
Диета и забранени храни при висока пикочна киселина
Др. Мартин ХристовВисоките нива на пикочната киселина в организма представляват състояние, което е известно още като хиперурикемия. То може да доведе до различни здравословни проблеми, включително подагра, камъни в бъбреците и увреждане на тяхната функция.
Спазването на правилна диета при висока пикочна киселина играе ключова роля в контрола на нивата ѝ и превенцията на последващи проблеми със ставите и бъбреците.
Хората с хиперурикемия могат да намалят риска от пристъпи на подагра и да подобрят общото си здравословно състояние, като ограничат храните, които повишават пикочната киселина, и включат в менюто си храни, които я понижават.
# Позволени храни

При хиперурикемия, позволените храни са тези, които понижават пикочната киселина.
Най-ефективният домашен лек за пикочна киселина е именно придържането към подходяща диета. За щастие в храненето си можете да включите разнообразни храни, които да помогнат при това състояние.
# Череши
Черешите са известни със своите силни антиоксидантни качества. Благодарение на високото си съдържание на антоцианини, те служат за намаляване на възпалението в организма.
Освен това тези плодове съдържат вещества, които инхибират ензима ксантин оксидаза, който е отговорен за разграждането на пурините до пикочна киселина и по този начин могат чувствително да намалят нивата на съединението в организма.
# Нискомаслени млечни продукти(без зрели сирена)
Млечните продукти са източник на качествени протеини и не водят до повишаване на пикочната киселина. Според проучвания, редовният им прием може да помогне за понижаване нивата на пикочната киселина в кръвта.
# Ябълки и тиква
Богати на органични киселини (като ябълчна киселина) и фибри, ябълките и тиквата могат да помогнат за регулиране ниватана пикочната киселина в кръвта, както и да предотвратят натрупването ѝ в тялото.
# Плодове и зеленчуци
Повечето зеленчуци и плодове са богати на витамини и минерали, които подпомагат общото здраве. Също така имат и лек диуретичен ефект, като помагат за работата на бъбреците.
Особено полезни при подагра са:
Спанак
Краставици
Моркови
Картофи
Чушки.
От плодовете силно препоръчителни са цитрусите и горските плодове поради високото им съдържание на антиоксидантни и витамин С, които помагат за регулацията на пикочната киселина.
Други много подходящи за папаята и ананасът - те съдържат храносмилателни ензими, съответно папаин и бромелаин, които помагат за намаляване на ставното възпаление при подагра.
# Пълнозърнести храни
Подходящи пълнозърнести храни при хора с хиперурикемия са:
Овес
Ечемик
Елда
Киноа
# Забранени храни

Храни, забранени при повишена пикочна киселина, са тези които повишават стойностите ѝ.
Диетата при такова състояние е сравнително строга и налага елиминиране или силно ограничаване на някои хранителни групи. Списъкът със забранени или противопоказни храни е доста дълъг, надминаващ многократно този с полезните и препоръчителните.
Налага се изключването на почти цели групи хранителни продукти.
# Червено месо
Червеното месо е с високо съдържание на пурини, които водят до повишено образуване на пикочна киселина. Прекомерната и редовна консумация на червено месо може да увеличи риска от хиперурикемия и подагра.
# Колбаси и органни меса
Различните колбаси и органните меса като сърце, бъбреци, черен дроб и черва са изключително богати на пурини и водят до бързо повишаване на пикочната киселина в кръвта. Често могат да бъдат посочени като причина за пристъп на подагра.
# Морски дарове
Морските дарове като скариди, миди, риба тон, сардини и други са полезни източници на протеини, цинк и мастни киселини. Въпреки това, те не са подходящи за хора, страдащи от проблеми с обмяната на пикочната киселина, тъй като съдържат голямо количество пурини.
# Алкохол
Алкохолните напитки са противопоказни за хората, страдащи от висока пикочна киселина. Всички те допринасят и за обезводняването на организма, което допълнително повишава концентрацията на пикочната киселина в тялото.
Най-вредни за тях са ферментиралите напитки като бира и вино, които са особено богати на дрожди и пурини,
# Рафинирани храни богати на захар

Захарта е изградена в равни части от монозахаридите глюкоза и фруктоза.
Фруктозата и нейният метаболизъм са свързани с повишено отделяне на пуринии синтез на пикочна киселина, както и затрудненото и изхвърляне през бъбреците.
Именно по тази причина, храни богати на захар (в частност - фруктоза), трябва да бъдат избягвани. Това ще доведе до по-ниски нива на пикочната киселина и до много други здравословни ползи.
# Гъби
Макар и вкусни източници на някои минерали и витамини, те са особено богати на пурини и са противопоказни при хора с подагра или високи стойности на пикочна киселина.
# Бобови храни
При високи нива на пикочна киселина в кръвта, голяма част от бобовите храни е добре да бъдат избягвани или консумирани умерено, въпреки техните иначе полезни съставки и качества.
Добре е да бъдат избягвани следните:
Бакла
Бял боб
Фъстъците (макар че се считат за ядки, те са от семейство бобови)
Бобови храни, подходящи за хора с хиперурикемия, са:
Зелен боб
Грах
Соя
Нахут
Леща
# Примерно 7 дневно меню при повишени нива на пикочна киселина
На пръв поглед лишенията, които следват от установена хиперурикемия, изглеждат плашещи.
Предоставеното от нас примерно 7-дневно меню обаче ще ви даде нагледен пример как можете да продължите да се храните разнообразно въпреки ограниченията.
# Ден 1
Закуска - Овесена каша с ябълки и канела, омлет от две яйца.
Обяд - Печено пилешко филе на скара с подправки, печен картоф и салата от домати и краставици със зехтин.
Вечеря - Пъстърва с гарнитура зеленчуци на скара и киноа. Десерт - печена тиква.
# Ден 2
Закуска - Яйца с авокадо и пълнозърнест хляб. Боровинки.
Обяд - Зеленчукова крем супа с моркови, картофи и спанак с нискомаслено сирене и крутони.
Вечеря - Бяла риба с печени картофи и броколи на пара.
# Ден 3

