Коя е най-добрата комбинация от хранителни добавки?

Коя е най-добрата комбинация от хранителни добавки?

Д-р Мартин Христов

Какво представляват хранителните добавки ?

Съвременният свят и модерният начин на живот изискват много от отделния човешки индивид, във всички аспекти.

Големите натоварвания в психо-емоционален и физически план и непрестанната заетост  водят до проявяване на множество компромиси, които се отнасят до нашето здраве.

Те засягат нашето време за релакс и почивка, отнемат времето ни за сън и неговото качество, нарушават хранителните ни навици и ни лишават от време за физическа активност.

Всичко това води с различни темпове до изтощение, ментално и физическо. За жалост, малцина са тези, които могат да си позволят лукса да разполагат със своето време и адекватно да се грижат за своето здраве.

Останалата част от хората трябва да проявяват гъвкавост и креативност, за да могат да съществуват и функционират, независимо от своите проблеми, свързани с по-горе изброените теми.

Хранителните добавки придобиват все по-голямо значение и представляват важна част от бита на модерния човек. Те са средство, което да попълни дефицитите, които сме развили или да подобри нашето представяне в различни неговите аспекти - дали умствен или физически.

Обикновено, хранителните добавки са вещества, синтезирани в изкуствени условия. Те трябва да съответстват по действие на техни биологични аналози или са концентрирани форми на есенциални за тялото ни вещества, а могат да бъдат и различни форми на екстракти от билки и лечебни растения.

Те не са заместител на разнообразното хранене и не могат да решат всички наши здравни проблеми, но са лесен и удобен начин да адресираме някои конкретни липси или да допълним диетата си, за да постигнем конкретно търсен от нас ефект.

Кога се налага комбинирането на хранителни добавки?

Кога се налага комбинирането на хранителни добавки

Често, хората, които искат да осигурят необходимите количества от незаменимите микронутриенти ( витамини и минерали), са същите тези хора, които желаят да подобрят физическата и умствената си дейност, както и да редуцират телесното си тегло или да покачат мускулна маса. А именно, говорим за хората, които са осъзнали важността на тяхното здраве и се придържат към спазването на холистичните принципи, както и сентенцията “Здрав дух в здраво тяло”.

Търсенето и адресирането на различни нужди е довело до създаването на хранителни добавки за подобряване на физическата активност и постижения, за концентрация, за редуциране на телесното тегло или поддържането му в здравословни граници или пък за покачване на мускулната маса. 

Използването на хранителни добавки не е наложително и все още намира своите противници. Обикновено употребата им е свързана до известна степен с придобита здравна и хранителна култура, както и желанието да се подобряваме.

Хората, интересуващи се от своето здраве и от темата за хранителните добавки, обикновено следват холистичните принципи за здраве като от това обуславя и честото комбиниране на хранителни добавки.

Принципът на комбиниране може да бъде воден от различното им или пък сходното и допълващото им действие.

Човешкото тяло е много сложна система, която ръководи хиляди процеси и изпълнява редица функции. Всеки процес, който протича в нашия организъм е зависим от редица вещества, като липсата на само едно от тях може да доведе до тежки нарушения в цялостното ни благосъстояние. Затова, за постигане на конкретен ефект е добре да се погрижим за всички детайли около него.

Именно това често “налага” комбинирането на различни хранителни добавки, които имат една и съща крайна цел.

Предпочитани комбинации хранителни добавки: 

Предпочитани комбинации хранителни добавки

Нуждите на отделните групи от хора се припокриват до голяма степен, като се определят от техните възприятия, които са в крак с модерните тенденции или пък конкретните им цели.

Индустрията с хранителни добавки е мултимилиардна и непрестанно еволюираща. Експертите внимателно следят “трендовете”, актуалните нужди и ниши, които да запълнят. Създават се хиляди нови формули и разновидности на хранителни добавки, маркетирани според различните си ефекти.

Всеки човек, който е проявявал интерес към употребата на хранителни добавки, е срещал  категории от хранителни добавки, които са насочени към 

  • Подобряване физическите постижения и спорт.
  • Подобряване на концентрацията и умствените способности.
  • Отслабване.
  • Покачване на мускулната маса.
  • Повишаване на имунитета.
  • Покачване нивата на тестостерона при мъжете.

Това са едни от най-предпочитаните комбинации от хранителни добавки на световния пазар. Те включват редица специфични за конкретната цел продукти и вещества.

Прекалено голямото търсене и наличието на безкрайна конкуренция, за жалост, води до, често опорочаваща за индустрията, практика за маркетинг на хранителни добавки, чиито ефекти не са подкрепени от науката.

