какво предизвиква кашлицата

Билки за кашлица и как да ги приемате

Д-р Мартин Христов

Кашлицата е често срещан симптом, който обикновено се свързва с инфекции на дихателните пътища, а понякога и с други респираторни заболявания. Понякога тя може да бъде симптом на съвсем различни състояния като например алергии, ларингеален рефлукс и други. 

Без значение от причината, в народната медицина съществуват множество рецепти за справяне с кашлицата, които са базирани на употребата на билки и лечебни растения. В тази статия ще ви запознаем с най-използваните и същевременно най-добре проучените билки против кашлица.

Какво представлява кашлицата и какво я предизвиква?

вирусна инфекция кашлица

Кашлицата е естествен механизъм, който се активира, когато по някаква причина дихателните пътища са раздразнени или имат някакъв вид обструкция (непроходимост). Кашличният рефлекс е сложен и включва участието на дихателните мускули, диафрагмата и нервната система.

Кашлицата представлява физиологичен рефлекс, чрез който тялото освобождава проходимостта на дихателните си пътища от дразнители като мукус или чужди частици. Тя може да бъде само рефлекторна, но често може да бъде и симптоматична, резултат от различни причинители.

Когато говорим за симптоматична кашлица, тя може да бъде разделена на три подтипа:

  • Остра кашлица - тя продължава по-малко от три седмици и най-често е свързана с инфекции като настинка или грипоподобни състояния.
  • Субостра кашлица (остатъчна) - може да продължи от три до осем седмици.
  • Хронична кашлица - продължава повече от 8 седмици и в повечето случаи е резултат от активно заболяване - астма, хронична обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит, при пушачи и други.

Съществуват много причини за появата на кашлица, като не всички са свързани със заболяване, особено когато се касае за кратък период, в който изпитваме нуждата да се изкашляме. В тези случаи говорим за физиологична кашлица, която не е симптом на подлежащо заболяване.

Причините за появата на кашлица като симптом са разнообразни.

Една от тях са инфекциите, които могат бъдат:

  • Вирусни инфекции - настинка, грип и други вирусни причинители.
  • Бактериални инфекции - бронхит, трахеит, пневмония, коклюш и други.
  • Гъбични инфекции - те са доста по-рядко срещани и обикновено се развиват при имуносупресирани пациенти.

Друга причина за появата на кашлица са хронични заболявания като:

  • Астма - причинява хронична кашлица, придружена с хрипове и експираторен задух.
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - в този термин се включват заболяванията хроничен бронхит и емфизем.
  • Бронхиектазии - това са перманентно “раздути” части на дихателните пътища, които водят до кашлица.

Алергии и свръхчувствителности са други възможни причинители на кашлица: 

  • Алергичен ринит - стимули като полен, прах, акари, домашни любимци могат до доведат до ексцесивна продукция на мукус, което води до обструкция и предизвиква кашлица.
  • Фактори на околната среда - изгорели газове, прах, силни миризми и наличие на замърсяващи агенти могат да предизвикат кашлица.

ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) е друга възможна причина за появата на кашлица. Често явление при нея е аспирацията на стомашни киселини в бронхите. Те са силни дразнители и водят до появата на упорита кашлица.

Съществуват и други разнообразни причини за появата на кашлица, като например приемът на някои медикаменти. Такива могат да бъдат лекарствените препарати за високо кръвно налягане от групата на ACE инхибиторите. При някои пациенти, приемът им води до много неприятна и упорита кашлица.

Тютюнопушенето и работата в замърсена среда (заводи, предприятия, свързани с металургия, химическа промишленост и други) също водят до раздразнение и появата на хронична кашлица.

Други, още по-сериозни заболявания, при които понякога може единственият симптом да е кашлицата за голям период от време, са ракът на белия дроб и сърдечната недостатъчност.

Начини за справяне с кашлица

лечение на кашлица

Лечението на кашлицата при голяма част от заболяванията, на които е симптом, е свързано с разрешаване на основния подлежащ проблем. Т.е., ако имаме кашлица поради застой на течности в белия дроб, следствие от сърдечна недостатъчност, то тогава ние трябва да компенсираме основното заболяване, а не да третираме кашлицата.

В други случаи като някои инфекции на дихателните пътища, кашлицата е основна проява на заболяването. Тогава съществуват различни начини за справяне с нея, като преустановяване на вредните навици. Прекратяването на тютюнопушенето, например, постепенно ще допринесе за намаляване на кашлицата.

