
Таблица на храни без глутен: Същност и основни ползи
Др. Мартин ХристовГлутенът представлява група от протеини, съдържащи се основно в зърнените храни като пшеница, ръж и ечемик.
Основните видове протеини са глиадин и глутенин - единият е отговорен за еластичността на тестото, а другият за здравината и стабилността на тестените изделия.
За хората с нормална реакция към този протеин, той доставя само ползи при консумацията на различни вкусни печива. За други, обаче, той е враг, който до момента остава непобедим.
Единственият начин за справяне с него е пълното му изключване от диетата.
Консумацията на глутен и глутен-съдържащи храни при хора с нарушения в глутеновата обмяна води до неприятни симптоми като подуване, газове, болки и други тежки метаболитни и храносмилателни проблеми - дефицити на важни вещества, загуба на тегло и увреждане на червата.
Безглутеновата диета е мярка, която се е наложила като стандарт и единствен начин за “лечение”и живот без симптоми за хората, страдащи от заболявания като цьолиакия (глутенова ентеропатия), глутенова непоносимост или алергия към глутен (пшеница).
Този тип диета се е наложила като популярен избор за много здрави хора през последните години, които смятат, че ще получат ползи от ограничаването на глутена в своята храна.
От тази статия ще научите кои са основните храни, съдържащи глутен. Ще разберете и за тези, които са безопасни за консумация от хора с непоносимост към пшеничния белтък, както и ползите от безглутеновото хранене при здрави хора и дали има такива.
# Храни без глутен
Безглутеновите храни могат натурално да не съдържат белтъка глутен или да бъдат специално обработени. Целта е той да бъде премахнат и храните да бъдат годни за хора, страдащи от ентеропатия, алергия или непоносимост към глутена.
В природата съществуват много храни, които естествено не съдържат глутен. За голяма част от всички останали, има начин как протеинът да се отстрани или да се замени с друг.
# Природни храни без глутен

Макар пшеницата да е основна за диетата на човекапрез последните 10 000 години и повече, безглутеновите храни преобладават в природата и заемат голяма част от менюто на хората.
Всички плодове не съдържат глутен. Те са част от основната хранителна диета и са добър източник на редица витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, както и на бърза и лесно-достъпна енергия.
Зеленчуците, също като плодовете,не съдържат никакъв глутен. Те представляват източник на незаменими вещества и фибри.
Всички животински източници на протеини - месо, риба и морски деликатеси, са естествено безглутенови. Хората с непоносимост към глутен трябва да внимават с приема на протеини при хранене навън. Много често по време на готвене се употребяват глутенови продукти при пържене, мариноване, както и за постигане на определена консистенция.
Ядките и бобовите културиса източници на протеини, полезни мазнини, фибри и комплекси въглехидрати. В различни съотношения тези храни не съдържат глутен и са ценни източници на вещества за организма.
Млякото и всички млечни производни не съдържат глутен. Те са добър и качествен източник на пълноценни протеини, витамини и калории.
Можете да видите таблица с примери за храните, които не съдържат глутен:
Категория |
Безглутенови храни |
Зърнени и псевдозърнени |
Ориз, киноа, елда, амарант, просо, царевица, тапиока, теф |
Бобови |
Леща, нахут, грах, боб (черен, бял, червен и др.), соя |
Месо и риба |
Прясно месо (пилешко, говеждо, свинско, агнешко и др.), риба и морски дарове (ако не са панирани) |
Млечни продукти |
Прясно мляко, сирене, кашкавал, извара, масло, кисело мляко (ако не съдържа добавки с глутен) |
Яйца |
Всички видове яйца |
Плодове |
Всички пресни плодове |
Зеленчуци |
Всички пресни зеленчуци |
Ядки и семена |
Бадеми, орехи, лешници, кашу, тиквени семки, слънчогледови семки, чиа, ленено семе |
Мазнини |
Зехтин, масло, кокосово масло, авокадо, слънчогледово олио |
Подправки и билки |
Сол, черен пипер, куркума, кимион, риган, мащерка, босилек, копър (без готови смеси, които може да съдържат глутен) |
Напитки |
Вода, кафе, чай, натурални сокове (без добавени сгъстители), кокосова вода, вино, чисти спиртни напитки като водка (от картофи) и ром |
Други |
Кокосово брашно, бадемово брашно, царевично нишесте, оризово брашно |
Важно: Готовите храни (като колбаси, сосове, маринати, панировки) често съдържат глутен като сгъстител или пълнител. Винаги проверявайте етикетите за „без глутен“ маркировка!
# Преработени храни без глутен
На пазара се предлагат много разнообразни продукти, предназначени за хора, страдащи от целиакия или глутенова непоносимост.
Те включват различни видове хляб и паста, за чието производство се използват продукти без глутен като ориз, царевица, картофи, киноа, елда и други.
Същите култури се използват за производство на всякакви видове алтернативни печива и закуски, а дори и различни видове пиво и напитки. За съжаление, те не успяват на сто процента да имитират органолептичните качества на продуктите, произведени от традиционната пшеница или ечемик.
# Храни с глутен

