Бабини рецепти при световъртеж

3 бабини рецепти против световъртеж

Д-р Мартин Христов

Често ежедневието ни е натоварено, забързано и свързано с изпълнението на редица задачи и решаването на множество проблеми. Всичко това редовно се случва в кратки срокове, което от своя страна предизвиква натрупване на стрес и понякога прегаряне. Покрай това напрежение често се случва човек да изживее неочакван епизод на световъртеж, за който понякога не може да се намери обяснение веднага. Дали причината е някакво заболяване, неправилна диета с липси на някои основни хранителни вещества и витамини или просто хронично пренапрежение, на тези въпроси ще дадем отговор с тази статия.

Какво е световъртеж?

Световъртежът е състояние, което се характеризира с усещане за въртене, замайване или загуба на баланс. Представлява по-скоро симптом, а не самостоятелно заболяване и обикновено се проявява при състояния, свързани с с увреда или заболяване на вътрешното ухо или мозъка. Световъртежът може значително да повлияе качеството на живот на индивида, предизвиквайки дезориентация и затруднения в извършването на ежедневни дейности. 

Първоначалното усещане за световъртеж е фалшивото чувство за движение. Хората със световъртеж често, че заобикалящата ги среда се движи или върти, дори когато те са в пълен покой. Това може да доведе до проблеми с равновесието, правейки понякога трудно запазването на баланс без използването на опора. Усещането за световъртеж може да бъде умерено изразено или тежко, варирайки между едва забележимо до силно и прогресиращо.

Световъртежът често се свързва с други симптоми като гадене, повръщане, обилно потене и абнормно движение на очните ябълки (нистагъм). Някои индивиди могат още да изпитват главоболие, загуба на слух или усещане за звуци в ушите (тинитус). Тези допълнителни симптоми могат да варират по сила и продължителност, в зависимост от причината за поява като цяло и от цялостното здравословно състояние на организма на човек. 

Вътрешното ухо (анатомично слуховият апарат се разделя на външно, средно и вътрешно ухо) има главна роля за поддържането на баланса на тялото. То съдържа структури като полуокръжни канали и охлюв, които са изпълнени с течност и са покрити с нежни власинки, които долавят всяка промяна в нивото на тази течност. Тези структури изпращат сигнали до главния мозък с информация за позицията и движението на тялото в пространството. Когато тези сигнали са нарушени, мозъкът получава противоречива информация относно равновесието и позицията на тялото, което води до световъртеж. 

причини при световъртеж

Има два основни вида световъртеж: периферен и централен. Периферният световъртеж е по-често срещания тип и е обикновено свързан с пробелми с вътрешното ухо. Състояния като доброкачествен позиционен световъртеж (ДПС), неврит на вестибуларния нерв, както и болестта на Мениер са чести причини за периферен световъртеж. ДПС се проявява когато малки калциеви кристали във вътрешното ухо се разместят и попаднат в полуокръжните канали, причинявайки световъртеж при промяна на положението на главата. Вестибуларния неврит е възпаление на вестибуларния нерв, което често се дължи на инфекция, водеща до внезапен и тежък световъртеж. Болестта на Мениер включва абнормно засилено производство на течност във вътрешното ухо, причинявайки епизоди на световъртеж, загуба на слух, шум в ушите, както и чувство на напрежение във вътрешното ухо. 

Световъртежът с централен произход е по-рядко състояние и е свързан с проблеми в мозъчните структури, в частност в малкия мозък или мозъчния ствол. Състояния като мигрена, множествена склероза или инсулти могат да доведат до световъртеж с централен произход. Симптомите при този тип световъртеж обикновено са по-тежки и продължителни в сравнение със световъртеж от периферен произход. 

Диагнозата световъртеж включва преглед на придружаващи заболявания (ако са налични) и преглед при специалист. Здравните работници могат да изследват специфични симптоми и да направят тестове за баланс и/или движение на очите. Образни изследвания като ядрено магнитен резонанс (ЯМР) и компютърна томография (КТ) могат да бъдат полезни с цел установяване на структурни аномалии в мозъка или вътрешното ухо. 

Лечението на световъртежа зависи от неговия произход. Например ДПС може да бъде третирана чрез специфични движения на главата, чрез които може да се постигне разместване на налични кристали в областта на полуокръжните канали. Вестибуларна рехабилитационна терапия включва упражнения, които подобряват баланса и намаляват световъртежа чрез трениране на мозъка да компенсира проблемите на вътрешното ухо. Някои лекарства като антихистамини, антиеметици и бензодиазепини могат да бъдат изписани за облекчаване на някои симптоми, особено при остри случаи. При някои хора, промени в начина на живот могат да имат положително влияние за облекчаване на световъртежа. Такъв е примерът при Болестта на Мениер и приемът на сол - намаляването й намалява симптомите на световъртеж. 