При всички случаи, както и при други симптоми и заболявания, има много методи на лечение - с фармацевтични препарати или пък билки и техните екстракти

По отношение на кашлицата, редица билки са се използвали, а и продължават да бъдат употребявани и до ден днешен. 

Билки, които помагат при кашлица

билки за кашлица

Билките за бял дроб и техните екстракти са много богати на активни вещества. 

Чрез и благодарение на тях, билките: 

  • Упражняват своите отхрачващи свойства (деконгестанти).
  • Помагат за разграждане на жилавите секрети в дихателните пътища (муколитици).
  • Имат противовъзпалително и успокоително действие.

Всички тези ефекти облекчават раздразнението по дихателните пътища и намаляват кашлицата.

1. Лайка и нейните успокояващи свойства

Лайката е добре позната на всички билка, която от векове се използва от народа, поради нейните благоприятни свойства и медицински качества, включително добрия ефект върху дихателната система. Тя действа от много “ъгли” и помага за отстраняване на кашлицата и другите симптоми, които я съпровождат.

Лайката съдържа активни вещества от групата на флавоноидите (напр. апигенин) и терпени (камазулен и бисаболол), които имат естествени противовъзпалителни качества. Те действат благоприятно при състояния като астма и хроничен бронхит.

Антиоксидантните качества на билката предпазват лигавицата на респираторния тракт от оксидативен стрес, който се причинява от свободните радикали. Радикалите се отделят засилено вследствие на инфекциозни агенти и възпалителния отговор на организма.

Лайката експресира известни антимикробни свойства, които могат да помогнат на дихателната система да се пребори с вирусни и бактериални инфекции, като облекчават симптомите и ускоряват възстановителния процес.

Освен това растението помага на мускулите да се отпуснат, като в случай на кашлица може да облекчи процеса на дишане и да намали спазмите в дихателните мускули.

Една от основните причини за появата на кашлица е отделянето на мукус от лигавицата на респираторните пътища, като и тук лайката може да бъде от помощ. Някои от веществата в състава ѝ притежават свойството да разбиват жилавия секрет и да го втечняват, като го правят по-лесен за отхрачване.

Можем да използваме лайката при кашлица по един от следните начини:

  • Под формата на чай - запарете пресни или изсушени цветове на лайка в гореща вода за 5-10 минути, след което използвайте получената отвара като чай.
  • Инхалации - добавете етерично масло от лайка или цветове от билката в гореща вода, покрийте главата си с хавлия и поемайте дълбоко въздух през устата. Внимавайте да не сте твърде близо до изпаренията, за да не се изгорите.
  • Ароматерапия - добавете цветове от лайка или етерично масло във ваната, като се стараете да дишате дълбоко.
  • Отвара за гаргара - сварете силен чай от лайка и го оставете да стане с телесна температура, след което използвайте за гаргара.

Лайката е една от най-популярните билки при кашлица, както и босилекът, въпреки че обикновено хората го свързват по-често с кулинарията.

2. Прием на босилек при кашлица

мента за кашлица

Босилекът е много обичано народно растение, което се използва масово за подправяне на различни ястия. Освен това обаче, босилекът е и много полезна билка, която има благоприятно действие за човешкото здраве и помага за потискане на кашлицата.

Медицинските качества на босилека са свързани с:

  • Антимикробно действие - съдържа етерични масла като еугенол, цитронелол и линалол, които се борят активно с бактерии и вируси, възможни причинители на кашлица.
  • Противовъзпалителни качества - еугенол доказано инхибира действието на COX2 (циклооксигеназа 2) - основен ензим, който е отговорен за синтеза на възпалителни медиатори.
  • Отхрачващо действие - редица вещества в състава на босилека имат способността да втечняват секретите, като така улесняват акта на експекторация (отхрачване).
  • Имуностимулиращо и антиоксидантно действие - богати на антиоксиданти, босилекът и неговите екстракти намаляват нивата на оксидативния стрес, като по този начин облекчават работата на имунната система.

Също като лайката, босилекът може да се използва под формата на чай за инхалации с етерично масло, като също така може да се приготви концентриран сок от босилек или да се дъвчат свежи листа от билката.

