Този сайт има ограничена поддръжка за вашия браузър. Препоръчваме да преминете към Edge, Chrome, Safari или Firefox.
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават Ви 99 лв до Безплатна доставка

Количка 0

Остават ви 125.00 лв до подарък Мурсалски чай - билкова тинктура ПОДАРЪК
Поздравления! Вашата поръчка отговаря на условията за безплатна доставка Остават ви 99 лв до безплатна доставка
Няма повече налични продукти за покупка

Продукти
Съчетавай с
Добавете бележки към поръчката
Междинна сума Безплатно
Доставката, данъците и кодовете за отстъпка се изчисляват при плащане

Диета и забранени храни при висока пикочна киселина

Диета и забранени храни при висока пикочна киселина
  1. Позволени храни
  2. Забранени храни
  3. Примерно 7 дневно меню при повишени нива на пикочна киселина
  4. Прием на хранителни добавки
  5. Често задавани въпроси

Високите нива на пикочната киселина в организма представляват състояние, което е известно още като хиперурикемия. То може да доведе до различни здравословни проблеми, включително подагра, камъни в бъбреците и увреждане на тяхната функция.

Спазването на правилна диета при висока пикочна киселина играе ключова роля в контрола на нивата ѝ и превенцията на последващи проблеми със ставите и бъбреците.

Хората с хиперурикемия могат да намалят риска от пристъпи на подагра и да подобрят общото си здравословно състояние, като ограничат храните, които повишават пикочната киселина, и включат в менюто си храни, които я понижават.

# Позволени храни

Позволени храни

При хиперурикемия, позволените храни са тези, които понижават пикочната киселина. 

Най-ефективният домашен лек за пикочна киселина е именно придържането към подходяща диета. За щастие в храненето си можете да включите разнообразни храни, които да помогнат при това състояние.

# Череши

Черешите са известни със своите силни антиоксидантни качества. Благодарение на високото си съдържание на антоцианини, те служат за намаляване на възпалението в организма. 

Освен това тези плодове съдържат вещества, които инхибират ензима ксантин оксидаза, който е отговорен за разграждането на пурините до пикочна киселина и по този начин могат чувствително да намалят нивата на съединението в организма.

Витамин Ц

# Нискомаслени млечни продукти(без зрели сирена)

Млечните продукти са източник на качествени протеини и не водят до повишаване на пикочната киселина. Според проучвания, редовният им прием може да помогне за понижаване нивата на пикочната киселина в кръвта.

# Ябълки и тиква

Богати на органични киселини (като ябълчна киселина) и фибри, ябълките и тиквата могат да помогнат за регулиране ниватана пикочната киселина в кръвта, както и да предотвратят натрупването ѝ в тялото. 

# Плодове и зеленчуци

Повечето зеленчуци и плодове са богати на витамини и минерали, които подпомагат общото здраве. Също така имат и лек диуретичен ефект, като помагат за работата на бъбреците. 

Особено полезни при подагра са:

  • Спанак

  • Краставици

  • Моркови

  • Картофи

  • Чушки. 

От плодовете силно препоръчителни са цитрусите и горските плодове поради високото им съдържание на антиоксидантни и витамин С, които помагат за регулацията на пикочната киселина. 

Други много подходящи за папаята и ананасът - те съдържат храносмилателни ензими, съответно папаин и бромелаин, които помагат за намаляване на ставното възпаление при подагра.

# Пълнозърнести храни

Подходящи пълнозърнести храни при хора с хиперурикемия са:

# Забранени храни

Забранени храни

Храни, забранени при повишена пикочна киселина, са тези които повишават стойностите ѝ. 

Диетата при такова състояние е сравнително строга и налага елиминиране или силно ограничаване на някои хранителни групи. Списъкът със забранени или противопоказни храни е доста дълъг, надминаващ многократно този с полезните и препоръчителните. 

Налага се изключването на почти цели групи хранителни продукти.

# Червено месо

Червеното месо е с високо съдържание на пурини, които водят до повишено образуване на пикочна киселина. Прекомерната и редовна консумация на червено месо може да увеличи риска от хиперурикемия и подагра.

