Примерна диета при колит: Позволени и забранени храни

Примерна диета при колит: Позволени и забранени храни

Др. Мартин Христов

Колитът е възпаление на дебелото черво. То има различни форми и причини, но обикновено се проявява с подуване на корема, болки, диария и общо неразположение. 

При заболяване като колит храната оказва пряко влияние върху състоянието на страдащия от него, тъй като има храни, които дразнят храносмилателната система, а други намаляват възпалението и облекчават симптомите.

Ето защо правилното хранене помага за контрола на заболяването. Добре подбраният хранителен режим не само облекчава оплакванията, но може да забави развитието на болестта и да подпомогне възстановяването на чревната лигавица на дебелото черво.

В тази статия ще разгледаме кои храни са полезни и кои трябва да се избягват. Ще обсъдим ефективността на различни диети и ще представим примерен 7-дневен хранителен план.

# Защо диетата е важна при колит и колко време трябва да се спазва

какво е колит

При колит червата са особено чувствителни към храните, които приемаме, имайки предвид, че състоянието е свързано с възпаление и нарушения в хомеостазата. 

Консумирането на неподходящи храни влошават състоянието и задълбочават проблема, което се изразява в обостряне на и без това крайно неприятните симптоми.

Правилно подбраната диета при колит помага за: 

  • Намаляване на възпалението в червата

  • Предпазва от обостряне на състоянието

  • Облекчава симптомите като диария, подуване и отпадналост

  • Помага за възстановяване баланса на чревната микрофлора

  • Осигурява адекватен прием на ценни хранителни вещества и профилактира появата на хранителен дефицит

Продължителността на спазването на диетата зависи от тежестта на състоянието и индивидуалната реакция на организма. Обикновено, при хроничен колит се налага спазването на диета до живот, докато при остър колит тя може да бъде само временна.

# Препоръчителни храни при колит

Храните, подходящи при колит, са лесно смилаеми и богати на ценни хранителни вещества. 

Те съдържат полезни хранителни вещества, като:

  • Протеини

  • Сложни въглехидрати

  • Частично разградими фибри

  • Витамини

  • Минерали

  • Биоактивни съединения с оздравителен ефект, като определени фитонутриенти.

Ето и някои доказано полезни храни при колит, разпределени по групи:

Ето и някои доказано полезни храни при колит, разпределени по групи:
  • Плодове: Плодове като тиква, ябълки и банани са богати на разградими фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, което ги прави особено полезни за червата. Боровинките също имат благоприятно въздействие благодарение на високото съдържание на мощни антиоксиданти и поради сравнително неутралния си вкус.

  • Зеленчуци: Зеленчуци като моркови, карфиол, броколи, приготвени на пара или преминали друг вид лека термична обработка също имат благоприятен ефект върху храносмилателната система.

  • Въглехидрати: Храните с високо съдържание на въглехидрати като ориз и картофи са не само лесни за усвояване, но са и добър източник на енергия. Към тях добавяме и фините овесени ядки, които са богати на частично разградими фибри и са добър източник на комплексни въглехидрати, витамини и минерали.

  • Протеини: Пуешкото и пилешко месо, риба и морски деликатеси са лесно смилаеми източници на висококачествени протеини, което ги прави полезни за консумация при колит.

  • Ферментирали храни: Кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали помагат за възстановяване на чревната флора.

  • Супи и бульони: Супите и бульоните са лесно усвоими, богати на електролити и мастноразтворими витамини като витамин А и Е, както и други вещества като колаген и мастни киселини. Освен това с високото си съдържание на вода помагат за хидратацията на организма и доставят важни хранителни вещества под леснодостъпна форма.

При колит е важно храните да се подлагат на лека термична обработка, за да се усвояват по-лесно, без да губят хранителните си качества. Трябва да се избягва пърженето и препичането, тъй като те дразнят червата и могат да причинят влошаване на симптомите.

# Забранени храни при колит

Както полезните, позволени храни при колит могат да подобрят състоянието на червата и общото състояние на организма, така и консумацията на вредни, “забранени” храни може значително да увеличи симптомите и да стане причина да се ускори развитието на заболяването.

При колит е препоръчително да се избягват следните храни:

  • Пикантни храни: Люти подправки, чили, както и изкуствени подобрители като натриев глутамат, нитритни соли на натрия и калия и други.

  • Мазни храни: Храни богати на хидрогенирани мазнини (маргарин и всякакви полуфабрикати), наситени мазнини (мазни меса) и маслени сосове.

  • Рафинирани храни: Колбаси, готови ястия и общо взето всичко, което се предлага в пакетиран вариант.

  • Млечни продукти: С изключение на киселото мляко и кефира, другите млечни продукти са свързани с висок проинфламаторен отговор на организма и трудно усвояване.

  • Захар и захарни изделия: Насърчават развитието на вредни микроорганизми и нарушават баланса на чревната микробиота, като също така имат възпалително действие в организма и увеличават оксидативния стрес.

