Устна кухина: Устройство и функции

Устна кухина: Устройство и функции

Др. Мартин Христов
Устната кухина се явява началната точка на нашата храносмилателна система и има редица важни роли в изпълнението на множество жизненоважни функции на човешкия организъм. Освен, че има основно участие в механичната обработка на храната, благодарение на нейното специфично устройство човек може да говори и да възприема вкусове. Устната кухина е и първата защитна бариера за външните патогени. 

Тя се състои от няколко взаимосвързани структури, като всяка една от тях има уникални функции и играе своята незаменима роля за поддържане на оралното здраве и това на храносмилателната система.

Устройство и анатомия на устната кухина

устна кухина

Устната кухина представлява началото на храносмилателната система и е отговорна за осъществяване на дъвкателната функция, началото на разграждането на някои хранителни вещества и говора. 

Тези процеси са възможни, благодарение на няколко основни структури, които работят заедно в синхрон. Тук ще разгледаме всяка една от тях по отделно.

Устни (labia oris - лат. език) 

Устните представляват мускулни структури, които отвън са покрити с кожа, а отвътре с лигавица. Служат за затваряне на устната кухина и участват активно в дъвкателните движения, пиенето на течности, говора, както и в изразяването на емоции чрез различни мимики. 

Те са богати на нервни окончания и по тази причина за много чувствителни на допир и температура.

Бузи (bucae - лат. език) 

Бузите образуват и обособяват страничните стени на устната кухина и също са покрити с лигавица от вътрешната страна. 

Основната им функция е да помагат в дъвченето и преместването на храната из устната кухина, за да може да бъде механично стрита от зъбите и примесена със слюнка. В бузите се намират различни малки жлезички, изпълняващи секреторна функция - предимно мастни и слюнчени.

Небце (palatum - лат. език) 

Небцето се разделя на два вида - твърдо и меко.

Твърдото небце се намира в горната част на устната кухина и се състои от костна структура, която е покрита с лигавица. То взема участие при артикулацията и разделя устната кухина от носната кухина.

Мекото небце се намира в задната част на устната кухина и е изградено от мускули и съединителна тъкан. Те вземат участие в процеса на преглъщане, като предпазват от преминаване на храна и течности в носната кухина и трахеята, насочвайки храната към фаринкса.

Венци (gingivae - лат. език) 

Венците са плътни структури, изградени от съединителна тъкан и покрити с лигавичен епител. 

Тяхната роля е да обгръщат основите на зъбите, като ги предпазват и от бактерии, и поддържат здравето на алвеоларната кост.

Език (lingua - лат. език)

Езикът е един от най-силните мускули в човешкото тяло, който е от особено голямо значение. 

Той има незаменимо участие при дъвчене, преглъщане, както и за осъществяване на вкусовите възприятия. Освен това, благодарение на сложното му устройство, човешкият вид е способен да говори. 

Езикът е покрит с лигавица, която съдържа папили, в които се намират и вкусовите рецептори. Той участва в механичното смесване на храната със слюнка и преглъщането ѝ.

Зъби (dentes - лат. език) 

Зъбите са твърди структури, които участват пряко в дъвченето, раздробявайки храната на по-малки и лесно смилаеми частици. 

Възрастните хора имат 32 зъба, които се разделят на различни видове, според функциите - резци, кучешки, предкътници и кътници. Всяка от тези групи има специфична форма, структура и функция.

Слюнчени жлези (glandulae salivariae - лат. език) 

Слюнчените жлези са отговорни за производството и секрецията на слюнката, която овлажнява храната, улеснява дъвченето, преглъщането и започва разграждането на въглехидратите още в устната кухина. 

Слюнчените жлези са разделени на чифтове и се различават основно три вида - подезични, подчелюстни и околоушни.

Фаринкс (гълтач)

Фаринксът е преходна структура между устната кухина и хранопровода. 

Той участва в процеса на преглъщането и пречи на храна и слюнка да навлязат в трахеята.

Сливици (тонзили)

Сливиците представляват лимфоидни структури. Те имат важно значение за имунната система, като се явяват бариера между външния свят и дихателната ни система, улавяйки патогени, попаднали с въздуха в устата и дихателните пътища.

Всички структури, които са разположени в устната кухина работят в пълна координация, за да могат да се осъществят правилно процесите, извършвани от нея.

Функции на устата, зъбите и венците

Всички структури в устната кухина играят основна роля в множество важни и незаменими функции на човешкото тяло.

Хранене

устройство на устната кухина

В устата започват първите стъпки в процеса на храносмилането. 