# Колбаси и органни меса

Различните колбаси и органните меса като сърце, бъбреци, черен дроб и черва са изключително богати на пурини и водят до бързо повишаване на пикочната киселина в кръвта. Често могат да бъдат посочени като причина за пристъп на подагра.

# Морски дарове

Морските дарове като скариди, миди, риба тон, сардини и други са полезни източници на протеини, цинк и мастни киселини. Въпреки това, те не са подходящи за хора, страдащи от проблеми с обмяната на пикочната киселина, тъй като съдържат голямо количество пурини.

# Алкохол

Алкохолните напитки са противопоказни за хората, страдащи от висока пикочна киселина. Всички те допринасят и за обезводняването на организма, което допълнително повишава концентрацията на пикочната киселина в тялото.

Най-вредни за тях са ферментиралите напитки като бира и вино, които са особено богати на дрожди и пурини,

# Рафинирани храни богати на захар

Рафинирани храни, богати на захар

Захарта е изградена в равни части от монозахаридите глюкоза и фруктоза. 

Фруктозата и нейният метаболизъм са свързани с повишено отделяне на пуринии синтез на пикочна киселина, както и затрудненото и изхвърляне през бъбреците. 

Именно по тази причина, храни богати на захар (в частност - фруктоза), трябва да бъдат избягвани. Това ще доведе до по-ниски нива на пикочната киселина и до много други здравословни ползи.

# Гъби

Макар и вкусни източници на някои минерали и витамини, те са особено богати на пурини и са противопоказни при хора с подагра или високи стойности на пикочна киселина.

# Бобови храни

При високи нива на пикочна киселина в кръвта, голяма част от бобовите храни е добре да бъдат избягвани или консумирани умерено, въпреки техните иначе полезни съставки и качества.

Добре е да бъдат избягвани следните:

  • Бакла

  • Бял боб

  • Фъстъците (макар че се считат за ядки, те са от семейство бобови)

Бобови храни, подходящи за хора с хиперурикемия, са:

  • Зелен боб

  • Грах

  • Соя

  • Нахут

  • Леща

# Примерно 7 дневно меню при повишени нива на пикочна киселина

На пръв поглед лишенията, които следват от установена хиперурикемия, изглеждат плашещи.

Предоставеното от нас примерно 7-дневно меню обаче ще ви даде нагледен пример как можете да продължите да се храните разнообразно въпреки ограниченията.

# Ден 1

  • Закуска - Овесена каша с ябълки и канела, омлет от две яйца.

  • Обяд - Печено пилешко филе на скара с подправки, печен картоф и салата от домати и краставици със зехтин.

  • Вечеря - Пъстърва с гарнитура зеленчуци на скара и киноа. Десерт - печена тиква.

# Ден 2

  • Закуска - Яйца с авокадо и пълнозърнест хляб. Боровинки.

  • Обяд - Зеленчукова крем супа с моркови, картофи и спанак с нискомаслено сирене и крутони.

  • Вечеря - Бяла риба с печени картофи и броколи на пара.

# Ден 3

Ден 3 храна пикочна киселина
  • Закуска - Смути с банан, малини, авокадо, кокосово мляко и доза суроватъчен протеин.

  • Обяд - Печено пиле с ориз и зеленчуци. Микс от зелени салати.

  • Вечеря - Печена сьомга с мента и киноа със зеленчуци.

# Ден 4

  • Закуска - Кисело мляко с овесени ядки и горски плодове, шепа белени орехи.

  • Обяд - Печено пуешко с ориз басмати и салата от авокадо, домати и песто.

  • Вечеря - Запеканка с картофи, зеленчуци, нискомаслено сирене и кашкавал.

# Ден 5

  • Закуска - Миш-маш с яйца, сирене, домати, чушки.

  • Обяд - Картофена крем супа с пилешко месо и крутони.

  • Вечеря - Пиле фрикасе.

# Ден 6

  • Закуска - Пудинг от чиа с протеин и плодове.

  • Обяд - Риба с печени тиквички.

  • Вечеря - Картофена яхния със зеленчуци и бяло месо.

# Ден 7

  • Закуска - Пълнозърнест тост с авокадо, яйце и пуешко филе.

  • Обяд - Запеканка с картофи, пилешко месце и кашкавал. Салата от домати, краставици и авокадо.

