Прием на колаген: всичко което трябва да знаете

Прием на колаген за стави: всичко което трябва да знаете

Д-р Томас Велев

Надали има човек, който да не е чувал за колагена и неговата широка употреба при проблеми със ставите.. Най-вероятно всеки от нас има поне по един човек около себе си, който употребява или някога е употребявал колаген като хранителна добавка по някакъв повод. В тази статия ще разгледаме основните положителни действия на колагена върху ставите и ще обърнем внимание и на някои други свойства на този белтък

Важно е да знаем, че костите и ставите на нашето тяло са подложени на непрекъснато износване по време на извършване на дори най-обикновени ежедневни дейности. Прекомерна физическа активност и спорт също могат да допринесат за по-бързото изхабяване на техния потенциал. Следователно е важно да осигурим достатъчно добра подкрепа, под формата на правилна диета и суплементация, за да можем да разчитаме максимално дълго време на пълния потенциал на нашите кости и стави

Грижата за опорно двигателния апарат може да подобри общия тонус на организма и да улесни ежедневната мобилност. Въпросите за състоянието на костите и ставите обикновено възникват в по-късен етап от живота на човек, тъй като докато сме млади липсата на болки и ограничения ни навеждат на мисълта, че липсва и начеващ проблем. Едва когато проблемите на опорно двигателния апарат се превърнат в симптоматични човек започва да търси помощ и решения на проблема 

Кратка анатомия на ставите

Кратка анатомия на ставите

 

Ставите, мускулите, сухожилията и ставните капсули образуват един мускулно-ставен апарат, който осигурява динамика и стабилност на ставите. Различни стави притежават различна степен на подвижност. Например ставите в областта на гръбначния стълб имат по-слабо изразена подвижност, докато някои стави в областта на горния и долния крайник имат много голяма подвижност.

Функцията на една става е да свързва две или повече кости, като свързването трябва да бъде стабилно, здраво и едновременно да осигурява еластичност и възможност за движение на костите една спрямо друга. В областта на всяко свързване на костите (стави) се наблюдават два основни вида стабилизатори:

  • динамични - представени от мускулите и техните сухожилия, които са в близост или са разположени директно върху ставите. 
  • статични - представени от мощни съединително-тъканни фиброзни капсули, лигаменти (връзки), осигуряващи общата пасивна стабилност. 

Като групи, ставите могат да бъдат разделени на три големи такива - фиксирани (неподвижни), частично подвижни хрущялни и синовиални стави. Разликата между трите групи е в начина на свързване между костите, както и степента на подвижност между тях. 

Краищата на двете свързващи се кости могат да бъдат разгледани като части от две геометрични тела, които понякога си съвпадат перфектно, а друг път - не си съвпадат изобщо. Хрущялът, който покрива краищата на някои кости се свързва здраво с костната тъкан, разположена под него. Специфичното в тези случаи е това, че в хрущялът не се наблюдават кръвоносни съдове, което го прави много уязвим на увреди. Храненето на хрущала се осъществява от синовиалната течност, която навлажнява повърхността му и улеснява триенето, което се получава при извършване на разнообразни движения. Самите ставни хрущяли имат определени еластични свойства, което ги прави своеобразни амортисьори при поемането на вибрации, удари и сътресения, породени при движението.

Какво поражда болката в ставите?

Какво поражда болката в ставите?

Болезненост в ставите може да се наблюдава в различни ситуации - от остри болки при травми, до хронични болки - последици от възрастови изменения, различни заболявания, наднормено тегло и др. 

За жалост, възрастовите изменения често са необратими или в най-добрият случай тяхното развитие може да бъде забавено, но не и спряно. 

Терминът за болка е “артралгия”, което в буквален превод от латински означава болезнена става. Това описва субективното усещане и не дава информация за самия източник на болката. Младите хора по-често усещат болки в ставите след тежки физически усилия, при травми или подобни събития, докато сред по-възрастните хора често причината за болката 

Когато болката е с точно определен произход, можем да различим определени типове болка - болка с възпалителен произход, болка от износване на ставите (артоза), болка в ставите от различни видове тропически трески и др. 

Списъкът със заболяванията и състоянията, които протичат с болки в ставите е безкраен. Както уточнихме причините за тях могат да бъдат сравнително безобидни като грипоподобни състояния или да имат много сериозни последици, в чиято група могат да влязат дори и туморни процеси. Ще оставим тези подробности за друга статия, като сега нека се върнем на подобряването на здравето на ставите.

