Примерна диета при язва: позволени и забранени храни

Примерна диета при язва: позволени и забранени храни

Др. Мартин Христов

Язвената болест възниква, когато различни фактори увреждат лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, причинявайки болка, парене, гадене, повръщане и загуба на апетит и тегло.

Съвременната медицина не много отдавна установи, че основната причина за язвите е бактерията Helicobacter pylori и лечението включва антибиотици и медикаменти, които намаляват секрецията на стомашна киселина. 

Въпреки това, спазването на хранителен режим остава важен елемент от терапията. Подходящата диета и качествената храна са важни за здравето на храносмилателната система, особено при наличие на патологични състояния, каквито са язвите.

В тази статия ще ви запознаем с позволените храни при язва, които не дразнят стомаха и могат да подпомогнат лечебните процеси. 

Ще поговорим и за забранените храни при язва на дванадесетопръстника и стомаха, които трябва да избягвате, за да предотвратите допълнително дразнене и усложнения.

# Диета при язва защо е важна

Диета при язва - защо е важна?

Язвената болест има пряка връзка с начина на хранене. Правилната диета помага за контрола на състоянието и ускорява възстановяването, като влияе директно върху здравето на стомаха и дванадесетопръстника.

Вече знаем, че основните причини за язви са инфекция с Helicobacter pylori и прекомерна употреба на противовъзпалителни лекарства. 

Хранителният режим може да намали дразненето, да подпомогне заздравяването на лигавицата и да намали риска от усложнения.

Ето как диетата при язва помага:

  • Намалява дразненето на стомашната и дуоденалната лигавица: Някои храни имат свойството да намаляват дразненето и да успокояват възпалението на лигавицата. Концентрирайки се върху тяхната консумация, за сметка на тези храни, които дразнят химически или механично покритието на органите, ще доведе до по-малко негативно влияние при вече съществуваща язва.

  • Намалява киселинността на стомаха: Специално създадената диета при язва на стомаха има качествата да предотвратява прекомерния синтез на солна киселина и да стабилизира състоянието.

  • Подпомага възстановяването: Консумацията на храни, богати на различни есенциални витамини, минерали, протеини, полезни мазнини и антиоксиданти стимулират зарастването на язвите.

  • Предотвратява обострянето на язвите: Редовният прием на малки количества правилно подбрана храна е от особено значение за създаване на ритъм на перисталтиката и избягване на периоди на свръхпродукция на солна киселина. Прескачането на хранения с последващо преяждане често води до бързо обостряне на симптомите при язвена болест.

# Препоръчителни храни при язва на стомаха и дванадесетопръстника

При наличие на язвена болест е важно да построим своят хранителен режим около храни, които не затрудняват работата на храносмилателната система, намаляват киселинното производство и подпомагат зарастването на лигавицата.

# Лесносмилаеми и успокояващи храни

Лесносмилаемите плодове и зеленчуци намаляват дразненето на стомашната лигавица, улесняват храносмилането и подпомагат заздравяването на язвата.

Ето кои са те:

Ето кои са те:
  • Банани: Неутрализират стомашната киселина и покриват стомашната лигавица с предпазен филм. Важно е да подбирате само зрели банани и да избягвате консумацията на сурови или презрели плодове при язва.

  • Печени или варени картофи: Доставят леснодостъпни въглехидрати, без да стимулират синтеза на солна киселина.

  • Овесени ядки: Богати на фибри, те намаляват рефлукса на киселини и формират защитен мукоподобен слой върху стомашната лигавица.

  • Задушени зеленчуци: Подходящи са некиселинни и лесно смилаеми варианти като моркови, тиквички, тиква и спанак.

# Източници на протеин

Източници на протеин

Тъй като белтъчините са важни за възстановяването на тъканите, от фундаментално значение е да се изберат нискомаслени и лесно смилаеми храни.

Такива храни са:

  • Чисто птиче месо

  • Бяла риба

  • Яйца (рохко сварени яйца)

  • Сирене тофу (за веганската част от читателите)

# Оздравителни храни

Оздравителните храни подпомагат възстановяването на стомашната лигавица и намаляват възпалението.

Такива храни са:

  • Телешки костен бульон: Съдържа множество аминокиселини, витамини и минерали. Освен това е богат на колаген и подпомага зарастването на лигавицата на стомаха и червата и доставя ценни хранителни вещества.

  • Папая: Богата е на витамин А и папаин - ензим с противовъзпалително действие, който стимулира оздравителните процеси и намалява възпалението.

  • Сладки картофи: Сладките картофи са ценен източник на витамини и минерали и са изключително благоприятна храна при лечение на стомашни и дуоденални язви.

# Пробиотични храни

Пробиотичните храни подпомагат възстановяването на естествената чревна микробиотаи потискат развитието на Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori), бактерията отговорна в най-голяма степен за образуването на язви. 

Храни с високо съдържание на пробиотици са:

  • Зелева чорба: Освен на пробиотици, тя е богата на електролити и аминокиселината Л-глутамин, която има изключително благоприятно действие при проблеми с гастроинтестиналния тракт.