Основните функции на устната кухина при хранене са:

  • Механичното раздробяване на храната - зъбите механично стриват и раздробяват храната на по-малки частици, като по този начин улесняват по-нататъшното ѝ химично доразграждане в стомаха и червата.
  • Смесване на храната със слюнка - слюнката, която се отделя от едноименните жлези, е богата на ензими (основно амилаза). По този начин процесът на разграждане на някои хранителни вещества (предимно въглехидрати) започва основно в устата.
  • Преглъщане - езикът и небцето помагат за формирането на хранителната каша и я насочват към фаринкса за преглъщане и достигане на стомаха, преминавайки през хранопровода.

Комуникация

Благодарение на езикът, устните и небцето хората могат да произнасят звуци и думи. 

Зъбите също играят роля в артикулирането на определени звуци, най-вече на съгласните като “т” , “д”, “с” и “з”.

Устните и лицевите мускули също помагат за изразяването на различни емоции, които са важна част от невербалната комуникация.

Вкусови възприятия

Вкусовото възприятие основно се осъществява от езика и небцето, в по-малка степен. 

Те са покрити с рецептори, които се наричат вкусови луковици. Те приемат информация за даден вкус - сладко, солено, кисело и горчиво. След това я изпращат до мозъка, който я преработва. По този начин ние усещаме различните вкусове.

Защита на имунната система

Устната кухина играе и важна имунна функция

Слюнката съдържа ензими, които нямат участие в храносмилането, а в имунната защита. Те, заедно с антителата, предпазват устната кухина и целия организъм от попаднали в тях бактерии и други патогени.

Видове заболявания на устната кухина, зъбите и венците

миене на зъби

Поради прякото и постоянно излагане на фактори от външната среда, заболяванията на устната кухина, зъбите и венците са чести и могат да имат сериозни последици за общото здраве. 

Заболяванията могат да бъдат:

  • Кариес - разрушаване на емайла и дентина (слоеве от здравото зъбно покритие). Най-често се причинява от нарушения в киселинността и естествената флора в устата. Води до болка при дъвчене, консумация на студени или топли храни и напитки, както и при кисели и стипчиви храни. При неглижиране на проблема, инфекцията се задълбочава и може да доведе дори до загуба на зъб.
  • Гингивит - възпаление на венците, което най-често се причинява от акумулиране на зъбна плака (бактерии и детритни материи) по линията на венците. Симптомите са свързани с подуване и зачервяване на венците, повишена чувствителност и кървене при допир и миене на зъбите. При неглижиране води до развитие на периодонтит.
  • Периодонтит - напреднала форма на възпаление на венците, което достига до поддържащите структури на зъбния апарат (алвеоларната кост). Често се стига до загуба на зъб, а в по-тежки случаи - разрушаване на костната тъкан.
  • Орална кандидоза - нарича се още млечница и представлява инфекция, причинена от свръхрастеж на гъбичката Candida albicans. Изразява се в появата на бели налепи по езика, вътрешната страна на бузите и небцето, както и повишена чувствителност и болезненост в устата.
  • Халитоза (лош дъх) - причините за него може да са много - от повишена бактериална активност и нарушен микробиален баланс в устната кухина, до заболявания на венците и зъбите, сухота в устата, нарушена киселинност и други. Влияе най-вече на социалните контакти и взаимодействия, като често представлява симптом на друго заболяване.
  • Орален рак - обобщено понятие за разнообразни злокачествени неоплазми. Засяга устната кухина и нейните структури. Най-често срещани са рак на езика, венците и бузите, като симптомите са разнообразни - поява на белезникава лезия, често болезнена, кървене, подуване, болка.

Грижата за устната кухина, както и редовното посещение при стоматолог са изключително важни за профилактика и ранно откриване на тези заболявания. Употребата на качествени медицински пасти за зъби и вода за уста са от ключово значение, както и редовното и правилно миене на зъбите и езика. 

Грижата за тялото започва от грижата за устата.

Често задавани въпроси

Устна кухина: Устройство и функции

Може ли причината за лош дъх да се крие в нарушена киселинност в устата?

Да, нарушената киселинност води до дисбаланс в бактериалната микрофлора, което може да предизвика гнилостни процеси и лош дъх.

Опасен ли е кариесът?

Сам по себе си, кариесът не е опасен, но неглижирането му води до по-сериозни състояния, които може да доведат до вадене на зъби.

Може ли да се развие рак на езика?

Да, ракът на езика е сравнително често срещан.

Източници:

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.