Обложен език: Възможни причини и ефективни лекарства

Обложен език: Възможни причини и ефективни лекарства

Martin Hristov

 

Сигурно всички помнят как още от ранна детска възраст, дали при профилактичен медицински преглед или при преглед поради заболяване, лекарят винаги ни е карал да изплезим езика си. Разбира се, това не е случайно.

В тази статия ще научите защо прегледът на езика е задължителна част от обективния медицински преглед и каква информация може да се извлече според вида и характеристиките му.

Какво е обложен език?

Какво е обложен език?

Този термин се използва, когато повърхността на езика е покрита с налеп - слой, който може да има различен цвят и се състои от мъртви клетки, бактерии, слуз, остатъци от храна, които се задържат върху грапавата повърхност на езика.

На какво се дължи?

Причините за образуване и задържане на налеп върху езика могат да са различни и да са както абсолютно безобидни, така и белег за по-сериозни заболявания.

Ето и някои от най-честите причини за обложен език:

  • Лоша устна хигиена: Това е най-честата и логична причина за формиране на налеп. Много хора не почистват гърба на езика си, а наблягат само на зъбите си. Всъщност, повечето четки за зъби имат на обратната си страна грапава повърхност, която служи именно за това.
  • Дехидратация: Обезводняването на организма, което е следствие от недостатъчното приемане на течности води до по-малко слюноотделяне, което нарушава процесите на “самопречистване” на устната кухина чрез слюнката. По този начин се натрупват повече бактерии и мъртви клетки.
  • Тютюнопушене и алкохол: Тези вредни навици водят до сухота в устата и предизвикват дразнене на лигавицата, като в комбинация може да благоприятстват формирането на налеп.

Тютюнопушене и алкохол език

  • Гъбични инфекции: Патогенните гъбички от род Candida в определени случаи (имунокомпрометирани болни, прием на антибиотици, кортикостероиди) водят до образуването на характерен бял налеп. Диабетици с лошо контролиран диабет също често страдат от кандидоза и други гъбични инфекции, които дават белезникав налеп по езика.
  • Заболявания на храносмилателната система: Някои стомашно-чревни заболявания могат да имат отражение върху състоянието за езика или пък характерен налеп да даде насока, заедно с други симптоми. Например, при съмнения за апендицит или друга причина за остър корем, хирургът винаги следи за сух, грапав и обложен език, което може да наклони везните към оперативно лечение.
  • Болест на Крон: Болестта на Крон и други хронични заболявания на червата също са причина за формиране на налеп по езика.

Хроничните белодробни заболявания като ХОББ и емфизем и други също могат да са причина за обложен език, тъй като при тях често се отделят голямо количество бактериално замърсени секрети (храчки), които предизвикват специфични промени по гърба на езика.

Съпровождащи симптоми и заболявания

Както казахме, често пъти обложеният език е белег на недостатъчна хигиена на устната кухина, но понякога може да е съпровождан от други симптоми и заедно с тях да е признак на различни заболявания.

Сред съпровождащите симптоми, които най-често се наблюдават са:

  • Лош дъх (халитоза): Като признак на лоша хигиена, често пъти обложеният език “върви” в комбинация с неприятен мирис от устата, който се дължи на бактериите, мъртвите клетки и хранителните остатъци, които се натрупват и са подложени на гниене и ферментни процеси.
  • Лош дъх (халитоза)
  • Сухота в устата (ксеростомия): Тя може да е както причина за формиране на налеп, така и съпровождащ симптом на друго заболяване.
  • Неприятен вкус в устата (метален или горчив): Наличието на налеп може да промени вкусовото възприятие на рецепторите на езика и да предизвика усещане за неприятен вкус.
  • Гастроезофагеален рефлукс: Рефлуксът е състояние, при което често се наблюдава обложен език, като той е резултат от повишената киселинност в устната кухина и последващото възпаление на лигавиците на езика и бузите.

При определени случаи обложеният език може също така да е чувствителен на допир или при консумация на определени храни. Обикновено болката е наподобява парене и признак да търсим инфекция или възпаление. 

Възможно е също така състоянието да е придружено и от появата на афти и от бели петна по езика.

Има ли ефективно лекарство за обложен език?

Не може да се отговори еднозначно на подобен въпрос, тъй като “лечението” зависи от причината и нейното отстраняване, което ще доведе и до подобряване състоянието на езика. 