Грижа за ставите

Мускулите, сухожилията, костите и ставите се нуждаят от постоянно поддържане, за да могат да осъществяват своите основни функции - да осигуряват движението и стабилността на тялото в пространството. Лишаването на опорно-двигателния апарат от профилактика е често срещана практика, която рано или късно довежда до определени последици. За жалост, често голяма част от тези последици са необратими и водят до тежко износване на ставите и болки, които се контролират трудно. Необходимите хранителни вещества, хранителни добавки, билки и прочее са непознати за повечето хора или стават познати едва след като проблемите са вече налице. Забързаният начин на живот, съчетан с ежедневен стрес води и до нередовно и непълноценно хранене, което не може да осигури дневните нужди от редица активни съединения. Ето защо приемът на хранителни добавки е бърз и лесен начин да наваксаме тези липси. 

Прием на колаген за стави

Какво представлява колагенът и каква е неговата роля за ставите?

Колагенът е структурен протеин, който формира градивните блокове на редица съединително-тъканни структури в организма, вклкючително кожа, сухожилия, връзки и хрущяли. Това е най-често срещаният протеин в човешкото тяло, и в бозайниците като цяло, явявайки се около 30% от общото количество на протеини. Основната функция на колагена е да осигурява сила, еластичност и поддръжка на тъканите в тялото, правейки ги устойчиви на напрежение и разтягане.

Що се касае до ставите, колагенът играе ключова роля поддържайки тяхната цялост и функционалност. Както вече споменахме - ставите свързват някои кости и се поддържат от различни хрущялни тъкани, сухожилия и лигаменти (връзки), които са богати на колагенови молекули. Протеинът дава тензионна сила (устойчивост на теглене) на тези структури, правейки ги способни да понасят удари и механични дразнения като преразтягане и притискане, които са неизбежна част от ежедневния живот. 

Хрущялът, представляващ гъвкава и гладка тъкан, който се открива в ставите е особено зависим от колагена. Това е така, тъй като той служи като “амортисьор”, разположен между костите, който ги предпазва от грубо триене. Колагеновите нишки, изграждащи хрущялната тъкан, са преплетени като мрежа и така осигуряват едновременно сила и гъвкавост на тъканта. Именно тези й свойства осигуряват здравето на ставните повърхности на костите и помагат при абсорбирането на стрес, бил той под формата на натиск или преопъване. 

Връзките (лигаменти) и сухожилията, които свързват две кости или кост и мускул също силно разчитат на качествен колаген, който да изгради тяхната структура. Тези статични стабилизатори са важни, тъй като те трябва да осигурят стабилността и позицията на костите една спрямо друга по време на чести и не малки натоварвания. Колагеновите нишки в лигаментите, за разлика от тези в хрущялите, са ориентиране успоредно на посоката на най-голямото натоварване, което осигурява максимална здравина за сметка на сравнително малки размери. 

С напредването на възрастта и остаряването на организма, намалява и способността на тялото да синтезира колаген, което води до намаляване на еластичността и силата на редица съединително-тъканни структури. В ставите това може да доведе до изтъняване на хрущялите, правейки костите по-податливи на вредни въздействия. Тази деградация на колаген довежда в последствие до състояния като остеоартрит (при който разпадът на хрущяла поражда болки в ставите, скованост и намаляване на тяхната подвижност). Оттук следва и изводът, че колагенът е незаменим по отношение на здравето и функциите на ставите, осигурявайки структурната стабилност и свободата на движение в тях. 

Какво представлява колагенът и каква е неговата роля за ставите?

Защо е важно подпомагането на ставите с колаген?

Приемът на колаген с цел подобряване здравето на ставите има различни ползи за организма. Колагенът спомага за поддържането и възстановяването на хрущялни тъкани, като по този начин осигурява гладки движения в ставите, без болки. Докато синтезата на колаген намалява с възрастта, то суплементацията с колаген може да помогне за осигуряването на този жизненоважен протеин и евентуално да профилактира скованост и болки в ставите. Приемът на колаген като хранителна добавка, също така, може да стимулира и собственото производство на протеина, което от своя страна да доведе до изграждане на един здрави, силни, неподатливи на инфекции стави и оттам - до по-малко епизоди на болезненост и по-малък риск от развитие на заболявания като остеоартрит. 

