Бабини рецепти и билки за колит

Бабини рецепти и билки за колит

Др. Мартин Христов

Колитът представлява възпаление на дебелочревната лигавица. Това води до неприятни и нарушаващи качеството на живот симптоми като болки в корема, диария, подуване, запеки отделяне на слуз и кръв с изпражненията.

Причините за възникването му са разнообразни, като могат да включват инфекции, автоимунни заболявания, хранителни непоносимости и дори прекомерен стрес. 

Въпреки че за лечението на колит в повечето случаи е необходима намесата на съвременната медицина и специалисти-гастроентеролози, все още много хора се обръщат към естествената сила на природните средства като билки и традиционни рецепти за облекчаване на симптомите и подпомагане на възстановяването.

Научете кои са ефективните билки и бабини рецепти за колит и управляване на симптомите на това заболяване.

# Ефективни билки за колит

Билки за детокс

В миналото нашите предци са разчитали изцяло на силата на билките и природните лекове за лечение на всички заболявания. 

До преди 100 години честотата на колита, без значение причината за него, е била в пъти по ниска. Тогава и сега много хора използват лечебни растения за справяне с него. 

Съществува достатъчна информация за приложението на някои билки при колит. Благодарение на съвременната наука за повечето от тях могат да се посочат конкретни качества и вещества, отговорни за лечебните им свойства.

  1. # Живовляк(Plantago major)

Живовлякът притежава многобройни медицински приложения. Те включват и облекчаване на симптоми и състояния, свързани с възпаление на органите на гастроинтестиналния тракт, в това число и дебелите черва. 

Билката е богата на слузни вещества, които образуват защитен слой върху лигавицата на червата, като по този начин предпазва от допълнителни дразнители. 

Живовлякът има противовъзпалителни и антисептични свойства, които могат да бъдат полезни при хронични възпалителни състояния като колит. Според някои проучвания той може да помогне за иницииране на оздравителните процесина чревната стена и намаляване на дразненето. 

Билката се приготвя по следния начин: 

  1. 2 супени лъжищи изсушен живовляк

  2. 200 мл. гореща вода.

Живовлякът се вари 10 минути. Полученият чай се приема един или два пъти дневно.

Живовляк може да се приема и под формата на сух екстракт или билкова тинктура.

  1. # Жълт кантарион(Hypericum perforatum)

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион е призната от науката лечебна билка, с многобройни медицински приложения, в това число и облекчаване на възпаления на стомашно-чревния тракт. 

Той притежава антидепресивни качестваи регулира нивата на катехоламини в мозъка и нервната система. Техният дисбаланс може да обостри или дори да доведе до колит и синдром на дразнимото черво. 

Жълтият кантарион притежава антиинфламаторни качества, благодарение на вещества като хиперицин. 

Може да се приема като запарка или под формата на тинктура 1-2 пъти дневно.

Билката можете да приготвите в следните пропорции:

  1. 1-2 супени лъжици сушен стрък от растението

  2. 500 мл. вода.

Билката трябва да бъде запарена за 15 минути.

Употребата на жълт кантарион не трябва да бъде по-дълга от 2 седмици поради свойството му да разрежда кръвта и да взаимодейства с различни лекарства.

  1. # Мента(Mentha piperita)

Тинктурата от мента успокоява стомашната лигавица, намалява спазмите и притежава релаксиращ ефект върхи нервната система.

Ментата е билка с доказани успокояващи качества върху стомашно-чревния тракт. Тя облекчава спазмите на гладката мускулатура, които са силно изявени при колит, намалява подуването и газовете. 

Ментата притежава и антисептични свойства, и може да е ефективна за потискане симптомите на колит, особено причинен от инфекциозни агенти. 

Може да се приема като чай, да се консумира прясна като подправка или да в състава на билкова тинктура.

Чаят се приготвя в следната пропорция:

  1. 1 чаена лъжица изсушен лист от мента

  2. 250 мл. гореща вода.

  1. # Лайка(Matricaria chamomilla)

Лайката има противовъзпалителни и успокояващи качества, които могат да облекчат симптомите на колита, свързани с болка и напрежение. 

Тя доказано може да намали възпалителната реакция, особено що се касае до гастроинтестиналните органи, в това число и дебелото черва. 

Чаят се приготвя в следната пропорция:

  1. 2 супени лъжищи цвят от лайка

  2. 500 мл. вода.

Може да се приема като чай 2-3 пъти дневнокато употребата ѝ не крие никакви рискове.  

Лайката носи облекчение за болезнените спазми и болки в корема, характерни за колита.

  1. # Босилек(Ocimum basilicum)

Известен със своите приятни органолептични качества, босилекът е и мощна билка със силни антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за регулирането на храносмилането и облекчаване на възпалението на червата. 

Антиоксидантните му качества помагат за отстраняване на токсините и възвръщането на защитните качества на дебелочревната лигавица. 

Запарка от босилек се приготвя в следната пропорция:

  1. 1 супена лъжица изсушен босилек

  2. 500 мл. вода.

Билката се вари за 10 минути, като количеството е достатъчно за два пъти.

Най-често се използва под формата на запарка, приемана 1-2 пъти дневно. 

  1. # Мащерка(Thymus vulgaris)

Мащерката е билка с антисептични качества, които са полезни за справяне с чревни инфекции. Тези инфекции могат да усложнят колита или да го предизвикат. 

Данни от някои проучвания сочат, че мащерката намалява възпалението и успокоява чревния тракт. 

Чай от мащерка можете да приготвите в следната пропорция:

  1. 1 супена лъжица

  2. 250 мл. гореща вода.

Билката се оставя за 10-15 минути да се запари.

За колит се използва в малки количества - 1-2 пъти дневно.

