Хистаминова непоносимост: Причини, симптоми и лечение
Хистаминовата непоносимост е състояние, което се диагностицира при все повече хора, което я прави доста характерна за съвременния свят.
Въпреки нейната честота, тя е сравнително непозната и често бива бъркана с други хранителни непоносимости или алергии.
В тази тази статия ще се запознаете със същността на състоянието, на какво се дължи и как се изразява, както и какъв е правилният подход за справяне с него.
Какво е хистамин?
Хистаминът е силно активно органично съединение, което изпълнява важни роли и може да функционира подобно на хормон и невротрансмитер в тялото.
Той се съхранява в специализирани клетки на имунната система, които се наричат мастоцити, и бива освобождаван от тях при контакт с определени тригерни стимули, най-често алергени и възпалителни агенти.
При физиологични обстоятелства хистаминът помага на организма да реагира на чужди вещества, но също така той участва в поддържане на циркадния ритъм (сън-бодърстване), регулира стомашната секреция, контролира кръвното налягане.
Отговорен е за алергичните реакции при хора с нарушен имунен отговор.
Какво представлява хистаминовата непоносимост ?
Хистаминова непоносимост се развива, когато има нарушение в метаболизма (в случая - разграждането) на хистамин в тялото. Най-често тези нарушения са свързани с намалена или липсваща активност на ензим, наречен диаминоксидaза (DAO). При нормални обстоятелства, този ензим разгражда хистамина, попаднал от храната, в нашия храносмилателен тракт.
Дефицитен синтез или нарушена активност на този ензим води до натрупване на хистамин. Това причинява различни симптоми на хистаминова непоносимост, които лесно могат да бъдат объркани с алергии.
Хистаминовата непоносимост не е алергия и при нея не се наблюдава специфична имунна реакция към алергенни вещества.
Как да разпознаете симптомите?
Симптомите на хистаминова непоносимост са по-разнообразни от симптомите при другите хранителни непоносимости. Това се дължи на комплексното действие на молекулата на хистамина в организма и участието ѝ в различни процеси.
Симптомите могат да включват:
- Стомашно-чревни проблеми - подуване, диария, метеоризъм и коремни болки - това са чести прояви при хора с повишени нива на хистамин.
- Главоболие и мигрена - отново доста обичайни симптоми при хора с хистаминова непоносимост. Обяснява се с влиянието на хистамина върху кръвоносните съдове в мозъка.
- Кожни реакции - зачервяване, различни обриви и уртикария. Често се проявяват след прием на храни, богати на хистамин.
- Сърдечни симптоми - тахикардия (ускорен пулс), аритмия и понижено кръвно налягане могат да бъдат сигнал за повишени хистаминови нива.
- Проблеми с горните дихателни пътища - запушен нос, затруднено дишане, наличие на хрипове. Те също могат да бъдат симптоми, свързани с акумулиране на хистамин, макар и по-редки
Въпреки богатството от симптоми, всички те са неспецифични, а и се проявяват в различни комбинации при индивидуалните случаи.
Именно затова поставянето на точна диагноза хистаминова непоносимост е сложна задача, която изисква изключване на други проблеми.
Рискови фактори, причини и диагностика
Най-честата причина за развитие на хистаминова непоносимост е дефицит на ензима DAO. Той може да бъде два вида - наследствен или вторичен.
Генетичните фактори са основната и, може да се каже, единствената причина за наследствената форма. Те представляват намалена или нарушена експресия на гена, отговорен за синтеза на ензима.
Вторичната форма на дефицит може да бъде причинена от:
- Наличие на подлежащи хронични заболявания - например болест на Крон или различни видове ентеропатии, които водят до увреждане на тънките черва, в които се синтезира ензима.
- Медикаменти - някои антидепресанти, обезболяващи и лекарства за понижаване на кръвното налягане могат да инхибират (блокират) действието на DAO.
- Диета - диети, богати на хистамин, могат да увеличат риска от симптоми, тъй като тялото не успява да се справи с голямото количество на приетия с храната хистамин. Това е най-честата причина за развитие на вторична форма на дефицит.
Диагностика
Диагностицирането на хистаминова непоносимост изисква изследване на нивата на DA и хистамин в кръвта, както и спазването на елиминационна диета, при която се избягват храни, с високо съдържание на хистамин.
По този начин се проследява дали има подобрение в симптомите и може да бъде поставена диагноза.
Има ли лечение за непоносимостта към хистамин?
