Имунна система - устройство и действие

Как работи имунната система и как да я поддържаме здрава

Михаил Валентинов

Имунната система е сложен комплекс от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да предпазят нашето тяло от вредни патогени като бактерии, вируси, гъби и паразити. Тя запаметява всеки патоген, с който се е срещнала веднъж, за да може да го разпознае и унищожи при повторна среща.

Абнормалностите в имунната система често водят до алергични реакции, автоимунни заболявания и имунодефицити.

имунобууст

Основни компоненти

С основните компоненти, които изграждат имунната система ще ви запознаем сега.

Белите кръвни клетки (левкоцити)

Белите кръвни клетки са основен елемент на имунната система. Те се произвеждат от костния мозък и влизат в състава на лимфната система. Белите кръвни телца циркулират в нашата кръвоносна система, търсейки вредни агенти, като бактерии, вируси, гъби и паразити. Когато намерят патоген, те сигнализират на организма и предизвикват имунна атака. Левкоцитите са два вида - B-клетки и T-клетки.

Антитела

Антителата помагат на организма да неутрализира вредните патогени и токсините, отделяни от тях. Те разпознават частици, наречени “антигени”, които се намират на повърхността на микробите или в токсините отделяни от тях. След разпознаването, антителата маркират антигените и сигнализират на имунната система, че трябва да бъдат унищожени.

Система на комплемента (съвкупност от белтъчни субстанции)

Тя е изградена от различни белтъци, които работят в сътрудничество с антителата, за да осигурят цялостната функция на имунната система.

Лимфна система

Лимфната система представлява мрежа от фини лимфни съдове, разпростиращи се в цялото тяло, и лимфни възли.

Тя има множество ползотворни ефекти:

  • Регулира течностите в нашето тяло.
  • Отговаря за бактериалния отговор.
  • Убива раковите клетки.
  • Абсорбира част от мазнините, които приемаме чрез храната.
  • Убива патогенни клетки.

Слезка

Слезката е кръвотворен орган, който елиминира микробите и унищожава остарелите или увредени червени кръвни клетки. Тя участва в производството на важни съставни части на имунитета - антитела и лимфоцити.

Костен мозък

Костният мозък е спонгиозна тъкан, която се намира във вътрешността на нашите кости. Той произвежда кръвните клетки, които са съставна част на кръвта и имунната система.

Тимус

В тимусът се произвеждат Т-лимфоцити, които играят ключова роля в имунната ни защита.

Борба с патогените

Патогените могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички или паразити. Борбата срещу тях се осигурява от нашия имунитет. Повече за него ще научите по-долу в статията.

Процеси на възпаление

Възпалителните процеси са съвкупност от защитни реакции, чрез които организмът се предпазва от вредни агенти.

Всеки възпалителен процес преминава през следните 4 фази:

  • Васкуларна фаза: Характеризира се с разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвотока.
  • Ексудативна фаза: По време на тази фаза течността и клетките от кръвта преминават в тъканите. Получава се ексудат (течност, богата на клетки и протеини).
  • Пролиферативна фаза: Това е фазата, през която организмът започва да оздравява. Образуват се нови кръвоносни съдове, разраства се съединителна тъкан и се регенерират увредените тъкани.
  • Резорбтивна фаза: Характеризира се с намаляване на ексудата, възпалението и симптомите.

Всяка от фазите е отговорна за определен симптом. Възпалителните процеси се характеризират с 5 отличителни симптома: зачервяване (Rubor), затопляне (Calor), подуване (Tumor), болка (Dolor) и нарушена функция (Functio laesa).

Лимфна система

Лимфна система

Лимфната система играе ключова роля в детоксикацията на нашето тяло. Чрез нея се транспортират токсини, за да бъдат елиминирани от тялото.

Какво е имунитет и какви видове бива?

Имунитетът е нашият естествен защитник срещу болестотворните агенти. Имунната система разпознава и елиминира чужди за нашето тяло патогени. Тя познава добре собствените клетки на тялото и не ги атакува.