  • Кефир: Ферментиралата млечна напитка е ценен източник на пробиотици.

  • Кисело мляко: Млечни продукти като кисело мляко съдържат голямо количество бактериални щамове от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium.

# Храни богати на полезни мазнини

Храните, богати на полезни мазнини са есенциални за здравето на организма, но все пак с тях не бива да се прекалява, тъй като може да доведат до ексцесивно производство на стомашна киселина. 

Ето и някои от тях:

  • Авокадо: Лесно смилаемо и щадящо стомаха, авокадото е богато на здравословни мононенаситени киселини.

  • Студенопресован зехтин: Притежава противовъзпалителни качества и е ценен източник на витамин Е и мононенаситени мастни киселини с оздравителни качества.

  • Ленено семе: Съдържа Омега-3 мастни киселини и фибри, а също така формира слузоподобен слой върху лигавиците.

# Плодове с ниска киселинност

Боровинка и детокс

Ниско киселинните плодове намаляват дразненето на стомашната лигавица и спомагат за заздравяването на язвата.

Такива храни са:

  • Ябълки (белени): Богати на полифеноли, те имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Освен това съдържат полуразградими фибри като пектин, който има благоприятно действие върху храносмилателната система.

  • Тиква (печена): Богата на витамин А и разградими фибри, тиквата е изключително добър избор за храна при язвена болест.

  • Горски плодове: Много богати на полифеноли с антиоксидантно действие, горските плодове подпомагат организма при оксидативен стрес и възпаление. Консумирайте ги умерено, поради високото им естествено съдържание на киселини.

# Напитки

Някой напитки имат свойството да влияят балготворно, като намаляват дразненето на стомашната лигавица и спомагат за намаляване на симптомите и за заздравяването на язвата.

Ето някой от тези напитки:

  • Билкови чайове: Те са естествени лечители и могат да предоставят значителна подкрепа в лечението на язвената болест в зависимост от билките, от които са приготвени. Използвайте сладък корен, жълт кантарион, лайка, мента - всички те имат редица благоприятни ефекти върху стомашно-чревния тракт.

  • Сок от алое: Облекчава симптомите на язва и има противовъзпалително действие.

# Забранени храни при язва на стомаха и дванадесетопръстника

Важно е да знаете, че отстраняването на забранените храни от диетата има по-съществено значение при лечение на язва, отколкото консумацията само на препоръчителни храни. 

Дори да спазвате строг режи, базиран само на позволените храни, едно прегрешение с чаша бяло вино или пържени картофи, например, може сериозно да обостри вашите симптоми и да влоши състоянието ви.

Именно по тази причина е важно да знаете кои храни да избягвате, като ви съветваме да ги научите наизуст и съвсем съзнателно да следите за тяхното пълно елиминиране от диетата, докато трае периода на лечението, а и след това.

По-долу ви представяме някой храни и напитки, които задължително трябва да избягвате при язва.

# Мляко

Мляко

В миналото млякото се е препоръчвало за успокояване на стомашната лигавица, но съвременните изследвания показват, че то стимулира секрецията на стомашна киселина. Това се дължи на съдържащите се в него протеини и калций, които карат стомаха да произвежда повече киселина, което може да влоши язвата.

# Подправки

Подправки като черен пипер, чили, червен пипер, джинджифил, дафинов лист и други могат да раздразнят стомашната лигавица и да засилят усещането за парене и болка. Те повишават киселинността на стомаха и могат да влошат състоянието на язвата.

# Мазнини

Мазните храни, особено тези, богати на наситени и трансмазнини, са трудносмилаеми и могат да забавят изпразването на стомаха, което води до повишено натрупване на стомашна киселина. 

Това създава допълнителен стрес за лигавицата и може да забави процеса на оздравяване на язвата. Освен това те имат сериозно възпалително действие и водят до обостряне на симптомите.

# Алкохол

Алкохолът дразни и уврежда защитната лигавица на стомаха и дванадесетопръстника, като намалява способността ѝ да се предпазва от стомашната киселина. Това увеличава риска от кръвоизливи и задълбочаване на язвения процес.

# Други забранени храни при язва

Други забранени храни при язва 

Сред другите храни и напитки, които е добре да изключите от диетата си са още няколко.

Ето кои са те: 

  • Кафе и кофеинови напитки: Независимо от съдържанието на кофеин, тези напитки стимулират секрецията на стомашна киселина и дразнят лигавицата. Това се дължи на кафеената киселина и други органични съединения с дразнещо действие. 

  • Шоколад: Съдържа теобромин, като за този алкалоид се знае, че може да увеличи производството на стомашна киселина. Високото съдържание на мазнини също допринася за повишената киселинност.

  • Газирани напитки: Въглеродният диоксид предизвиква подуване и увеличава налягането в стомаха, което може да влоши симптомите.

  • Цитрусови плодове и сокове: Портокали, лимони, грейпфрути и техните сокове са силно кисели и с високо съдържание на пулпи, което дразни лигавицата.