Ефектите на такъв тип продукти в голяма част от случаите дори не се доближават до обещаното от фирмата производител, а понякога страничните ефекти, които могат да настъпят далеч надхвърлят ползите от техния прием.

Затова в тази статия, ние от ВитаОн, като екип, който се интересува от вашето здраве, ще ви представим най-добрите комбинации от научно изпитани добавки, адресиращи най-често търсените ефекти от потребителите.

Добавки, касаещи физическата активност.

Добавки, касаещи физическата активност

Физическата активност включва множество аспекти, които заедно допринасят за общото здравословно физическо състояние.

Най-често обаче, що се касае за хранителни добавки, свързани с физическа активност се разделят две по-мащабни категории.

Те включват от една страна добавки, които подобряват постиженията и способностите, свързани с аеробни натоварвания като например бягане, плуване, колоездене и други и такива, които са насочени към силовите спортове, като например вдигане на тежести.

Голяма част от спортистите комбинират добавките така, че те да подобрят конкретна нужда, като например сила, издръжливост, пъргавина, силова издръжливост и цялостното им представяне.

Ето и най-предпочитаните хранителни добавки, които най-често се комбинират от хора, практикуващи аеробни спортове

Л-карнитин - енергетик, който стимулира горенето на триглицеридите. Приемът му е полезен за повишаване на издръжливостта и способства за намаляване на телесните мазнини. Проучвания сочат, че той намалява маркерите за мускулно увреждане и ускорява възстановителните процеси.

Зелен чай - мощен енергетик, който е богат на редица съединения - катехин, кофеин, л-теанин и други. Той стимулира термогенезата, ускорява метаболизма и стимулира работата на нервната система.

зелен чай

Омега-3 мастни киселини - есенциални за тялото вещества, които имат протективен ефект върху сърдечно-съдовата система - именно тя е подложена на големи натоварвания при аеробните спортове. Освен това притежават противовъзпалителен ефект и подобряват възстановяването. 

Магнезиев цитрат - лесноусвоима форма на незаменимия микроелемент магнезий. Той е от фундаментално значение за мускулната контракция и за функциите на сърцето и нервната система. Именно те са застъпени най-много при аеробните натоварвания.

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

Най-добрата комбинация от хранителни добавки за анаеробни спортове

Протеин - анаеробните спортове са свързани с извършване на интензивни мускулни натоварвания за кратък период от време, при което се разрушават мускулните влакна. Протеините са основно средство за възстановяване и изграждане на мускулите. Протеиновите концентрати ( суроватъчни, млечни, телешки, растителни) са основата за възстановяването на мускулите след интензивен спорт.

Аминокиселини с разклонена верига ( BCAA) - аминокиселините левцин, изолевцин и валин са незаменими за нашия организъм и са в основата на инициацията на процесите на мускулно изграждане. Приемът им под формата на капсули или разтворим прах снабдява мускулите с достатъчно количество от тях, за да може процесите на изграждане на собствените белтъци, нужни за възстановяване, да протичат по-бързо и ефективно.

Креатин - най-доказалата се във времето хранителна добавка. Неговата ефективност е подкрепена с безкрайни клинични проучвания. Помага за увеличаване на мускулната маса, сила и издръжливост и е най-често използвания продукт, свързан с анаеробни натоварвания.

Бета- аланин -  представлява аминокиселина, която широко се използва сред силови спортисти. Ефективно повишава мускулна сила, издръжливост и маса. Подобрява възстановяването след физически натоварвания и облекчава мускулната треска. 

Освен за физическото си състояние, хората все по-често търсят начини да подобрят своите когнитивни функции. Ето и някои от най-добрите хранителни добавки за подобряване мисловната дейност, концентрацията и паметта: 

Омега 3 мастни киселини - EPА и DHA, които се срещат предимно в рибеното масло, са есенциални мастни киселини, които подпомагат здравето и функциите на мозъка, като подобряват качествата на клетъчните мембрани на невроните и намаляват възпалението.

Омега 3 от VitaOn

Фосфатидилсерин - фосфолипид, който участва в поддържането на паметта, фокуса и цялостната когнитивна дейност. Механизмът му на действие е да осигури стабилности на невроналните клетъчни мембрани.

Гинко билоба - известна билка, която увеличава кръвотока в мозъка, като по този начин го снабдява с повече хранителни вещества и кислород. По този начин помага за засилване на паметта и скоростта на когнитивните процеси.

Ацетил л-карнитин - аминокиселина, която подпомага митохондриалната функция и синтеза на енергия в мозъчната тъкан, като по този начин увеличава енергията и концентрацията.