Имунитетът бива два основни вида: вроден и придобит:

  • Вроденият имунитет е първата линия на защита, включваща механична бариера - кожата, както и множество имунни клетки и протеини.
  • Придобитият имунитет е еволюирал с времето и се е специализирал в производството на специфични клетки, които се борят срещу вредни патогени, попаднали в нашия организъм. Той включва лимфоцитите (Т-клетки и Б-клетки), които могат да разпознават и запомнят специфични антигени, което им позволява да реагират мигновено при повторна среща със същия патоген

Рискови фактори, които влияят негативно на имунитета ни

Въпреки адаптивните свойства на нашата имунна система и борбата ѝ с множеството заплахи, различни рискови фактори могат да компрометират нейната функция.

Ще разгледаме 5 от най-често срещаните рискови фактори.

Алкохол

Честият прием на алкохол понижава както вродения, така и придобития имунитет. Води до намаляване продукцията на цитокини (сигнални молекули, които координират имунният отговор) и увеличава оксидативният стрес, като по този начин уврежда имунните клетки.

Тютюнопушене

Тютюнопушене

Тютюнопушенето уврежда макрофагите и неутрофилите, като намалява тяхната ефективност в борбата с инфекциите. Цигареният дим произвежда токсини, които увреждат клетките в белите дробове и отслабват имунитета, а това значително подпомага развитието на инфекция.

Неправилно хранене

Приемът на ниско протеинова храна и дефицитът на витамини потискат деленето на клетките на имунната система. Например, недостигът на цинк води до атрофия на лимфната тъкан и намаление на лимфоцитния отговор. Недостигът на мед, от своя страна, води до увреди в Т-клетките. Ето защо приемът на разнообразна и балансирана храна и толкова важен за нашето благосъстояние.

Сън

Пълноценният сън е много важен фактор за функционирането на имунната система. По време на сън Т-клетките произвеждат IL -2, които усилва способността на имунната система да се бори с раковите клетки. IL -2 стимулира растежа и развитието на Т-клетките, които са основни клетки в клетъчния имунен отговор.

Стрес

Имунната система се повлиява директно от ендокринния  отговор на стреса. По време на периоди на повишен стрес има намален отговор на имунната система към различни патогенни агенти.

Симптоми на слаба имунна система

Симптоми на слаба имунна система

Ако сте от хората, които често боледуват, вероятно имунната ви система е изтощена. Освен честите боледувания, има и някои други симптоми, които често се промъкват незабелязано, а всъщност са алармиращ признак за понижен имунитет.

Ще разгледаме някои от тях:

  • Чести настинки: Хората с добра имунна защита боледуват около 1-3 пъти годишно и оздравяват за около 10 дни. Потиснатият имунитет води до често боледуване и удължено непълно възстановяване.
  • Забавено зарастване на рани: Ако имунната ни система е отслабена, раните зарастват 2 пъти по-бавно от обикновено.
  • Чести кожни инфекции: Кожата е част от защитната бариера на нашето тяло. Тя е първото препятствие, с което се сблъскват вредните агенти, когато атакуват нашия организъм. Липсата на надеждна имунна защита може да доведе до чести възпаления по кожата, придружени от сърбеж и сухота.
  • Проблеми с храносмилането: Често се наблюдават диария, констипация и газове.
  • Лесна умора: Всеки човек, нормално, се чувства изморен след дълъг работен ден, но при хората със слаб имунитет, умората е постоянна, тежка и не отшумява след адекватна почивка.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания възникват, когато имунната ни система погрешно започне да атакува собствените ни клетки, вместо да атакува вредните агенти. Тази дисрегулация на имунитета води до хронично възпаление и увреда на тъканите.

Автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит и системна склероза могат да предизвикат увреждания във всяка система на тялото. 

Поставянето на подобен тип диагноза изисква намесата на специалист и специфични лабораторни изследвания. Ранната диагноза е от изключителна важност за предотвратяване на усложненията.

Напредъкът на съвременната медицина и навлизането на биологичното лечение осигурява на болните от автоимунни заболявания пълноценен начин на живот, максимално доближаващ се до този на здравия човек.