  • Преработени храни: Колбаси, чипс, консервирани храни и други подобни често съдържат консерванти, подправки и високи нива на сол, които увреждат лигавицата.

# Примерна 7 дневна диета при язва

За да улесним избора ви на храни и да ви помогнем да придобиете по-ясна представа за това как трябва да изглежда една диета, подходяща за хора с язва, ще ви представим в леснодостъпен табличен вид пример за 7-дневна диета.

Тя е разработена с фокус върху лесно смилаеми и щадящи храни, които намаляват стомашната секреция, подпомагат зарастването и имат защитни качества. 

Храните в примерното меню при язва са подбрани така, че да бъдат подкрепени с научни доказателства в полза за хора с язвена болест, било то на стомаха или дванадесетопръстника.

Ден

Закуска

Сутрешна закуска

Обяд

Следобедна закуска

Вечеря

1

Овесена каша с банан и малко мед.

Печена ябълка с канела.

Супа от тиквички и картофи, варено пилешко месо, малко варен ориз.

Нискомаслено кисело мляко.

Варена риба (треска), задушени моркови и картофи.

2

2 Варени яйца, препечен бял хляб и чай от лайка.

2-3 парчета мека круша.

Зеленчукова крем супа (моркови, тиква, картофи), пилешки филенца на фурна, без кожа.

Малка порция домашен плодов пудинг.

Варени картофи с копър, задушени тиквички. Чисто пуешко филе на скара.

3

Препечен бял хляб с авокадо и яйце на очи, чай от маточина.

Банан.

Варени пуешки/ пилешки кюфтета с ориз и задушени зеленчуци.

Нискомаслено прясно мляко с парче домашен кекс.

Омлет на пара с копър, задушен спанак.

4

Овесена каша с настъргана ябълка.

Малка купичка меко кисело мляко с мед.

Супа от карфиол, варена сьомга с картофено пюре.

Печена тиква с мед.

Задушени пилешки хапки с ориз и моркови.

5

Кисело мляко с овесени/ечемичени ядки и ленено семе, и чай от мента.

Компот от круши.

Супа от моркови и тиква, варено телешко месо с малко картофи.

Натурално кисело мляко.

Печена бяла риба с тиквички и пюре от картофи.

6

Препечен бял хляб с настъргано яйца и извара с шарена сол и чай от лайка.

Нарязани меки праскови (ако са в сезон) или пъпеш/папая. 

Зеленчукова супа с варено пиле и варен ориз.

Компот от ябълки.

Задушен заек със зеленчуци и ориз.

7

Овесена каша с банан и чай от лайка.

Малка купичка кисело мляко с мед.

Крем супа от тиква, задушени пилешки гърди с картофи.

Варено мляко с малка порция овесени ядки.

Варена риба (треска), пюре от тиква и моркови.

* Таблица с примерна 7-дневна диета при язва

Важно е да отбележим, че честото хранене е основен принцип при лечението на язвена болест. Спазвайки това правило, вие може сами да направите своята диета, като подберете храни от списъците с позволени такива и избягвате забранени продукти.

# Други начини за справяне с язва

Спазването на подходяща диета е фундаментално при лечение на всякакви проблеми с гастроинтестиналния тракт, включително и при язвена болест, но то е само базата. Тя може да бъде подпомогната от допълнителен прием на някои доказано ефективни билки при язва.

За провеждане на насочено лечение при установена язва на стомаха или дванадесетопръстника трябва да се възползваме от предимствата, които модерната медицина ни е предоставила. 

Те включват: 

  • Прием на медикаменти: Използване на инхибитори на протонната помпа (ИПП) и антиациди за намаляване синтеза на стомашна киселина.

  • Елиминиране на инфекция с Helicobacter pylori: Чрез антибиотична терапия.

  • Спиране на тютюнопушенето: Тютюнопушенето повишава в пъти оксидативния стрес върху организма, стимулира синтеза на солна киселина и води до задълбочаване на проблема.

  • Контрол на стреса: Техники като медитация и релаксация водят до успокояване на нервната система. Свръхстимулацията на нервната система, следствие от прекомерен стрес води до усилено производство на солна киселина от стомаха и ускорена перисталтика.

  • Избягване на НСПВС: Намаляване или спиране на лекарства, които дразнят лигавицата и потискат синтеза на натуралните простагландини (вещества с протективно действие върху лигавицата на стомаха)

В редки случаи при усложнения като перфорация или кървене на язвата се налага и хирургична намеса.

# Често задавани въпроси

често задавани въпроси

# Може ли да излекуваме язва само чрез диета

Ако причината за нея е различна от инфекция с Helicobacter pylori, диетата може да помогне за облекчаване на симптомите и подпомагане на заздравяването на язвата. 

# Вредни ли са алкохола и пушенето

Да, те директно увеличават секрецията на солна киселина и дразненето на лигавицата, като сами по себе си, те могат да причинят язва без да са замесени други фактори.

# Пречат ли мазните храни когато страдаме от язва

Да, те водят до свръхстимулация на солна киселина и дразнят лигавицата.

# Източници

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.