Колагенът, от друга страна, повишава силата и еластичността на сухожилията и връзките, които са ключов стабилизатор на ставите. Това може да намали риска от ставни травми при физически усилия и подобри общия тонус на ставните капсули. Противовъзпалителните свойства на колагена оказват влияние върху общите защитни сили в областта на една става и намаляват симптоми като оток, болка и ограничени движения.

Извън ставно-специфичните свойства на колагена, този протеин има важна роля в изграждането на съединително-тъканните структури и в редица други органи и системи. Примери за такива са мускулите, съдовете и др. Приемът на колаген в дългосрочен план подобрява общото здраве на организма и е особено препоръчително при хора над средна възраст, при спортисти или при хора с установени заболявания на ставите.

Различни видове колагенови добавки

Колагеновите добавки могат да се срещнат под различни форми, всяка от които предлага различни позитиви, в зависимост от източника и структурата, която притежава. Най-често срещаните форми на колагенови суплементи са колагеновите пептиди, още познати като хидролизиран колаген. Те се добиват от говежди, морски или свински източници, след което се разбива на по-малки, лесно усвоими пептиди. Колагеновите пептиди са известни със своята висока бионаличност и широка функционалност, а често се използват за подхранване и на кожата, косата, ноктите и здравето на ставите. Възможността на тази форма на колагена да се усвои от организма е най-голяма.

Морският колаген, получен от риба е особено богат на колаген тип 1, който е есенциален за еластичността и хидратацията на кожата. Често е предпочитан, заради своята устойчивост и е особено популярен в хранителни добавки, свързани с козметиката. 

Телешкият колаген, получен от кравешка кожа, съдържа основно колаген тип 1 и тип 3, които са незаменими, що се касае до кожата, костите и сухожилията. Този вид на колагена се използва широко с цел подобряване на здравето и тонуса именно на тези структури. 

Колаген смути - източник на хидролизиран колаген, осигуряващ здрава съединителна тъкан, здрави стави, коса и кожа.

Неденатурираният колаген, обикновено извлечен от пилешки хрущяли, съдържа колаген тип 2, който е основен колаген, свързван със ставното здраве.  В сравнение с хидролизирания колаген, той не е “разбит” на по-малки части и се предлага в натуралната му форма, за която се смята, че стимулира имунната система да се справи по-лесно с евентуални възпалителни процеси. 

Желатинът е друга форма на колаген, която е не толкова обработена и често се използва в кулинарията. Този тип на колаген е незаменим, що се касае до чревно здраве и опорно-двигателен апарат, но има по-ниска бионаличност в сравнение с колагеновите пептиди.

Редица специалисти препоръчват комбиниране на колаген с хиалуронова киселина. Двете съединения заедно усилват своят ефект и по този начин увеличават качеството и количеството на позитивните влияния върху ставите и сухожилията.

Въпреки различията във формите на колагеновите добавки, за всички видове колаген важи едно общо правило - да се съхранява на хладно и сухо място. Препоръчително е дори слагането в хладилник, тъй като съединението е чувствително на светлина и топлина. 

Дозиране и начин на прием на колаген за поддържане на ставите

За поддържането на здрави стави се препоръчва приемът на 2.5 до 15 гр колаген на ден, в зависимост от типа на добавката. Колагеновите добавки като хидролизиран колаген и колагенови пептиди са най-лесно усвоимата форма на колаген от тялото. Най-добре е колагенът да бъде приет на празен стомах, тъй като тогава е най-добро усвояването му. Друг вариант е приемът на колаген да бъде 30 минути преди хранене, в която и да е част на деня. Под формата на прах колагенът може да бъде смесван с вода, смути или други течности, докато капсулите или таблетките е най-добре да бъдат приемани с вода. Редовният прием на колаген за няколко месеца е ключов, тъй като ефектът му по повод ставното здраве се забелязва около 8 до 12 седмици след началото на приема. Приемът на колаген в комбинация с витамин С, под формата на храна или хранителна добавка, може да усили колагеновата синтеза и да подобри резултатите. 