Предпоставки за здрава имунна система и силен имунитет

Предпоставки за здрава имунна система и силен имунитет

Храни, добавки и билки

Искате ли да имате здрава и силна имунна система, която да е ваш верен защитник в борбата с болестите? Силният имунитет не само ще ви предпази от заболявания, но и ще подобри цялостно работата на вашето тяло. Естествено, че природата има решение и на тези проблеми. Редица храни имат свойството да подпомагат имунната система.

Такива храни са някой от следните:

  • Цитрусови плодове: Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант и стимулира производството на бели кръвни клетки.
  • Чесън: Той съдържа вещество със силни антибактериални и противовъзпалителни качества.
  • Ядки и семена: Богатото съдържание на цинк в ядките и семената спомага за нормалното функциониране на имунната система.
  • Зелен чай: Неговите мощни антиоксиданти подсилват имунитета многократно.

Освен чрез храната, полезни активни вещества можем да си набавим и чрез качествени хранителни добавки и билки.

Хранителните добавки са отлично средство за стимулиране на имунната система. С тях можем да сме сигурни, че ще приемем и усвоим цялото необходимо количество от полезното вещество.

Ето и нашите предложения за естествени имуностимуланти.

Витамин А

Ако боледувате често и имате чупливи нокти, а косата ви е суха и безжизнена, вероятно имате дефицит на този изключително важен мастноразтворим витамин. Честите, макар и безобидни заболявания влияят негативно на работата ни, изцеждат силата и енергията от нас, а нарушеното вътрешно здраве се изписва и външно по нашето тяло.

Приемът на Витамин А, под формата на дъвчащи капсули, подсилва имунната защита, заздравява кожата, косата и ноктите, повлиява положително функцията на очния апарат и костите. Подобрената имунна функция ще намали драстично ежемесечните боледувания и ще спести огромните разходи за лекарства.

Цинк

Цинковият дефицит води до чести инфекции, нарушен сън и ниски нива на половите хормони. Всичко това намалява цялостно жизнения тонус и прави ежедневните дейности непосилни за нас. Приемът на Цинк под формата на хранителна добавка укрепва имунитета, предпазва от заболявания и регулира нивата на половите хормони. Освен това цинкът е мощен антиоксидант, който предпазва тялото от вредните радикали, потискащи работата на нашите имунни клетки.

Билкова тинктура от Джинджифил

Хроничната умора, слабият имунитет и ниската издръжливост са често срещани в нашето ежедневие. Тези симптоми ни подсказват, че скоро организмът ни ще се предаде под натиска на стреса, съчетан с нездравословния начин на живот.

Тинктурата от Джинджифил има мощно детоксикиращо и антиоксидантно действие. Тя успешно ще тонизира и подсили цялото тяло, а в частност и имунната ни система. Бързо ще усетите прилив на енергия, повишена издръжливост при физически и умствени упражнения и устойчивост срещу патогени.

Зелен чай

Ако сте подложени всекидневно на високи нива на стрес, много вероятно е да изпитвате затруднения с концентрацията и паметта, да боледувате често и продължително, а възстановяването ви да е непълно и мъчително.

Естествен начин да подобрите енергийния метаболизъм на вашето тяло, да оптимизирате имунната си система и да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, е приемът на Зеления чай на ВитаОн. Мощните антиоксидантни и лечебни свойства успешно повишават тонуса на организма.

Освен хранителни добавки, ВитаОн предлага и редица билки и билкови тинктури за подсилване на имунитета, които чрез своята естествена лечебна сила могат да решат редица здравословни проблеми.

Ето кои са най-ефективните сред тях.

Бъзак - билкова тинктура

Бъзак - билкова тинктура

Ако имунитетът ви е слаб и често губи битката с болестотворните микроби, това може да изтощи напълно организма ви. Билковата тинктура от Бъзак повишава многократно съпротивителните сили на тялото, притежава още противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ползите не спират дотук - тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания, подобрява контрола на кръвната захар и намалява риска от образуване на атеросклеротични плаки.