  • Вечеря - Печен патладжан, пълнен с кълцано пуешко месо, яйце и кашкавал.

# Прием на хранителни добавки

Хранителните добавки и билковите екстракти имат своята роля за подпомагане на метаболизма на пикочната киселина, както и за засилване на бъбречната функция и намаляване на възпалението, свързано с хиперурикемията.

Популярни и доказани добавки и билки при високи нива на пикочна киселина са: 

  • Екстракт от череши - той е концентриран източник на антиоксиданти и притежава противовъзпалителни качества. Някои от веществата в състава на черешата имат способността да инхибират ензима ксантин оксидаза и по този начин да намаляват производството на пикочна киселина в тялото.

  • Омега-3 мастни киселини - те са мощно противовъзпалително средство и ефективно помагат за намаляване възпалението на ставите при подагра. Препоръчват се до 3 грама ЕПА и ДХА на ден в комбиниран вид.

  • Магнезий - магнезият участва в регулацията на пикочната киселина посредством сложни механизми, предимно чрез подобряване бъбречната функция, pH на урината и увеличаване на екскрецията на уратите. Необходимо е да се приемат около 400-600 мг магнезий при хора с хиперурикемия.

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.
  • Фолиева киселина - есенциално хранително вещество (витамин), който регулира действието на ензима ксантин оксидаза, като за понижаване нивата на пикочната киселина е необходимо да се приемат до 800 микрограма на ден.

  • Бромелаин и папаин - ензими, извлечени от ананаса и папаята. Те подпомагат храносмилането, но също така помагат за облекчаване на възпалението при подаграта и се счита, че могат да намаляват нивата на пикочна киселина. Приемайте ги три пъти на ден по 500 мг.

  • Екстракт от семена на целина - използван в народната медицина за понижаване стойностите на пикочната киселина, екстрактът увеличава на бъбречната и екскреция и понижаване на възпалението. Приемайте от 300 мг до 1 гр дневно.

  • Куркумин (екстракт от куркума)- значителните противовъзпалителни качества на куркумата и нейният екстракт са силно показани за намаляване симптомите на подагра. Приемайте от 500 мг до 1000 мг дневно.

  • Екстракт/тинктура от коприва - притежава противовъзпалителни и диуретични качества, като увеличава екскрецията на пикочната киселина през бъбреците. Приемате до 1000 мг сух екстракт дневно или 5 мл тинктура 2-3 пъти на ден.

  • Екстракт от глухарче - повишава диурезата и стимулира отделянето на пикочната киселина с урината.

  • Екстракт от бяла бреза - мощен диуретик, който форсира бъбрека да отделя излишните отпадни продукти като пикочната киселина. Освен това билката е богата на противовъзпалителни вещества, които облекчават симптомите на подагра.

  • Ябълков оцет - помага за балансиране на киселинността на кръвта и стимулира елиминирането на излишната пикочна киселина. Приемайте 1-2 супени лъжици сутрин на гладно с вода.

  • Витамин С- високите дози витамин С помагат не само за повишаване антиоксидантната защита на тялото, но и за директно намаляване нивата на пикочната киселина. Може да приемате до 1000 мг дневно, разделени на няколко приема, без да се тревожите за странични ефекти.

# Често задавани въпроси

често задавани въпроси

# Какви са рисковете от високи нива на пикочна киселина

Високите нива на пикочната киселина (хиперурикемията) могат да доведат до подагра, затруднена функция на бъбреците и сериозни усложнения, ако не се адресират на време.

# Мога ли да ям месо ако имам доказан проблем с обмяната на пикочната киселина

Да, но трябва да се ограничите само до бялото месо и бялата риба. Избягването на морските дарове, червените меса и органните меса и субпродукти значително ще намали нивата на пикочната киселина в организма.

# Какво да избягвам при високи нива на пикочната киселина

Червените меса, колбасите, морските дарове, гъбите, алкохолът и рафинираните храни трябва да бъдат избягвани при подагра и високи нива на пикочната киселина.

# Източници

 

1 коментар

Симеон Андонов

Благодаря за тази статия! Винаги съм смятал, че само месото влияе на пикочната киселина, но явно има и други храни, които трябва да избягвам. Ще приложа наученото и ще видя дали ще има подобрение.

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване.