Този сайт има ограничена поддръжка за вашия браузър. Препоръчваме да преминете към Edge, Chrome, Safari или Firefox.
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават Ви 90 лв до Безплатна доставка

Промо пакети


Количка 0

Остават ви 125.00 лв до подарък Мурсалски чай - билкова тинктура ПОДАРЪК
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават ви 90 лв до безплатна доставка
Няма повече налични продукти за покупка

Продукти
Съчетавай с
Добавете бележки към поръчката
Междинна сума Безплатно
Доставката, данъците и кодовете за отстъпка се изчисляват при плащане

Устна кухина: Устройство и функции

Устна кухина: Устройство и функции
  1. Устройство и анатомия на устната кухина
  2. Функции на устата зъбите и венците
  3. Видове заболявания на устната кухина зъбите и венците
  4. Често задавани въпроси

Устната кухина се явява началната точка на нашата храносмилателна система и има редица важни роли в изпълнението на множество жизненоважни функции на човешкия организъм. Освен, че има основно участие в механичната обработка на храната, благодарение на нейното специфично устройство човек може да говори и да възприема вкусове. Устната кухина е и първата защитна бариера за външните патогени. 

Тя се състои от няколко взаимосвързани структури, като всяка една от тях има уникални функции и играе своята незаменима роля за поддържане на оралното здраве и това на храносмилателната система.

# Устройство и анатомия на устната кухина

устна кухина

Устната кухина представлява началото на храносмилателната система и е отговорна за осъществяване на дъвкателната функция, началото на разграждането на някои хранителни вещества и говора. 

Тези процеси са възможни, благодарение на няколко основни структури, които работят заедно в синхрон. Тук ще разгледаме всяка една от тях по отделно.

# Устни(labia oris лат. език)

Устните представляват мускулни структури, които отвън са покрити с кожа, а отвътре с лигавица. Служат за затваряне на устната кухина и участват активно в дъвкателните движения, пиенето на течности, говора, както и в изразяването на емоции чрез различни мимики. 

Те са богати на нервни окончания и по тази причина за много чувствителни на допир и температура.

# Бузи(bucae лат. език)

Бузите образуват и обособяват страничните стени на устната кухина и също са покрити с лигавица от вътрешната страна. 

Колаген смути

Основната им функция е да помагат в дъвченето и преместването на храната из устната кухина, за да може да бъде механично стрита от зъбите и примесена със слюнка. В бузите се намират различни малки жлезички, изпълняващи секреторна функция - предимно мастни и слюнчени.

# Небце(palatum лат. език)

Небцето се разделя на два вида - твърдо и меко.

Твърдото небце се намира в горната част на устната кухина и се състои от костна структура, която е покрита с лигавица. То взема участие при артикулацията и разделя устната кухина от носната кухина.

Мекото небце се намира в задната част на устната кухина и е изградено от мускули и съединителна тъкан. Те вземат участие в процеса на преглъщане, като предпазват от преминаване на храна и течности в носната кухина и трахеята, насочвайки храната към фаринкса.

# Венци(gingivae лат. език)

Венците са плътни структури, изградени от съединителна тъкан и покрити с лигавичен епител. 

Тяхната роля е да обгръщат основите на зъбите, като ги предпазват и от бактерии, и поддържат здравето на алвеоларната кост.

# Език(lingua лат. език)

Езикът е един от най-силните мускули в човешкото тяло, който е от особено голямо значение. 

Той има незаменимо участие при дъвчене, преглъщане, както и за осъществяване на вкусовите възприятия. Освен това, благодарение на сложното му устройство, човешкият вид е способен да говори. 

Езикът е покрит с лигавица, която съдържа папили, в които се намират и вкусовите рецептори. Той участва в механичното смесване на храната със слюнка и преглъщането ѝ.

# Зъби(dentes лат. език)

Зъбите са твърди структури, които участват пряко в дъвченето, раздробявайки храната на по-малки и лесно смилаеми частици. 

Възрастните хора имат 32 зъба, които се разделят на различни видове, според функциите - резци, кучешки, предкътници и кътници. Всяка от тези групи има специфична форма, структура и функция.

# Слюнчени жлези(glandulae salivariae лат. език)

Слюнчените жлези са отговорни за производството и секрецията на слюнката, която овлажнява храната, улеснява дъвченето, преглъщането и започва разграждането на въглехидратите още в устната кухина. 

Слюнчените жлези са разделени на чифтове и се различават основно три вида - подезични, подчелюстни и околоушни.

# Фаринкс(гълтач)

Фаринксът е преходна структура между устната кухина и хранопровода. 

Той участва в процеса на преглъщането и пречи на храна и слюнка да навлязат в трахеята.

# Сливици(тонзили)

Сливиците представляват лимфоидни структури. Те имат важно значение за имунната система, като се явяват бариера между външния свят и дихателната ни система, улавяйки патогени, попаднали с въздуха в устата и дихателните пътища.