Животът със световъртеж може да бъде предизвикателство, но много хора намират начини да се справят с тези симптоми и да поддържат нормално качество на живот. Търсенето на медицинска помощ и откриването на подходящите медикаменти за лечение често е от решаващо значение за контролирането на световъртежа в дългосрочен план и намаляването на отрицателното му влияние в ежедневието.

Какви са причините за появата на световъртеж?

Причините за световъртежа могат да бъдат много и разнообразни, варирайки от такива засягащи самите органи и структури на вътрешното ухо до системни заболявания със симптоми от страна на вестибуларния апарат.

Една от най-честите причини, която вече споменахме по-горе, е доброкачественият позиционен световъртеж, който се проявява при преместване на малки парченца от калциеви частици, намиращи се във вътрешното ухо.

Болестта на Мениер е друга основна причина за световъртежи. Тя се характеризира с абнормно натрупване на течност във вътрешното ухо. Това може да доведе до епизоди на световъртеж, загуба на слуха, шум в ушите, както и чувството за пълнота или напрежение в ухото. Точната причина за възникване на заболяването все още се изяснява, но се смята, че влияние имат генетични фактори, както и фактори на околната среда. 

Невритът на слуховият нерв е възпалителен процес, който също може да доведе  до световъртеж. Този нерв предава информация от вътрешното ухо до главния мозък относно позицията и балансът на главата в пространството. Възпалението често е от вирусен произход, като често се проявява с остър световъртеж, тежко главоболие, проблеми с равновесието и проблеми с фокусирането на погледа. 

Възпалението на лабиринта на вътрешното ухо също може да причини световъртеж. Както вестибуларния неврит, обикновено причината е вирусно или бактериално заболяване. Симптомите включват световъртеж, загуба на слуха, както и болка в ушите. Наблюдават се и нарушения в ориентацията за равновесие и положение на тялото в пространството. 

Световъртеж причина

Мигренозните състояния могат да причинят световъртеж, особено в случаите на вестибуларна мигрена. Този тип мигрени не винаги се проявяват с типичното главоболие, но могат да причинят лек световъртеж, както и усещане за движение, докато тялото е в покой, чувствителност към шум и светлина. Механизмите на това заболяване не са напълно изяснени, но се допуска промяна в начина на провеждане на информация от и към мозъка, както и кръвоснабдяването на някои региони от него. 

Друга потенциална причина за световъртеж може да бъде травма на главата, която да увреди структури на мозъка, отговорни за равновесието на тялото. Мозъчната контузия често резултира в симптоми като световъртеж, именно поради нараняване на тези мозъчни области. 

Инсултът е друго заболяване, което може да се прояви със световъртеж като първи симптом. Засягането от инсулт на части от мозъка, които са отговорни за поддържането на равновесието и пространствената ориентация (мозъчен ствол и малък мозък). Тези региони на мозъка са от ключово значение за приемането и обработката на информация и каквото и да е нарушение на кръвоснабдяването в тях често се проявява с тежък световъртеж и загуба на баланс на тялото. 

Не на последно място, редица лекарства могат да доведат до увреди на вътрешното ухо. Медикаменти, които са ототоксични (с токсичен ефект спрямо слуховата система). Тези увреди могат да нарушат нормалното приемане и обработка на сигналите от мозъка и по този начин до световъртеж и замайване. 

Природно лечение на световъртеж

Природното лечение на световъртежа се концентрира върху облекчаване на симптомите и се фокусира върху причините, които го причиняват. Лечението препоръчва промени в начина на живот, диетични корекции, както и някои практически упражнения. 

Рехабилитация за възстановяване на равновесието 

Рехабилитацията включва упражнения, насочени към подобряване на равновесието и намаляване симптомите на замайване. Тези практики помагат на мозъка да се адаптира и да компенсира несъответствията при постъпването на информация. Техниките включват упражнения за стабилизиране на погледа и упражнения за баланс. 

Маневрата (упражнението) на Епли

Този похват е особено ефективен при ДПВ състояния. Упражнението включва специфични движения на главата, които целят да се пренаредят наличните калциеви кристали във вътрешността на ухото и конкретно във вътрешното ухо. По този начин дразненето и симптомите на световъртеж обикновено намаляват. Обикновено се препоръчва практикуването на това упражнение да става под контрола на специалист, но при усвояването на техниката е подходящо и за използване в домашни условия.