Закуска - Смути с банан, малини, авокадо, кокосово мляко и доза суроватъчен протеин.
Обяд - Печено пиле с ориз и зеленчуци. Микс от зелени салати.
Вечеря - Печена сьомга с мента и киноа със зеленчуци.
# Ден 4
Закуска - Кисело мляко с овесени ядки и горски плодове, шепа белени орехи.
Обяд - Печено пуешко с ориз басмати и салата от авокадо, домати и песто.
Вечеря - Запеканка с картофи, зеленчуци, нискомаслено сирене и кашкавал.
# Ден 5
Закуска - Миш-маш с яйца, сирене, домати, чушки.
Обяд - Картофена крем супа с пилешко месо и крутони.
Вечеря - Пиле фрикасе.
# Ден 6
Закуска - Пудинг от чиа с протеин и плодове.
Обяд - Риба с печени тиквички.
Вечеря - Картофена яхния със зеленчуци и бяло месо.
# Ден 7
Закуска - Пълнозърнест тост с авокадо, яйце и пуешко филе.
Обяд - Запеканка с картофи, пилешко месце и кашкавал. Салата от домати, краставици и авокадо.
Вечеря - Печен патладжан, пълнен с кълцано пуешко месо, яйце и кашкавал.
# Прием на хранителни добавки
Хранителните добавки и билковите екстракти имат своята роля за подпомагане на метаболизма на пикочната киселина, както и за засилване на бъбречната функция и намаляване на възпалението, свързано с хиперурикемията.
Популярни и доказани добавки и билки при високи нива на пикочна киселина са:
Екстракт от череши - той е концентриран източник на антиоксиданти и притежава противовъзпалителни качества. Някои от веществата в състава на черешата имат способността да инхибират ензима ксантин оксидаза и по този начин да намаляват производството на пикочна киселина в тялото.
Омега-3 мастни киселини - те са мощно противовъзпалително средство и ефективно помагат за намаляване възпалението на ставите при подагра. Препоръчват се до 3 грама ЕПА и ДХА на ден в комбиниран вид.
Магнезий - магнезият участва в регулацията на пикочната киселина посредством сложни механизми, предимно чрез подобряване бъбречната функция, pH на урината и увеличаване на екскрецията на уратите. Необходимо е да се приемат около 400-600 мг магнезий при хора с хиперурикемия.

Фолиева киселина - есенциално хранително вещество (витамин), който регулира действието на ензима ксантин оксидаза, като за понижаване нивата на пикочната киселина е необходимо да се приемат до 800 микрограма на ден.
Бромелаин и папаин - ензими, извлечени от ананаса и папаята. Те подпомагат храносмилането, но също така помагат за облекчаване на възпалението при подаграта и се счита, че могат да намаляват нивата на пикочна киселина. Приемайте ги три пъти на ден по 500 мг.
Екстракт от семена на целина - използван в народната медицина за понижаване стойностите на пикочната киселина, екстрактът увеличава на бъбречната и екскреция и понижаване на възпалението. Приемайте от 300 мг до 1 гр дневно.
Куркумин (екстракт от куркума)- значителните противовъзпалителни качества на куркумата и нейният екстракт са силно показани за намаляване симптомите на подагра. Приемайте от 500 мг до 1000 мг дневно.
Екстракт/тинктура от коприва - притежава противовъзпалителни и диуретични качества, като увеличава екскрецията на пикочната киселина през бъбреците. Приемате до 1000 мг сух екстракт дневно или 5 мл тинктура 2-3 пъти на ден.
Екстракт от глухарче - повишава диурезата и стимулира отделянето на пикочната киселина с урината.
Екстракт от бяла бреза - мощен диуретик, който форсира бъбрека да отделя излишните отпадни продукти като пикочната киселина. Освен това билката е богата на противовъзпалителни вещества, които облекчават симптомите на подагра.
Ябълков оцет - помага за балансиране на киселинността на кръвта и стимулира елиминирането на излишната пикочна киселина. Приемайте 1-2 супени лъжици сутрин на гладно с вода.
Витамин С- високите дози витамин С помагат не само за повишаване антиоксидантната защита на тялото, но и за директно намаляване нивата на пикочната киселина. Може да приемате до 1000 мг дневно, разделени на няколко приема, без да се тревожите за странични ефекти.
# Често задавани въпроси

# Какви са рисковете от високи нива на пикочна киселина
Високите нива на пикочната киселина (хиперурикемията) могат да доведат до подагра, затруднена функция на бъбреците и сериозни усложнения, ако не се адресират на време.
# Мога ли да ям месо ако имам доказан проблем с обмяната на пикочната киселина
Да, но трябва да се ограничите само до бялото месо и бялата риба. Избягването на морските дарове, червените меса и органните меса и субпродукти значително ще намали нивата на пикочната киселина в организма.
# Какво да избягвам при високи нива на пикочната киселина
Червените меса, колбасите, морските дарове, гъбите, алкохолът и рафинираните храни трябва да бъдат избягвани при подагра и високи нива на пикочната киселина.
# Източници
1 коментар
Благодаря за тази статия! Винаги съм смятал, че само месото влияе на пикочната киселина, но явно има и други храни, които трябва да избягвам. Ще приложа наученото и ще видя дали ще има подобрение.