Всички структури, които са разположени в устната кухина работят в пълна координация, за да могат да се осъществят правилно процесите, извършвани от нея.

# Функции на устата зъбите и венците

Всички структури в устната кухина играят основна роля в множество важни и незаменими функции на човешкото тяло.

# Хранене

устройство на устната кухина

В устата започват първите стъпки в процеса на храносмилането. 

Основните функции на устната кухина при хранене са:

  • Механичното раздробяване на храната - зъбите механично стриват и раздробяват храната на по-малки частици, като по този начин улесняват по-нататъшното ѝ химично доразграждане в стомаха и червата.
  • Смесване на храната със слюнка - слюнката, която се отделя от едноименните жлези, е богата на ензими (основно амилаза). По този начин процесът на разграждане на някои хранителни вещества (предимно въглехидрати) започва основно в устата.
  • Преглъщане - езикът и небцето помагат за формирането на хранителната каша и я насочват към фаринкса за преглъщане и достигане на стомаха, преминавайки през хранопровода.

# Комуникация

Благодарение на езикът, устните и небцето хората могат да произнасят звуци и думи. 

Зъбите също играят роля в артикулирането на определени звуци, най-вече на съгласните като “т” , “д”, “с” и “з”.

Устните и лицевите мускули също помагат за изразяването на различни емоции, които са важна част от невербалната комуникация.

# Вкусови възприятия

Вкусовото възприятие основно се осъществява от езика и небцето, в по-малка степен. 

Те са покрити с рецептори, които се наричат вкусови луковици. Те приемат информация за даден вкус - сладко, солено, кисело и горчиво. След това я изпращат до мозъка, който я преработва. По този начин ние усещаме различните вкусове.

# Защита на имунната система

Устната кухина играе и важна имунна функция

Слюнката съдържа ензими, които нямат участие в храносмилането, а в имунната защита. Те, заедно с антителата, предпазват устната кухина и целия организъм от попаднали в тях бактерии и други патогени.

# Видове заболявания на устната кухина зъбите и венците

миене на зъби

Поради прякото и постоянно излагане на фактори от външната среда, заболяванията на устната кухина, зъбите и венците са чести и могат да имат сериозни последици за общото здраве. 

Заболяванията могат да бъдат:

  • Кариес - разрушаване на емайла и дентина (слоеве от здравото зъбно покритие). Най-често се причинява от нарушения в киселинността и естествената флора в устата. Води до болка при дъвчене, консумация на студени или топли храни и напитки, както и при кисели и стипчиви храни. При неглижиране на проблема, инфекцията се задълбочава и може да доведе дори до загуба на зъб.
  • Гингивит - възпаление на венците, което най-често се причинява от акумулиране на зъбна плака (бактерии и детритни материи) по линията на венците. Симптомите са свързани с подуване и зачервяване на венците, повишена чувствителност и кървене при допир и миене на зъбите. При неглижиране води до развитие на периодонтит.
  • Периодонтит - напреднала форма на възпаление на венците, което достига до поддържащите структури на зъбния апарат (алвеоларната кост). Често се стига до загуба на зъб, а в по-тежки случаи - разрушаване на костната тъкан.
  • Орална кандидоза - нарича се още млечница и представлява инфекция, причинена от свръхрастеж на гъбичката Candida albicans. Изразява се в появата на бели налепи по езика, вътрешната страна на бузите и небцето, както и повишена чувствителност и болезненост в устата.
  • Халитоза (лош дъх) - причините за него може да са много - от повишена бактериална активност и нарушен микробиален баланс в устната кухина, до заболявания на венците и зъбите, сухота в устата, нарушена киселинност и други. Влияе най-вече на социалните контакти и взаимодействия, като често представлява симптом на друго заболяване.
  • Орален рак - обобщено понятие за разнообразни злокачествени неоплазми. Засяга устната кухина и нейните структури. Най-често срещани са рак на езика, венците и бузите, като симптомите са разнообразни - поява на белезникава лезия, често болезнена, кървене, подуване, болка.

Грижата за устната кухина, както и редовното посещение при стоматолог са изключително важни за профилактика и ранно откриване на тези заболявания. Употребата на качествени медицински пасти за зъби и вода за уста са от ключово значение, както и редовното и правилно миене на зъбите и езика. 

Грижата за тялото започва от грижата за устата.

# Често задавани въпроси

Устна кухина: Устройство и функции

# Може ли причината за лош дъх да се крие в нарушена киселинност в устата

Да, нарушената киселинност води до дисбаланс в бактериалната микрофлора, което може да предизвика гнилостни процеси и лош дъх.

# Опасен ли е кариесът

Сам по себе си, кариесът не е опасен, но неглижирането му води до по-сериозни състояния, които може да доведат до вадене на зъби.

# Може ли да се развие рак на езика

Да, ракът на езика е сравнително често срещан.

# Източници

1 коментар

Марина Димитрова

Много полезно четиво!

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.