Сухота в устата: Възможни причини и справяне с проблема

Сухота в устата: Възможни причини и справяне с проблема

Д-р Томас Велев

 Надали има човек, който да не е усещал сухота в устата си. Било то от жажда, след сън, след дълга разходка или когато е силно разтревожен.

Обикновено сухотата изчезва след няколко глътки вода, но има ситуации, в които причината е по-сериозна се налага предприемането на други мерки.

Какво представлява сухотата в устата?

Сухота в устата (ксеростомия) е състояние, при което се наблюдава намаляване на продукцията на слюнка в устата, което води до субективното усещане на сухота.

Това може да доведе до дискомфорт, затруднения при говорене, преглъщане, както и да промени някои от вкусовите възприятия. Наблюдават се също така и по-чести проблеми със зъбите и венците, най-често кариеси и възпаления.

Важно е да се установи точната причина за възникването на тази сухота, за да се предприемат конкретни и точни мерки за бързото решаване на проблеми.

Бял език

Възможни съпровождащи симптоми

Много често сухотата в устата може да протича с редица съпътстващи симптоми. Някои примери за подобни симптоми ви представяме сега.

Често уриниране

Честото уриниране и сухотата в устата често имат тясна връзка, тъй като и двата симптома могат да алармират за някакво системно заболяване или състояние, като например диабет или обща дехидратация.

При диабет високите нива на кръвна захар водят до усилено уриниране (а оттам дехидратация). Отделно, съществуват редица лекарства за диабет, чиито прием има странични ефекти като често уриниране и сухота в устата. 

Бял език

Наличието на бял език, едновременно със сухота в устата може да е индикация както за общо обезводняване, така и за проблеми в устната кухина.

Промяната на цвета на езика може да се дължи на мъртви клетки или бактерии. Заболявания като млечница или левкоплакия, комбинирани с намалено слюноотделяне могат да доведат именно до силна сухота в устната кухина.

Горчив вкус

Липсата на хидратация в устата променя вкусовите възприятия, което дава логично обяснение на усещането за горчив вкус. Именно сухотата осигурява добра среда за развитие на редица бактерии, които могат да отделят продукти с кисел вкус. Освен това, заболявания като рефлукс или инфекции на стомашно-чревния тракт също могат да допринесат за горчивина в устата. 

Постоянна жажда

хидратация при сухота в устата

Сухотата в устната кухина често е симптом на дехидратация на тялото. Именно ксеростомията активира механизми, които информират мозъка, че тялото има нужда от повече течности.

Липсата на адекватно количество слюнка може да причини дискомфорт и да стимулира постоянния прием на вода и течности.

Главоболие

Главоболието и ксеростомията също често вървят ръка за ръка. Дехидратацията има директна връзка с главоболието. Освен вече познатите причини, редица медикаменти имат като странични ефекти главоболие и сухота в устата.

Трудно поглъщане

Изсушаването на устната лигавица може да доведе до затруднения в преглъщането, поради намалена лубрикация на гърлото. Освен това слюнката подпомага дъвкателния процес и подготвянето на хранителната хапка за преглъщане.

Лош дъх

лош дъх

Липсата на достатъчно слюнка може да доведе до лош дъх в устната кухина. Както вече споменахме, слюнката има очистителна функция, тъй като отмива остатъци от храна, както и редица бактерии в устата.

Ксеростомията е предразполагаща среда за развитието на микроорганизмите, което може да доведе до наличие на лош дъх (халитоза).

Какво причинява сухота в устата?

Сухотата в устата може да се дължи на локална причина в устната кухина, както и на системно заболяване. Примери за такива са някой от представените по-долу заболявания и състояния.

Заболяване на щитовидната жлеза

Често при хипофункция (намалена функция) на щитовидната жлеза се наблюдава като симптом сухота в устата. Именно тези понижени свойства на жлезата се отразяват на процеси като производство на редица течности в организма, включително слюнка.

На нервна почва

Причини при пропускливи черва.

Хората, които са предразположени към невротични състояния често преживяват епизоди на сухота в устата. Това се дължи на механизмите на “централизация на метаболизма и активните процеси” при стрес.

Менопауза

По време на менопаузата се наблюдават хормонални промени, като най-значимата от тях е намаляване на количеството на естрогени. Те поддържат нормалната хидратация на тъканите и производството на течности, сред които са и слюнчените жлези и производството на слюнка.

Интересен факт е, че сухотата в устата засяга около 22% от световното население. Среща се по-често при възрастни хора, като над 30% от засегнатите са над 65 години. 

Около 70% от хората, използващи лекарства за депресия, тревожност или хипертония съобщават за сухота в устата като страничен ефект. Голям процент от онкоболните, които са на лечение съобщават за поява на сухота в устата

Има ли лек за сухота в устата?

Съществуват редица подходи в борбата с изсушаването на устната кухина. Тук ще представим основните от тях.

Лекарства

Най-често лекарствата, които се използват в случаи на сухота в устата са включват заместители на слюнката или стимулатори на нейната продукция (пилокарпин и други). При състояния като менопауза и други, свързани с хормонални промени се цели повлияване на първичния проблем.

Спрейове

Спрейовете за суха устна лигавица се използват за моментално облекчаване на симптомите и създават мигновено усещане за облекчение. Обикновено тези спрейове съдържат съставки като глицерин, ксилитол и вода.

Плюсовете на подобни продукти са, че действат бързо, лесни са за употреба и са с малки размери, което позволява човек да ги носи винаги със себе си.
Хранителни добавки и билки

Добавки за мозъчна дейност.

Редица хранителни добавки и билки могат да подобрят състоянието на сухотата в устната кухина. Продукти като Омега 3 мастни киселини, витамин Ц и Е, както и билки като алое вера подобряват работата на слюнчените жлези и оттам увеличават производството на слюнка.

Кога да се консултирате с лекар?

Сухотата в устата може да създава незначителен дискомфорт, но може да бъде и съпроводено от сериозна болка и да качеството на живот на човек. Важно е да не се изчаква до последния момент с консултацията с медицински специалист, а да се предприемат мерки скоро след като горните похвати не дадат резултат.

Заключение

Сухотата в устата (ксеростомията) е често срещано състояние като причините за него могат да бъдат много и различни.

Често се наблюдават редица допълнителни симптоми (синдром на дехидратация), които съпровождат ксеростомията, като някои от тях могат да насочват към някакво друго заболяване. 

Лечението на сухотата в устата обикновено е комплексно, като основно се цели повлияване на основната причина за появата ѝ. Консултацията със здравен специалист е належаща при липса на повлияване на състоянието от хидратация, спрейове или прием на хранителни добавки и билки.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Имам сухота в устата нощем и лош дъх, това опасно ли е?

Сухотата в устата и лошият дъх често вървят заедно като симптоми, а причина за това е най-обикновената обща дехидратация. Само по себе си това не е опасно състояние, но може да подсказва за наличие на друго заболяване или да създаде среда за развитие на кариеси и заболявания на зъбите и венците.

Могат ли проблеми с щитовидната жлеза да водят до сухота в устата?

Обикновено заболявания, които понижават функциите на щитовидната жлеза забавят метаболизма и понижават производството на редица телесни течности, включително и слюнка от слюнчените жлези.

Какви добавки мога да приемам, за да нямам сухота в устата сутрин?

Приемът на хранителни добавки, които подобряват работата на жлезите могат да подпомогнат проблемите с ксеростомията. Примери за такива суплементи са витамин Ц, витамин Е, Омега 3 мастни киселини, както и някои билки като алое вера и други.

Назад към блога
Д

Д-р Томас Велев

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.