Алфа-GPC- холиново производно, което спомага за увеличаване нивата на ацетилхолина в мозъка - важен невротрансмитер, отговорен за паметта, учебните процеси и когнитивните функции.

Лъвска грива - гъба с ноотропно действие, която синтеза на вещество, наречено невронален растежен фактор като по този начин подобрява мозъчната пластичност, паметта и коцентентрацията.

Bacopa monnieri  - адаптогенна билка, известна със способността си да подобрява паметта, учебните процеси и да намалява тревожността.

Златен корен - друга адаптогенна билка, която намалява умората, подобрява мисловната яснота и поддържа когнитивните функции в период на стрес.

Съществуват и хранителни добавки, чиято цел е да ускорят процеса на отслабване. Най-известните и с доказано действие са: 

Зелен чай - богат на активни съставки, най-популярната от които е епигалокатехин галат, зеленият чай е енергетик, който има термогенен ефект и ускорява окислението на мастните киселини.

Л-карнитин - основен участник в процеса на окисление на мазнините в митохондриите, като помага за техния транспорт от вътреклетъчния матрикс до митохондриалния апарат.

Garcinia cambogia - билка, за чиято активна съставка - хидроксицитратната киселина - се счита, че блокира ензим, който помага на тялото да синтезира мазнини, като също така се смята, че увеличава нивата на серотонина и по този начин потиска апетита.

CLA - конюгирана линолова киселина - мастна киселина, за която има данни, че повишава липидния метаболизъм.

Следва да ви запознаем и с представители на една друга много търсена група от хранителни добавки, които са насочени към подсилване функциите на имунната система : 

Цинк - този микроелемент има незаменима роля за правилното функциониране на имунната система. Много хора страдат от субклинични недоимъци и дефицити на този минерал, които се изразяват с често боледуване, трудно излекуване и слаби възпротивителни сили на организма. Приемът му като хранителна добавка, под формата на цинков цитрат или цинков глицинат ще попълни липсващите количества от този незаменим микроелемент и ще подкрепи имунната система.

Витамин D - този витамин изпълнява множество функции в организма, като сравнително скоро учените установиха и доказаха голямото значение на холекалциферол ( както е другото му име) за здравето и работата на имунитета. Също като при цинка, дефицитите на този витамин са доста често явление и приемът му като хранителна добавка е много удачен, особено през зимните месеци.

Пробиотици - представляват микроорганизми, най-често бактерии или дрожди, които населяват естествено нашият храносмилателен тракт. Те имат редица полезни ефекти върху човешкото здраве и по-конкретно върху здравето на червата. Червата са орган  с много голямо значение за системния имунитет и поддържането на тяхната функция на оптимално ниво може да ни предпази от редица заболявания и да държи имунната ни система в кондиция.

Черен бъз - много използвана билка в народната медицина, която има особено благоприятно действие при простудни заболявания, настинки, грип и инфекции на горните дихателни пътища. Активните съставки в растението притежават имуномодулаторно действие, като имат и директен антивирусен ефект.

черен бъз хранителна добавка

Чесън - известен от древността с качествата си да повишава устойчивостта на организма от инфекции, активните съставки на растението имат силен антивирусен и антибактериален ефект. Дали ще се консумира суров или под формата на екстракт е въпрос на лично предпочитания, но редовният му прием намалява шансовете да се разболеем от банални вирусни инфекции през зимните месеци.

Лечебни гъби - рейши, шийтаке, майтаке, кордицепс - тази група от азиатски гъби са на почит по цял свят заради особените им качества да модулират имунната система, да предпазват както от инфекциозни, така и ракови заболявания и да се борят със стреса. Съществуват много доказателства за тяхната ефективност. Могат да се приемат по-отделно или в комбинации, под формата на чай, тинктури и сухи екстракти.

Предимства и недостатъци на комбинирането на добавки

Комбинирането на различни хранителни добавки, без значение дали са от една категория, или са с различни функции и свойства, винаги има предимства пред използването само на една единствена. Причината за това, разбира се, е холистичното действие, което може да се постигне чрез комбинация от различни видове хранителни добавки.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Могат ли да се комбинират хранително добавки от различни категории, например за мускулна маса и за подсилване на имунитета?

Да, тяхното действие е различно, но при всички случаи те само могат да се допълнят.

Кои са най-ефикасните хранителни добавки за подсилване на имунитета?

Комбинацията от витамин Д, цинк и лечебни гъби е изключително мощна за подкрепа на имунната система.

Кои са най-ефективните добавки за хора, почитатели на аеробни спортове като бягане, колоездене и други?

Много подходяща комбинация за такъв тип спортисти са зеления чай, л-карнитин, инозин и магнезиев цитрат.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.