3. Сладък корен при кашлица

Сладкият корен (Glycyrrhiza glabra) e лечебно растение, което подсилва имунитета и помага при борбата с вирусни и бактериални инфекции, включително такива, засягащи дихателната система.

Билката намира приложение при борбата с кашлицата и поддържане на респираторното здраве. Тя служи като експекторант и намалява кашлицата и болките в гърлото. 

Флавоноидите и веществото глициризин, които се съдържат в растението и неговите екстракти, имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Благодарение на тях, билката помага за намаляване на възпалението и на вредното действие на оксидативния стрес.

Сладкият корен най-често се използва под формата на чай и запарки, а неговите концентрирани екстракти - под формата на таблетки, капсули или в течна форма.

Други билки, подходящи за употреба при кашлица 

мащерка при кашлица

4. Мащерка

Мащерката е известна ароматна подправка и билка, която притежава силни антиоксидантни, противовъзпалителни и муколитични свойства. Тя е подходяща при инфекции на горните дихателни пътища, тъй като успокоява лигавицата на бронхите и намалява кашлицата.

5. Липа

Липата има силно успокоително действие и мек противовъзпалителен ефект. Тя действа много добре за релаксиране на бронхиалната мускулатура и за “отваряне” на дихателните пътища. Билката се използва най-често като чай, а също така за инхалации.

6. Подбел

Подбел (Tussilago farfara) е растение, чиито листа и цветни пъпки се използват за приготвяне на сиропи и отвари. То притежава силно отхрачващо и противовъзпалително действие, което го прави много подходящо при кашлица и инфекции на горните дихателни пътища.

Как се приемат билките за кашлица?

Билките против кашлица могат да бъдат приемани по различни начини и форми. Най-често в народната медицина, особено при инфекциозни и простудни заболявания, се използват отвари и чайове от лечебните растения. 

За оптимален ефект е добре да се приемат 3-4 пъти дневно по една чаша чай, като може да се добави качествен пчелен мед за допълнително противомикробно и имуностимулиращо действие.

Също така могат да бъдат приготвени сиропи, което става чрез сваряване на концентрирана отвара от дадена билка, след което се прецежда и смесва с равни части пчелен мед. Така се осъществява добро съхранение както на меда, така и на активните вещества в състава на отварата. 

Сиропите могат да се приемат през 1-2 часа по една супена лъжица, за да облекчат кашлицата и намалят дразненето в гърлото.

Предлагат се също висококонцентрирани сухи екстракти от лечебни растения, които е достатъчно да приемаме 1-2 пъти дневно, могат да служат и за профилактика и подсилване на имунитета.

Най-ефективният метод за използване на билките и техните лечебни свойства е посредством приема на тинктури. Тинктурите са водно-алкохолни екстракти от дадено растение, които имат най-висока концентрация на активни вещества спрямо другите форми. 

При остра кашлица, следствие от вирусна или бактериална инфекция, могат да се използват до 3-4 пъти на ден по 5 мл, а за профилактика е достатъчно да ги приемаме един път дневно.

тинктура от билки

Имат ли странични ефекти билките за кашлица?

В общи линии билките, които се използват в народната медицина за отстраняване на симптомите на заболявания на горните дихателни пътища, какъвто е кашлицата, са безопасни дори и в по-големи дози. Изключение от гореописаните билки прави сладкият корен, който съдържа високи нива на веществото глициризин, което въпреки полезните си качества, в големи дози води до хипертония (високо кръвно), ниски нива на калий (хипокалиемия) и генерализирани отоци.

За ваша безопасност придържайте се към препоръчителните дози за всяка една от билките. При употреба на по-големи количества могат да се появят симптоми като рефлукс, гадене и стомашен дискомфорт.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Как билките помагат при кашлица?

Някои билки имат антибактериални и противовирусни качества, а също така намаляват възпалението на лигавицата на дихателните пътища и помагат при отхрачването на жилавите секрети, отговорни за самата кашлица.

Ефективни ли са в действителност билките и техните екстракти при кашлица?

Да, разбира се. През вековете билките под формата на отвари и чай са били единственият източник на лечение при респираторни заболявания, а в настоящето техните концентрирани екстракти са още по-потентни помощници.

На кои билки да заложим за справяне с кашлицата?

Лайката, босилекът и сладкият корен са много подходящи средства, съчетаващи разнообразни качества при борбата с кашлицата.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.