Глутенът естествено се съдържа в голяма част от зърнените култури, в това число пшеница, ръж, ечемик и е основен компонент, благодарение на който се произвеждат хляб и тестени изделия.
Човекът обработва и селектира култури за по-голям добив, а в модерни времена, благодарение на генното инженерство, се създават култури с видоизменена структура на глутена. Именно по тази причина процентът на хората, които страдат от цьолиакия или глутенова непоносимост нараства през последните десетилетия с бързи темпове.
За хората, чиито тела не могат да преработват този белтък, е от особено значение да са запознати със съдържанието му в различните храни, особено от зърнен произход. Те трябва напълно да елиминират глутена от диетите си, за да могат да живеят безсимптомно и да не нарушават качеството на живота си.
Храните, които съдържат глутен са:
Всички видове пшеница и нейните производни като хляб, паста, зърнени закуски и други продукти
Ръж и всички ръжени изделия и брашна
Ечемик - използва се широко за производството на всякакви брашна, зърнени изделия и закуски. Също богат на глутен.
Овес - овесът съдържа белтък, който спада към групата на глутена - авенин. Въпреки сходството му, той все пак има различия и често хората с глутенова ентеропатия нямат проблем да консумират овес. Важно е да сте сигурни, че овесът не е замърсен с глутен при обработката му в заводи, които обработват и пшенични култури. Затова винаги търсете овес, обозначен и сертифициран като безглутенов.
Примери за храни, които съдържат глутен, можете да видите в таблицата по-долу:
Категория |
Храни с глутен |
Зърнени и брашнени |
Пшеница, ръж, ечемик, лимец, спелта, камут, овес (ако не е сертифициран без глутен) |
Хляб и тестени изделия |
Бял, пълнозърнест и ръжен хляб, багети, франзели, питки, гевреци, козунаци, тесто за пица |
Макаронени изделия |
Обикновени спагети, макарони, юфка, кус-кус, лазаня (освен ако не са направени от оризово, царевично или друго безглутеново брашно) |
Сладки и десерти |
Кексове, бисквити, вафли, торти, кроасани, понички, сладкиши с пшенично брашно |
Готови и преработени храни |
Панировки, готови сосове (кетчуп, соев сос, терияки, някои майонези), супи от пакет, бульони, колбаси, кренвирши |
Зърнени закуски |
Корнфлейкс (освен ако не е безглутенов), мюсли, гранола (ако съдържа овес без безглутенов сертификат) |
Бира и алкохолни напитки |
Обикновена бира (приготвя се от ечемик), някои ликьори и ароматизирани алкохоли |
Други |
Някои чипсове и снаксове (ако са с пшенично нишесте), соеви продукти (ако съдържат добавен глутен), крекери, пръчици |
# Ползи от безглутеновото хранене

Спазването на стриктна безглутенова диета е основен начин за спиране развитието и симптоматиката при заболявания, свързани с обмяната на глутена като цьолиакия или глутенова непоносимост и алергия. Пълното му елиминиране в тези случаи е от фундаментално значение за пациента.
Ползите от елиминирането на глутена са:
Подобрена (възстановена) храносмилателна функция - Елиминирането на глутена от диетата ще прекрати изявата на заболяването, като подуване, болки, газове, диария и други.
Намалено възпаление - преустановяване приема на глутен ще доведе до намалена автоимунна реакция и ще намали общия възпалителен фон в организма като болки в ставите и нарушения в сърдечно-съдовото здраве. Също така ще даде шанс на чревната лигавица да се възстанови.
Повишени енергийни нива - без постоянното активиране на имунната система, организмът ще има шанс да възстанови равновесието си и да подобри енергийните си нива.
# Ползи от безглутеновата диета при здрави хора
Спазването на безглутенова диета от здрави хора, които иначе нямат реакция към протеина, набира популярност през последните години. Изключването на глутен от менюто на здрав човек не носи никакви ползи за общото здраве.
Хората са започнали да обработват предшествениците на сегашната пшеница преди повече от 10 000 години. Човечеството е започнало бързо да се развива след откриването на брашното, защото е имало постоянно препитание.
Исторически погледнато, хлябът и пшеницата са основна част от менютона хората.
Употребата на сортове и видове храни, които са по-малко модифицирани от съвременната наука, може да крие ползи, като по-малък риск от развитие на глутенова непоносимост. Въпреки това 99% от световното население няма проблем с обработването на глутена.
Елиминирането на пшеничните култури от менюто би имало по-скоро негативен ефектпоради повишен риск от развиване на дефицит на различни витамини от група Б, желязо и други микроелементи, отколкото положителни страни.
# Често задавани въпроси

# Съдържа ли се глутен в овесените ядки
Не, те съдържат подобен белтък - авенин, към който по-рядко се развива негативна реакция. Въпреки това е важно да купувате сертифициран овес, който да не е обработван в среда, в която се рафинира пшеница.
# Какви са ползите от следване на безглутенова диета
За хората с цьолиакия или глутенова непоносимост, спазването на диета без глутен е ключово за поддържане на здравето на храносмилателната система. За здравите хора не са доказани никаква преимущества от елиминирането на глутена от менюто.
# Кои зърнени храни не съдържат глутен
Овес, елда, киноа, просо, ориз, царевица - тези храни най-често заместват пшеницата при хора, които не могат да консумират глутен.
# Източници
1 коментар
Страхотна и полезна статия! Научих много нови неща за храните без глутен и как те могат да подобрят здравето ми. Вече имам по-добра представа за това как да съставя хранителния си режим и какви ползи ще имам от избягването на глутен. Определено ще споделя тази информация с други!