат, тъй като повишеното образуване на газове е свързано с повишена бактериална ферментация на някои непълно разградени хранителни остатъци. Както във всичко и по тази тема има различни мнения и доказателства в подкрепа и на двете теории.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Притеснително ли е, ако имаме газове в стомаха и червата?

Не, газовете в червата и стомаха са нормална находка и са следствие от процесите на храносмилане. 

Кои храни да избягваме, ако страдаме от метеоризъм?

В случай, че страдаме от метеоризъм, трябва да избягваме консумацията на газирани напитки, бобови храни, зеле, карфиол, броколи, лук и чесън и силно преработени хранителни продукти.

Удачен ли е приемът на пробиотици при газове в червата?

Да, те помагат за по-пълното разграждане на хранителните вещества и могат да намалят газовете, продукт на ферментацията в червата.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.