
Примерна диета при колит: Позволени и забранени храни
Др. Мартин ХристовКолитът е възпаление на дебелото черво. То има различни форми и причини, но обикновено се проявява с подуване на корема, болки, диария и общо неразположение.
При заболяване като колит храната оказва пряко влияние върху състоянието на страдащия от него, тъй като има храни, които дразнят храносмилателната система, а други намаляват възпалението и облекчават симптомите.
Ето защо правилното хранене помага за контрола на заболяването. Добре подбраният хранителен режим не само облекчава оплакванията, но може да забави развитието на болестта и да подпомогне възстановяването на чревната лигавица на дебелото черво.
В тази статия ще разгледаме кои храни са полезни и кои трябва да се избягват. Ще обсъдим ефективността на различни диети и ще представим примерен 7-дневен хранителен план.
# Защо диетата е важна при колит и колко време трябва да се спазва

При колит червата са особено чувствителни към храните, които приемаме, имайки предвид, че състоянието е свързано с възпаление и нарушения в хомеостазата.
Консумирането на неподходящи храни влошават състоянието и задълбочават проблема, което се изразява в обостряне на и без това крайно неприятните симптоми.
Правилно подбраната диета при колит помага за:
-
Намаляване на възпалението в червата
-
Предпазва от обостряне на състоянието
-
Облекчава симптомите като диария, подуване и отпадналост
-
Помага за възстановяване баланса на чревната микрофлора
-
Осигурява адекватен прием на ценни хранителни вещества и профилактира появата на хранителен дефицит
Продължителността на спазването на диетата зависи от тежестта на състоянието и индивидуалната реакция на организма. Обикновено, при хроничен колит се налага спазването на диета до живот, докато при остър колит тя може да бъде само временна.
# Препоръчителни храни при колит
Храните, подходящи при колит, са лесно смилаеми и богати на ценни хранителни вещества.
Те съдържат полезни хранителни вещества, като:
-
Протеини
-
Сложни въглехидрати
-
Частично разградими фибри
-
Витамини
-
Минерали
-
Биоактивни съединения с оздравителен ефект, като определени фитонутриенти.
Ето и някои доказано полезни храни при колит, разпределени по групи:

-
Плодове: Плодове като тиква, ябълки и банани са богати на разградими фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, което ги прави особено полезни за червата. Боровинките също имат благоприятно въздействие благодарение на високото съдържание на мощни антиоксиданти и поради сравнително неутралния си вкус.
-
Зеленчуци: Зеленчуци като моркови, карфиол, броколи, приготвени на пара или преминали друг вид лека термична обработка също имат благоприятен ефект върху храносмилателната система.
-
Въглехидрати: Храните с високо съдържание на въглехидрати като ориз и картофи са не само лесни за усвояване, но са и добър източник на енергия. Към тях добавяме и фините овесени ядки, които са богати на частично разградими фибри и са добър източник на комплексни въглехидрати, витамини и минерали.
-
Протеини: Пуешкото и пилешко месо, риба и морски деликатеси са лесно смилаеми източници на висококачествени протеини, което ги прави полезни за консумация при колит.
-
Ферментирали храни: Кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали помагат за възстановяване на чревната флора.
-
Супи и бульони: Супите и бульоните са лесно усвоими, богати на електролити и мастноразтворими витамини като витамин А и Е, както и други вещества като колаген и мастни киселини. Освен това с високото си съдържание на вода помагат за хидратацията на организма и доставят важни хранителни вещества под леснодостъпна форма.
При колит е важно храните да се подлагат на лека термична обработка, за да се усвояват по-лесно, без да губят хранителните си качества. Трябва да се избягва пърженето и препичането, тъй като те дразнят червата и могат да причинят влошаване на симптомите.
# Забранени храни при колит
Както полезните, позволени храни при колит могат да подобрят състоянието на червата и общото състояние на организма, така и консумацията на вредни, “забранени” храни може значително да увеличи симптомите и да стане причина да се ускори развитието на заболяването.
При колит е препоръчително да се избягват следните храни:
-
Пикантни храни: Люти подправки, чили, както и изкуствени подобрители като натриев глутамат, нитритни соли на натрия и калия и други.
-
Мазни храни: Храни богати на хидрогенирани мазнини (маргарин и всякакви полуфабрикати), наситени мазнини (мазни меса) и маслени сосове.
-
Рафинирани храни: Колбаси, готови ястия и общо взето всичко, което се предлага в пакетиран вариант.
-
Млечни продукти: С изключение на киселото мляко и кефира, другите млечни продукти са свързани с висок проинфламаторен отговор на организма и трудно усвояване.
-
Захар и захарни изделия: Насърчават развитието на вредни микроорганизми и нарушават баланса на чревната микробиота, като също така имат възпалително действие в организма и увеличават оксидативния стрес.
-
Сурови целулозни зеленчуци и ядки: Трудни за смилане, богати на несмилаема груба целулоза.
-
Бобови храни: Трудно смилаеми и богати на неразградими фибри, те водят до симптоми като подуване, газове и болки дори при здрави хора.
-
Цитруси: Въпреки полезните им качества, те имат дразнещо действие върху чревната лигавица.
Освен изброените храни, всеки човек може да открие своите индивидуални тригери, които също трябва да избягва.
# Ефективна ли е боровинковата диета за колит

