Устна кухина: Устройство и функции
Тя се състои от няколко взаимосвързани структури, като всяка една от тях има уникални функции и играе своята незаменима роля за поддържане на оралното здраве и това на храносмилателната система.
Устройство и анатомия на устната кухина
Устната кухина представлява началото на храносмилателната система и е отговорна за осъществяване на дъвкателната функция, началото на разграждането на някои хранителни вещества и говора.
Тези процеси са възможни, благодарение на няколко основни структури, които работят заедно в синхрон. Тук ще разгледаме всяка една от тях по отделно.
Устни (labia oris - лат. език)
Устните представляват мускулни структури, които отвън са покрити с кожа, а отвътре с лигавица. Служат за затваряне на устната кухина и участват активно в дъвкателните движения, пиенето на течности, говора, както и в изразяването на емоции чрез различни мимики.
Те са богати на нервни окончания и по тази причина за много чувствителни на допир и температура.
Бузи (bucae - лат. език)
Бузите образуват и обособяват страничните стени на устната кухина и също са покрити с лигавица от вътрешната страна.
Основната им функция е да помагат в дъвченето и преместването на храната из устната кухина, за да може да бъде механично стрита от зъбите и примесена със слюнка. В бузите се намират различни малки жлезички, изпълняващи секреторна функция - предимно мастни и слюнчени.
Небце (palatum - лат. език)
Небцето се разделя на два вида - твърдо и меко.
Твърдото небце се намира в горната част на устната кухина и се състои от костна структура, която е покрита с лигавица. То взема участие при артикулацията и разделя устната кухина от носната кухина.
Мекото небце се намира в задната част на устната кухина и е изградено от мускули и съединителна тъкан. Те вземат участие в процеса на преглъщане, като предпазват от преминаване на храна и течности в носната кухина и трахеята, насочвайки храната към фаринкса.
Венци (gingivae - лат. език)
Венците са плътни структури, изградени от съединителна тъкан и покрити с лигавичен епител.
Тяхната роля е да обгръщат основите на зъбите, като ги предпазват и от бактерии, и поддържат здравето на алвеоларната кост.
Език (lingua - лат. език)
Езикът е един от най-силните мускули в човешкото тяло, който е от особено голямо значение.
Той има незаменимо участие при дъвчене, преглъщане, както и за осъществяване на вкусовите възприятия. Освен това, благодарение на сложното му устройство, човешкият вид е способен да говори.
Езикът е покрит с лигавица, която съдържа папили, в които се намират и вкусовите рецептори. Той участва в механичното смесване на храната със слюнка и преглъщането ѝ.
Зъби (dentes - лат. език)
Зъбите са твърди структури, които участват пряко в дъвченето, раздробявайки храната на по-малки и лесно смилаеми частици.
Възрастните хора имат 32 зъба, които се разделят на различни видове, според функциите - резци, кучешки, предкътници и кътници. Всяка от тези групи има специфична форма, структура и функция.
Слюнчени жлези (glandulae salivariae - лат. език)
Слюнчените жлези са отговорни за производството и секрецията на слюнката, която овлажнява храната, улеснява дъвченето, преглъщането и започва разграждането на въглехидратите още в устната кухина.
Слюнчените жлези са разделени на чифтове и се различават основно три вида - подезични, подчелюстни и околоушни.
Фаринкс (гълтач)
Фаринксът е преходна структура между устната кухина и хранопровода.
Той участва в процеса на преглъщането и пречи на храна и слюнка да навлязат в трахеята.
Сливици (тонзили)
Сливиците представляват лимфоидни структури. Те имат важно значение за имунната система, като се явяват бариера между външния свят и дихателната ни система, улавяйки патогени, попаднали с въздуха в устата и дихателните пътища.
Всички структури, които са разположени в устната кухина работят в пълна координация, за да могат да се осъществят правилно процесите, извършвани от нея.
Функции на устата, зъбите и венците
Всички структури в устната кухина играят основна роля в множество важни и незаменими функции на човешкото тяло.
Хранене
В устата започват първите стъпки в процеса на храносмилането.
Основните функции на устната кухина при хранене са:
- Механичното раздробяване на храната - зъбите механично стриват и раздробяват храната на по-малки частици, като по този начин улесняват по-нататъшното ѝ химично доразграждане в стомаха и червата.