Хидратация

Хидратация

Често подценявана в 21 век хидратацията може да окаже сериозно влияние върху симптомите на световъртеж. Приемът на адекватно количество течности предразполага за хидратацията и нормалната функция на всички клетки в тялото, а също така и за поддържане на нормалния баланс на течности в организма. 

Контрол на стреса в ежедневието

Стресът и тревожността са неизбежна част от живота на всички. Въпреки това, опитите за справяне с напрегнатите ситуации, практикуването на йога, медитация или просто упражнения за дълбоко дишане могат да намалят нивата на стресовите хормони в тялото и да подобрят общото здраве на редица системи.

Акупунктура и акупресура

Акупунктурата и акупресура са две много популярни техники за справяне със стрес и редица заболявания. Тези техники произлизат от Традиционната китайска медицина и в днешно време се използват навсякъде по света. И двете техники разчитат на стимулация на определени точки по тялото, а разликата между тях е, че акупунктурата използва игли за тази цел, докато акупресурата - просто натиск. Смята се, че тази терапия стимулира правилното разпределение на енергийните потоци в тялото и по този начин може да повлияе състояния като световъртеж и др. И двете техники подобряват доставката на кръв до желаните области. 

Редовен сън

редовен сън

Надали има човек, който би останал изненадан от факта, че редовният сън може да е единственото решение за справяне със състояние на световъртеж. Осигуряването на покой и качествен сън може значително да намали по сила и честота епизодите на световъртеж. Освен това здравият сън спомага за поддържането на баланса на редица хормони в организма, което също може да е причина за дискомфорт от такъв характер. 

Комбинирането на няколко от тези прости техники и практики може да има изненадващо добър ефект върху състоянията на световъртеж. 

3 бабини рецепти против световъртеж (какво съдържат, как се приготвят и приемат)

3 бабини рецепти против световъртеж

Ето 2 примера за бързи, лесни и достъпни рецепти, които могат да ви помогнат да се справите със симптомите на световъртеж. Рецептите се фокусират върху хидратацията, приемът на достатъчно количество правилни хранителни вещества, за които се знае, че имат потенциал да се справят с подобни проблеми.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е широко познат със своите свойства да повлиява симптоми като гадене, повръщане и световъртеж. Съставките за приготвянето на един перфектен чай от джинджифил са следните:

  • 2-3 см резен от корен от джинджифил (можете да използвате широчината на пръста си за ориентир);
  • 1 чаша вода (250 мл);
  • Мед и лимон(по избор).

Начин на приготвяне: 

  • Кипнете водата (около 250 мл) в подходящ съд.
  • Добавете резенчето корен от джинджифил. Можете да го настържете или нарежете на ситно директно във врящата вода. Може да се използва и джинджифил на прах.
  • Оставете течността на ври около 10 минути, за да поеме от джинджифила.
  • Прецедете полученият чай и налейте в подходяща чаша. Добавете мед (по желание) и изцедете лимон на вкус (по желание).
  • Консумирайте, докато чаят е топъл.

Смути с банан и спанак

Това смути комбинира в себе си продукти с високо съдържание на магнезий и калий, минерали, за които се знае, че могат да повлияят световъртежни епизоди. 

Съставки:

  • 1 добре узрял банан;
  • 1 чаша пресни листа от спанак;
  • ½ чаша бадемово или друго ядково мляко;
  • 1 с.л. мед (по желание);
  • Лед на кубчета (по желание).

Начин на приготвяне:

  • Подгответе продуктите за използване: Обелете банана и измийте листата на спанака.
  • Пасирайте: Сложете в блендер нарязания банан, листата от спанак, ядковото мляко и мед (по желание). Добавете кубчета от лед, ако искате смутито да е с по-охлаждащ ефект. 
  • Пасирайте до получаване на мека, кремообразна смес.
  • Сервирайте в подходяща чаша и се насладете на вкуса. 

Вода с мед и ябълков оцет

Тази семпла напитка е изненадващо подходяща, що се касае до световъртеж и главоболие. Ето какво ви е нужно за приготвянето й:

  • 1 с.л. ябълков оцет или ябълков сок;
  • 1 с.л. мед;
  • 1 чаша топла вода.

Инструкции за приготвяне:

  • смесете равните количества оцет и мед;
  • разбъркайте, докато двете съставки се разтворят във водата;
  • пий бавно и на малки глътки. 