Боровинковата диета е популярна в народната медицина, тъй като тези плодове притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Тези малки плодчета са богати на фитонутриенти, особено полифеноли, които според някои проучвания могат да намалят възпалението на лигавицата на дебелото черво и да подобрят цялостния възпалителен статус на организма.
Освен това съдържащите се в тях фитонутриенти и частично разградими фибри имат пребиотичен ефект, подпомагайки развитието и баланса на полезните чревни бактерии. Това допринася за поддържане на хомеостазата в червата и създава условия за възстановяване на чревната лигавица.
Въпреки тези ползи, боровинките трябва да се консумират разумно и в рамките на балансиран хранителен режим.
Разчитането единствено на тях може да доведе до хранителни дефицити, тъй като организмът се нуждае от разнообразие от хранителни вещества, които боровинките не осигуряват напълно.
# Примерна седмична диета при колит
В табличен вид предоставяме и примерно 7-дневно меню, подходящо за хора, страдащи от колит. То е базирано на употребата на разнообразни храни, които имат противовъзпалително действие или са богати на важни есенциални вещества.
Ден |
Закуска |
Обяд |
Вечеря |
Понеделник |
Овесена каша с банан и пчелен мед |
Пилешки месен бульон с ориз, печена тиква |
Риба на пара с картофено пюре и броколи на пара |
Вторник |
Елда с кисело мляко и боровинки |
Зеленчукова супа с моркови, картофи, тиквички и извара |
Варено пиле със задушен карфиол, чай от маточина с мед |
Сряда |
Банан с кефир и чай от лайка с мед |
Риба тон с варен ориз, печена ябълка |
Печени картофи с пуешко филе, моркови на пара |
Четвъртък |
Каша от просо с мед и горски плодове |
Супа от тиква и моркови с нискомаслено сирене |
Скумрия на скара с гриловани зеленчуци |
Петък |
Тост от безглутенов хляб с авокадо и яйце |
Омлет с извара |
Задушени зеленчуци с пуешко |
Събота |
Смути с боровинки и кисело мляко |
Пилешко със зеленчуци на пара |
Печен заек с картофи, чай от живовляк |
Неделя |
Овесени палачинки с мед |
Крем супа от моркови и тиквички с нискомаслено сирене |
Риба хек с пюре от тиква, чай от мащерка |
* Таблица с примерна 7-дневна диета при колит
# Други начини за справяне с колит
Освен правилната диета, за справяне с колит от значение е спазването на някой основни холистични принципи за общо здраве.
# Контрол на стреса
Стресът е доказан тригер за различни видове заболявания, в това число и на колит. Намаляването на стреса чрез практикуване на йога, психотерапия, разпределение на времето за работа и качествен отдих, отделяне на достатъчно време за сън са все начини за намаляването на нивата на стрес.
# Физическа активност
Умерените физически натоварвания подпомагат отделянето на ендорфини - естествени хормони на щастие, които имат противовъзпалително действие и помагат за цялостното здраве на организма.
# Хранителни добавки

Употребата на добавки има доказан ефект срещу възпалените черва и намалява симптомите на колита.
Такива добавки са:
-
Пробиотик при колит
-
Омега-3 мастни киселини
-
Л-глутамин
-
МСМ (метилсулфонилметан)
# Билки и чайове
Научни доказателства подкрепят и чайове и екстракти от някои билки при колит и възпалението на чревната лигавица.
Това са:
-
Маточина
-
Мента
-
Мащерка
-
Живовляк
-
Жълт кантарион и други
# Лекарства
Някои форми на колит налагат употребата на специализирана медицинска помощ и подкрепата на фармакологията в лицето на някои лекарствени препарати, създадени да се справят с възпалението.
# Често задавани въпроси

# Колко време трябва да спазвам диетата
Продължителността зависи от симптомите и вида колит. При хроничен колит диетата често се налага да бъде до края на живота, като стриктното ѝ спазване може да бъде нарушавано от време на време за поддържане на добро психично здраве.
# Мога ли да ям млечни продукти
Консумацията на млечни продукти е възможна само ако организма ги понася добре. При данни за непоносимост към млечни протеини обаче избягването на лактозата и на всички други млечни продукти е силно препоръчително.
# Кога е нужно да се консултирам с лекар
Когато се касае до колит, диагностицирането на точния вид и избор на лечението задължително се извършва от медицински специалист. Затова е важно при съмнение за колит да се консултирате със специалист.
# Източници
-
https://eatwellcrohnscolitis.com/7-day-meal-plan-for-crohns-disease-and-ulcerative-colitis/
-
https://www.mgiclinic.com/whats-a-good-7-day-meal-plan-for-ulcerative-colitis/