  1. # Джинджифил(Zingiber officinale)

Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни и антиеметични свойства. Той благоприятства възпалението и облекчава спазмите на гладката мускулатура на червата. 

Притежава силни антиоксидантни качества и се бори със свободните радикали, които се отделят при колит и задълбочават възпалителните реакции върху лигавицата на дебелото черво. 

Запарка от джинджифил можете да приготвите в следната пропорция:

  1. 50 грама настърган корен от джинджифил

  2. 300 мл. вода.

Коренът се оставя да се свари за около 5 минути. Полученият чай се прецежда и е готов за консумация.

Джинджифилът може да се консумира също суров, като сок или тинктура. 

  1. # Женско биле(сладък корен сладник)

Женското биле се използва широко в традиционната китайска медицина за лечение на различни състояния и заболявания. 

Сладникът има имуностимулиращи и адаптогенни свойства, които са част от  патогенезата на улцерозния колит. Няколко активни химикала, включително глициризин, се смятат за отговорни за биологичната активност на растението. 

Диамониевият глициризинат е вещество, извлечено и пречистено от сладник, и може да бъде полезно при лечението на улцерозен колит.

# Бабини рецепти при колит

В традиционната медицина се срещат редица рецепти, предаващи се от поколение на поколение, които се използват при колит и други възпаления на храносмилателната система. 

  1. # Мед зехтин и медицинска дъвка

Комбинацията от мед и зехтин има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 

Изследванията сочат, че заедно те могат да подобряват качествата на чревната бариераи да намалят възпалението на лигавицата. Освен това медът има доказани антисептични качества и може да допринесе за елиминирането на вредните бактерии, които често колонизират дебелото черво при колит. 

Медицинската дъвка съдържа мукополизахариди, които играят ролята на бариера и предпазват чревната лигавица от агресивни фактори като бактерии и токсини. Така дават възможност тя да се възстанови.

  1. # Сок от карфиол целина и цвекло

Тези растения имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Те подобряват състоянието на дебелото черво при колит, но и помагат за цялостното по-добро храносмилане.

  1. # Запарка от червен кантарион босилек и лайка с мед

Червеният кантарион е известен със своите противовъзпалителни качестваи облекчава състояния като колит. 

Въпреки названието си, той не е роднина на жълтия кантарион, но също като него действа благоприятно при възпаления на гастроинтестиналния тракт. 

Комбинацията от трите билки - червен кантарион, босилек и лайка, с добавка пчелен мед - има изразени синергични свойства, които са насочени срещу възпалението на дебелото черво, борба с вредните реагенти (антиоксидантни свойства) и токсини, както и справяне със симптомите на колит.

Запарката можете да приготвите в следната пропорция:

  1. 1 чаена лъжичка сушен червен кантарион, босилек и лайка

  2. 500 мл. вода

Смесвате водата и билките и загрявате докато не кипне. След като се охлади, добавете една супена лъжища мед. Пийте на равни порции 2-3 пъти дневно.

  1. # Запарка от коприва мента лайка и плодчета червена боровинка

Комбинацията от билки в тази запарка има мощен антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал. Чаят облекчава възпалението и симптомите и помага за регулирането на бактериалната флора.

Запарката можете да приготвите с:

  1. Няколко стръка коприва

  2. 1 чаена лъжица сушен лист от мента

  3. 1 чаена лъжица сушени цветове от лайка

  4. 10 грама сушен плод червена боровинка

  5. 500 мл. вода.

Сварете билките и плодовете до кипване. Прецедете течността и я охладете. Консумирайте 1-2 пъти дневно.

  1. # Белтък от яйце лимонена киселина и стипца

Тази рецепта може да се използва при изявен диаричен синдром, с който понякога се появяват различните форми на колита, но като цяло употребата и ползите от нея се ограничават до това. 

За разлика от гореизброените рецепти, тя няма особени лечебни, противовъзпалителни или възстановителни качества.

# Други начини за справяне с колит

Освен билките и бабините рецепти, съществуват и други методи, които са базирани на науката, и помагат за справяне с колита. 

# Диетични промени

Храненето играе ключова роля в управлението на колита. Правилният подбор на храните може драстично да намали симптомите на заболяването и дори да инициира оздравителните процеси. 

Спазването на подходяща диета при колит и избягването на вредни храни, богати на мазнини, консерванти и изкуствени подобрители, както и алкохола, може да профилактира възникването и обострянето на заболяването.

# Медикаментозно лечение

При по-тежките случаи на колит, се използват медикаменти. Целта е да потиснат имунния отговор и да блокират възпалението.

Най-често се прилагат имуносупресори, кортикостероиди и други.

# Хранителни добавки

Добавки за мозъчна дейност.

Употребата на висококачествени пробиотични добавки, както и на аминокиселината Л-глутамин, може да подобри качеството на чревната микробиота. 

Тя е свързана с генезата на някои форми на колит, а глутаминът облекчава възпалението на лигавицата, помага за поддържане на бариерната ѝ функция и допълнително подпомага поддържане на здравословен микробиом в червата.

# Стрес мениджмънт

Стресът е фактор, който често може да обостри и дори да предизвика колит. 

Антистрес методики от всякакъв характер и регулирането на съня и отдиха могат значително да подобрят симптомите.

# Често задавани въпроси

често задавани въпроси

# Ефективни ли са билките за лечение на колит

Да, някои билки доказано потушават възпалението и подпомагат регенерацията на лигавицата, като намаляват симптомите при колит.

# Ефективни ли са бабините рецепти при колит

Да, някои от тях действително могат да имат благоприятен ефект, докато други са по-скоро в категория “митове”.

# Могат ли билките да се комбинират с медикаменти и други средства за лечение

Да, билките са чудесно допълнително средство за справяне с колита и неговите симптоми.

# Източници

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3271691/ 

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.