Витамини и минерали, които подпомагат дейността на колагена за ставите

Витамини и минерали, които подпомагат дейността на колагена за ставите

Витамините и минералите имат ключово значение, що се касае до ефективността спрямо здравето на опорно-двигателния апарат. Витамин С е есенциален при производството на колаген от тялото, тъй като отговаря за синтезата на правилна форма на колагена и отстраняването на дефектни такива. Също така, витамин С спомага за образуването на хидроксипролин от пролин. Витамин А стимулира синтезата на колаген, както и работата на клетките, отговорни за поправката на увредени тъкани и клетките в ставите. Цинкът е жизненоважен минерал, подпомагащ образуването на колаген, а също така предпазва ставите и сухожилията от възпалителни процеси. Медта осигурява правилното свързване на колагеновите фибри, осигурявайки здрави и еластични връзки в ставните тъкани. В допълнение можем да споменем и манганът - микроелемент, играещ роля при синтезата на глюкозаминогликани - съединения, участващи активно при лубрикирането на ставите. Всички тези съединения работят заедно с колагена, а освен това и в негова полза. Спазването на диета, богата на тези активни елементи е ключово за извличането на максимален потенциал за здравето на опорно-двигателния апарат.

Предимства на приема на колаген за подобряване на подвижността и гъвкавостта на ставите?

Колагенът е важен фактор, когато става въпрос за подвижност и гъвкавост на вашите стави и сухожилия. Това е така защото колагенът се съдържа във всички структури в и около ставите - наблюдава се висока концентрация в структурите на ставния хрущял, сухожилия, лигаменти (връзки). При приемът на колаген като хранителна добавка човек може да възстанови увреди и да поддържа нормалното качество и количество на съединително-тъканните структури. Изследванията показват, че суплементацията с колаген може да подобри състоянието при хора с остеоартрит или болка в ставите. Редовният прием може също да подобри синтезата и на други съединения като глюкозаминогликани, отговорни за ставната лубрикация, осигурявайки нормален синтез на синовиалната течност на ставите. 

Какво можем очакваме при редовния прием на колаген?

Какво можем очакваме при редовния прием на колаген?

При приемът на колаген можете да очаквате значителни подобрения в еластичността на кожата, нейната хидратация и намаляване на бръчките. По отношение на ставите добавката може да подобри подвижността, сковаността и болките. Това важи особено силно за хора, страдащи от заболявания като остеоартрит, който се характеризира със силно изразена ставна симптоматика. От страна на косата и ноктите се забелязва заздравяване на тяхната структура, а що се касае до мускулната маса - често се забелязва увеличаване на нейния обем, особено при комбиниране с тежки физически тренировки. Наблюдават се и ефекти на колагена, насочени към храносмилателната система, изразяващи се в подобряване на интегритета на чревната лигавица. Резултатите от суплементацията с колаген могат да се очакват при прием в продължение на 4 до 12 седмици след началото, като най-изявените ефекти се наблюдават върху ставите и кожата. 

Заключение

Приемът на колаген с цел осигуряване здравето на опорно-двигателната система е обещаващ подход към поддържането на здрави стави и свързаните с тях структури. Представлявайки градивен елемент на структурата на хрущяли, сухожилия, лигаменти, суплементацията с колаген облекчава болката в ставите, подобрява мобилността и подвижността.Наблщюдават се полезни свойства и заздравяване на стената и на кръвоносните съдове. Приемът на колаген в дългосрочен план, освен че заздравява структурните свойства на много тъкани, осигурява и лубрикацията на ставите, улеснявайки движенията в тях. Правенето на колагена неизменен компонент на ежедневната диета и суплементация ще осигури по-дълъг и облекчен живот на вашите стави. 

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какви промени в ставите мога да очаквам с напредването на възрастта?

С напредване на възрастта могат да се наблюдават редица изменения в ставите, дължащи се на износване на ставните хрущяли и честите незабележими микротравми. Именно поради това хората в тази възраст имат редица оплаквания като болки, скованост, ограничаване на движенията и др. 

Мога ли да приемам колаген с цел подобряване състоянието на ставния апарат?

Колаген за стави е една от най-популярните хранителни добавки, когато стане въпрос за здравето и нормалната функция на ставите и на съединителната тъкан. Редовният му прием може да подобри редица състояния като преумора на ставният апарат, състояния след травми или просто болки и скованост, свързани с възрастта. 

Под какви форми се среща колагенът като суплемент?

На пазара се наблюдават различни видове колаген, съобразени с различните нужди на хората. Най-лесно усвоимата форма на колагенът е хидролизирания колаген, под формата на колагенови пептиди. Те могат да бъдат приемани под формата на колагеново смути (като прах). Това е една от най-удобните форми, осигуряваща бърз и лесен прием. Други форми на колагена са твърдата (капсули) и течен колаген за директна консумация. Най-важното е колагенът да бъде чиста форма, без лактоза и без глутен, с цел максимално лесно и бързо усвояване, без повлияване на редица други системи на тялото.

Назад към блога
Д

Д-р Томас Велев

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.