Био Тонус - билкова тинктура

В случай, че изпитвате затруднения с обичайните физически и умствени задачи, често сте отпаднали и уморени, може би имунитетът ви е силно потиснат. Тинктурата води до подобрен имунитет и увеличен капацитет за физически и психически натоварвания. 

Редовният прием на Био Тонус ще намали оплакванията от мускулни и ставни заболявания и ще подобри контрола на кръвната захар при болни с диабет тип 2.

Орех - билкова тинктура

Този продукт има изключително широк спектър от позитивни ефекти. Помага както при симптоми на слаб имунитет, нисък антиоксидантен потенциал, интоксикации, така и при чернодробни, бъбречни, сърдечно-съдови заболявания.

Бързо ще забележите подобрение в здравословното ви състояние, настроение и ще се предпазите от честите инфекции.

Начин на живот 

здравословно хранене

В нашето забързано ежедневие често здравето ни остава на заден план. Вредните навици, недоспиването и лошото хранене са една от основните причини да имаме слаб имунитет. Наша задача е да се постараем да подобрим качеството си на живот и да се грижим пълноценно за нашето тяло.

Ето няколко полезни съвета за стимулиране на имунния отговор:

  • Поддържайте богата на витамини и нутриенти диета: Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци, богати на Витамин А, Е и С, като цитруси, броколи, сладки картофи и зелен фасул. Изключително полезен е приема на цинк, който освен от хранителни добавки, може да си набавите от морска храна, боб и грах.
  • Тренирайте поне 3 пъти седмично: Тренировките са много полезни за пълноценна имунна система, защото поддържат тялото в отличен тонус. Те подобряват циркулацията, която пък спомага за лесното придвижване на имунните клетки през тялото.
  • Опитвайте се да спите поне 7-8 часа дневно: Пълноценният сън е от изключителна важност за укрепване на имунитета.
  • Пийте достатъчно вода: Хидратацията помага за по-бързата детоксикация на организма.

Превенция 

Ако искате да помогнете за вашата имунна система, контролирайте нивата на стрес. Хроничният стрес потиска имунната система, увеличава възпалението и понижава производството на лимфоцити.

Спазването на добра лична хигиена ще ви предпази от инфекциозните частици. Редовното миене на ръцете, особено преди храна е задължително.

Други съвети от медицински експерти

Профилактичните прегледи са едно от най-важните неща, които съветват медицинските специалисти. Медицинските експерти препоръчват намаляване на вредните навици, пълноценно хранене, добър сън и редовни тренировки.

Към всички тези препоръки влизат и приемането на хранителни добавки и билки, които само могат да подобрят работата на имунната система.

Заключение

Заключение  за имунната система

Имунната система е сложен комплекс от клетки, тъкани и органи. Тя е отговорна за защитата на нашия организъм от вредните патогени. При повреда обаче, имунната система може да заработи срещу нас самите - тогава се появяват автоимунните заболявания.

Съвременният начин на живот оказва пагубно действие върху имунитета. Това води до чести боледувания, забавени оздравителни процеси и енергиен срив на организма.

С нискокачествената храна, която приемаме не успяваме да си набавим необходимите витамини и нутриенти.

Всичко това прави препоръчително приемането на хранителни добавки и билки като зелен чай, джинджифил, цинк и други, които да укрепват здравето на имунната система.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво представлява имунната система?

Имунната система е супер героят на нашето тяло. Тя се бори с вредните вируси, гъби и бактерии. Тя е изградена от множество компоненти, които нормално работят като един сплотен екип.

Има ли лечение за автоимунните заболявания?

Съвременната терапия на автоимунните заболявания контролира хода на болестта, намалява симптомите и подобрява качеството на живот, но не води до пълно излекуване.

Как да разбера, че имам слаба имунна система?

Ако боледувате често и се чувствате непрекъснато уморени, вероятно имунитетът ви е отслабнал. Както изброихме по-горе, може да подсилите имунитета си чрез повече тренировки, намаляване на вредните навици и прием на храни, хранителни добавки и билки, богати на витамини и редица полезни вещества.

Назад към блога
М

Михаил Валентинов

1 коментар

Изключително полезна статия 🙏🙏🙏Благодаря 🙏

Красимира Николаева

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.