- Смесване на храната със слюнка - слюнката, която се отделя от едноименните жлези, е богата на ензими (основно амилаза). По този начин процесът на разграждане на някои хранителни вещества (предимно въглехидрати) започва основно в устата.
- Преглъщане - езикът и небцето помагат за формирането на хранителната каша и я насочват към фаринкса за преглъщане и достигане на стомаха, преминавайки през хранопровода.
Комуникация
Благодарение на езикът, устните и небцето хората могат да произнасят звуци и думи.
Зъбите също играят роля в артикулирането на определени звуци, най-вече на съгласните като “т” , “д”, “с” и “з”.
Устните и лицевите мускули също помагат за изразяването на различни емоции, които са важна част от невербалната комуникация.
Вкусови възприятия
Вкусовото възприятие основно се осъществява от езика и небцето, в по-малка степен.
Те са покрити с рецептори, които се наричат вкусови луковици. Те приемат информация за даден вкус - сладко, солено, кисело и горчиво. След това я изпращат до мозъка, който я преработва. По този начин ние усещаме различните вкусове.
Защита на имунната система
Устната кухина играе и важна имунна функция.
Слюнката съдържа ензими, които нямат участие в храносмилането, а в имунната защита. Те, заедно с антителата, предпазват устната кухина и целия организъм от попаднали в тях бактерии и други патогени.
Видове заболявания на устната кухина, зъбите и венците
Поради прякото и постоянно излагане на фактори от външната среда, заболяванията на устната кухина, зъбите и венците са чести и могат да имат сериозни последици за общото здраве.
Заболяванията могат да бъдат:
- Кариес - разрушаване на емайла и дентина (слоеве от здравото зъбно покритие). Най-често се причинява от нарушения в киселинността и естествената флора в устата. Води до болка при дъвчене, консумация на студени или топли храни и напитки, както и при кисели и стипчиви храни. При неглижиране на проблема, инфекцията се задълбочава и може да доведе дори до загуба на зъб.
- Гингивит - възпаление на венците, което най-често се причинява от акумулиране на зъбна плака (бактерии и детритни материи) по линията на венците. Симптомите са свързани с подуване и зачервяване на венците, повишена чувствителност и кървене при допир и миене на зъбите. При неглижиране води до развитие на периодонтит.
- Периодонтит - напреднала форма на възпаление на венците, което достига до поддържащите структури на зъбния апарат (алвеоларната кост). Често се стига до загуба на зъб, а в по-тежки случаи - разрушаване на костната тъкан.
- Орална кандидоза - нарича се още млечница и представлява инфекция, причинена от свръхрастеж на гъбичката Candida albicans. Изразява се в появата на бели налепи по езика, вътрешната страна на бузите и небцето, както и повишена чувствителност и болезненост в устата.
- Халитоза (лош дъх) - причините за него може да са много - от повишена бактериална активност и нарушен микробиален баланс в устната кухина, до заболявания на венците и зъбите, сухота в устата, нарушена киселинност и други. Влияе най-вече на социалните контакти и взаимодействия, като често представлява симптом на друго заболяване.
- Орален рак - обобщено понятие за разнообразни злокачествени неоплазми. Засяга устната кухина и нейните структури. Най-често срещани са рак на езика, венците и бузите, като симптомите са разнообразни - поява на белезникава лезия, често болезнена, кървене, подуване, болка.
Грижата за устната кухина, както и редовното посещение при стоматолог са изключително важни за профилактика и ранно откриване на тези заболявания. Употребата на качествени медицински пасти за зъби и вода за уста са от ключово значение, както и редовното и правилно миене на зъбите и езика.
Грижата за тялото започва от грижата за устата.
Често задавани въпроси
Може ли причината за лош дъх да се крие в нарушена киселинност в устата?
Да, нарушената киселинност води до дисбаланс в бактериалната микрофлора, което може да предизвика гнилостни процеси и лош дъх.
Опасен ли е кариесът?
Сам по себе си, кариесът не е опасен, но неглижирането му води до по-сериозни състояния, които може да доведат до вадене на зъби.
Може ли да се развие рак на езика?
Да, ракът на езика е сравнително често срещан.
Източници:
- https://www.britannica.com/science/mouth-anatomy
- https://emedicine.medscape.com/article/1899122-overview?form=fpf
Др. Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.