Лечение на хистаминова непоносимост, предвид характеристиката на състоянието, се базира основно на спазването на стриктна диета. Тя се основава на избягване приема на храни, богати на хистамин или такива, които насърчават неговото освобождаване от тъканите, като алергените.
Също като другите хранителни непоносимости, изключване на тригерния фактор (в случая хистамин) води до пълно елиминиране на клиничната симптоматика.
При хистаминовата непоносимост, за разлика от лактозната или глутеновата, трябва да бъдат изключени по-голям брой храни от различни групи, което прави състоянието по-трудно за контрол.
Хората, които страдат от него, могат да приемат хранителни добавки преди хранене, които съдържат ензима диаминооксидаза с цел подпомагане разграждането на приетия с храната хистамин в червата.
В някои случаи, приемът на антихистамини може да помогне за облекчаване на симптомите. Те нямат отношение с първопричината, но могат да подобрят състоянието, докато организмът се “отърве” от излишния хистамин.
Промени в начина на живот
Корекцията на диетата е основна мярка за справяне с проблема. За разлика от останалите непоносимости, които са към тригери, които се съдържат в малко на брой храни, то хистаминовата е свързана с избягването на доста хранителни продукти.
Списъкът на богати на хистамин храни е дълъг и включва всички храни, претърпели ферментация - туршии, кисело зеле, соев сос и соеви продукти, алкохолни напитки.
Консервираните и пушените меса и риби също са богат източник на хистамин и трябва да бъдат избягвани.
Всички видове зрели сирена и млечни продукти попадат в списъка.
Освен тези храни, които не винаги са особено полезни за здравословното състояние на организма поради други съставки, които съдържат, пресните плодове и зеленчуци също попадат в групата на храните, които да се избягват. Става въпрос за презрелите плодове, склонни към ферментация тъй като в процеса на зреене, нивата на хистамина в тях се повишава.
Нека обобщим кои храни трябва да се избягват при хистаминова непоносимост:
- Храни претърпели ферментация
- Консервирани пушено месо и риба
- Всички зрели сирена и млечни продукти
- Пресните плодове и зеленчуци.
Някои медикаменти също могат да доведат до покачване нивата на хистамин поради инхибирането на ензима DAO. Заместването им с други трябва да бъде обсъдено със специалист.
Освен очевидно наложителните промени в начина на хранене, други адаптации в обичайния режим също биха били от полза - това са редовната физическа активност и достатъчния сън. Те помагат за намаляване на стреса, който пък е фактор, стимулиращ самия организъм да отделя хистамин и допринася за акумулиране на неговите нива в тялото.
Възможни усложнения
Хората с хистаминова непоносимост в един момент могат да се окажат с дефицит на определени хранителни вещества, поради множеството ограничения в диетата.
Най-честите дефицит са този на желязото, витамин Б12, витамин D и калций, които са породени от избягването на различни животински и млечни продукти.
За профилактика на тези дефицити, хората могат да се обърнат към хранителните добавки, за да си набавят необходимите дози от микро и макронутриенти.
Кога да посетите лекар?
Симптомите на хистаминова непоносимост могат да бъдат изключително неприятни като често водят до сериозен дискомфорт и затруднения в ежедневието.
Консултацията с гастроентерелог е задължителна при хора с хистаминова непоносимост, за да се обсъди диетата и да се вземат адекватни мерки за контрол на състоянието.
Понякога симптомите не се повлияват веднага след започване на диета и могат да са придружени от по-сериозни състояния като алергични реакции или тежки проблеми с гастроинтестиналния тракт.
Често задавани въпроси
Може ли да се излекува хистаминовата непоносимост?
Не, до момента лек за това състояние не е измислен, а причината се крие в генетичния произход на заболяването. Все пак, стриктната диета гарантира добър контрол на симптомите.
Трябва ли напълно да се избягват богатите на хистамин храни?
Ако желаете тялото да не ви напомня често за заболяването, то елиминирането на всички храни, богати на хистамин е наложително. Въпреки това, от време на време човек може да прегреши, без сериозно да се отрази на тялото му в дългосрочен план.
Има ли връзка между алергиите и хистаминовата непоносимост?
Хистаминовата непоносимост не е алергия, но хората с хистаминова непоносимост, страдащи от алергии имат по-високи нива на хистамин и поради тази причина минимални грешки в диетата водят до обостряне на симптомите.
Източници:
Др. Мартин Христов
Виж повече за автора- При задаване на избор се опреснява цялата страница.
- Отваря се в нов прозорец.