  • Сурови целулозни зеленчуци и ядки: Трудни за смилане, богати на несмилаема груба целулоза.

  • Бобови храни: Трудно смилаеми и богати на неразградими фибри, те водят до симптоми като подуване, газове и болки дори при здрави хора.

  • Цитруси: Въпреки полезните им качества, те имат дразнещо действие върху чревната лигавица.

Освен изброените храни, всеки човек може да открие своите индивидуални тригери, които също трябва да избягва.

# Ефективна ли е боровинковата диета за колит

Боровинка и детокс

Боровинковата диета е популярна в народната медицина, тъй като тези плодове притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Тези малки плодчета са богати на фитонутриенти, особено полифеноли, които според някои проучвания могат да намалят възпалението на лигавицата на дебелото черво и да подобрят цялостния възпалителен статус на организма.

Освен това съдържащите се в тях фитонутриенти и частично разградими фибри имат пребиотичен ефект, подпомагайки развитието и баланса на полезните чревни бактерии. Това допринася за поддържане на хомеостазата в червата и създава условия за възстановяване на чревната лигавица.

Въпреки тези ползи, боровинките трябва да се консумират разумно и в рамките на балансиран хранителен режим. 

Разчитането единствено на тях може да доведе до хранителни дефицити, тъй като организмът се нуждае от разнообразие от хранителни вещества, които боровинките не осигуряват напълно.

# Примерна седмична диета при колит

В табличен вид предоставяме и примерно 7-дневно меню, подходящо за хора, страдащи от колит. То е базирано на употребата на разнообразни храни, които имат противовъзпалително действие или са богати на важни есенциални вещества.

Ден

Закуска

Обяд

Вечеря

Понеделник

Овесена каша с банан и пчелен мед

Пилешки месен бульон с ориз, печена тиква

Риба на пара с картофено пюре и броколи на пара

Вторник

Елда с кисело мляко и боровинки


Зеленчукова супа с моркови, картофи, тиквички и извара

Варено пиле със задушен карфиол, чай от маточина с мед

Сряда

Банан с кефир и чай от лайка с мед

Риба тон с варен ориз,

печена ябълка

Печени картофи с пуешко филе, моркови на пара

Четвъртък

Каша от просо с мед и горски плодове

Супа от тиква и моркови с нискомаслено сирене

Скумрия на скара с гриловани зеленчуци

Петък

Тост от безглутенов хляб с авокадо и яйце

Омлет с извара

Задушени зеленчуци с пуешко

Събота

Смути с боровинки и кисело мляко

Пилешко със зеленчуци на пара

Печен заек с картофи, чай от живовляк

Неделя

Овесени палачинки с мед

Крем супа от моркови и тиквички с нискомаслено сирене

Риба хек с пюре от тиква, чай от мащерка

* Таблица с примерна 7-дневна диета при колит

# Други начини за справяне с колит

Освен правилната диета, за справяне с колит от значение е спазването на някой основни холистични принципи за общо здраве.

# Контрол на стреса

Стресът е доказан тригер за различни видове заболявания, в това число и на колит. Намаляването на стреса чрез практикуване на йога, психотерапия, разпределение на времето за работа и качествен отдих, отделяне на достатъчно време за сън са все начини за намаляването на нивата на стрес.

# Физическа активност

Умерените физически натоварвания подпомагат отделянето на ендорфини - естествени хормони на щастие, които имат противовъзпалително действие и помагат за цялостното здраве на организма.

# Хранителни добавки

Добавки за мозъчна дейност.

Употребата на добавки има доказан ефект срещу възпалените черва и намалява симптомите на колита.

Такива добавки са:

  • Пробиотик при колит

  • Омега-3 мастни киселини

  • Л-глутамин

  • МСМ (метилсулфонилметан)

# Билки и чайове

Научни доказателства подкрепят и чайове и екстракти от някои билки при колит и възпалението на чревната лигавица.

Това са:

  •  Маточина

  •  Мента

  •  Мащерка

  •  Живовляк

  •  Жълт кантарион и други

# Лекарства

Някои форми на колит налагат употребата на специализирана медицинска помощ и подкрепата на фармакологията в лицето на някои лекарствени препарати, създадени да се справят с възпалението.

# Често задавани въпроси

често задавани въпроси

# Колко време трябва да спазвам диетата

Продължителността зависи от симптомите и вида колит. При хроничен колит диетата често се налага да бъде до края на живота, като стриктното ѝ спазване може да бъде нарушавано от време на време за поддържане на добро психично здраве.

# Мога ли да ям млечни продукти

Консумацията на млечни продукти е възможна само ако организма ги понася добре. При данни за непоносимост към млечни протеини обаче избягването на лактозата и на всички други млечни продукти е силно препоръчително.

# Кога е нужно да се консултирам с лекар

Когато се касае до колит, диагностицирането на точния вид и избор на лечението задължително се извършва от медицински специалист. Затова е важно при съмнение за колит да се консултирате със специалист.

# Източници

 

Назад към блога
Д

Др. Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.