Напитката подобрява нивата на кръвната захар, както и кръвоснабдяването на мозъка, което има директен ефект върху епизодите на световъртеж

Трите гореописани рецепти са лесни за приготвяне и имат редица общи ползи за организма. Съставките, които съдържат могат добре да повлияят епизоди на световъртеж, породен от различни причини. Към диетата и рецептите за повлияване на световъртеж не забравяйте консумацията на адекватно количество вода и течности за деня.

Хранителни добавки за справяне с проблема

Добавки за мозъчна дейност.

Когато стане въпрос за световъртеж, то суплементацията може да изиграе ключова роля в получаването на облекчение и справянето с този дискомфорт. Включването на някои хранителни добавки и билки (под формата на тинктури) може значително да подобри и дори елиминира усещането на “виене на свят” и да подобри усета за равновесие на тялото. В следващите редове ще опишем някои от основните хранителни добавки, които можете да включите в ежедневието си, за да се чувствате стабилни и здраво стъпили на земята:

Джинджифил

Не е случайност, че за втори път в тази статия споменаваме това растение. Джинджифилът е изключително силна билка, като едно от най-важните нейни свойства е повлияването на състояния на гадене, повръщане, отпадналост и световъртеж. Смята се, че това се дължи на силните противовъзпалителни свойства на растението, като така се подобрява кръвоснабдяването на някои нервни структури, отговорни за позицията на тялото и усещане на стабилност. Билката може да бъде консумирана като чай, под формата на капсули или чрез директен прием на суров корен. 

Витамин Д

Витамин Д има много позитиви, но липсата му в достатъчни количества в организма се свързва с епизодични световъртежи и по-точно с Доброкачествен позиционен световъртеж (ДПС). Приемът на допълнителни количества от витамина при световъртеж могат да решат този проблем, ако произходът му е именно витаминен дефицит. 

Магнезий

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

Магнезиевият дефицит е състояние, което почти задължително протича с епизоди на замаяност и световъртеж. Този минерал подпомага нервната функция и поддържа кръвоснабдяването на вашия вестибуларен апарат, което е решаващ фактор за елиминиране на симптоми като горе споменатия. Липсата на нормална концентрация на магнезий в тялото повлиява и стойностите на кръвното налягане, което също може да е причина за виене на свят. 

Заключение

Световъртежът е симптом, който може да наруши нормалния живот на човек. Редица хора страдат от световъртеж, затова е хубаво да познаваме причините и евентуалните начини с които можем да се справим с подобен проблем. Често главозамайването може да възникне, поради преумора на тялото или друга не толкова страшна причина, но понякога може да е начален симптом на сериозно заболяване. За щастие, има редица техники за справяне с проблема, които подкрепени от прием на хранителни добавки и билки могат да помогнат за бързото излизане от една такава неприятна ситуация. Все пак е хубаво да се консултирате със здравен специалист преди да започнете евентуално лечение на световъртеж и подобни симптоми. 

Често задавани въпроси 

Често задавани въпроси

Често получавам световъртежи, това опасно ли е?

Виенето на свят само по себе си като състояние не е показателно. Важно е да се открие причината, която стои зад него и да се лекува именно тя. Понякога световъртеж може да възникне просто поради липса на сън и преумора, но понякога може да става въпрос за сериозно заболяване. 

Мога ли да променя нещо в диетата си и да повлияя епизодите на световъртеж?

Отговорът е “да”. Малки промени в диетата понякога са достатъчно за справяне с подобен проблем. Приемът на храни, богати на витамини, минерали, както и такива със силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства могат да се окажат лесен изход от ситуацията.

Съществуват ли билки, които помагат при виене на свят?

На пазара има редица билки с изразени противовъзпалителни свойства. Въпреки това най-силните такива билка, които доказано се борят със симптоми като гадене, повръщане, главоболие и световъртеж са гинко билоба и джинджифил. Приемът на тези билки няколко пъти на ден, под формата на хранителни добавки или чай значително може да подобри качеството на живот и да подобри състоянията на епизоднични световъртежи. Важно е да се знае, че приемът на джинджифил по-малко от два часа преди сън е непрепоръчителен, тъй като билката има тонизиращи свойства и би нарушила качеството на съня.

Мога ли да ползвам рецепти от народната медицина, за да се справя с виенето на свят?

Народната медицина предлага редица възможности за третиране на различни заболявания и състояния. Такъв е и случаят със световъртежа. Интересна рецепта е именно чаят демир бозан. Той представлява смес от няколко билки, които имат редица полезни свойства за организма на човек. Някои от свойствата на чая са - регулация на кръвното налягане, имуностимулиращи свойства, подобряване на метаболизма и др. 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.