Въпреки това, имайки предвид основните причини за получаване на неприятни налепи, а именно бактериално натрупване поради лоша хигиена или вторично, вследствие на други възпалителни и инфекциозни заболявания на организма, можем да дадем ефективни и практични съвети за справяне с проблема.

Начини за справяне с проблема

устна хигиена

Почистване

Възможно най-добрата профилактика за намаляване риска от появата на обложен език е добрата орална хигиена.

В този ред на мисли, добрата устна хигиена включва:

  • Редовно почистване на гърба на езика: Използване на обратната страна на някои четки за зъби или специални аксесоари за почистване са начините да премахнете натрупаните наслагвания.
  • Използване на антисептична вода за уста: Има различни продукти, съдържащи антисептични агенти или етерични масла, които намаляват бактериалния растеж, успокояват възпалението и могат да стимулират слюнчената секреция.
  • Редовно миене на зъбите: Редовно и правилно миене на зъбите с професионални пасти за зъби.

Това са съвети, които са задължителни за всеки, който държи на хигиената си.

Други базови наставления

обложен език и вода

Поддържането на добра хидратация, което включва прием на достатъчно течности и най-вече на вода, подпомага производството на слюнка и по този начин забавя натрупването на налепи.

Ограничаването на дразнители и вредни навици като тютюнопушене и консумация на алкохол също може да помогне срещу обложения език, тъй като и алкохола, и тютюнопушенето са враг за устната хигиена и са причина за получаване на налепи.

Лечение на основната причина

В случай, че по-горните наставления са изпълнени, но проблемът персистира, то е редно да вземем мерки да открием и адресираме основната причина за появата на налепи.

Така например при гъбични инфекции добър ефект има употребата на медикаменти, които трябва да бъдат назначени от специалист. Най-често това са нистатин и флуконазол, които бързо и ефективно отстраняват гъбичките.

При хронични бактериални инфекции и възпалителни заболявания с инфекциозен характер се употребяват антибиотици, които отново трябва да бъдат изписани от лекар.

А при лечение на сухота в устата, за употреба се препоръчват специални гелове и спрейове, които стимулират синтеза на слюнка.

Домашни средства, билки и народна медицина

В народната медицина много популярни са гаргарите срещу обложен език, които можете да си приготвите и у дома.

Сред популярните домашни средства са:

  • Гаргара със солена вода: Намалява дразненето и бактериалното число.
  • Гаргара с ябълков оцет: Служи за отстраняване на налепите и освежаване на устната кухина.
  • Гаргара с чай от смрадлика: Смрадликата е билка със силни противовъзпалителни и антибактериални качества.

Възможно ли е да е раково заболяване и кога да посетите лекар?

Появата на налепи по езика не са патогномоничен (характерен) симптом за раково заболяване. Обикновено причините за обложен език са свързани с някой от случаите, които разгледахме по-горе. 

Въпреки това, в редки случаи обложения език може да бъде симптом на по-сериозен здравословен проблем, включително рак на устната кухина или езика.

Първите притеснителни симптоми са свързани с появата на белезникава язва (левкоплакия) или обрив с променен релеф на вътрешната част на устните, бузите или езика, която не се самоизлекува за повече от две седмици. Може да са придружени с болка при допир и кървене. 

В случай, че разпознаем някои от тези симптоми, то тогава е време да посетим специалист, за да може да се направят нужните изследвания и да се приеме или отхвърли подобна диагноза. 

Медицинският преглед в случай на левкоплакия, язва, болезнена или кървяща при допир във всяка част на устата не бива да бъде отлаган или заместван с опити за самолечение, поради неприятното развитие на подобен тип заболявания.

Често задавани въпроси

Често задавани въпрос

На какво се дължи най-често обложеният език?

Най-честата причина за появата на налеп по езика е ниската устна хигиена.

Притеснително ли е, ако имам налеп по езика?

Не, но все пак, ако сте убедени, че спазвате добра орална хигиена, а налепите персистират, може би трябва да се консултирате с вашия личен лекар, за да се установи дали няма друга причина, която да води до формиране на налеп.

Може ли тютюнопушенето да доведе до появата на налеп?

Да, цигарите могат да оцветят езика и зъбите в жълт цвят заради съдържанието си на катран, а освен това водят до сухота в устата, което благоприятства формирането на налепи.

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.